«10+1»: Female-fronted heavy metal μπάντες που αξίζει να ακούσεις

Μερικές σύγχρονες προτάσεις του ιδιαίτερου αυτού υπο-είδους

Από τον Σπύρο Κούκα, 28/02/2019 @ 12:50

Αν και αδόκιμος σαν μουσικός όρος/προσδιορισμός, η πιο αραιή παρουσία γυναικών ως τραγουδίστριες σε σχήματα του μεταλλικού ήχου οδήγησε κάποια στιγμή στη δημιουργία της έννοιας του female-fronted metal. Μια έννοια που μονάχα σύγχρονη δεν τη λες, αφού ήδη από τη δεκαετία έκρηξης του heavy metal, εκείνη του 1980, άρχισαν να κάνουν έντονη την παρουσία τους μπάντες με γυναικεία φωνητικά, με τα παραδείγματα των Warlock (απ’ όπου ξεκίνησε η Doro Pesch των Doro), των Chastain (της επιβλητικής Leather Leone), των Zed Yago/Velvet Viper (με τη θρυλική Jutta Weinhold), των Détente (της αδικοχαμένης Dawn Crosby - οι οποίοι κι επανενώθηκαν μόλις φέτος με άλλη προφανώς τραγουδίστρια) ή ακόμα και της all-female μπάντας των Girlschool να είναι ενδεικτικά.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσουμε τις σύγχρονες εκφάνσεις του είδους, ψάξαμε, γράψαμε και προτείνουμε παρακάτω δέκα συν μία heavy metal μπάντες που πληρούν το ανωτέρω κριτήριο, επιλέγοντας ταυτόχρονα την πιο χαρακτηριστική από τις έως τώρα δουλειές τους.

1
Benedictum
Benedictum
Προερχόμενοι από το San Diego της California, οι Αμερικάνοι Benedictum ξεκίνησαν την πορεία τους στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, ντεμπουτάροντας το 2006 με το συμπαθητικό "Uncreation" (το οποίο περιείχε, μεταξύ άλλων, διασκευές στα "Heaven And Hell" και "The Mob Rules" των Black Sabbath). Με τέσσερα τιμιότατα άλμπουμ, πλέον, στις πλάτες τους, στα γνωστά heavy/power μονοπάτια και τη φωνητική παρουσία της Veronica Freeman να ξεχωρίζει, περιμένουμε νέα τους σύντομα, καθώς έχουν να μας απασχολήσουν δισκογραφικά από το 2013.

Προτεινόμενο άλμπουμ: Τo "Seasons Of Tragedy" του 2008 υπήρξε αποκαλυπτικό για τις προθέσεις και τις δυνατότητες της μπάντας, περιέχοντας σύγχρονο, ογκώδες heavy/power που ηγούταν από μια φωνή με τσαγανό, που ελάχιστη σχέση είχε με το «γλυκανάλατο» female fronted περίγυρο της εποχής. 

YouTube
2
Burning Point
Burning Point
Μια επιλογή που θα παραξενέψει όσους τους θυμούνται στα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα, οι Burning Point έχουν μπει στη female fronted metal συνομοταξία από το 2014, όταν και η NItte Valo (πρώην τραγουδίστρια των Battle Beast) εισχώρησε στις τάξεις τους. Έτσι, πέντε χρόνια και δύο άλμπουμ έπειτα, οι Φινλανδοί μοιάζουν πως επιτέλους βρήκαν τον τρόπο να ξεφύγουν του βαθύτερου underground που κινούνταν, εμφανιζόμενοι αναβαθμισμένοι συνθετικά και φωνητικά και με τα καλύτερα να φαντάζουν μπροστά τους. 

Προτεινόμενο άλμπουμ: Το προ τριετίας "The Blaze" αποτελεί, μάλλον αδιαμφισβήτητα, την καλύτερη δουλειά του συγκροτήματος, όντας ένα καλοδουλεμένο άλμπουμ παραδοσιακού ευρωπαϊκού power metal. Όμοίως, τσεκάρετε και το "Steel", το οποίο και αποκάλυψε την ευρέως γνωστή πλέον Battle Beast συνταγή, προτού εκείνη καταλήξει εμπορικά προσβάσιμη κι επιλήψιμα πατενταρισμένη. 

