David Vincent: «Για να μείνεις underground πρέπει να γράφεις χάλια μουσική»

Ο θρυλικός frontman των Morbid Angel μας μίλησε για τους VLTIMAS, την αυτοβιογραφία του και τις λοιπές μουσικές δραστηριότητές του

Από τον Ιάσονα Ρεπαντή, 05/02/2020 @ 14:37

Λίγο πριν την εμφάνιση των Vltimas στο Islington Assembly Hall του Λονδίνου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον θρυλικό David Vincent (ex-Morbid Angel) και να συζητήσουμε μαζί του για την επερχόμενη αυτοβιογραφία του, το πρώτο άλμπουμ και τα μελλοντικά σχέδια της νέας του μπάντας, το country project του και τη στιχουργική του προσέγγιση. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εμφάνιση της νέας του μπάντας, που περιοδεύει μαζί με τους Abbath και τους 1349 και να διαπιστώσουμε την εντυπωσιακή δυναμική της επί σκηνής. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα είχε να μας πει και τις εντυπώσεις μας από τη ζωντανή εμφάνιση των Vltimas.

Η αυτοβιογραφία μου δεν είναι του τύπου «πήρα ναρκωτικά, πήγα για αποτοξίνωση κτλ

 Η αυτοβιογραφία σου που κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα (σ.σ.: I Am Morbid: Ten Lessons Learned From Extreme Metal, Outlaw Country, And The Power Of Self-Determination Paperback - 21 Feb 2020, Jawbone Press) περιέχει και κάποια μαθήματα από τη πείρα σου εκτός από απλή εξιστόρηση των γεγονότων.

Περιέχει διάφορες ιστορίες και προσωπικά θέματα για τα οποία δεν συζητάω συχνά. Αυτό ήταν ένα μέρος της ιδέας για το βιβλίο και το άλλο είναι πράγματα τα οποία έμαθα και όχι του τύπου «πήρα ναρκωτικά, πήγα για αποτοξίνωση κτλ.» Δούλεψα πολύ σε αυτό το βιβλίο.

David Vincent

Πώς προέκυψε η συνεργασία μέ τον Joel McIver; (σ.σ.: συν-συγγραφέας)

Είμαστε φίλοι εδώ και αρκετά χρόνια, έγραφε για το Metal Hammer και είχαμε πάντα καλή σχέση. Είναι έξυπνος τύπος και επίσης μπασίστας. Μια μέρα με ρώτησε «έχεις σκεφτεί ποτέ να γράψεις βιβλίο;» Του απάντησα πως ναι, αλλά πότε δεν προχώρησα στη πράξη. Προσφέρθηκε να βοηθήσει και μόλις δέχθηκα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Ήρθε να με δει στο Τέξας όπου και περάσαμε μια εβδομάδα συζητώντας και καταγράφοντας συζητήσεις οπότε και δημιουργήσαμε το βιβλίο.

Πόσο καιρό το δουλεύετε;

(Ξεφύσημα) Το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό, όμως καθώς τα πράγματα άλλαζαν κάθε μέρα έπρεπε να πάμε πίσω στα όσα είχαμε γράψει και να κάνουμε αλλαγές. Ο Joel μπορεί να πρότεινε «ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το κομμάτι» και εγώ να ήμουν της άποψης ότι δεν πρέπει να εστιάσουμε εκει. Ή έγραφα ένα νέο κείμενο και ο Joel έλεγε «ας το προσθέσουμε». Η όλη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα συλλογική.

Ήταν εύκολο να βάλεις ένα τέλος στο όλο έργο;

Όχι δεν ήταν εύκολο. Στό τέλος έπρεπε να σταματήσω για να αφήσουμε χώρο για την υπόλοιπη ιστορία να εκτυλιχθεί. Ίσως μια άλλη φορά.

