Το Rocking.gr επιλέγει τις 30 κυκλοφορίες του 2012

22/12/2012 @ 23:13
Οι παραδόσεις είναι για να τηρούνται και έτσι η ευλαβική στιγμή που οι λίστες των συντακτών του Rocking.gr συντίθενται για να δώσουν τα 30 πρώτα άλμπουμ της χρονιάς έφτασε και για φέτος.

Όπως πάντα, το Rocking.gr αγκαλιάζει όλο το φάσμα της rock και metal μουσικής, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στη λίστα που ακολουθεί.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και την αντίστοιχη λίστα που δημιουργήθηκε με τις επιλογές των αναγνωστών μετά από ψηφοφορία.

Ας ξεκινήσουμε...

(click στο εξώφυλλο του δίσκου για να διαβάσετε την πλήρη κριτική του Rocking.gr)

30. Slash - Apocalyptic Love
Slash - Apocalyptic Love Το "Apocalyptic Love" αποτελείται από τραγούδια φτιαγμένα, ως επί τω πλείστον, για μικρούς, κλειστούς συναυλιακούς χώρους και ιδρώτα πάνω στο σανίδι. Καλά τα τριαντάφυλλα και τα βελούδα, αλλά εδώ έχουμε ένα ξεκάθαρο κάλεσμα στην πλευρά των όπλων. Τα οποία φαίνεται να έχουν κάμποσες σφαίρες μέσα τους ακόμα...
 
29. Propagandhi - Failed States
Propagandhi - Failed States Μέσα σε μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερες διάρκειες, oι Propagandhi αναμειγνύουν τέλεια έναν καταιγισμό αριστοτεχνικά παιγμένων riff, μελωδικά solo, τρομερές φωνητικές ικανότητες κι ένα rhythm section άτακτο, που βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση.
 
28. Leonard Cohen - Old Ideas
Leonard Cohen - Old Ideas Η αγάπη και η αποθέωση που εισέπραξε στην περιοδεία που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια, επέβαλαν μια τελευταία κατάθεση ψυχής από τον Cohen πριν πέσει η αυλαία και αυτός μας την προσέφερε απλόχερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
27. Shinedown - Amaryllis
Shinedown - Amaryllis Οι Shinedown απλά και όμορφα έγραψαν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς και «αναπόφευκτα» έναν από τους rock δίσκους της χρονιάς. Με αυτή την κυκλοφορία θα μείνουν «εκεί ψηλά»…
 
26. Gazpacho - March Of Ghosts
Gazpacho - March Of Ghosts Το "March Of Ghosts" είναι συνολικά ένα άμεσο άλμπουμ, με μικρότερες συνθέσεις, διανθισμένο με ποικιλομορφία ήχων και συναισθηματικών κορυφώσεων, αλλά πάντα γύρω από τη γνωστή ζεστασιά που μεταδίδουν οι δίσκοι των Gazpacho.
 
25. Om - Advaitic Songs
Om - Advaitic Songs Το αποτέλεσμα είναι 100% OM, αλλά είναι οι OM που κάνουν ένα μεγάλο βήμα παραπέρα, που πειραματίζονται και δικαιώνονται.
 
24. Amenra - Mass V
Amenra - Mass V Κάθε μουσικό τους θέμα προκαλεί μια έντονη πρωτόγνωρη ανυπομονησία για το τι θα επακολουθήσει. Κάθε φορά δικαιώνονται. Κάθε νότα είναι εκεί που πρέπει και προκαλεί το ανάλογο συναίσθημα τη στιγμή που πρέπει.
 
23. Mgla - With Hearts Toward None
Mgla - With Hearts Toward None Τo "With Hearts Toward None" είναι ένας δίσκος που αποπνέει μια περίεργη και ιδιαίτερη «ομορφιά». Σαν να προσπαθεί να μας πει τρομακτικές και απαγορευμένες ιστορίες με ένα τρόπο σαγηνευτικό.
 
22. Accept - Stalingrad
Accept - Stalingrad Το "Stalingrad" συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του, καθώς ο trademark ήχος του συγκροτήματος είναι για μια ακόμα φορά αδιαπραγμάτευτος, ενώ όλα τα στοιχεία που λατρεύουμε στους Accept επιστρέφουν σε γενναιόδωρες ποσότητες.
 
21. El Doom & The Born Electric - El Doom & The Born Electric
El Doom & The Born Electric - El Doom & The Born Electric Η εξυπνάδα των Burst, η ατμόσφαιρα των Opeth, η άμεση τραχύτητα των Mastodon, τα σύννεφα των St. Vitus, οι retro ήχοι των πρώιμων Deep Purple, οι πειραματισμοί των King Crimson... Η Νορβηγία...
 