YouTube
3
Castle
Castle
Παραγνωρισμένη μπάντα οι Castle, το heavy/doom power trio στο οποίο ηγείται των φωνητικών προσπαθειών η Elizabeth Blackwell. Μάλιστα, οι Αμερικάνοι φαντάζουν ως ένα συγκρότημα-επιτομή της εργατικότητας, καθώς περιοδεύουν ασταμάτητα (περνώντας και από τα μέρη μας το 2016), κυκλοφορώντας δίσκους σταθερά από καλούς και πάνω ποιοτικά και όντας προσγειωμένοι και απόλυτα ταγμένοι σε αυτό που κάνουν.

Προτεινόμενο άλμπουμ: Από τις πέντε μέχρι στιγμής κυκλοφορίες τους, ξεχωρίζει οριακά το εξαιρετικό “Blacklands”, ακολουθούμενο από κοντά από τα εξίσου δυνατά "Under Siege" και "Welcome To The Graveyard". Με έξυπνες κιθάρες που μπορούν να αλλάζουν διαθέσεις με άνεση, δίχως να χάνουν το μοχθηρό, doom χαρακτήρα τους και τα άτσαλα, αλλά τόσο παθιασμένα φωνητικά της Blackwell, το δεύτερο άλμπουμ των Castle φαντάζει ως ένα underground διαμαντάκι του heavy metal ήχου για τα '10s, που περιμένει να το ανακαλύψεις. 

YouTube
4
Christian Mistress
Christian Mistress
Ακόμη μια μπάντα που δεν βρήκε την ανταπόκριση που άξιζε, οι Christian Mistress αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του «παντελονάτου» female fronted heavy metal, όντας, τρόπον τινά, το πιο heavy metal-ικό alter ego των προαναφερθέντων Castle σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο υπο-ιδίωμα. Τα τρία άλμπουμ που μας χάρισαν μέχρι στιγμής είναι πραγματικά ένα κι ένα, αν και το γεγονός πως συνεχίζουν να είναι χωρίς συμβόλαιο (μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με τη Relapse) και δισκογραφικά «άκαπνοι» εδώ και μια τετραετία φαντάζει μια αναμενόμενη αδικία, λόγω και του ξεκάθαρα «εκτός μόδας» ύφους τους.

Προτεινόμενο άλμπουμ: Το "Possession" του 2012 είναι ένα απολαυστικό άλμπουμ, το οποίο σου δίνει περισσότερα με κάθε επιπλέον ακρόαση κι ας πάσχει σε ό,τι αφορά το άμεσο catchiness των συνθέσεων του, ενώ ξεκάθαρα προτεινόμενες είναι και οι υπόλοιπες δύο δουλειές του σχήματος. 

YouTube
5
Crystal Viper
Crystal Viper
Οι Πολωνοί true metallers μπορούν να παραλληλιστούν ως μια ήρεμη δύναμη των heavy metal χωραφιών, αφού η παρουσία τους εντός αυτών είναι σταθερή και γνωστή τα 15 χρόνια που δραστηριοποιούνται. Βέβαια, είναι γεγονός πως η εκκίνηση τους δημιούργησε προσδοκίες που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν στο βαθμό που υποσχόταν το ντεμπούτο τους, αν και η σταθερότητα, η συνέπεια και η χαρακτηριστική παρουσία της μικρόσωμης Marta Gabriel μοίαζουν εχέγγυα πως θα περάσεις καλά, είτε ακούγοντας κάποια δουλειά τους, είτε (και πολύ περισσότερο) αν τους πετύχεις ζωντανά. 

Προτεινόμενο άλμπουμ: Προφανώς, το "The Curse Of Crystal Viper", χωρίς δισταγμούς ή δεύτερες σκέψεις. Το ντεμπούτο των Crystal Viper είναι ακόμη ο κορυφαίος τους δίσκος, μια δουλειά γεμάτη την ορμή του νεοφώτιστου και τη φλόγα του πιστού οπαδού του heavy metal, με φανταστικές συνθέσεις κι ένα επιβλητικό artwork να κοσμεί το εξώφυλλο του. 

