«10»: Black metal μνημεία των 90s

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 29/08/2012 @ 12:41

Η προσπάθεια του να επιλεχθούν κάποια από τα σημαντικότερα άλμπουμ ενός ιδιώματος μπορεί φαινομενικά να είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το γεγονός ότι μένουν εκτός λίστας πολλά άλλα κάνει την επιλογή δύσκολη.



Εν τω προκειμένω, επιλέξαμε δέκα από τα εμβληματικότερα και σημαντικότερα black metal άλμπουμ της δεκαετίας του '90, με τα κριτήρια επιλογής να ακροβατούν ανάμεσα στην αντικειμενικότητα και στο προσωπικό γούστο. Είναι δεδομένο ότι ο περιορισμός σε δέκα μόνο άλμπουμ θα αφήσει πολλούς παραπονεμένους.
 

Master's Hammer - Jilemnicky Okultista  
10   Master's Hammer
"Jilemnicky Okultista" (1992)

Μια ιδιαίτερη και μυστηριώδης μπάντα, με αντισυμβατική λογική και μοναδικό ήχο. Το εν λόγω άλμπουμ είναι ένα αριστουργηματικό δείγμα προοδευτικού black metal σε μια εποχή που η έννοια του progressive ήταν άγνωστη στο χώρο του metal γενικότερα. Μυστηριακό, σκοτεινό και απόκοσμα όμορφο, το "Jilemnicky Okultista" θα μας μαγεύει αιώνια.
 
 
Beherit - Drawing Down The Moon  
9   Beherit
"Drawing Down The Moon" (1993)

Μια μπάντα που αρέσκεται να κινείται στα σκοτεινά μονοπάτια του underground. Αργόσυρτο, τραχύ και εφιαλτικό, σε συνδυασμό με την σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρά του, το "Drawing Down The Moon" μεταφέρει ψυχρές ηχητικές μάζες και στοιχειώνει οποιονδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Μια μπάντα που ανέκαθεν την κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου μας έκανε την τιμή να επιστρέψει στη δισκογραφία το 2009 μετά από πολλά χρόνια αδράνειας.
 
 
Enslaved - Eld  
8   Enslaved
"Eld" (1997)

Οι σημαντικότεροι συνεχιστές της Viking παράδοσης που δημιούργησαν οι Bathory. Από το εξώφυλλο μέχρι και την τελευταία του νότα, το "Eld" αποπνέει ένα επικό συναίσθημα και δημιουργεί επικές εικόνες. Μεθυστικό και μεγαλοπρεπές σε συνεπαίρνει, σε κάθε του στιγμή, στα ταξίδια και στις περιπέτειες των Vikings.
 
 
Rotting Christ - Thy Mighty Contract  
7   Rotting Christ
"Thy Mighty Contract" (1993)

Αντικειμενικά οι Rotting Christ αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές μπάντες που έχει αναδείξει ο χώρος της ευρύτερης rock μουσικής. Μια μπάντα με διάρκεια, σταθερότητα, διεθνή αναγνώριση και ασφαλώς μια σειρά από σημαντικά άλμπουμ. Το "Thy Mighty Contract" αποτελεί την κορυφαία και πιο αναγνωρίσιμη στιγμή τους και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους black metal δίσκους όλων των εποχών. Αποκρυσταλλώνει έναν 100% προσωπικό ήχο και αποπνέει την φιλοδοξία να πάρουν θέση στην τότε αναδυόμενη παγκόσμια black metal σκηνή.
 
 
Dissection - Storm Of The Light's Bane  
6   Dissection
"Storm Of The Light's Bane" (1995)

Σε μια εποχή που το black metal αρεσκόταν να κινείται στο underground, το "Storm Of The Light's Bane" ήταν το πρώτο άλμπουμ που έβγαλε το ιδίωμα από τα υπόγεια μονοπάτια και το έφερε στην επιφάνεια, χωρίς όμως να χάνει καθόλου σε ατμόσφαιρα και αισθητική. Η κρυστάλλινη παραγωγή, οι Σουηδικές μελωδίες και η κλασικομεταλλική σε πολλά σημεία προσέγγιση διαμορφώνουν το αντίπαλο δέος των Νορβηγών και παράλληλα φέρνουν στο black metal νέους οπαδούς.
 
