Στoν ίσκιο του ηφαιστείου

O Νίκος Παπαδογιάννης μας ταξιδεύει στο νησί που ο George Martin έστησε κάποτε το «εξοχικό» του rock 'n' roll

Από τον Νίκο Παπαδογιάννη, 16/03/2016 @ 09:29

H Μοντσεράτ είναι ένα νησάκι τόσο δα, καταμεσίς της Καραϊβικής. Ήταν ιρλανδέζικο προτεκτοράτο, γι’αυτό και η σφραγίδα του τελωνείου του είναι ένα πράσινο τριφυλλάκι. Από τότε που πέρασα τα σύνορά της, δεν τολμώ να δείξω το διαβατήριό μου σε φίλους «ερυθρολεύκων» φρονημάτων.

Στη Μοντσεράτ έφτιαξε κάποτε το στούντιό του o θρυλικός Τζορτζ Μάρτιν. Η ιδέα που τρύπησε το μυαλό του «πέμπτου Μπητλ» ήταν αχτύπητη: «Θα φέρνω στο νησί τους αστέρες της ροκ και θα περνούν ζάχαρη, δίχως να τους ενοχλεί κανείς. Τα βράδια θα κοιμούνται στην έπαυλη της φυτείας, θα πίνουν και θα καπνίζουν όσο θέλουν και το μεσημέρι που θα ξυπνούν θα ηχογραφούν τις μουσικές τους. Ο καθαρός αέρας, η εξωτική αύρα και η ξεγνοιασιά θα γεννήσουν έμπνευση. Θα γραφτεί ιστορία, εδώ στη Μοντσεράτ…».

Το στούντιο ΑΙR (Αssociated Independent Recording) άνοιξε τις πύλες του το 1979 σε ένα κομψό αποικιακό ξύλινο κτίριο με θέα τη γαλαζοπράσινη θάλασσα και τα φώτα της Αντίγκουα απέναντι. Ήταν εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δεν υπήρχε περίπτωση να παρεισφρήσουν στις ηχογραφήσεις τα κοάσματα των καλοθρεμμένων βατράχων που ζούσαν στην αυλή.

Το ιδιωτικό τζετ του παλιόφιλου Paul McCartney ήταν από τα πρώτα που εμφανίστηκαν στο μικρό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πλύμουθ. Σύντομα ακολούθησαν και άλλοι διάσημοι τα χνάρια του "Μacca": Rolling Stones, Stevie Wonder, Michael Jackson, Elton John, Black Sabbath, Lou Reed, The Police, Dire Straits, Phil Collins, Rush, Boy George, Duran Duran. Ολοι επέστρεφαν στη βάση τους, ηλιοκαμμένοι, με τα κύτταρα γεμάτα ενέργεια, και με τις βαλίτσες γεμάτες μαγνητοταινίες. O Sting έμαθε τα μυστικά της ιστιοπλοϊας στα κύματα της Μοντσεράτ. Ο Jimmy Buffett βάφτισε τον δίσκο του "Volcano", για να απαθανατίσει το ηφαίστειο που κάπνιζε απειλητικά πάνω από το στούντιο.

Κανένας δεν την έπαιρνε στα σοβαρά την απειλή της θεάς Πέλλε, ώσπου το όρος Σουφριέρ αποφάσισε να διώξει τους παρείσακτους από το δικό του νησί. Η τρομακτική έκρηξη του 1997 έθαψε την πρωτεύουσα Πλύμουθ κάτω από τόνους τέφρας, ρήμαξε την οικονομία της Μοντσεράτ, εξαφάνισε το αεροδρόμιο και αφαίρεσε 19 ζωές. Το στούντιο, που υπέστη σοβαρές ζημιές αρκετά χρόνια νωρίτερα από το ισοπεδωτικό πέρασμα του τυφώνα Χιούγκο, αφέθηκε να ρημάξει.

Οι αστέρες της ροκ οργάνωσαν συναυλίες για να ενισχύσουν τους φτωχούς νησιώτες, αλλά δεν ξαναπάτησαν στο νησί. Οι πλούσιες βίλες που τους φιλοξενούσαν και τα γήπεδα του γκολφ έγιναν στάχτη. Στον αυτοσχέδιο αεροδιάδρομο που κατασκευάστηκε πρόχειρα ανάμεσα στα βοσκοτόπια για να δημιουργήσει ομφάλιο λώρο με τα γειτονικά νησιά χωράνε πλέον μόνο 12θέσια δικινητήρια.

Το μισό νησί είναι ένα γκρίζο άγονο, νεκρό τοπίο. Το άλλο μισό, καταπράσινο και εύφορο, με λίγες αλλά ωραίες παραλίες και ελάχιστο τουρισμό. Το ηφαίστειο επιμένει να γεμίζει τον ουρανό με φωτιά και λαύρα.

Οι άνεμοι με έφεραν στη μικρούλα και φιλόξενη Μοντσεράτ τον Αύγουστο του 2013. Στο χάρτη με τα αξιοθέατα σημείωσα εξαρχής το στούντιο του «πέμπτου Μπητλ», στο κτήμα Ολβέστον, όχι πολύ μακριά από το ποτάμι της στάχτης. Το κτίριο που στέγαζε το στούντιο ΑΙR είναι σκοτεινό και εγκαταλελειμμένο, γεμάτο έντομα και φαντάσματα, μακριά από τα μάτια των περίεργων.

Στο γκουρμέ εστιατόριο Olveston House παραδίπλα, τους τοίχους στολίζουν παλιές φωτογραφίες από την εποχή της ακμής και χρυσοί δίσκοι καμωμένοι στη Μοντσεράτ. Το βράδυ που πιάνει η βροχούλα και βγαίνουν να τραγουδήσουν τα βατραχάκια, oι τρεις οικοδέσποινες, Κάρολ, Σάρα και Μάργκαρετ, θυμούνται παλιές ιστορίες για τον Eric Clapton, τον Midge Ure και τους άλλους εραστές του νησιού.

Ο George Martin δεν έπαυσε να επισκέπτεται το αγαπημένο νησάκι της Καραϊβικής, ακόμα και στα γεράματά του. Η βασίλισσα του έδωσε τίτλο ευγενείας, όχι τόσο για την προσφορά του στη μουσική, όσο για τη φιλανθρωπική δράση που εστιάστηκε στη βοήθεια προς τους πολίτες της Μοντσεράτ.

Ο κοσμαγάπητος «πέμπτος Μπητλ» αποχαιρέτησε αυτόν τον μάταιο κόσμο την περασμένη Τρίτη, στην τρυφερή ηλικία των 90 ετών. Η Μοντσεράτ τον πένθησε σαν να ήταν δικό της παιδί.

  • SHARE
  • TWEET