YouTube
6
Powers Court
Powers Court
Καθοδηγούμενοι από τη μυστηριώδη φιγούρα της Danie Powers, οι Powers Court παρουσίασαν πάμπολλες ιδιαιτερότητες σε ύφος κι εν γένει παρουσιά για όσο καιρό βρίσκονταν πραγματικά ενεργοί. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της ιδιάζουσας περίπτωσης τους είναι πως και τα τρία άλμπουμ τους έχουν ένθερμους υποστηρικτές αλλά και φανατικούς πολέμιους, τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς και τον Τύπο της εποχής που κυκλοφόρησαν, με την αλήθεια για το παράδοξο US power ποιόν τους να βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση. 

Προτεινόμενο άλμπουμ: Με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια επιλέγεται το "The Red Mist Of Edenmore", μιας και η επαφή μαζί του, την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε, μου είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, μουσικά κι αισθητικά. Φυσικά, ισάξιο (αν όχι καλύτερο) στέκεται το "Nine Kinds Of Hell", με την Powers να παραδίδει μερικές συγκλονιστικές και τόσο ιδιαίτερες ερμηνείες ζωής και το ύφος του σχήματος να βρίσκεται χοντρικά στο μουσικό χώρο που ορίζουν ισάξια οι Helstar, οι Mercyful Fate και οι Manilla Road. 

YouTube
7
Sanhedrin
Sanhedrin
Οι Νεοϋορκέζοι Sanhedrin είναι η πιο πρόσφατη σοβαρή προσθήκη στην κατηγορία που εξετάζουμε, αλλά και η αφορμή για το παρόν άρθρο (λόγω της πρόσφατης κυκλοφορίας του δεύτερου τους δίσκου). Με το μουσικό τους ημερολόγιο να έχει κολλήσει μεταξύ των 1977-1982 και τον τότε heavy metal ήχο, τη σύνθεση τους να είναι όσο πιο old school γίνεται και να ακολουθεί τα σχεδόν πάντα επιτυχή power trio πρότυπα και τo δίδυμο της Erica Stoltz (σε φωνή και μπάσο) και του Jeremy Sosville (κιθαρίστας επίσης στους Black Anvil) να στέκεται ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που έχει να επιδείξει το αμερικάνικο heavy metal underground, μοιάζει ευτυχές το γεγονός πως θα τους απολαύσουμε σύντομα και στα μέρη μας ζωντανά. 

Προτεινόμενο άλμπουμ: Μιας και για το "The Poisoner" τα λέμε αναλυτικότερα εδώ, θα επιλεγεί το προ διετίας "A Funeral For The World", ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα του (έτσι κι αλλιώς απρόσμενα ανταγωνιστικού σε αυτόν τον τομέα) 2017, το οποίο και κρύβει (μεταξύ άλλων αξιόλογων συνθέσεων) το πανέμορφο "No Religion".

YouTube
8
Satan’s Hallow
Satan's Hallow
Όντας οι κορυφαίοι newcomers στο χώρο του «υπόγειου» heavy metal το 2017, με ένα ντεμπούτο που έστρεψε όλα τα βλέμματα προς το μέρος τους και τους έθεσε μεμιάς ως ένα από τα πιο καυτά ονόματα της γενιάς τους, οι εκ Chicago ορμώμενοι Satan's Hallow υπήρξαν μια one hit wonder περίπτωση συγκροτήματος. Όχι, βέβαια, λόγω της μη εκπλήρωσης των όσων υποσχέθηκαν με την πρώτη τους κυκλοφορία, αλλά διότι διαλύσανε άδοξα, έπειτα από την απόφαση του ιδρυτή, κιθαρίστα και βασικού τους συνθέτη, Von Jugel, να αποχωρήσει από τις τάξεις τους. Τα υπόλοιπα μέλη, ωστόσο, συνεχίζουν μαζί, υπό την ονομασία Midnight Dice (και με τα πρώτα συνθετικά τους δείγματα να αναμένονται εντός της χρονιάς), αλλά αφήνοντας την ελπίδα να επανενωθούν υπό την Satan’s Hallow ονομασία ζωντανή. 