20. Swans - The Seer
Swans - The Seer Αυτό το άλμπουμ είναι η κυκλοφορία που περιμέναμε τριάντα χρόνια. Το "The Seer" είναι γεμάτο εξαιρετικές συνθέσεις. Η έμπνευση είναι αρρωστημένη και οι ήχοι ανατριχιάζουν κάθε σπιθαμή του σώματος σου.
 
19. Enslaved - Riitiir
Enslaved - Riitiir Το "Riitiir" είναι ένα ακόμα αριστουργηματικό άλμπουμ από τους Νορβηγούς. Από το πανέμορφο εξώφυλλο, τις μελωδίες, τους όποιους πειραματισμούς, τον συγκερασμό διάφορων στοιχείων και πολλά άλλα, ο δίσκος αποπνέει μια αυθεντικότητα, μια υπερηφάνεια και μια ομορφιά μοναδική.
 
18. Nightstalker - Dead Rock Commandos
Nightstalker - Dead Rock Commandos Πιασάρικοι αλλά καθόλου εμπορικοί, συμπεριέλαβαν δέκα συνθέσεις ταιριαστές μεταξύ τους ώστε ο δίσκος να ακούγεται από την αρχή ως το τέλος χωρίς διακοπή, ενώ η διάρκεια των κομματιών οδηγεί τον ακροατή στη μοναδική λύση. Να επαναλάβει ξανά και ξανά μέχρι να νιώσει με σιγουριά ότι έχει εμπεδώσει το μεγαλείο του δίσκου.
 
17. Ne Obliviscaris - Portal Of I
Ne Obliviscaris - Portal Of I Ένα άλμπουμ άκρως ενδιαφέρον και απολαυστικό που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις στα 70 λεπτά που διαρκεί. Εκτελεστικά είναι αψεγάδιαστο και οι συνθέσεις είναι δουλεμένες μέχρι εκεί που δεν πάει.
 
16. Rival Sons - Head Down
Rival Sons - Head Down To "Head Down" έρχεται για να πιστοποιήσει την συνθετική δεινότητα του συγκροτήματος, την ανοδική του πορεία, αλλά και τη δυνατότητα αναβίωσης αυτής της vintage αισθητικής η οποία μόνο εύκολη δεν είναι.
 
15. Mumford & Sons - Babel
Mumford & Sons - Babel Οι Mumford & Sons είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του καιρού μας και αξίζουν της προσοχής σας. Αφεθείτε στους φυσικούς ήχους του "Babel" και σύντομα θα ξαφνιαστείτε συλλαμβάνοντας το πόδι σας να χτυπάει «παλαμάκια» στο πάτωμα.
 
14. Stone Sour - House Of Gold & Bones - Part 1
Stone Sour - House Of Gold & Bones - Part 1 Οι Stone Sour κυκλοφορούν την πιο μεστή σε σύνολο δουλειά τους ως σήμερα. Το "House Of Gold & Bones Part 1" αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα της δυναμικής του σύγχρονου σκληρού ήχου.
 
13. Gojira - L'Enfant Sauvage
Gojira - L'Enfant Sauvage Στο πέμπτο άλμπουμ των Gojira με τον μυστηριώδη γαλλικό, ψαρωτικό εν αρχής τίτλο "L'Enfant Sauvage" έχουμε να κάνουμε με ακόμα έναν θρίαμβο. Η μπάντα προσφέρει ακόμα ένα δείγμα του αστείρευτου ταλέντου.
 
12. Bob Dylan - Tempest
Bob Dylan - Tempest Το "Tempest" θα μείνει ως ένας από τους πιο σκοτεινούς δίσκους του Bob Dylan. Συγχρόνως όμως, θα μείνει και ως ένας από τους καλύτερους της τελευταίας φάσης της κολοσσιαίας καριέρας του. Ο γερο-Bob το έκανε και πάλι το θαύμα του.
 
11. Rush - Clockwork Angels
Rush - Clockwork Angels Ένας δίσκος που ανταμείβει τον επίμονο ακροατή, ενώ προσφέρει στον οπαδό των Rush ακόμα πιο δυνατή επιχειρηματολογία υπέρ της αγαπημένης του μπάντας. Εκτελεστική δεινότητα, κομματάρες που θα έχουν θέση στα επερχόμενα setlists της μπάντας, ενώ και η concept απόπειρα δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στάσιμοι σε γνώριμα δεδομένα και ήδη κεκτημένα πεδία.
 
