High Command

Beyond The Wall Of Desolation

Southern Lord (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 23/12/2019
Crossover thrash που ηχεί αρκετά διαφοροποιημένο χάρη στην επική του αύρα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο πρώτος δίσκος των Αμερικανών High Command, είναι μια ιδιαίτερη κυκλοφορία. Τα τελευταία χρόνια, το ιδίωμα του thrash metal, έχει βρει καταφύγιο, πέρα από αξιότιμες και ουσιαστικές κυκλοφορίες μεγάλων ονομάτων, στις παρυφές του ήχου του, εκεί που αρχίζει να μπλέκεται με άλλα ιδιώματα. Δεν είναι τυχαίο, πως ένας από τους πιο προβεβλημένους δίσκους του ιδιώματος για αυτήν τη δεκαετία, πέραν των έργων τέχνης των Vektor, είναι το "Nightmare Logic" των Power Trip.

Οι High Command, ακολουθούν κατά πόδας αυτήν την ενδιαφέρουσα crossover προσέγγιση, μόνο που προσφέρουν κάτι εξίσου διαφοροποιημένο αλλά και ικανό να τους κάνει να ξεχωρίσουν στη φετινή χρονιά. Εξάλλου, η Southern Lord, έχει μια αγάπη στις μεσαίες ταχύτητες. Μπορεί εδώ να μην βρίσκει ο ακροατής τόσο έντονα hardcore στοιχεία, αλλά το crossover των High Command γίνεται, κατά την ταπεινή μου άποψη με ένα άλλο ιδίωμα.

Από τους στίχους μέχρι και τις πιο λεπτομερείς ακροάσεις, ο δίσκος μυρίζει ατσάλι. Το υπέροχο εξώφυλλο, προϊδεάζει για ένα μη παραδοσιακό thrash metal, η αλήθεια όμως είναι πως στον πυρήνα του, ο ήχος του "Beyond The Wall Of Desolation", περιέχει αρκετό επικό doom metal. Μπορεί τα φωνητικά αλλά και αρκετά riff, να ξεσηκώνουν Kreator και φυσικά Slayer, η ψυχή όμως των συνθέσεων κοιτάει προς την αμερικάνικη παράδοση. Αργόσυρτα επικά τραγούδια με μια καταδικασμένη αύρα ακούσαμε και φέτος αρκετά, αλλά επειδή η κτηνωδία του thrash έχει άλλη χάρη, θα προέτρεπα τον ακροατή να ακούσει το επιβλητικό οκτάλεπτο "Devoid Of Reality" ή το "Visions From The Blade".

Το πρώτο, είναι μια εμπειρία που οριακά θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση της σε μια συλλογή με τα πιο ατμοσφαιρικά και πυκνά thrash metal τραγούδια, ενώ το δεύτερο, είναι τόσο mid tempo, που σε συνδυασμό με τα υπέροχα leads του, επιβάλλει ένα βαρύ ρυθμό. Φυσικά και δεν λείπουν τα παραδοσιακά τραγούδια δυναμίτες όπως το ισοπεδωτικό "Merciless Steel", που ενώνει hardcore με παραδοσιακό metal, αλλά όλη η ουσία και η ταυτότητα των High Command είναι στην thrash εκφορά επικών τεχνοτροπιών. Σε συνδυασμό με την υπέροχη παραγωγή της Southern Lord, το αποτέλεσμα είναι 42 λεπτά που ξυπνάνε μέσα στον ακροατή που θα αποδεχθεί τις παραμέτρους του ήχου, πρωτόγονα συναισθήματα, αντάξια ενός berserker μεσαιωνικού απολίτιστου σφαγέα.

Ο δίσκος δεν διαθέτει μνημειώδη riffs ή επικές πολεμοχαρείς μελωδίες, στοιχεία που πιθανώς θα ενδυνάμωναν το τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια, κάποια πλήκτρα, ηλεκτρακουστικές και τα εκάστοτε ρυθμικά φωνητικά, διανθίζουν τον δίσκο αρκετά για να νιώθεις πως εκδηλώνει κάποια καταπιεσμένη πτυχή των δημιουργών του. Το "Beyond The Wall Of Desolation" ανά στιγμές ηχεί σαν μια απέλπιδα προσπάθεια νεαρών thrashers να ηχεί πιο μαζική και επιβλητική από όσο μπορεί στην πραγματικότητα. Το πάθος βέβαια με το οποίο φτύνονται οι στίχοι του ομότιτλου στο τέλος, θυμίζει έντονα τα πιο mid tempo Slayer κλασικά άσματα, η αλήθεια όμως είναι πως το ξύσιμο των riffs και τα τύμπανα θα αφήσουν ένα υπέροχο και επιβλητικό τελευταίο συναίσθημα.

Οι High Command στον πρώτο τους δίσκο, συνθέτουν τραγούδια που θα φέρουν κοντά φαινομενικά αντίθετες κλίκες metal οπαδών. Μπορεί η γενικότερη ομοιογένεια να επιβάλλεται έναντι ξεχωριστών μνημονικών στιγμών, αλλά και πολλά κιθαριστικά ρυθμικά μέρη να λειτουργούν σε μικρή επανάληψη, τα φωνητικά όμως και η γενικότερη ενισχύουν το τελικό αποτέλεσμα. Αν επιθυμείς να ακούσεις ένα διαφορετικό, σύγχρονο thrash metal δίσκο, με τσαγανό και πάθος που θα θυμίσουν άλλες εποχές και μουσικές, μια υπέροχη δηλαδή αντίφαση, τότε το "Beyond The Wall Of Desolation" δεν πρέπει να το παραλείψεις. Παρά τις τεχνικές αδυναμίες του, στοχεύει σε κάτι πρωτότυπο και ενδιαφέρον, με μεταλλική ψυχή που καθηλώνει αρκετούς σύγχρονους του.

Youtube

  • SHARE
  • TWEET