Χαίρομαι που αρέσει στο κόσμο γιατί έχουμε δώσει αίμα, ιδρώτα και δάκρυα για αυτόν τον δίσκο

 To άλμπουμ σας (Vltimas - "Something Wicked Marches In") ήταν πιστεύω από τους καλύτερους δίσκους του 2019. Μιας και έγραψες όλους τους στίχους ήθελα να σε ρωτήσω, γράφεις πριν ακούσεις τη μουσική ή μετά;

(Παύση) Το πιο σημαντικό για εμένα είναι το arrangement ενός τραγουδιού. Είχαμε τέσσερα writing sessions με τους Rune (Eriksen, κιθάρα) και Flo (Mounier, drums) όπου ήρθαν στο Τέξας και δουλέψαμε τα κομμάτια. Οι πρώτες δύο φορές ήταν σε ένα μέρος και οι άλλες δύο ήταν στο σπίτι μου σε ένα μικρό δωμάτιο και εκεί ήταν που κάναμε την περισσότερη δουλειά. Ήθελε χρόνο μέχρι να καταλάβουμε τι δουλεύει καλύτερα για μας. Σε κάποιες περιπτώσεις ήξερα αμέσως τι θα γράψω πριν καν τελειώσει το κομμάτι. Σε άλλες ολοκλήρωσα τις ιδέες περισσότερο στο στούντιο όταν ήξερα ότι έχω ότι χρειάζομαι από άποψη κομματιού. Μου αρέσει να αφήνω χώρο για την επιρροή που έχει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι. Για την ακρίβεια ηχογραφήσαμε εδώ στην Αγγλία σε ένα στούντιο στην εξοχή (Woburn, Orgone studios) στη μέση του πουθενά και η χημεία μεταξύ μας όπως και το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη. Βάλαμε πολύ αγάπη και μαγεία σε αυτό το δίσκο, όλοι έβαλαν τα δυνατά τους, δουλέψαμε σκληρά και δημιουργήσαμε κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Και χαίρομαι που αρέσει στο κόσμο γιατί έχουμε δώσει αίμα, ιδρώτα και δάκρυα για αυτό το δίσκο.

David Vincent

Θα υπάρξει νέος δίσκος Vltimas φέτος;

Είναι καιρός. Θα έρθουν στο σπίτι μου για περίπου δύο εβδομάδες και θα αρχίσουμε να βάζουμε τα θεμέλια. Αυτή τη στιγμή έχουμε 14 δυνατές ιδέες από δύο με δυόμιση λεπτά η κάθε μια. Δεν είναι ολοκληρωμένα τραγούδια, έχουμε working titles και ο στόχος ήταν πρώτα να τις αναγνωρίσουμε ως ιδέες και μετά να χτίσουμε πάνω σε αυτές.

Το τραγούδι "Last Ones Alive Win Nothing" είναι ένα παράδειγμα πώς οι στίχοι σου δένουν με τη μουσική και αντίστροφα. Στους στοίχους αναφέρεις "Άνθρωπος - Η Μεγάλη Αδικία (Human - The Great Misdeed)". Ποιό είναι το μήνυμα;

Είμαι ανοιχτός στη συζήτηση σχετικά, δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτως σε αυτά τα θέματα γιατί θέλω οι ακροατές να ερμηνεύουν τους στίχους. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες.

Υπάρχει ένας ατέρμονος αγώνας για να πάρει κανείς όσα περισσότερα μπορεί. Απληστία. Είναι περιττό, είναι μη βιώσιμο και στο τέλος δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου

 Θα μπορούσε μια ερμηνεία να είναι ότι ο άνθρωπος εξαιτίας της εξέλιξής του και της "Θείας" προέλευσής του έγινε το πιο κακόβουλο από τα υπόλοιπα ζώα της τροφικής αλυσίδας;

Ναι, βεβαίως, αυτό είναι μέσα στους στίχους. Υπάρχει ένας ατέρμονος αγώνας για να πάρει κανείς όσα περισσότερα μπορεί. Απληστία. Είναι περιττό, είναι μη βιώσιμο και στο τέλος δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου. Συνεπώς στο τέλος, μετά από όλο τον αγώνα, έχοντας μείνει ο τελευταίος όρθιος λίγο πριν τελειώσουν όλα, δεν υπάρχει κάποιο βραβείο από όποια άποψη και να το δεις.

