Sunn O)))

Pyroclasts

Southern Lord (2019)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 05/11/2019
Το μικρό αδερφάκι του "Life Metal" θα ικανοποιήσει οπαδούς, high fidel-άδες και λάτρεις του διαλογισμού, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να αντιληφθεί κανείς τη μουσική των Sunn O))): ως την απόλυτη βαρεμάρα όπου δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως ή ως μια Πύλη που οδηγεί σε άλλες διαστάσεις. Γι άλλη μια φορά, γράφουμε μόνο για τους ακροατές της δεύτερης κατηγορίας.

Η προ επταμήνου κυκλοφορία του "Life Metal" μας έφερε έναν εξαιρετικό δίσκο που, χωρίς να συγκαταλέγεται στις πιο σοκαριστικές τους δουλειές, απέδωσε ηχητικά άριστα το καλλιτεχνικό όραμα των Sunn O))) και τις πυκνές αποχρώσεις της μουσικής τους. Το "Pyroclasts" είναι ένα συνοδευτικό album - ή αλλιώς, η σκιά του "Life Metal". Ηχογραφημένο στα ίδια recording sessions με τον ίδιο εξοπλισμό και τους ίδιους ανθρώπους, το υλικό του "Pyroclasts" αποτελείται από 12λεπτους drone αυτοσχεδιασμούς που έπαιζαν οι μουσικοί του "Life Metal" πριν ή μετά τις επίσημες ηχογραφήσεις. Ένα είδος ζεστάματος δηλαδή, ένα τζαμάρισμα για να τους βάλει στο σωστό mood ή να τους αποφορτίσει.

Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι πρόκειται για δευτερεύον και όχι σημαντικό Sunn O))) υλικό. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές αληθές και στα τέσσερα tracks συμβαίνουν πραγματικά ελάχιστα πράγματα. Το "Ampliphaedies E" παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον με τις μελωδικές του υποψίες και την υποτυπώδη παρουσία ενός ιδιαίτερου riff, ενώ τα "Kingdoms G" και "Ascension A" περνούν ράθυμα διαμέσου παχιών στρωμάτων παραμορφώσεων και συχνοτικών διακυμάνσεων. Το "Frost C" είναι κοντά στο πνεύμα του "Life Metal", με το τσέλο της Hildur Guðnadottir να βυθίζεται και να ομογενοποιείται με τους λοιπούς drone ήχους. Η Hildur είναι μια σημαντικότατη συνεργάτιδα του O'Malley/Anderson πυρήνα και θα είναι ευχής έργο η συνέχεια αυτής της συνεργασίας. Στο "Pyroclasts" επίσης αυτοσχεδιάζουν οι Tim Midyett και T.O.S.

Ο χαρακτήρας διαλογισμού που διέπει το υλικό, καθώς και η χαλαρή του δημιουργία, συμβάλλουν σε ένα ζεστότερο ηχητικό αποτέλεσμα, με φωτεινότερες ηχητικές σκιάσεις. Η μεγάλη δύναμη (και) αυτής της ηχογράφησης είναι η εκπληκτική ηχοληπτική δουλειά του Steve Albini. Ο άνθρωπος πραγματικά μπόρεσε να αναδείξει με θαυμαστό τρόπο ακόμα και τις πιο αδιόρατες μεταβολές των αρμονικών πίσω από τα τείχη του θορύβου και να τονίσει την αυτονομία του ήχου έναντι της μουσικότητας του. Εντάξει, όλα αυτά ίσως ακούγονται λίγο ακαδημαϊκά αλλά, επί της ουσίας, αν σου αρέσουν τα drones πουθενά δεν θα ακουστούν καλύτερα από ότι στη φετινή διλογία των Sunn O))).

Η μπάντα παροτρύνει θερμά τους ακροατές της να βιώσουν το "Pyroclasts" ως συνέχεια του "Life Metal" και να νιώσουν την εμπειρία του μέσα από back to back ακροάσεις. Όσοι ακολουθήσουν την παρότρυνση αυτή ίσως γευτούν έναν βαθύτερο διαλογισμό και μια ευρύτερη ηχητική παλέτα. Για τους πολλούς, το "Pyroclasts" είναι ένας δίσκος που απευθύνεται στους οπαδούς των Sunn O))), τους λάτρεις των drone πειραματισμών και τους audiophiles κάθε είδους που θα ακούσουν τον δίσκο μέσα από καλής ποιότητας συστήματα. Χωρίς να προσθέτει κάτι ιδιαίτερο στη μυθολογία της μπάντας ή στο υποκείμενο του "Life Metal", το "Pyroclasts" με το μαγικό άγγιγμα του Albini και τον ονειρικό ιμπρεσιονισμό των έργων της Samantha Keely Smith, είναι ικανό να κυκλώσει τις αισθήσεις.

 
  • SHARE
  • TWEET