Russian Circles, Mass Culture @ Gagarin 205, 26/05/22

Ένα κατάμεστο Gagarin απόλαυσε τους βλοσυρούς ρυθμούς της καλοκουρδισμένης μηχανής των Russian Circles

Από τους Παντελή Κουρέλη, Μάνο Πατεράκη, 27/05/2022 @ 23:42

Το καλοκαίρι βρίσκεται και επίσημα προ των πυλών - το πρώτο, ουσιαστικά, συναυλιακό καλοκαίρι της μετα-lockdown εποχής. Οι μουσικόφιλοι ήδη ακονίζουν τις συναυλιακές τους αξίνες με αρκετά εκ των live της Άνοιξης που διανύουμε, με αποτέλεσμα όλα εξ αυτών να αποτελούν ορόσημα για αρκετούς παρευρισκόμενους,ως το πρώτο live τους (ή έστω διεθνές live) μετά από χρόνια! Ποιός να το έλεγε...

Όσοι επέλεξαν τη sold-out βραδιά της Πέμπτης γι' αυτό, σίγουρα δεν το μετάνιωσαν.

Ας το πάμε, όμως, από την αρχή. Λίγες μέρες πριν τη συναυλία, πήραμε χαμπάρι από σχετική ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας ότι την εμφάνιση των Αμερικανών θα άνοιγαν οι συντοπίτες μας, Mass Culture. Πρόκειται για μπάντα από την Αθήνα, με έναν δίσκο και ορισμένες μικρότερες κυκλοφορίες στο ενεργητικό της. Πράγματι, ακριβώς στην ώρα τους και σε ένα Gagarin αρκετά γεμάτο ευτυχώς με κόσμο και δυστυχώς με ζέστη και καπνό, στριμώχτηκαν προσεκτικά μπροστά από τον στημένο εξοπλισμό των Russian Circles και ξεκίνησαν το set τους.

Mass Culture

Από την πρώτη στιγμή, εντύπωση μου έκανε ο καθαρός και ευκρινής ήχος - και ειδικότερα το μπάσο. Η μουσική τους κινείται κατά βάση σε sludge μονοπάτια, αλλά και με γαρνιτούρες από post-metal, post-hardcore και μια τζουρίτσα noise. Αρχικά με ξένισε λίγο το γεγονός ότι τα φωνητικά ακούγονταν λίγο «πρωτόγονα», όσο περνούσε η ώρα όμως τα συνήθισα και μου ήρθαν στο μυαλό οι Allochiria, αλλά με ανδρικά φωνητικά. Το μισάωρο που έπαιξαν οι Mass Culture ήταν μια μετρημένης διάρκειας και εν τέλει πολύ καλή εισαγωγή για τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Τίμια εμφάνιση.

Παντελής Κουρέλης

Ήρθε η ώρα, στον χώρο όπου είδαμε δύο κορυφαία σχήματα της ελληνικής προοδευτικής σκηνής νωρίτερα μέσα στον Μάιο (Mother Of Millions στις 13/5 και Need στις 22/5), να απολαύσουμε το προοδευτικό και άκρως βαρύ ορχηστρικό post-rock/metal των Russian Circles. Οι νότες του εισαγωγικού "Hunter Moon" έδωσαν το έναυσμα για να μπει το "Arluck" από την τελευταία δουλειά των Αμερικανών, "Blood Year", τραγούδι που λάμπει μέσα σε μια επαναλαμβανόμενη ρυθμική μανιέρα τυμπάνων/μπάσου που κολλάει στο μυαλό. Το "Blood Year" είχε, γενικώς, την τιμητική του, ως το μόνο άλμπουμ με τρία τραγούδια από τα συνολικά εννέα που ακούσαμε. Διόλου δε μας χάλασε, καθώς πρόκειται για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της μπάντας, η οποία παρεμπιπτόντως κοντεύει να πλησιάσει τα 20 χρόνια ύπαρξης.

Russian Circles

Από την άλλη μεριά, φυσικά, είναι τρομερό το πώς ξεχώρισαν (και διέπρεψαν) τα δύο μεγάλα χιτάκια των Russian Circles από τον δεύτερο δίσκο τους, το "Station" του 2008. Τόσο το "Harper Lewis", που ακούσαμε από νωρίς, όσο και το "Youngblood" που έκλεισε τη συναυλία ήταν εκ των ουκ άνευ - και αντέμειψαν ως περιμέναμε. Μοιάζει παράξενο να ξεχωρίζουν τόσο πολύ δύο τραγούδια που εξακολουθούν να είναι instrumental και να παίζουν ακριβώς στις ίδιες μανιέρες με τα υπόλοιπα, ωστόσο αυτό είναι που υπογραμμίζει την αξία τους.

Russian Circles

Συνολικά, εκ του τρίο των Russian Circles, είναι εμφανής η πρωτοκαθεδρία του drummer Dave Turncrantz στον ήχο. Αφενός, έπαιζε παπάδες πάνω σε κομμάτια που, ούτως ή άλλως, είναι γραμμένα για να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο οι ρυθμοί. Αφετέρου, ο ήχος, αν και καλός, δεν έδινε αρκετά περιθώρια σε κιθάρα και μπάσο να ξεχωρίσουν με λίγη περισσότερη ένταση. Έτσι, αναπόφευκτα (και άκρως δικαιολογημένα) όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα προς την υπερυψωμένη εξέδρα του drum kit.

Russian Circles

Αισθητικά, οι Russian Circles, μια ούτως ή άλλως βαριά μπάντα, εμφανίστηκε ακόμα πιο βαριά και σκοτεινή επί σκηνής. Δίχως video walls, δίχως ομιλίες ή κοπανήματα, έπαιξαν απλά και λιτά σκληρές εκδοχές των κομματιών τους και κατέκτησαν τον κόσμο που τους παρακολούθησε. Τα ήρεμα περάσματα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σε αντίθεση με άλλες μπάντες του χώρου, οι αντιθέσεις των Russian Circles δημιουργούνταν μεταξύ σκληρών και …πιο σκληρών σημείων/ξεσπασμάτων, κάτι που ενδεχομένως να μην κερδίσει έναν ακροατή που δεν έχει έρθει τόσο συνειδητοποιημένος γι’ αυτό που θα δει. Για τους υπόλοιπους, οι Russian Circles απέδωσαν ακριβώς όπως τους έπρεπε - και με το παραπάνω.

Μάνος Πατεράκης

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

SETLIST

Intro (Hunter Moon)
Arluck
Afrika
Harper Lewis
Quartered
Deficit
309
Conduit
Sinaia
Vorel
Youngblood

  • SHARE
  • TWEET