Έχω τη δικιά μου ιστορία και τον τρόπο μου να λέω και να κάνω πράγματα ο οποίος είναι διαφορετικός από τους άλλους

 Είναι ενδιαφέρον το ότι οι στίχοι σου αγγίζουν θέματα τα οποία κάποιος δεν θα περίμενε να δει σε έναν extreme metal δίσκο.

Είναι ιστορίες. Έχω τη δικιά μου ιστορία και τον τρόπο μου να λέω και να κάνω πράγματα ο οποίος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Δεν είμαι καλός στο να είμαι κάποιος άλλος, αλλά είμαι καλός στο να είμαι ο εαυτός μου.

Κυκλοφόρησες το 7ιντσο Drinkin' With The Devil στο οπισθώφυλλο του οποίου έχεις μια χειρονομία μήνυμα. Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Danny B. Harvey και το υλικό;

Συνέβησαν πολλές αλλαγές στη ζωή μου και συνέβησαν όλες απανωτά. Σταμάτησα να δουλεύω με τον Trey (σ.σ.: Azagthoth, Morbid Angel), πήρα διαζύγιο, μετακόμισα από τη Φλόριντα στο Τέξας... Εκεί γνώρισα τον Danny και ήξερα ότι είχε ιστορία με τους Head Cat και τον Lemmy. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει κιθάρα, έχει το δικό του στυλ και είναι άνετος τυπος οπότε αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Κάποια στιγμή του πρότεινα «θες να δουλέψουμε κανένα κομμάτι;» και ήταν θετικός…

David Vincent

Οπότε καθίσαμε κάποια βράδια ως αργά, πίνοντας τεκίλα και παίζοντας... Κάποια στιγμή μου ήρθε αυτή η ιδέα για το ρεφρέν του "Drinking With The Devil" καθώς παίζαμε και τραγουδούσαμε μαζί και με τη γυναίκα του Danny η οποία είναι εξαιρετική τραγουδίστρια. Την άλλη μέρα είχα έτοιμο ολόκληρο το κομμάτι. Κάποιος άλλος που γνώρισα και είχε μετακομίσει και αυτός πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή του Austin είναι ο Gene "Machine" Freeman (σ.σ. παραγωγός στο 7ιντσο) ο οποίος είχε ασχοληθεί και αυτός μόνο με metal παραγωγές. Του τηλεφώνησα και τον ρώτησα αν θα ήθελα να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Του έστειλα τα κομμάτια και ήταν ενθουσιασμένος οπότε και μπήκαμε στο στούντιο, ηχογραφήσαμε και το κυκλοφόρησα από μια πολύ μικρή εταιρεία (σ.σ. Chicken Ranch Records). Μετά αποφάσισα να κάνω και το βίντεο το οποίο είχε πλάκα και ήθελα να το κυκλοφορήσω και να δείξω μια διαφορετική πλευρά.

Υπάρχει περίπτωση να βγάλεις ολόκληρο δίσκο;

Έχω αρκετό υλικό για πάνω από ένα δίσκο. Αλλά πρέπει να κάτσω να το δουλέψω όποτε βρω χρόνο μεταξύ περιοδειών, ενώ αυτή τη στιγμή οι Vltimas είναι η προτεραιότητά μου. Το λέω αυτό αλλά ταυτόχρονα όλα είναι πρoτεραιότητα, θέλω να συνεχίζω να παίζω μουσική και να κάνω αυτό που νιώθω ότι με εκφράζει.

