Deaf Radio, Lungs, Commuter @ Gagarin 205, 22/12/22

Level up

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 23/12/2022 @ 18:58

Παρακολουθήσαμε χθες το επόμενο βήμα των Deaf Radio, το δικό τους live αφιερωμένο στον καινούργιο τους δίσκο "Arsenal Of Hope". Το συγκρότημα που αγαπήθηκε από τον πρώτο του live από το εγχώριο κοινό αλλάζει μορφές σε κάθε του εγχείρημα και έχει πάντα κάτι ηχητικά καινούργιο να μας πει. Είμαστε εδώ να τους στηρίζουμε και αυτούς και αλλά και τις δύο νεοσύστατες μπάντες που παρακολουθήσαμε οι οποίες μας επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι οι συναυλίες κρύβουν πάντα το στοιχείο της έκπληξης.

Commuter

Εκκίνηση με post punk επιρροές από τον βορρά επέλεξαν οι Commuter, μια μπάντα που έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον περασμένο Ιούνιο. Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησαν το single τους με τιτλο "Light" και χθες με ευγενικό τρόπο το παρουσίασαν στη σκηνή του Gagarin. Επικοινώνησαν στο κοινό την αγάπη τους για την αίσθηση που σου αφήνει η μουσική της post punk ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να αποσπάσουν τη γνώμη του κοινού για τα κομμάτια τους, χωρίς φυσικά αυτό να εκφραστεί με λόγια, μόνο με ντροπαλές κινήσεις του σώματος. Αυτό που μας έμεινε στο μυαλό ήταν η ενέργεια του ηλεκτρισμένου "Choke" και η δυναμική του αγαπημένου τους κομματιού "Relay".

Lungs

Μπάντες όπως οι Lungs στα μάτια μου πάντα κλέβουν την παράσταση ακόμη και σε ένα release live. Είναι δεδομένο ότι αν ένα συγκρότημα αυτοαποκαλείται πνεύμονας και παίζει μουσική για να βιώσει μια εμπειρία που ξεπερνάει το σώμα και την ύλη. Δεν θέλω να σας περιγράψω την εμφάνιση, αυτό ήταν το κερασάκι στη τούρτα. Θέλω να αφιερώσω αυτές τις προτάσεις στο λάλημα του τραγουδιστή που παραπεμπει σε παραδοσιακό άσμα και στα χτυπήματα των τυμπάνων τους που ανέβασαν τους παλμούς των ακροατών. Οι Lungs μας συστήνονται σαν μια γέννα, μια γέννα που προέκυψε από την έντονη, συλλογική επιθυμία εναγκαλισμού με τις ενορμήσεις. Ένα κράμα από παραδοσιακά ακούσματα και δυτικές επιρροές της ροκ μουσικής. Ευελπιστώ σύντομα να κυκλοφορήσουν κάτι από αυτά που μας τραγούδησαν για την εμπιστοσύνη, για την συγνώμη και για το ευχαριστώ. Μέχρι τότε πάρτε μια γεύση εδώ.

Deaf Radio

Θα μπορούσα να παρασυρθώ περισσότερο μετά από αυτό που άκουσα από τους Lungs αλλα δεν ξεχνάμε για ποιους ήμασταν χθες στο Gagarin. Για την μπάντα που ξεκίνησε το 2017 από ένα live στο Six Dogs και σήμερα γεμίζει συναυλιακούς χώρους έχοντας φανατικό ακροατήριο. Μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να εγκολπώνουν στο κοινό τους λάτρεις του σκληρού ήχου αλλά και σήμερα με τον δίσκο "Arsenal Of Hope" ανθρώπους που προτιμούν τον πιο ελαφρύ ήχο. Η εξέλιξη στις μελωδίες λοιπόν είναι κάτι που τους ταιριάζει και αυτό φάνηκε από την ανταπόκριση του κόσμου. Παρατήρησα πολλούς να σιγοτραγουδάνε τους στίχους από το "Quicksand" και να χάνονται στα synth του. Μεγάλη αγάπη εκφράστηκε επίσης στο pop "Model Society" και στο ξέσπασμα των κιθάρων και μπάσου στο κομμάτι "Crystal Fears".

Deaf Radio

Νομίζω ότι οι Deaf Radio με το νέο εγχείρημα τους πιάνουν τον παλμό της εποχής καθώς εισάγουν σύγχρονα χορευτικά στοιχεία στη μουσική τους, με αποτέλεσμα να διατηρούν και να ανοίγουν την παλέτα του κοινού τους. Φυσικά, δεν ξεχνούν από ποιον ήχο ξεκίνησαν και το αποδεικνύουν μέσα από το "Supersonic" για το οποίο ο ντράμερ τους ζήτησε από τον κόσμο πριν αγγίξει τα τύμπανα να έχουν κάνει έναν μεγάλο κύκλο μπροστά στη σκηνή. Σωστά φαντάζεστε γι’ αυτό που ακολούθησε. H μπάντα ενθουσιασμένη για τον παλμό που δημιούργησε χάρισε στο κοινό κομμάτια και απο τους προηγούμενους δίσκους τα οποία κράτησαν την ενέργεια στα ύψη μέχρι το τέλος το οποίο ήρθε μαζί με την προσθήκη της τρομπέτας στη σκηνή και την εκτέλεση του ομωνυμου του τραγουδιού του δίσκου.

Deaf Radio

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

  • SHARE
  • TWEET