Vitriol

Suffer & Become

Century Media Records (2024)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 26/01/2024
Στο δεύτερο δίσκο τους οι Αμερικανοί tech-death metallers διεκδικούν τη θέση τους στην εμπροσθοφυλακή του ιδιώματος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το 2019, οι Vitriol εισήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο του death metal με το πολύκροτο ντεμπούτο τους. Το "To Bathe From The Throat Of Cowardice" ήταν μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς, προσφέροντας βία και ανανέωση στο στρυφνό και αυτοεγκλωβισμένο tech-death metal ρεύμα. Η μπάντα από το Oregon επιστρέφει με νέο δίσκο έπειτα από τέσσερα χρόνια, και ολικά αναβαθμισμένη, επιχειρεί να διεκδικήσει μια θέση στην εμπροσθοφυλακή του ιδιώματος.

Από τις πρώτες ακρόασεις, καθίσταται σαφές πως το "Suffer & Become" βρίσκει τους Vitriol εκεί που σταμάτησαν. Το εναρκτήριο "Shame And Its Afterbirth" ξετυλίγει τη βαναυσότητα και τον πολύπλοκο όγκο που χαρακτηρίζει την μπάντα, για να πάρει μια πιο δραματική χροιά με το εντυπωσιακό κιθαριστικό σόλο στο δεύτερο μισό του, μέχρι και το outro. Έτσι, η φιλτραρισμένη συνθετική αντίληψη των Vitriol αποκαλύπτεται, δείχνοντας πως η μπάντα επιχειρεί να προσδώσει έντονο στίγμα το ηχόχρωμά της.

Σε δέκα κομμάτια και 48 λεπτά οι Vitriol παρέχουν μεν πολλή πληροφορία, αλλά φροντίζουν ώστε να μην γίνει κουραστική. Ναι, στιγμές όπως το έρπον "The Isolating Lie Of Learning Another" είναι τιμωρητικές για το απαίδευτο αυτί και σίγουρα ενδέχεται να χαώσουν, αλλά ο δίσκος καταφέρνει με κομμάτια όπως το "Nursing From The Mother Wound" όπου η Revocation - meets - Fleshgod Apocalypse οπτική της μπάντας κερδίζει τις εντυπώσεις με την υποβόσκουσα συμφωνική και θεατρική του διάθεση. Στο "The Flowers Of Sadism" που έχει προηγηθεί, η μπάντα φλερτάρει με το mid-tempo ώστε μέσα από ανελέητα τύμπανα και διαδοχικές εναλλαγές ρυθμών να συνθέσει ένα μαξιμαλιστικό σχεδόν πεντάλεπτο blackened death metal έπος.

Στο δεύτερο άλμπουμ τους, οι Vitriol μπορούν να περηφανεύονται πως κυκλοφορούν και συνθέσεις που στέκουν αυτούσιες και ως ενδιαφέροντες μικρόκοσμοι. Οι επιρροές δεν άλλαξαν ιδιαίτερα συγκριτικά με το ντεμπούτο τους, απλώς αυτή τη φορά τα μικρά συνθετικά ρίσκα και ταιριάσματα που παίρνει η μπάντα αποδίδουν τα μέγιστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το instrumental extreme prog πολυβόλο του "Survivals Careening Inertia" που επιβάλλεται στα μέσα του άλμπουμ. Όταν η μπάντα ενδίδει σε αυτές τις μαυρομέταλλες, αλά Behemoth και Morbid Angel, πτυχές του όπως στο "Locked In Thine Fronting Wisdom" προϊδεάζει για δυναμικές που πιθανώς να αξίζουν να αναπτυχθούν περισσότερο στο μέλλον. Αντιθέτως, σε άλλες συνθέσεις όπως το "Weaponized Loss", οι Vitriol «εξηγούν» γιατί νιώθουν πιο άνετα και «σφιχτοδεμένοι» στα ιλιγγιώδη tech-death όρια του ήχου τους, πλησιάζοντας την σχολή των Cattle Decapitation.

Το "Suffer & Become" μάλλον μπορούμε δικαίως να ισχυριστούμε πως πρόκειται για την πρώτη αξιοσημείωτη death metal κυκλοφορία της χρονιάς. Η οπτική των Vitriol δικαιώνεται από το μεσοδιάστημα των δύο άλμπουμ τους, αφού παρουσιάζονται αρκούντως ανανεωμένοι και εξελιγμένοι ώστε να έχουν λόγο στην πορεία του ήχου σήμερα. Από το εντυπωσιακό εξώφυλλο μέχρι τη διάθεση για υπαρξιστικές αναζητήσεις στιχουργικά, οι Vitriol καταφέρνουν να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, και φυσικά, να σε κάνουν αρκετές στιγμές να πατήσεις παύση για να εκτιμήσεις τα μουσικά τους πεπραγμένα. Σπάνια το tech-death metal μπορεί να ηχήσει ταυτόχρονα προσιτό και περιπετειώδες, μέσα σε όλους του τους περιορισμούς και τα κλισέ του. Ο δεύτερος δίσκος των Αμερικανών, είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET