The Drin

Today My Friend You Drunk The Venom

Feel It Records/Drunken Sailor Records/Future Shock Recordings (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 22/03/2023
Το post-punk το περίεργο, το στριφνό, το υπόγειο, το θαρραλέο, στην πιο βιτριολική του εκδοχή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Λογικά δεν θα το έχετε αντιληφθεί, αλλά εδώ στο Rocking τους The Drin τους εκτιμάμε πολύ. Είτε αναλογισθείς πως ξεχωρίσαμε το "Down River In The Distance" ως μια από τις post-punk κυκλοφορίες του 2022, είτε πως «ανακαλύψαμε» τους Crime Of Passing εμπιστευόμενοι την συγγένειά τους με το σχήμα από το Ohio, θα καταλάβεις πως αυτή η μπάντα αναβλύζει μια αίσθηση ποιοτικής σταθερότητας. Η αλήθεια είναι πως το "Engines Sing For The Pale Moon" του 2021 παραήταν ιδιαίτερο για να μην μας μαγνητίσει αυτή η μπάντα. Η επιστροφή τους τώρα, με το νέο τους άλμπουμ, συνοψίζει ιδανικά τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα, αποτελώντας την κορυφαία τους στιγμή.

To "Today My Friend You Drunk The Venom" βάζει στο εκρηκτικό του μείγμα μια σειρά από ιδιαίτερα ηχοχρώματα. Η εκφορά των Sonic Youth (είναι το εξώφυλλο αναφορά στο "Bad Moon Rising" ή απλά βλέπω φλεγόμενα σκιάχτρα;) και των Shame, η σκιά των The Fall μπλέκεται με πινελιές kraut, space και industrial rock, με τις ιδιαίτερες κιθάρες να ηχούν ως μια μετεξέλιξη των Mission Of Burma. Μέχρι και dub σημεία και acid rock επιρροές ενυπάρχουν. Και όλα αυτά, σε 32 λεπτά. Το νέο άλμπουμ όμως των The Drin, που διατηρεί τον δύστροπο lo-fi χαρακτήρα τους, επιτυγχάνει δύο καίριους στόχους. Πρώτον, καταφέρνει οι δέκα συνθέσεις να διαρκούν πολύ περισσότερο φαντασιακά από όσο πραγματικά, και αυτό με άκρως θετικό πρόσημο.

Το «σπαστικό» "Venom" για παράδειγμα, μέσα σε δύο λεπτά έχει καταφέρει με τις προσεκτικές ενορχηστρωτικές του πινελιές να βγάλει ένα κυνισμό που εξίσου παρακινεί σε χορό όσο και σε περισυλλογή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όλο το άλμπουμ. Το μπάσο του "Eyes Only For Space" οδηγεί σε μια από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, όταν ο dub ήχος δίνει την αίσθηση πως απογειώνει από κάποιο υγρό υπόγειο συνώνυμο της μοναξιάς, στο διάστημα. Αυτή η ψυχεδελική απόληξη του ήχου των The Drin, πέραν του ότι τους μετατρέπει σε μια από τις σημαντικότερες μπάντες του αμερικανικού alternative underground, ανοίγει την πόρτα και στην επίτευξη του δεύτερου στόχου τους.

Ο καινούριος δίσκος των The Drin καταφέρνει μέσα στο βιτριολικό καλειδοσκόπιο που χτίζει να εμπνέει μια εντελώς προσωπική ταυτότητα. Αυτή, με τη σειρά της, εξάπτει τον πειρασμό να τους ακούς στο repeat, αφού, ακόμα και σε πιο μνημονικά και ευθυτενή κομμάτια όπως το εξαιρετικό "Stonewallin’", υπάρχει ένα σκοτάδι που αναδύεται πίσω από τα χρώματα των συναισθημάτων που πηγάζουν από τις συνθέσεις. Εν μέρει λογικό, αφού η οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζουν τον σχολιασμό οι The Drin, όσο ποιητική και αν φαντάζει, δεν παύει να κρύβει εντός της, εντέχνως, δαίμονες. Το, σχεδόν pop, "Go Your Way Alone" διαθέτει ένα τέλειο lead σε λούπα, το οποίο συνδυάζεται με τα σκοτεινά ρυθμικά σημεία και την μηδενιστική ερμηνεία. Παρ’ όλα αυτά όμως, επιτρέπει με το ξέσπασμά του στο φώς να έρθει, για να ξαναχαθεί στο αρτιότατο, μα και υπνωτικό, "The Day (Azoic)" που ακολουθεί.

Αυτοκριτικό και εσωστρεφές, το "Τoday My Friend You Drunk The Venom" είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα άλμπουμ που θα ακούσεις, επειδή είναι τολμηρό. Φροντίζει ώστε η γενικότερη αύρα, άποψη και αισθητική που εκπέμπει να παγιωθούν σε κομμάτια που βρίσκουν ισχύ στην ποικιλία τους. Το δηλητήριο που αναγνώρισαν και αποδέχθηκαν οι The Drin, ακόμη και στο εκρηκτικό και πεισματικό φινάλε του δίσκου με το "Mozart On The Wing", μπορεί να εκπροσωπεί τον γενικότερο μηδενισμό και απαισιοδοξία, αλλά το σχήμα αντιμετωπίζει τη μουσική ως αντίδοτο. Κοινώς, ακόμη και αν είμαι βέβαιος πως δεν έχουν εξερευνήσει πλήρως τις δυνατότητες τους, οι The Drin με το φετινό τους δίσκο, όχι απλώς θα ξεχωρίσουν εκ νέου μες την χρονιά, αλλά θαρρώ πως ήρθε η ώρα να ακουστούν περισσότερο. Οι πολυποίκιλοι ρυθμοί και οι συνθετικοί σκελετοί τους αλλοιώνουν την πραγματικότητα, με τη θολούρα που επέρχεται να αιχμαλωτίζει, όπως πρέπει.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET