Ayreon

Ayreon Universe - Best Of Ayreon Live

Mascot (2018)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 19/03/2018
Μια φαντασμαγορική γιορτή επί σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν ανακοινώθηκαν οι επετειακές εμφανίσεις των Ayreon (ήταν δυο αρχικά) θυμάμαι να κάνω ό,τι ήταν απαραίτητο για να βρω ένα μαγικό χαρτάκι, έχοντας την σιγουριά ότι θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Τελικά, η μέρα που είχα στοχεύσει εξαντλήθηκε εντός μιας ώρας (και η δεύτερη εντός μιας ημέρας) και έμεινα με άδεια χέρια, αλλά ούτως ή άλλως ήταν ένα δύσκολο στην υλοποίηση εγχείρημα εξαρχής. Από τότε, όμως, ανυπομονούσα για αυτό εδώ το DVD...

Η αλήθεια είναι πως στις σελίδες αυτού εδώ του site τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές για (και με) τον Arjen Lucassen, οπότε δεν κρίνω σκόπιμο να χρονοτριβήσω με περιττές εισαγωγές. Είκοσι χρόνια μετά παραμένει ένας από τους αγαπημένους μου «μουσικούς παραμυθάδες», πιστός στην sci-fi θεματολογία του και στις progressive rock/metal φόρμες. Ένας ταλαντούχος nerd, εξήντα (πλέον) χρονών.

Ο Ολλανδός μουσικός είναι γνωστό πως δεν τα πάει καλά με τις ζωντανές εμφανίσεις. Πέραν από μια περιοδεία που έκανε με τους Star One (πριν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και η οποία περιελάβανε στην πραγματικότητα έναν μικρό αριθμό εμφανίσεων) αποφεύγει να δίνει συναυλίες, καθώς είναι μια διαδικασία που τον αγχώνει και τον δυσκολεύει. Στην πραγματικότητα, όμως, θα ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν οι υπέρ-παραγωγές των δίσκων που στήνει, με τους πολλούς καλεσμένους. Όμως, η τεράστια επιτυχία του "Theater Equation" που στήθηκε πριν δυο χρόνια, του έδωσε την ώθηση να στήσει ένα επετειακό live για να γιορτάσει την ιστορία των Ayeron. Και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στην κυκλοφορία του DVD: μια φαντασμαγορική γιορτή.

Τα πάντα είναι στημένα όπως πρέπει: πλούσια κι επιβλητικά. Τα γρήγορα sold out προσέφεραν το απαραίτητο budget, ώστε το μουσικό κομμάτι να συμπληρωθεί κι από το ανάλογο show, με ένα τεράστιο video wall, σκηνικά, φώτα, laser κοκ. Ούτως ή άλλως, η sci-fi θεματολογία το ζητούσε κάτι τέτοιο...

Ως προς το μουσικό κομμάτι υπάρχει ένας σταθερός κορμός μουσικών, που είναι όλοι τους πραγματικά εξαιρετικοί παίκτες και προβαρισμένοι στην εντέλεια. Ο Ed Warby είναι μηχανάκι στα drums, ο Marcel Coenen κανονικός shredder στην κιθάρα, o Ben Mathot (βιολί) και Jeroen Goossens (πνευστά) προσδίνουν ξεχωριστό χρώμα κι όλοι είναι άψογοι στο ρόλο τους. Όμως, πάνω από όλους είναι ο Joost van den Broek στα πλήκτρα, που στην πραγματικότητα είναι το δεξί χέρι του Lucassen, καθώς έστησε μαζί του όλο το σόου και επιμελήθηκε όλων εκείνων των στοιχείων που συνήθως αφανώς κάνουν τη διαφορά.

Κι ενώ σταθερά υπάρχουν τρεις γυναικείες φωνές (μεταξύ των οποίων οι Irene Jansen και Marcela Bovio) που προσφέρουν την απαραίτητη βάση και τα δεύτερα φωνητικά, η λάμψη έρχεται από τους «αστέρες» που πηγαίνουν και έρχονται επί της σκηνής σε κάθε τραγούδι.