Προτεινόμενο άλμπουμ: Το ομότιτλο ντεμπούτο της μπάντας αποτελεί το καλύτερο heavy metal ντεμπούτο για το 2017 (μαζί με εκείνο των Lunar Shadow) κι ένα από τα αρτιότερα δείγματα της αναθεώρησης των NWOBHM διδαχών, ενώ το "Beyond The Bells" στέκεται ως η καλύτερη heavy metal σύνθεση που ακόμη δεν έχεις ακούσει. 

YouTube
9
Seven Kingdoms
Seven Kingdoms
Από το όνομα τους και μόνο καταλαβαίνει κανείς πως οι Seven Kingdoms είναι ιδιαίτερα επηρεασμένοι από τα γραπτά του George R. R. Martin, επιδιδόμενοι σε ένα ηχητικό υβρίδιο μεταξύ των Iced Earth και της γερμανικής power metal σκηνής. Μάλιστα, έχοντας την τύχη να έχουν μια χαρακτηριστική φωνή, όπως της Sabrina Valentine, μπορούν και είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι, ανερχόμενοι σταθερά σε δημοφιλία στους κύκλους του είδους τους.

Προτεινόμενο άλμπουμ: Από τις τέσσερις κυκλοφορίες της μπάντας, προτείνεται το "The Fire Is Mine" του 2012, ως το άλμπουμ που τελειοποίησε το πρώιμο ύφος της, προτού το "Decennium" λειάνει αρκετές από τις γωνίες του ήχου της και ρίξει ελαφρώς το συνθετικό επίπεδο. 

YouTube
10
Sister Sin
Sister Sin
Ως metal δεν λογίζονται μονάχα οι Iron Maiden και οι Judas Priest, αλλά και μπάντες όπως οι Scorpions, οι Twisted Sister αλλά και οι Motley Crue, ακόμη κι αν όλοι τους ακροβατούσαν στη λεπτή γραμμή που χώριζε το είδος από το hard rock. Τι σχέση έχουν αυτά με τους Sister Sin; Προφανώς, σε ό,τι αφορά το γεγονός της ύπαρξης τους, καθώς οι Σουηδοί, με μπροστάρισσα την εντυπωσιακή Liv Jagrell, παρέδωσαν πέντε άλμπουμ αλήτικου hard & heavy, παραλληλίστηκαν μάλλον αδίκως με τους χλιαρούς Halestorm και διαλύθηκαν το 2015, με την κληρονομιά τους να συνεχίζεται μέσω των Liv Sin. 

Προτεινόμενο άλμπουμ: Μεταξύ του "True Sound Of The Underground" που αποτέλεσε το breakthrough τους σε ένα μεγαλύτερο κοινό και του ύστατου "Black Lotus", θα επιλέξουμε το τελευταίο, ως μάλλον το πληρέστερο και συνθετικά πιο στοχευμένο άλμπουμ τους, αν και όχι απαραίτητα και το καλύτερο τους. 

YouTube
+1
White Skull
White Skull
Το ιταλικό power metal είναι από τα ιδιώματα που έχουν λοιδορηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε σχεδόν άλλο, με αφορμές να υπάρχουν και να δίνονται αρκετές από πλευράς του, αλλά πραγματικές αιτίες να υπάρχουν σαφώς λιγότερες. Έτσι, τείνουμε να ξεχάσουμε την ύπαρξη από μπαντάρες (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) σαν τους White Skull, οι οποίοι την εποχή της πραγματικής τους ακμής υπήρξαν ένα αξιοζήλευτο σχήμα που ευεργετούνταν από τη φωνητική παρουσία της Federica De Boni.

Προτεινόμενο άλμπουμ: Έχουμε αναφερθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν στο "Public Glory, Secret Agony", το, κατά γενική ομολογία, κορυφαίο άλμπουμ της μπάντας. Γι' αυτό, αυτήν τη φορά θα προτείνουμε το "Tales From The North", το άλμπουμ που προηγήθηκε εκείνου στη δισκογραφία της μπάντας, στεκούμενο ισάξια ποιοτικά και αποτελώντας ένα παραγνωρισμένο euro-power metal άλμπουμ από την εποχή που το είδος είχε ακόμη πράγματα να προσφέρει. 

YouTube
  • SHARE
  • TWEET