Είναι αναγκαίο για κάποιο μουσικό σήμερα να έχει διάφορα project ώστε να μπορεί να επιβιώσει;

David Vincent: Δεν το βλέπω έτσι. Απλώς πρέπει να εκφράσω αυτό που έχω μέσα μου. Για παράδειγμα το να παίξω country το έκανα γιατί το ήθελα, έπαιξα ελάχιστα shows και προσπαθώ να χωρίσω το χρόνο μου μεταξύ Vltimas, I Am Morbid, γράψιμο νέων κομματιών. Είναι όλα με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και προσπαθούμε να βρούμε πότε είναι ο καθένας διαθέσιμος για να κάνουμε πράγματα. Επίσης προσπαθώ μέσα σε όλα αυτά όταν είμαι σπίτι να χαλαρώνω λίγο και να απολαμβάνω τη ζωή, ιδιαίτερα αν ήμουν σε περιοδεία για πολύ καιρό.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μείνεις underground για πάντα και αυτός είναι να γράφεις εντελώς χάλια μουσική την οποία δεν θα θέλει να ακούσει κανένας ή ελάχιστοι

 Πιστεύεις ότι το extreme metal έχει γίνει πλέον mainstream; Έχοντας δει όλες τις διαφορετικές φάσεις τι αλλαγές βλέπεις;

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μείνεις underground για πάντα και αυτός είναι να γράφεις εντελώς χάλια μουσική την οποία δεν θα θέλει να ακούσει κανένας ή ελάχιστοι. Γράφω αυτό που νιώθω και αυτό που μου έρχεται με φυσικό τρόπο. Δεν σκέφτομαι «αν το συνθέσω έτσι μπορεί να γίνει hit» ή από την άλλη «δεν θέλω να αρέσει και σε πολλούς γιατί δεν θα είμαι underground πλέον». Γράφω τη μουσική που μου έρχεται και μερικές φορές αρέσει, μερικές όχι αλλά είμαι εντάξει με οτιδήποτε γιατί στην αρχή και στο τέλος κάθε μέρας είμαι ο εαυτός μου.

David Vincent

Vltimas @ Islington Assembly Hall, 27/1/2020

Αργότερα οι Vltimas έπαιξαν ένα καταιγιστικό σετ 50 λεπτών αποτελούμενο από κομμάτια του Something Wicked Marches In. Δεύτεροι στη σκηνή μετά τους Nuclear και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής περιοδείας με τους 1349 και Abbath, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε μεγαλύτερη σκηνή από τα μικρά club και με καλύτερο ήχο τις συνθέσεις τους. Τα επιπλέον μέλη για τις ζωντανές εμφανίσεις (μπασίστας, κιθαρίστας) βοηθούν ιδιαίτερα στην απόδοση των σύνθετων κομματιών ενώ δίνουν ελευθερία κινήσεων στον David Vincent ώστε να είναι ο χαρισματικός frontman και τραγουδιστής που είναι.

Ανάμεσα σε άλλα έπαιξαν τα "Something Wicked Marches In", "Monolilith", "Truth And Consequence", "Praevalidus", "Last Ones Alive Win Nothing" με καταπληκτική ερμηνεία του Vincent ειδικά στα αργά σημεία. Ιδιαίτερη αναφορά στον μοναδικό Flo Mounier τον οποίον δεν θα ήθελε να ακολουθήσει κανένας drummer στη σκηνή. Blastbeats και δίκαση με εξαιρετική ακρίβεια, ταχύτητα και volume.

Photo Credits: Tina Korhonen / Tina K Photography.

Vltimas on tour with Abbath & 1349:

Feb. 01 - Lyon (FR) Nikasi Kao
Feb. 04 - Mannheim (DE) MS Connexion Complex
Feb. 05 - München (DE) Backstage
Feb. 06 - Luzern (CH) Schüür
Feb. 07 - Parma (IT) Campus Music Industry
Feb. 08 - Brno (CZ) Fleda
Feb. 09 - Warschau (PL) Progresja
Feb. 11 - Berlin (DE) Festzaal Kreuzberg
Feb. 12 - Hamburg (DE) Kulturpalast
Feb. 13 - Copenhagen (DK) Amager Bio
Feb. 14 - Gothenburg (SE) Tradgarn
Feb. 15 - Stockholm (SE) Fryhuset Klubben

  • SHARE
  • TWEET