Alabaster DePlume

Gold

International Anthem (2022)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 14/09/2022
Πειραματικό, αποσπασματικό, ποιητικό, πνευματικό και αφηρημένο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

 

Αυτός ο Μανκούνιος μουσικός και ποιητής Gus Fairbairn σημειώνει τον εαυτό του και ως Angus ή Angus Fairbairn. Είναι ένας πολυοργανίστας που ηχογραφεί και ερμηνεύει με το όνομα Alabaster DePlume. Πέρα από το Μάντσεστερ τελευταία κάνει βόλτες και από το Λονδίνο. Πόλη που η νέα jazz σκηνή ανθεί. 

Ο δευτερεύοντας τίτλος, ή καλύτερα υπότιτλος του δίσκου είναι Go Forward In the Courage Of Your Love. Η εισαγωγή στο σαξόφωνο του για μένα έγινε μέσω του δίσκου της κολλεκτίβας jazz μουσικών On Our Own Clock από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο αφορά τις προσωπικές του δουλειές αξιόλογες μου φάνηκαν το ποιητικό και πολύ γλυκό "Peach" του 2015 και το εναλλακτικά παράξενο "The Corner Οf Α Sphere" του 2018. 

Στην φετινή του δουλειά αυτός ο συνδυασμός jazz και προφορικού λόγου προορίζονται να κρατήσουν τον ακροατή σε εγρήγορση. Σε κάθε ένα από τα κομμάτια δούλεψε με διαφορετικούς παραγωγούς και σε κάθε μία ας πούμε συνεδρίες φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε διαφορετική μπάντα. Το  αποτέλεσμα είναι φυσικά αφηρημένο και απρόβλεπτο . Αυτό που γοητεύει και φαντάζει ενδιαφέρον είναι ότι καταφέρνει και ακούγεται απόκοσμο και αρκετά περίεργο. Με την καλή έννοια του περίεργου. Αυτή του πειραματισμού. Η jazz αλλού είναι fusion, πολλές φορές avant-garde, συγκεκριμένες ώρες πνευματική και αρκετές δωματίου. 

Ακούμε 19 κομμάτια. Μιλάμε για πάνω από μια ώρα μουσικής, ποίησης και συνδυασμού απίθανων παρακλαδιών. Η κιθάρα συνδέει μαγικά κάθε σύνθεση με την επόμενη. Αν και αρκετά μίνιμαλ συχνά ένα ρεφρέν, επαναλαμβανόμενο, δουλεύει εξαιρετικά στο να δημιουργηθεί ένα πιασάρικο κομμάτι. Είναι εντυπωσιακό πως από κάτι απαλό, απλό και διαλογιστικό σε μεταφέρει σε κάτι που ξεσπάσει, σε μια μουσική έκσταση. Αναμιγνύει κάτι σαν σιωπηλές διακηρύξεις με το τενόρο σαξόφωνο του, του οποίου οι τρεμουλιαστές και λεπτές μελωδίες κάνουν την διαφορά. 

Ο χρυσός δίσκος είναι παραδόξως μια αντίδραση στα πάντα. Είναι ένα ταξίδι μέσα από ηχητικά τοπία φτιαγμένα από τα συναισθήματα που μας περιβάλλουν και πολύ περισσότερο το κοινωνικό περιβάλλον γύρω μας. Σε βάζει να ψαχτείς εσωτερικά. Να σπάσεις αλλά με σκοπό να κερδίσεις.

  • SHARE
  • TWEET