Blaze Bayley

War Within Me

Blaze Bayley Recordings (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 14/05/2021
Το "War Within Me" δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των δυνατών προσωπικών κυκλοφοριών του Blaze Bayley
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Παρατηρώντας πια από αρκετή χρονική απόσταση την περίοδο του Blaze Bayley στους Iron Maiden, καταλαβαίνει κανείς πως μονάχα σε εκείνον δεν άνηκε η ευθύνη της αναντίρρητης πτώσης της μπάντας, πόσο μάλλον στο συντριπτικό ποσοστό που του έχει καταλογιστεί. Σε μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη εμπορικά περίοδο για τη Σιδηρά Παρθένο, η οποία έγινε ακόμη δυσκολότερη λόγω των προσωπικών προβλημάτων του Steve Harris, ο τότε ελπιδοφόρος τραγουδιστής υπήρξε μια προσθήκη - έκπληξη, η οποία είχε τις προοπτικές να δέσει με το υπόλοιπο σχήμα, εάν κι εφόσον στηρίζονταν εμπράκτως - πράγμα το οποίο δεν έγινε, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ο ίδιος ο Blaze κλήθηκε μεμιάς να γεμίσει ίσως τα πιο μεγάλα κι απαιτητικά «παπούτσια» frontman σε ολόκληρο το heavy metal, αντικαθιστώντας έναν από τους ελάχιστους τραγουδιστές του χώρου που φαντάζουν πραγματικά αναντικατάστατοι. Εκτός αυτού, συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσω του πιο «δύσκολου» άλμπουμ της μπάντας, με το "X Factor" να διαφοροποιείται ξεκάθαρα από τους προκατόχους του, όντας σαφώς πιο σκοτεινό και λιγότερο εύληπτο άμεσα. Σε συνδυασμό με τις ζωντανές εμφανίσεις των Maiden, στις οποίες ερχόταν σε άμεση σύγκριση ερμηνευτικά με τον Bruce Dickinson, η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν ενός τραγουδιστή «λίγου», ο οποίος αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος της θέσης που βρέθηκε.

Κάνοντας fast forward 25 χρόνια αργότερα από τότε, ο Blaze έχει αποδείξει πως μονάχα ο «αποτυχημένος πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden» δεν πρέπει να λογίζεται. Με μια πραγματικά αξιοπρόσεκτη προσωπική δισκογραφία, με ζωντανές εμφανίσεις που σέβονται στο έπακρο το κοινό που τις παρακολουθεί και με ένα πείσμα και μια δημιουργική σταθερότητα που δεν επηρεάζεται από τις δυσκολίες της προσωπικής του ζωής, ο Blaze αποτελεί ένα παράδειγμα επιμονής και υπομονής. Ο ίδιος κατάφερε να ξεπεράσει τόσο την απομάκρυνση του από έναν από τους μεγαλύτερους heavy metal οργανισμούς, όσο και και λοιπές αναποδιές που συνάντησε, με όπλο τη δημιουργικότητα και την έμπνευση του. Πλέον, στο νέο δίσκο του μπορεί να συγκρίνεται μονάχα με τον εαυτό του, διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα standards που διακρίνουν τις προσωπικές του προσπάθειες.

Το "War Within Me", λοιπόν, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των δυνατών κυκλοφοριών που προσφέρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Βρετανός τραγουδιστής. Ανεπηρέαστος συνθετικά, ο Blaze και η ομάδα μουσικών που έχει συγκεντρώσει γύρω του (μέλη των αξιόλογων Absolva) συνεχίζουν να προσφέρουν ένα heavy metal μελωδικό και ψυχωμένο, με τη χαρακτηριστική φωνή του Βρετανού σε πρώτο πλάνο. Εξαιρετική εντύπωση προκαλούν τα διάφορα κιθαριστικά μέρη του υλικού, με αρκετή λεπτοδουλειά και σε επίπεδο δομής συνθέσεων και σε επίπεδο leads, ενώ ο ήχος φαντάζει διαυγής κι ευδιάκριτος, ιδανικός για το συνολικό ύφος του άλμπουμ.

Ρεαλιστικά, το κοινό που ενδιαφέρθηκε για τις προηγούμενες προσπάθειες του συμπαθέστατου μουσικού θα έχει ήδη ανακαλύψει το άλμπουμ και θα το έχει αγκαλιάσει, ενώ, δυστυχώς, ελάχιστος περαιτέρω κόσμος θα το προσεγγίσει - όσο κι αν θα ‘πρεπε. Έτσι, το "War Within Me" σίγουρα βάζει δύσκολα στους οπαδούς του Blaze Bayley ως προς τη θέση που αυτό καταλαμβάνει στην κατάταξη της προσωπικής του δισκογραφίας, παρουσιάζοντας ανανεωμένες τις συνήθεις δημιουργικές του μανιέρες και προσφέροντας δέκα απολαυστικά νέα τραγούδια.

YouTube

  • SHARE
  • TWEET