Ayreon

01011001 - Live Beneath The Waves

Music Theories Recordings (2024)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 08/05/2024
Άλλο ένα μουσικό υπερθέαμα, στημένο ιδεατά από την παρέα του Arjen Lucassen και εκτελεσμένο εντυπωσιακά από τους σπουδαίους καλεσμένους του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

«Όταν έγραφα το "01011001" ήμουν πεπεισμένος ότι οι Ayreon δεν θα έπαιζαν ποτέ ζωντανά, οπότε σκεφτόμουν ότι μπορώ να κάνω το άλμπουμ όσο πιο πολύπλοκο μουσικά γινόταν και να έχω 17 διαφορετικούς τραγουδιστές σε αυτό. Όταν προέκυψε η ιδέα να παρουσιαστεί ζωντανά θεώρησα ότι δεν θα ήταν εφικτό. Και να που τελικά όλα γίνονται». Με περίπου αυτά τα λόγια περιγράφει τα όσα είχαν μόλις συμβεί επί σκηνής ο αγαπημένος Ολλανδός γίγαντας του prog, o Arjen Lucassen κι αφού οι συνεργάτες και οι καλεσμένοι του έχουν μόλις δώσει άλλη μια μοναδική ζωντανή παράσταση.

Από το 2016, όταν και υλοποιήθηκε η πρώτη μουσικό-θεατρική παράσταση για το σπουδαίο "The Human Equation", ο Arjen κατάλαβε ότι υπάρχει τρόπος να «ζωντανέψει» τα μουσικά του έργα. Χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις όσον αφορά στην ποιότητα, κι ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή του "The Theater Equation", κατάφερε να στήσει και να φέρει εις πέρας μερικές φαντασμαγορικές παραστάσεις ακόμα: πρώτα το "Ayreon Universe - Best Of Ayreon Live" και έπειτα το "Electric Castle Live And Other Stories", όπου παρουσίασε στην ολότητά του το (επίσης σπουδαίο) "Into The Electric Castle". Εσάς που ήσασταν εκεί και τα ζήσατε από κοντά σας ζηλεύω. Για εμάς τους υπόλοιπους υπάρχει η παρηγοριά των πολύ προσεγμένων live κυκλοφοριών με το οπτικοακουστικό υλικό, όπου απολαμβάνουμε μοναδικές παραστάσεις και συμπράξεις ερμηνευτών επί σκηνής που δεν θα είχαμε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά (οπαδικά) μας όνειρα.

Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, στο "01011001 - Live Beneath The Waves". Κι ακόμα περισσότερο θα έλεγα, καθώς ο Arjen και το σταθερό επιτελείο συνεργατών τους φαίνεται πως με κάθε παράσταση που στήνουν γίνονται όλοι και καλύτεροι σε επιμέρους τεχνικούς τομείς. Πριν από όλα, όμως, φροντίζουν να έχουν μαζί τους όσους περισσότερους ερμηνευτές γίνεται από το original άλμπουμ. Και κάπως έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παρέα επί σκηνής καλλιτέχνες όπως οι Daniel Gildenlow (Pain of Salvation), Anneke van Giersbergen, Jonas Renkse (Katatonia), Tom Englund (Evergrey), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Simone Simons (Epica) κι ο Wudstik, να ενώνουν και να περιπλέκουν τις φωνές τους, όπως τις είχαμε ακούσει κάποτε στο στούντιο άλμπουμ.

Αναπόφευκτα υπάρχουν κάποιες απουσίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνονται και τόσο, αφού έχουν καλυφθεί με πολύ σωστές κινήσεις. Το κενό του αδικοχαμένου Steve Lee (των Gotthard) καλύπτουν ο (ημίτρελος και βάλε) Michael Mills (Toehider), μαζί με την Maggy Luyten (Beautiful Sin), ενώ την απουσία του Jorn Lande καλύπτει επάξια ο John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis). Η δε Brittney Slayes (Unleash the Archers) καλύπτει πειστικότατα την Floor Jansen και φυσικά ο Damian Wilson είναι υπέροχος σε ό,τι του ζητείται να ερμηνεύσει, καλύπτοντας κυρίως το κενό του Bob Catley.

Το σετ και τα visuals είναι εντυπωσιακότατα (ίσως περισσότερο από ποτέ), οι μουσικοί είναι πραγματικά τρομεροί και η παραγωγή δεν τσιγκουνεύεται τίποτα: δυο παικταράδες στις κιθάρες, βιολί, φλάουτο και ό,τι χρειαστεί ώστε η εμπειρία να είναι πραγματικά «ζωντανή». Εδώ αξίζει να επισημανθούν και τα καταπληκτικά δεύτερα φωνητικά (από τους Irene Jansen, Marcela Bovio, Jan Willem Ketelaers) που δίνουν το κάτι παραπάνω σε κάθε κομμάτι. Γενικότερα, όλοι οι συμμετέχοντες μοιάζουν να το διασκεδάζουν οπότε βρίσκονται επί σκηνής, ακόμα κι ο ίδιος ο - συνήθως ντροπαλός - Arjen, ο οποίος εμφανίζεται σε δυο τραγούδια ("Connect The Dots" και "The Truth Is In Here") και μοιάζει πιο άνετος και χαλαρός από ποτέ.

Τα highlights, μουσικά όσο και ερμηνευτικά, είναι τόσο πολλά που πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω μερικά εξ αυτών, αν και πάντα θα έχω εξτρά αδυναμία στον Gildenlow, οπότε κάθε φορά που βγαίνει στη σκηνή είναι ιδιαίτερη. Όλοι, όμως, είναι υπέροχοι, ειδικά σε υπέρτατες συνθέσεις όπως το "Age Of Shadows" ή το "Beneath The Waves", το "Comatose" και το "Waking Dreams". Δεν γίνεται να απογοητεύσουν με τις ερμηνείες τους ούτε η Anneke, ούτε η Simone, ούτε ο Renkse, ούτε o Englund, ενώ οι Damian Wilson και o Mills δίνουν εμφανώς και την ψυχή τους για τον φίλο τους τον Arjen.

Με τα την ολοκλήρωση του "01011001", ως εξτρά αποδίδονται το "This Human Equation" από την Simone (μέσα από το μάλλον μέτριο "Transitus"), το "Fate Of Man" από την Slayes (η οποία συνολικά κερδίζει τις περισσότερες εντυπώσεις) μέσα από το πιο πρόσφατο άλμπουμ των Star One, και το "The Day That The World Breaks Down" μέσα από το "The Source" να δίνει το επικό φινάλε που θα άξιζε μια τέτοια υπέρ-παραγωγή σαν αυτή του "Live Beneath The Waves".

Χωρίς κανένα δισταγμό, όσοι αγαπάτε τις μουσικάρες του Arjen, όσοι κάποτε λατρέψατε το "01011001", ακόμα κι όσοι είστε οπαδοί των ερμηνευτών που συμμετέχουν, αναζητήστε να δείτε αυτό το DVD/Blu-Ray (είμαι σίγουρος ότι το earbook θα αξίζει και πάλι) και πιθανότατα θα εντυπωσιαστείτε. Μιλάμε για ένα ούτως ή άλλως σπουδαίο μουσικό έργο, αλλά είναι (για μια ακόμα φορά) ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε όλη η παραγωγή και αποτυπώθηκε η ζωντανής του εκτέλεση που δίνουν αυτό ακριβώς που θα περιμέναμε όλοι όσοι θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να είμαστε εκεί. Τα σέβη μας Arjen...

  • SHARE
  • TWEET