 
Immortal - Pure Holocaust  
5   Immortal
"Pure Holocaust" (1993)

Μια από τις στιγμές που όρισαν αυτό που λέμε Νορβηγικό black metal. Θυελλώδες, σαρωτικό και επιθετικό το "Pure Holocaust" δημιουργεί ηχητικές χιονοστιβάδες και μας μεταφέρει στα ψυχρά τοπία του μακρινού Βορρά. Μέχρι και σήμερα αυτό το άλμπουμ πιθανότατα παραμένει η κορυφαία στιγμή της μπάντας.
 
 
Burzum - Filosofem  
4   Burzum
"Filosofem" (1996)

Η τελευταία ηχογράφηση των Burzum πριν τη φυλάκιση του Vikernes, αποτέλεσε και την πιο ώριμη και ολοκληρωμένη προσπάθειά τους. Ένα άλμπουμ που αποκαλύπτει σε όλο το μεγαλείο την μουσική ευφυΐα του δημιουργού του, υλοποιεί το μουσικό του όραμα και προσφέρει στον χώρο ήχους απαγκιστρωμένους από δογματισμούς και ψευτοδιλήμματα. Μοναδικό και ασύγκριτο.
 
 
Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas  
3   Mayhem
"De Mysteriis Dom Sathanas" (1994)

Το τελευταίο άλμπουμ των Mayhem με τον Euronymous στη σύνθεσή τους, καθυστέρησε να κυκλοφορήσει σχεδόν ένα χρόνο (τόσο χρειάστηκε για να σβηστεί το μπάσο του Vikernes και να επαναηχογραφηθεί). Η σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρα του, σε συνδυασμό με τα μοναδικά φωνητικά του Attila και βέβαια με την ιστορία που το συνοδεύει, συνθέτουν ένα κλασσικό δίσκο που αποτελεί μέτρο σύγκρισης καθαρόαιμου black metal και σφράγισε το τέλος μια ιδιαίτερα ταραγμένης εποχής για την Νορβηγία.
 
 
Darkthrone - A Blaze In The Northern Sky  
2   Darkthrone
"A Blaze In The Northern Sky" (1992)

Το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί ουσιαστικά το σημείο μηδέν της Νορβηγικής σκηνής και το σημείο καμπής ενός ολόκληρου ιδιώματος, καθώς ήταν το άλμπουμ που πυροδότησε την έκρηξη του δεύτερου black metal κύματος στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είναι αυτό που οριοθέτησε και προσδιόρισε μια ολόκληρη σκηνή μουσικά, αισθητικά και θεματολογικά. Το εξώφυλλο, το attitude και η γενικότερη ηχητική του προσέγγιση ώθησαν μυριάδες να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
 
 
Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk  
1   Emperor
"Anthems To The Welkin At Dusk" (1997)

Αν και το "In The Nightside Eclipse" θεωρείται η κορυφαία στιγμή των Νορβηγών, προσωπικά επιλέγω το "Anthems To The Welkin At Dusk" ως το magnus opus της μπάντας και ως μια απλησίαστη κορυφή για το σύνολο των συγκροτημάτων του χώρου και όχι μόνο. Πιθανότατα η κορυφαία black metal  μπάντα όλων των εποχών επιδεικνύει ένα απίστευτο ταλέντο και μας παρουσιάζει ένα άλμπουμ συμφωνικού black metal, με ασύλληπτες συνθέσεις, πολύπλοκες μελωδίες, θυελλώδη riffs και ποιητικούς στίχους, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη και δημιουργώντας ένα μαύρο έργο τέχνης ασύγκριτου μεγαλείου που όμοιο του σπάνια συναντάμε στο χώρο της μεταλλικής μουσικής.
 


  • SHARE
  • TWEET