Gaerea, Isolert, Warhammer @ Κύτταρο, 05/02/23

Οι Πορτογάλοι προσέφεραν μια ασύλληπτη εμφάνιση που θα αργήσει πολύ να ξεχασθεί

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 07/02/2023 @ 14:15

Όπως είχα αναφέρει και στην ανταπόκρισή μου από την παρθενική εμφάνιση των Misthyrming στη χώρα μας, αυτά καλό είναι να γίνονται. Όσο περνάει ο καιρός και παγιδεύομαι περισσότερο ανάμεσα στις δεκάδες κυκλοφορίες που ξεπηδούν από τα σπλάχνα του underground, τόσο αναγνωρίζω, για πολλούς λόγους, τη σημασία για τη σκηνή, του να βλέπουμε ζωντανά μπάντες που αναδεικνύονται. Η δεδομένη χρονική στιγμή που ένα συγκρότημα επισκέπτεται μια χώρα όπως η Ελλάδα για μια συναυλία, δημιουργεί μια σχέση αλληλοτροφοδότησης με το κοινό. Συνεπώς, για το σύγχρονο black metal, η άφιξη των Πορτογάλων Gaerea ήταν μια από τις ημερομηνίες που σημαδεύεις για να δεις, αν είναι εφικτό και βιώσιμο ανεξαρτήτως μουσικών προτιμήσεων.

Η προαναγγελθείσα «επέλαση» της κακοκαιρίας αργότερα το βράδυ της Κυριακής, δεν φαίνεται να εμπόδισε το, αφοσιωμένο όπως αποδείχθηκε, κοινό που προσήλθε στο αγαπημένο Κύτταρο. Έτσι, με το πρόγραμμα να τηρείται στην εντέλεια, οι Warhammer ανέβηκαν στη σκηνή λίγο πριν τις εννιά. Το πολεμικό τους blackened death metal γέμισε το χώρο, με τις συνθέσεις να ηχούν, παρά τον άνισο ήχο, ιδιαίτερα καταιγιστικές. Η σκηνική παρουσία της μπάντας, με την παρουσία σαξοφώνου που όμως δεν βοηθήθηκε από τον ήχο, φρόντιζε ώστε η μουσική της όσο περνούσε η ώρα να ηχεί πιο πειστική. Η συνειδητοποιημένη πορεία των Warhammer, φαίνεται με κάθε ευκαιρία πως έχει πάρει ανοδική τάση.

Έπειτα από το σύντομο, προβλεπόμενο διάλειμμα, με την προσέλευση στο venue να κρίνεται ήδη αρκετά ικανοποιητική, οι Isolert ξεχύθηκαν στη σκηνή. Όταν ανακοινώθηκαν οι εμφανίσεις των Gaerea, το συγκρότημα από το Βόλο ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ως ταιριαστό support ηχητικά. Συνεπώς, περίμενα με ανυπομονησία την εμφάνισή τους, η οποία μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση, εξαιτίας του ήχου. Η σκηνική παρουσία της μπάντας ήταν αδυσώπητη και καταιγιστική, αλλά δυστυχώς οι κοφτερές τους μελωδίες χάνονταν, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό της εμφάνισής τους. Όταν βρέθηκε η ισορροπία, το υλικό τους, που βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στο εξαιρετικό "World In Ruins", αναδείχθηκε, το πάθος και η αίσθηση του οριακού συντονίστηκαν με τις εναλλαγές και τα αισθήματα σήψης και απέχθειας που ξεπετάγονταν, τα μεσαία δάκτυλα υψώθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό, και εν τέλει, οι Isolert απέδειξαν πως οφείλουν να λογίζονται ως ένα από τα εξέχοντα σχήματα της σκηνής. Μακάρι να μην τους πάρει ξανά τόσο πολύ να κατηφορήσουν προς τα μέρη μας.

Η προετοιμασία της σκηνής για την εμφάνιση των Gaerea προκάλεσε μια ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην έναρξη, αλλά λίγη σημασία είχε και θα εξηγηθώ. Στην παρουσίασή μου του περσινού "Mirage", είχα εκφράσει ενστάσεις σχετικά με την περαιτέρω λείανση ηχητικά ακραίων γωνιών, η οποία όμως φαινόταν πως αντανακλά μια τάση της εποχής στο black metal. Ε λοιπόν, για να μην μακρυγορώ, οι Gaerea αν τίθεται αμφιβολία της πρωτοκαθεδρίας τους στουντιακά στο μοντέρνο, post-black metal, τότε συναυλιακά ίσως απέχουν χιλιόμετρα από τον κοντινότερο σφετεριστή του θρόνου.