10. Paradise Lost - Tragic Idol
Paradise Lost - Tragic Idol Οι Paradise Lost του "Tragic Idol" ηχούν φρέσκοι, μελαγχολικοί, σκοτεινοί και δείχνουν πώς πρέπει να παίζεται το σύγχρονο gothic/doom metal. Το "Tragic Idol" αποτελεί άξιο διάδοχο του "Draconian Times".
 
9. Converge - All We Love We Leave Behind
Converge - All We Love We Leave Behind Oι Converge, παρά τα είκοσι και βάλε χρόνια πορείας τους στο μουσικό στερέωμα, συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τη φρεσκάδα και τη μοναδική ικανότητά τους να κυκλοφορούν άλμπουμ που ακούγονται και είναι πρωτοποριακά. Το "All We Love We Leave Behind" είναι ακόμα ένα καλλιτέχνημα.
 
8. Goat - World Music
Goat - World Music Μονολιθικός ήχος με υποβόσκουσα post-ίζουσα μελωδία που μετατρέπεται σε garage-ιά ασυναγωνίστου αισθητικής, λες και οι Isis πήραν τα βουνά αφού έκαναν το αγροτικό τους στο βυζαντινό ψαλτήρι κι άφησαν στο finale τον Buddy τον Miles να σβήσει το άσμα. Το έχεις ξανακούσει κάπου και δεν σου κάνει εντύπωση μου λες τώρα;
 
7. Pig Destroyer - Book Burner
Pig Destroyer - Book Burner Hardcore, thrash, death metal, punk και sludge, όλα τους έχουν επιστρατευτεί για να χωρέσουν μέσα τους το όραμα των Pig Destroyer και το αποτέλεσμα είναι να γράφονται τραγούδια ύμνοι του grindcore.
 
6. Soundgarden - King Animal
Soundgarden - King Animal Υπάρχουν άλμπουμ που τα ακούς συνεχόμενα για να τα απολαύσεις και άλμπουμ που τα ακούς συνεχόμενα για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Μακριά από εντυπωσιασμούς, οι Soundgarden κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ που συνδυάζει και τα δύο.
 
5. Neil Young & Crazy Horse - Psychedelic Pill
Neil Young & Crazy Horse - Psychedelic Pill Ένα πραγματικό ταξίδι στο μυαλό του καλλιτέχνη που πετυχαίνει να μας κάνει να βιώσουμε την μουσική όπως ακριβώς ο ίδιος την εμπνέεται, ανασύροντας την από τα βάθη της ψυχής μας σαν να την είχαμε ήδη ακούσει.
 
4. The Gaslight Anthem - Handwritten
The Gaslight Anthem - Handwritten Ο δίσκος αυτός γράφτηκε να τον έχεις συντροφιά. Γράφτηκε να παίζει δυνατά στο αμάξι με κάτω τα παράθυρα και τα χιλιόμετρα να φεύγουν νερό. Γράφτηκε για μία μπάντα με πραγματική ψυχή για ακροατές που τους καταλαβαίνουν και τους νιώθουν. Γράφτηκε επειδή έπρεπε να γραφτεί, επειδή είναι δίσκος τίμιος και ειλικρινής, και αν αυτό σου λέει το οτιδήποτε, γράφτηκε και για σένα.
 
3. Jack White - Blunderbuss
Jack White - Blunderbuss Το “Blunderbuss” είναι ένα άλμπουμ που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος με αμείωτο το ενδιαφέρον και κερδίζει την συμπάθεια με την πρώτη ακρόαση. Λογικό λοιπόν να αγωνιώ για τους καρπούς και της επόμενης αποτυχημένης σχέσης του Jack White.
 
2. Dr. John - Locked Down
Dr. John - Locked Down Πρόκειται για ένα υπέροχο άλμπουμ που περικλείει αριστοτεχνικά δεμένα μεταξύ τους τα σπουδαία στοιχεία της μουσικής που πρεσβεύει ο Dr. John και η γενέτειρά του. Funk, Soul, Αφρική, Blues, voodoo και ψυχεδέλεια είναι όλα εδώ παντρεμένα μαγικά, περασμένα από την ταυτόχρονα ρετρό και μοντέρνα ματιά του Auerbach και παιγμένα από μια κορυφαία μπάντα.
 
1. Witchcraft - Legend
Witchcraft - Legend Αν πρωτίστως σε ενδιαφέρει η μουσική, τα συναισθήματα που σου προκαλεί και όχι ο τρόπος που έφτασε τελικά ο καλλιτέχνης στο αποτέλεσμα αυτό, τότε θα αναγνωρίσεις την ποιότητα του "Legend". Ενίοτε τσαμπουκαλεμένοι, άλλοτε καθησυχαστικοί, οι Σουηδοί κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή.
  • SHARE
  • TWEET