Ο τρελάρας Mike Mills (Toehider) είτε στο ρόλο αφηγητή ανάμεσα σε τραγούδια ντυμένος android, είτε ανεβοκατεβαίνοντας οκτάβες. O Jonas Renkse (Katatonia) απόκοσμος και μαυροντυμένος, δίνοντας μοναδικές ερμηνείες. Ο Hansi Kursch (Blind Guardian) με τον αέρα του φτασμένου τραγουδιστή. Ο Damian Wilson (Headspace) με την απίστευτη δύναμη της φωνής του. Ο Tommy Karevik (Kamelot, Seventh Wonder) με το άστρο του ταλέντου του να είναι εμφανές από τη στιγμή που πατάει στη σκηνή. Η Anneke με την ακαταμάχητη θυληκότητά της. Η Floor Jansen (Nightwish) με το χαμόγελό της. Ακόμα κι ο εντυπωσιακός «παππούς» Jay Van Feggelen που βγάζει τον «βάρβαρο» του "Into The Electric Castle" όπως τον ερμήνευσε πριν είκοσι χρόνια. Όλοι τους (κι αυτοί που δεν αναφέρω).

Κάθε στιγμή μοιάζει με μια ωδή στο ταλέντο. Στο συνθετικό του Lucassen, στο παικτικό των μουσικών, στο ερμηνευτικό των τραγουδιστών. Τα ντουέτα της Anneke με τον Renkse στα "Comatose" και "Waking Dreams" είναι υπεράνω περιγραφής, ο Karevik βάζει τα παπούτσια του Bruce Dickinson στο "Into The Black Hole" και λάμπει, το γυναικείο τρίο των Anneke-Floor-Bovio είναι μαγικό στο "Valley Of The Queens" και στο επιβλητικό "The Castle Hall" που κλείνει την κανονική διάρκεια του show, μαζί με τον υπέροχο Damian Wilson βγαίνει στη σκηνή κι ο Lucassen, μένοντας και στο encore με highlight (ανάμεσα σε highlight) το "Amazing Flight In Space". Το τελείωμα έρχεται με όλους τους τραγουδιστές επί σκηνής να ερμηνεύουν το μεγάλο refrain του "The Eye Of Ra" των Star One, σε κλίμα ευφορίας.

Στον δεκαπεντάλεπτο λόγο που δίνει ο Lucassen πριν το encore, η γλώσσα του σώματός του «προδίδει» την δυσκολία που έχει να μιλάει μπροστά σε κοινό, σκουπίζοντας συνεχώς νευρικά το πρόσωπό του και επιχειρώντας να δώσει το credit σε όλους τους υπόλοιπους. Αλλά, είναι εμφανές ότι είναι συγκινημένος από την αγάπη που εισπράττει από τους συμμετέχοντες (μουσικούς/τραγουδιστές) και το κοινό, καθώς όλοι μοιάζουν να είναι εκεί πρωτίστως για να τον τιμήσουν. Το χορταστικό, μιάμισης ώρας ντοκιμαντέρ που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κυκλοφορία επιβεβαιώνει πως η προσπάθεια στηρίχτηκε στην ειλικρινή αλληλοεκτίμηση μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι που έχει επίσης την ιδιαίτερη σημασία του.

Το όλο project χρειάστηκε δυο χρόνια να στηθεί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα - όπως αυτό αποτυπώνεται στο DVD - αποδεικνύει πως άξιζε να πραγματοποιηθεί. Ήδη η επιτυχία του κεφαλοποιείται με ένα headline slot στο μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ Graspop Metal Meeting και παρόλο που φαντάζει υπερβολικά δύσκολο θα ήταν σπουδαίο αν μπορούσε να καθιερωθεί ένα αντίστοιχο event σε ετήσια βάση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να το απολαύσει δια ζώσης. Σε κάθε περίπτωση, το οπτικοακουστικό υλικό του "Ayreon Universe" είναι απαραίτητο για όποιον έχει αφεθεί έστω και λίγο στον μαγικό κόσμο του Arjen Lucassen.

  • SHARE
  • TWEET