Steve Vai @ Principal Club Theater, 21/04/23

Γιορτή της κιθαριστικής μουσικής

Από τον Γιάννη Βόλκα, 25/04/2023 @ 18:32

Περισσότερο από μια δεκαετία πέρασε από την τελευταία εμφάνιση του Steve Vai στην χώρα μας.  Τότε, το μακρινό πλέον 2012 είχαμε εντυπωσιαστεί τόσο από το show στην Θεσσαλονίκη όσο και από το "The Story Of Light", δίσκος που προωθούσε ο πολυεπιτυχημένος κιθαρίστας την περίοδο εκείνη. Αφού πέρασαν τόσα χρόνια και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι και από το περσινό "Inviolate", δεν υπήρχε κανένας λόγος να χάσουμε την φετινή επίσκεψη του Vai στην Θεσσαλονίκη.

Χωρίς opening act και με δηλωμένη ώρα έναρξης στις 21:30, φτάσαμε στον χώρο του Μύλου όπου αρκετός κόσμος είχε ήδη μαζευτεί. Η μπάντα ανεβαίνει στο stage, έντονα φώτα και πυκνοί καπνοί. Ο Steve Vai βρίσκεται πάνω στην σκηνή και από την πρώτη στιγμή όλα μοιάζουν φαντασμαγορικά.

Το εναρκτήριο "Avalancha" είναι σωστή χιονοστιβάδα ενώ το "Giant Balls Of Gold" με τα γιγαντιαία riff του ξεσηκώνει από νωρίς το κοινό. Ακολουθεί το "Little Pretty", επίσης από το περσινό "Inviolate", μια σύνθεση τόσο τεχνική όσο και συναισθηματική. Αφού βρισκόμαστε μπροστά μπροστά, απολαμβάνουμε από κοντά τόσο τις χαρακτηριστικές γκριμάτσες του Vai κατά τα solos του όσο και τις, ουκ ολίγες, πόζες του προς τους φωτογράφους αλλά και τους παρευρισκόμενους στις πρώτες σειρές. Η έντονη σκηνική παρουσία του μάγου της κιθάρας γνωστή όσο και επιθυμητή. Με τον τρόπο αυτό εδώ και χρόνια καταφέρνει να κερδίσει και αυτούς που δεν αρκούνται ή δεν κατανοούν την τεχνική του κατάρτιση.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση της μπάντας και αφού εμείς διαπιστώσαμε ότι η βραδιά ήταν sold out, με κόσμο να περιμένει έξω από το Principal αλλά να μην μπορεί να εισέλθει στον χώρο, ήρθε το πανέμορφο "Tender Surrender", μια από τις πιο αγαπητές συνθέσεις του Αμερικανού. Το οργιαστικό "Lights Are On" ακολουθήθηκε από το "Candlepower" και ένα solo του κιθαρίστα Dante Frisiello. Περιέργη περίπτωση να είσαι κιθαρίστας δίπλα στον Steve Vai αφού από την μια αποκτάς τόνους εμπειρίας, από την άλλη δεν θα μπορούσες  παρά να μείνεις κρυμμένος στις σκιές.  O ίδιος ο Dante πάντως δείχνει να το απολαμβάνει αφού παράτησε πριν χρόνια την δουλειά του για να γίνει τεχνικός του Vai ενώ τώρα βρίσκεται πλέον κανονικότατα στο πλευρό του με τον ίδιο τον Steve να του δίνει, όπως και στους υπόλοιπους συνεργάτες του, τον απαραίτητο χώρο αλλά και σεβασμό.

Με τον ίδιο τρόπο παρακολουθήσαμε σύντομα αλλά περιεκτικά solos από τον Jeremy Colson, επί δυο δεκαετίες μαζί με τον Vai, στα drums και τον επιβλητικό Philip Bynoe στο μπάσο. Κατά τα άλλα ο Vai αναφέρθηκε αλλά δεν ενσωμάτωσε στο setlist κάτι από το φετινό "Vai/Gash", ανέβασε τους τεχνικούς να παίξουν στο πλευρό του, μας θύμισε τον Ralph Macchio και το Crossroads λίγο πριν το "Bad Horsie" ενώ μας πρόσφερε απολαυστικό blues με το "Greenish Blues".

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ήχος ήταν κατά όλη την διάρκεια του live πολύ δυνατός σε ένταση χωρίς όμως να παραμορφώνει, τουλάχιστον στο σημείο που βρισκόμασταν εμείς. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να απολαύσουμε ξεκάθαρα τόσο τον ίδιο τον Vai όσο και το παίξιμο των υπολοίπων μουσικών.  Φυσικά σε κάποιο σημείο έκανε και την εμφάνισή της η Hydra, η κιθάρα με τα τρία μπράτσα, στιγμή που έγινε αποδεκτή με πολλά χειροκροτήματα και καθολική χρήση κινητών τηλεφώνων από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Λίγο πριν το "For The Love Of God" o Steve ανέβασε ακόμα έναν συνεργάτη του για να μας δείξει τις ικανότητές του στην όπερα και αφού μας πρόσφερε ένα σύντομο και σπάνιο μέρος φωνητικών παρέδωσε την σκυτάλη στην κιθάρα του «αφεντικού». Άλλο ένα μικρό χιουμοριστικό περιστατικό το οποίο δείχνει την ξεκάθαρη τάση του Vai να ψυχαγωγήσει το κοινό και να ελαφρύνει το κλίμα ανάμεσα στο βιρτουόζικο παίξιμό του.

Η επιστροφή του Steve Vai στην χώρα μας, λίγο πριν τα 63α του γενέθλια και μετά από 44 χρόνια περιοδείας, ήρθε με τον πιο επιτυχημένο τρόπο. Δυο sold out εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα οι οποίες συνοδεύτηκαν από δυο γιορτές κιθαριστικής μουσικής.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Avalancha
Giant Balls Of Gold
Little Pretty
Tender Surrender
Lights Are On
Candlepower
Building The Church
Greenish Blues
Bad Horsie
I’m Becoming
Whispering A Prayer
Dyin’ Day
Teeth Of The Hydra
Zeus In Chains
Liberty
For The Love Of God

Encore:

Taurus Bulba

  • SHARE
  • TWEET