Death Courier

Necrotic Verses

Transcending Obscurity (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 20/05/2020
Οι Death Courier, δεν επιστρέφουν απλά δυναμικά, αυτό ήταν αναμενόμενο. Κυκλοφορούν μια από τις ποιοτικότερες death metal κυκλοφορίες που μπορείτε να ακούσετε φέτος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μερικές φορές, οι περιστάσεις είναι τέτοιες ώστε μια από τις ιστορικότερες μπάντες της εγχώριας σκηνής, να κυκλοφορεί μόλις τον τρίτο της δίσκο εδώ και 30 χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι, για τους Πατρινούς Death Courier, πως έπειτα από την επανένωσή τους το 2009, το φετινό "Necrotic Verses" είναι ο δεύτερος δίσκος τους, δείγμα της νοοτροπίας, αφοσίωσης και συνέπειας με την οποία συστάθηκε εκ νέου η μπάντα. Το πώς και το γιατί, εξελίχθηκε έτσι η ιστορία της μπάντας, μας τα έχει εξηγήσει καλύτερα ο Βασίλης, τραγουδιστής, μπασίστας και μοναδικό ιδρυτικό μέλος.

Επτά χρόνια μετά το "Perimortem" λοιπόν, οι Death Courier επανέρχονται. Μάλιστα, συγκριτικά με τον προκάτοχό του, που το "Necrotic Verses" κερδίζει κατά κράτος σε μια άτυπη σύγκριση, οι Πατρινοί επανέρχονται ουσιαστικότεροι και πιο στοχευμένοι. Υπό την σκέπη μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες underground death metal δισκογραφικές, με αναβαθμισμένο εξώφυλλο, παραγωγή, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια, το "Necrotic Verses" φροντίζει να ξεκαθαρίσει άμεσα μερικά πράγματα, από τις αναγνωριστικές, κιόλας, ακροάσεις.

Πρώτον, απομονώνει κάθε προκατειλημμένη κουβέντα περί νοσταλγίας, στο περιθώριο. Σίγουρα, οι αρχές της δεκαετίας του '90 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, οι προοπτικές, τα όνειρα και οι τότε περιστάσεις σιγήσανε, αλλά το τρίτο πόνημα της μπάντας είναι από μόνο του ικανή συνθήκη για να ασχοληθεί μαζί τους ένας death metal οπαδός. Στην δεκαετία που πέρασε, το old school death metal είδε μια αναβίωση, και πλέον, δεν είναι λίγες οι μπάντες που αναζητούν, και αναπαράγουν, το νέκταρ της ηχητικής τελειότητας των χρυσών ημερών του ιδιώματος. Οι δέκα συνθέσεις του δίσκου όμως έχουν τέτοια ποιότητα που αδικούνται αν ειδωθούν υπό ένα τέτοιο πρίσμα.

Εδώ έγκειται και η δεύτερη κρίσιμη λεπτομέρεια του δίσκου. Όπως προείπα, οι μέρες του "Demise" έχουν παρέλθει, οπότε, το νέο αυτό προσωπείο της μπάντας, σεβόμενοι την κληρονομιά και την ιστορία τους, οφείλει να μην κριθεί συγκριτικά. Το "Necrotic Verses" σφύζει μνημονικών και ουσιωδών συνθέσεων. Μάλιστα, η δομή του είναι σχεδόν αριστοτεχνική. Καταιγιστική έναρξη, το απαραίτητο ιντερλούδιο, σημαντικές ρυθμικές διαφοροποιήσεις, επικό (για τα δεδομένα της μπάντας), κλείσιμο. Αναλογιζόμενος και το γεγονός πως δύσκολα πλέον κάποιος μπορεί να πρωτοτυπήσει στον εν λόγω χώρο, αλλά και το που στοχεύουν οι Πατρινοί, οι συνθέσεις επιβάλλονται με κάθε ακρόαση.

Οι thrash δομές είναι εδώ, όπως και οι χαρακτηριστικές μικρές διάρκειες, αλλά η ψυχή του "Necrotic Verses" είναι, όπως πάντα, death metal. Πιθανώς, να είναι η πιο ευθεία death metal κυκλοφορία της μπάντας. Αυτόματα λοιπόν, το βάρος πέφτει, τόσο στον ήχο, που όπως αναφέρθηκε είναι άριστος, όσο και στα riffs. Η συνεισφορά των νέων μελών είναι κομβική. Λίγα αλλά ουσιώδη leads και solos, απότομα σεισμικά ρυθμικά κοψίματα, ενώ, αν και λείπει λίγη από την κατασκότεινη αύρα του "Demise", στιγμές όπως το "Mourning Ecstasy" φροντίζουν να την υπενθυμίζουν δια της death metal οδού. Η δυάδα "As Heaven Builds With Rot" και "When Death Fits To Skin" αποτελεί την κορυφή του δίσκου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όσον αφορά την ανάπτυξη των κομματιών. Το προαναφερθέν φινάλε του "Remnants" είναι μια από τις καλύτερες συνθέσεις τους γενικότερα κατά την ταπεινή μου άποψη.

Υπάρχουν αμέτρητες μπάντες που, ενώ αναλώνονται σε μια καταβύθιση στα δομικά στοιχεία του ήχου, επιτυγχάνουν το ευκταίο συναίσθημα. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό, βεβαίως, σε αυτό, το απαιτεί και το ιδίωμα μάλιστα ως ένα βαθμό. Ταυτόχρονα, η νεανική ορμή πολλών συγχρόνων death metal μπαντών, τις ωθεί σε εξεζητημένες παρουσιάσεις των ικανοτήτων αλλά και των επιρροών τους. Ενώ όλοι επιζητούν ένα διαχωρισμό από την συνομοταξία τους, οι περισσότεροι, παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο τους σπάνια το επιτυγχάνουν.

Οι Death Courier όμως, μετέτρεψαν αυτές τις καταστάσειςς, εμπεριέχοντας στο σύγχρονο DNA τους παρελθόν και μέλλον, σε ευκολομνημόνευτα τραγούδια. Απλές, αλλά όχι απλοϊκές συνθέσεις, όπως αποκαλύπτει και η αύρα του "Pillars Of Murk", ολοκληρωμένα τραγούδια δηλαδή. Αυτό, για μένα, αποτελεί ίσως την λεπτομέρεια που καθορίζει στο νήμα πολλές κυκλοφορίες στο πως θα τις θυμάμαι και θα τις επισκέπτομαι. Νέες, αξιόλογες προσθήκες, στην δισκογραφία και στις ζωντανές εμφανίσεις πολλών μπαντών με χρόνια στην πλάτη, φαντάζουν μάλιστα ως ζωτικές και απαραίτητες. Από αυτήν την οπτική, το "Necrotic Verses" ηχεί ακόμη πιο ουσιώδες.

Οι Death Courier, όπως αποδεικνύεται και από τα setlist συναυλιών τους τα τελευταία χρόνια, δούλευαν καιρό τις νέες συνθέσεις. Και δικαιώνονται. Το "Necrotic Verses" είναι, παρά τις όποιες επαναλήψεις θεμάτων μπορεί να παρουσιάζει, αλλά και την ανάδειξη των επιρροών του, μια δήλωση, μιας μπάντας που έχει λόγο ύπαρξης, ουσιαστικό και όχι απλά διακοσμητικό. Πιο συγκεκριμένα, διεκδικούν εκ νέου την θέση τους στο σύγχρονο στερέωμα του death metal. Ένας από τους πιο απολαυστικούς και άμεσους death metal δίσκους που θα συναντήσετε φέτος.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET