Sylvaine

Eg Er Framand

Season Of Mist (2024)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 17/04/2024
Μαύρο πετράδι σε ασημένιο στέμμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κοιτώντας προς τις σκοτεινές κατευθύνσεις του σκληρού ήχου, δεν έρχονται πολλά ονόματα στην πρόσφατη μνήμη που να υπηρετούν το ύφος με τόση σταθερότητα και τόση πίστη, όσο η Katheryn Sheppard. Με όποιον ορισμό κι αν επιλεγεί. Δέκα γεμάτα χρόνια μετά το ντεμπούτο της ως Sylvaine, η Νορβηγίδα καλλιτέχνιδα συνεχίζει να προχωράει με το κεφάλι ψηλά, παρά την πτώση του πάλαι ποτέ κραταιού ατμοσφαιρικού κάστρου και τις περίπου αμέτρητες κακοτοπιές που έρχονται να προστεθούν από την εποχή του streaming.

Από τη νεανική, γλυκόπικρη αφέλεια του "Silent Chamber, Noisy Heart" μέχρι τις πιο δομημένες αποχρώσεις γκρίζου των πρόσφατων ημερών, οι δουλειές της είχαν πάντα την ποιότητα και την ψυχή για να ξεχωρίσουν. Αυτό δεν αλλάζει τώρα. Οι έντονες κορυφώσεις φεύγουν από το κάδρο. Η πρωταγωνίστρια κάθεται στο κέντρο της σκηνής, με μία μικρή φωτιά στο πλάι της και το φεγγάρι στο βάθος. Όσοι περίμεναν ηλεκτρισμό θα απογοητευτούν. Όσοι σκέφτηκαν κάτι κοντά σε μία εκσυγχρονισμένη Nordic folk λογική είναι κερδισμένοι.

Σε αυτό το σημείο κρύβεται η μοναδική άξια λόγου ένσταση μπορεί να περάσει για την κυκλοφορία· οι παραλληλισμοί με ηχητικούς δρόμους που έχουν ξανά-με-ή-χωρίς-ερωτηματικό-ανοίξει στο παρελθόν μοιάζουν κάτι περισσότερο από εμφανείς. Την ίδια στιγμή, αφενός το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για μία γενναία ποσότητα από μουσικές που ηχογραφούνται, ανεξάρτητα από ταμπέλες και λοιπές κατηγοριοποιήσεις, και αφετέρου το υλικό εδώ έχει όλη τη φόρτιση και την ειλικρίνεια για να πατήσει στα δικά του πόδια. Ούτε λεπτομέρεια, ούτε αυτονόητο.

Σε τριάντα λεπτά, το "Eg Er Framand" παίζει σαν μία θαυμάσια επιβεβαίωση για το ποιον της δημιουργού του. Καμία υπερβολή και τίποτα που να αποσπά από την καρδιά των συνθέσεων. Μόνο χρώματα βγαλμένα από τον νυχτερινό ουρανό και αέρας από τον παγωμένο βορρά. Όσο ιντριγκαδόρικα λειτουργούν οι χαμηλές εντάσεις και το λιτό στήσιμο στο πλαίσιο του στούντιο, τόσες κι ακόμα περισσότερες υποσχέσεις αφήνουν για το σανίδι. Σε πείσμα της εμπροσθοφυλακής, το στέμμα είχε κερδηθεί από καιρό. Εδώ μπαίνει απλά ένα επιπλέον πετράδι.

  • SHARE
  • TWEET