Με ένα διαυγή, κρυστάλλινο, ογκώδη ήχο, που ανά στιγμές φάνταζε εξωπραγματικά άριστος, και με μια σκηνική παρουσία καθηλωτική, το συγκρότημα δικαίωσε την συνθετική του προσέγγιση. Κινούμενοι ως djiins, ανάμεσα στα μικρόφωνα και τις σφραγίδες με το έμβλημά τους, μασκοφόροι, σε μια αίσθηση ομοιομορφίας που αντανακλά την διάλυση του ατόμου υπέρ του συνόλου, οι Πορτογάλοι έδιναν επί σκηνής την εικόνα ενός συγκροτήματος που απέχει πολύ από το στερεότυπο «black metal μπάντα που έκανε breakthrough στον τρίτο της δίσκο». Διότι, πρώτον, από το "Unsettling Whispers" του 2018 έκαναν δικαιωματικό ντόρο, με τα "Limbo" και "Mirage, στα οποία βάσισαν το υλικό τους, να τους εδραιώνουν ως ένα καυτό όνομα. Κατά δεύτερον, η συνοχή της εμφάνισης, η χημεία, το δέσιμο και ο συγχρονισμός σε κοψίματα, ξεσπάσματα, σιωπηλές στιγμές και ποδοβολητά, ήταν ικανός να εντυπωσιάσει και το πλέον δύσπιστο.

Το "Salve" νωρίς στο σετ οδήγησε το κοινό, χάρη στα μνημονικά του σημεία σε επιφωνήματα ενθουσιασμού. Για μια ώρα, οι Gaerea φάνταζαν παντοδύναμοι και επιβλητικοί, με μπροστάρη ένα frontman που χρήζει ειδικής μνείας. Αντλώντας από την παράδοση της θεατρικότητας σπουδαίων black extreme metal φωνών των ‘90s, κινούνταν διαρκώς, με μια ρευστή κινησιολογία που απείχε πολύ από οποιαδήποτε επίδειξη δύναμης. Η φωνή των Gaerea έδινε την αίσθηση πως ήταν πρώτη μεταξύ ίσων, και με την άρθρωση και τις κραυγές της, την θεατρικότητα με την οποία αξιοποιούσε τα χέρια της, και γενικότερα με μια παράσταση που συνένωνε μια νοητή γραμμή ανάμεσα στον Nick Cave και τον Aldrahn, πάντα όμως με γνώμονα τα συναισθήματα και την μισανθρωπική ατμόσφαιρα του συγκροτήματος.

Στο "Conspiranoia" άνοιξαν pits και στο θηριώδες "Mirage" αντιληφθήκαμε και δια ζώσης πως πέρα από αρτιότατοι τεχνικά διαθέτουν και εξαιρετική συνθετική αντίληψη. Ακόμη και αν «κατηγορηθούν» για επιτήδευση, οι Gaerea μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν αναλύσει διεξοδικά τον στόχο τους και έχουν φροντίσει να τον πραγματώσουν στο μέγιστο δυνατό. Με τέτοιες εμφανίσεις σαν και αυτή της Κυριακής, η οποία έδινε μια αβίαστη αίσθηση πως αποτελεί το στάνταρ τους, έχουν εν πολλοίς οικοδομήσει, σε συνδυασμό με τη δραματικότητα της μουσικής τους, ένα σημαντικό όνομα στη σύγχρονη σκηνή.

Το συγκρότημα ήταν αποσβολωτικό με τη μουσική να μην μένει σε δεύτερο ρόλο. Με την εμφάνιση να οδεύει προς το τέλος της, το "we are Gaerea" του, πλέον σήματος κατατεθέν τους που είναι το υπερβατικό "Laude", δεν ήχησε ως ψίθυρος αλλά ως κραυγή. Οι Πορτογάλοι, ήρθαν και πιστοποίησαν πως είναι ένα από τα κρισιμότερα σχήματα του ήχου στη διεθνή σκηνή. Η ανταπόκριση του κοινού δε, δείχνει πως η μερίδα του ακροατηρίου που ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα της σκηνής σήμερα, κάθε άλλο παρά αμελητέα δεν είναι. Τέτοιες βραδιές, αργούν αρκετά να σβήσουν από τη μνήμη, αποτελώντας πέρα από ανάμνηση και αντικείμενο συζήτησης. Είναι δηλαδή, γεγονότα άξια λόγου και αναφοράς. Και οι Gaerea άξιοι γενικά. Με τις υγείες μας, ειδικά ημών των δύσπιστων.

SETLIST

Deluge
Salve
Null
Absent
Cycle of Decay
Conspiranoia
Mantle
Mirage
Urge
Laude

  • SHARE
  • TWEET