​Stone Sour

Hello, You Bastards Live In Reno

Cooking Vinyl (2019)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 19/12/2019
​Συμπυκνωμένοι Stone Sour σε συσκευασία που αφήνει ολόκληρη την ενέργεια αναλλοίωτη και αφιλτράριστη για ένα δυνατό rock πάρτυ!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι απορίας άξιον η ενέργεια που ακτινοβολεί ο Corey Taylor. O frontman των Slipknot τα τελευταία χρόνια πρέπει να είναι από τους πιό σκληρά εργαζόμενους στο χώρο της μουσικής γενικότερα. Και η ένταση και το πάθος της εργασίας του αποδίδουν θριαμβευτικά. To "Hydrograd" του 2017 ήταν ένας από τους καλύτερους ροκ δίσκους της δεκαετίας (κατά την ταπεινή μου άποψη), οι Stone Sour περιοδεύουν από τότε ασταμάτητα, στο ενδιάμεσο ο Taylor έβγαλε και το δίσκο με τους Slipknot και περιοδεύει ξανά (!). Έτσι λοιπόν, σε μια έξυπνη μαρκετίστικη επιλογή αποφάσισαν οι Stone Sour να μας υπενθυμίσουν ότι «Εϊ, δεν χαθήκαμε, είμαστε ακόμα εδώ!» και έτσι λοιπόν μας δίνουν το πρώτο τους live album με τον ευφάνταστο τίτλο "Hello You Bastards".

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι οι Stone Sour ήταν το πρώτο συγκρότημα του Taylor το 1992 και μπήκε σε μακρά παύση όταν οι Slipknot εκτοξεύθηκαν μετά το πρώτο τους δίσκο. Αλλά φαίνεται ποιό είναι το πραγματικό μεράκι του Taylor. Αρκεί να το ακολουθήσεις στα social media και είναι φανερό ποιά η γυναίκα και ποιό το αίσθημα που τραγουδούσε και ο Λεπα. Μετά την παρένθεση αυτή λοιπόν περνάμε στα της κυκλοφορίας η οποία αποτυπώνει 100% τί είναι οι Stone Sour με τον πιό ακατέργαστο, ωμό και αυθεντικό τρόπο. Φυσικό η ποσότητα των τραγουδιών να αφορά το "Hydrograd" αλλά με συνολικά έξι αξιόλογες κυκλοφορίες, καμία δεν μένει χωρίς εκπροσώπηση και το άλμπουμ λειτουργεί σαν ένα Live Best Of.

Μπορείς άμεσα να καταλάβεις ότι ο ήχος δεν πειράχτηκε κατόπιν εορτής σε κάποιο στούντιο. Και καλά κάνανε να μεταφέρουν το γνήσιο συναίσθημα μιας συναυλίας στους ακροατές έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει ενίοτε να ανεχτούμε τις αμερικανοβλαχιές του Taylor ("Let me see your beautiful hands goddamit") ή το ελαφρώς ψόφιο κοινό του Reno. Αλλά η αυθεντικότητα έρχεται κυρίως από τα τραγούδια και την απίστευτη ενέργεια ολόκληρου του γκρουπ. Ένα αληθινό rock πάρτυ από τις πρώτες νότες του "Taipei Person/Allah Tea", "Type-A Personality" δηλαδή και μάλλον μιλάει για τον ίδιο τον Taylor που τραγουδά με όλη την ένταση που μπορεί να βγεί από τα πνευμόνια του σαν να μην υπάρχει αύριο! Ο τέλειος frontman; Μπορεί.

Το πρώτο μέρος του Live αποτελείται από τραγούδια του τελευταίου δίσκου και είναι μια χαρά αλλά στο "Absolute Zero" που είναι και ένα από τα αγαπημένα των Stone Sour έχουμε κανονικό lift off και φαντάζομαι to Grand Sierra Resort στο Reno να κοντεύει να εκραγεί. Μετά την έκρηξη έχουμε τη νηνεμία του “Bother” που το συστήνει ο Taylor ως το πρώτο τραγούδι με το οποίο τους έμαθε το ευρύ κοινό. Γλυκό και υπέροχα εκτελεσμένο, δένει άψογα με το "Tired" που ακολουθεί. Όλο το γκρουπ βγάζει τον ίδιο ηλεκτρισμό, οι κιθάρες των Rand-Martucci δένουν υποδειγματικά και τα drums με το μπάσο είναι στιγμές που κοντεύουν να διαλύσουν το woofer από την πίεση.

Οι ηχητικοί δυναμίτες "Get Inside", "Reborn" και το πανέμορφο "Song 3" οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο... "Nothing Else Matters" των Stone Sour που είναι το "Through The Glass" με το οποίο τους έμαθαν και οι πέτρες εδώ που τα λέμε. Ίσως και ο Taylor να το έχει βαρεθεί αν κρίνω από το γεγονός ότι είναι το πιο αδύνατο σημείο του live. Τα encore του "Made Of Scars" και "Fabuless" κλείνουν ιδανικά το set με ορμή, ενέργεια, δύναμη, κραυγές, άφθονο ρυθμικό χοροπηδητό και πολλά κιλά ιδρώτα.

Οι Stone Sour είναι και θα είναι για πάντα επίκαιροι και μάλλον ως πρώτη αγάπη του Corey Taylor θα υπάρχουν πολύ παραπάνω και από τους Slipknot. Ευτυχώς γιατί πρόκειται από τα καλύτερα heavy rock συγκροτήματα που υπάρχουν εκεί έξω και αυτόν το Live έρχεται να το αποδείξει. Ένα καλογυαλισμένο bootleg που κυκλοφορεί επίσημα μεν αλλά πιάνει όλο το συναίσθημα της συναυλίας δε και είναι ότι πιο κοντινό με το να είσαι εκεί. Αν ήταν και λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια...

  • SHARE
  • TWEET