Σπύρος Γραμμένος

Σι-Ντι

Self Released (2012)
13/02/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Σπύρου Γραμμένου. Ο «κομμωτής» από τα Γιάννενα που απέδειξε ότι αν δεν είσαι δήθεν και δεν «πουλάς» ιδεολογία, μπορείς να είσαι αγαπητός. Για να καταλάβεις όμως τι είναι ο Γραμμένος, πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα γι' αυτόν. Όχι πολλά, μόνο τα βασικά.

Ο Σπύρος ήρθε στην Αθήνα από τα Γιάννενα για να προσπαθήσει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Να τραγουδήσει. Αρχικά δοκίμασε το street show, όπου μάζευε τα χρήματα που του επέτρεπαν να επιβιώνει. Συνέχισε κυκλοφορώντας τον πρώτο του δίσκο, "Λίγο Πριν Τα Τιράντα". Σήμα κατατεθέν του ήταν πάντα οι τιράντες τις οποίες δεν αποχωρίζεται ποτέ στις δημόσιες εμφανίσεις του. Φτάνοντας στα τέλη του 2012 και αφού πλέον είναι αρκετά αναγνωρίσιμος ώστε να γεμίζει τον Σταυρό Του Νότου, κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του, τον οποίο ονομάζει "Σι-Ντι" και τον διανέμει δωρεάν από την προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο τίτλος είναι απλός και κατανοητός. Η εξήγηση το ίδιο. Όπως ο ίδιος λέει, «αφού θα το κατεβάσετε και θα το αποθηκεύσετε στο Πισί σας μωρέ». Τα τραγούδια στο ίδιο πνεύμα πάντα ονομάζονται "Track 01", "Track 02" κ.ο.κ., αλλά είναι πλέον γνωστά σε όλους με τίτλους που είναι αυτονόητοι και έχουν προκύψει και από τα live του Γραμμένου. Ο δίσκος ξεκινάει με το "Track 01" (σώπα ρε μεγάλε θα πεις, αλλά τι να κάνω, θέλω να γράψω και μια κριτική), το οποίο είναι γνωστό και ως "Βγήκε Ο Δίσκος Μωρό Μου". Ανάλυση δεν θέλει νομίζω, είναι μια ωδή στον δίσκο που κρατάς στα χέρια σου, με την βοήθεια του φίλου Πάνου (αν δεν κατάλαβες ποιος Πάνος, δεν άκουσες ακόμα. Άκου και θα λυθεί η απορία). Το "Track 02", θα το βρεις και ως "Αϋπνίες" στο youtube και είναι το πρώτο video clip. Θα μου επιτρέψει ο Σπύρος να πω ότι το τραγούδι μουσικά και στιχουργικά είναι μαζί με το "Track 03" (ή αλλιώς "Φταίω Εγώ") τα πιο προσεγμένα, όχι μόνο στον δίσκο αλλά στην δισκογραφία του. Τα "Track 04" ("Τζίβες Και Κοτσίδες") και "Track 05" ("Άσπρη Τρίχα") είναι κλασικά σατυρικά τραγούδια του Γραμμένου με στίχο που φαίνεται απλοϊκός και ανέμελος αλλά στην ουσία μόνο τέτοιος δεν είναι. Άλλωστε αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του.

Το "Track 06" ("Ο Σκύλος") είναι το πιο συναισθηματικό τραγούδι του δίσκου. Μπορεί να ταυτιστεί ο ζωόφιλος και όποιος ζει σαν σκύλος, σε μια πόλη που είναι γεμάτη από «αδέσποτες ψυχές». Το "Άι Βασίλης" ("Track 09") και το "Παραμυθάκι" ("Track 10") φανερώνουν μια πιο ευαίσθητη πλευρά , ενός παιδιού το οποίο ο Άγιος των παιδιών ξεχνούσε. Το "Track 07" ("Από Παγκάκι Σε Παγκάκι") είναι μάλλον το πιο γνωστό του τραγούδι από αυτόν τον δίσκο, καθώς μιλάμε για επανεκτέλεση τραγουδιού που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και είχε «κάνει θραύση» στα live. Το "Track 08" ("Φροϋδικό Παραλήρημα") είναι μια ska εκδοχή του Γραμμένου. Ο στίχος μάλλον περιγράφεται πλήρως από τον τίτλο (δεν εννοώ το "Track 08", τον κανονικό λέω). Τέλος, ο δίσκος κλείνει με το "Track 11" που σας αφήνω να το κρίνετε μόνοι σας καθώς δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δισκοκριτικής.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον Αλέξανδρο Δερμάνη που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις μίξεις και το edit, καθώς και τον ηχολήπτη του Γραμμένου, τον Μάνο Στάγια. Το master έγινε από τους Δραμαμίνη (Γιάννης και Χάρης Μιχαηλίδης).

Για να κάνω μια εντυπωσιακή έξοδο, θα πρέπει να αναφέρω ότι αν περιμένεις να ακούσεις τις παραγωγές των Depeche Mode και τον βαθυστόχαστο στίχο του Αγγελάκα, δεν χρειάζεται καν να το κατεβάσεις. Αν θέλεις όμως να ακούσεις όσα ζεις καθημερινά (αν όχι εσύ, σίγουρα κάποιος άλλος) και να προβληματιστείς χαμογελώντας, τότε άνθρωπε άργησες κιόλας να το κατεβάσεις.

Υ.Γ.: Έχει ένα καπέλο πάνω δεξιά στο σάιτ, μην ξεχάσεις να ρίξεις τα «ψιλά»...

O Γιάννης Κουλουκάκος κάνει εκπομπή στο trollradio.gr κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 20:00-22:00
  • SHARE
  • TWEET