«10»: Αγαπημένοι δίσκοι των Furor

Με αφορμή το νέο τους άλμπουμ, οι Αθηναίοι metalcore Furor επιλέγουν δέκα αγαπημένους τους δίσκους

24/07/2020 @ 12:52

Ο Covid, δυσκόλεψε μεν, αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει δε την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ των Αθηναίων metalcore Furor, με τίτλο "Love". Στην κριτική του, ο Δημήτρης Μωυσίδης έγραψε γι' αυτό: «Metalcore με hard rock διάθεση και άφθονο θράσος και αγάπη». Με αφορμή λοιπόν τη νέα τους δουλειά, οι Furor επιλέγουν και μας παρουσιάζουν τους 10 αγαπημένους τους δίσκους.

1
Metallica - "Black Album"
 Metallica - Black Album
Σίγουρα όχι το αγαπημένο μου Metallica album, άλλα ό,τι και να πούμε για το Black Album, είναι πραγματικά ο ορισμός του album που από τα αλώνια σε βάζει στα σαλόνια. Απλές δομές, ευκολομνημόνευτα τραγούδια-ύμνοι, αδιανόητα τέλεια παραγωγή και 30 χρόνια μετά.
2
Pantera - "Far Beyond Driven"
Pantera - Far Beyond Driven
Άραγε έχει υπάρξει πιο σκληρός δίσκος από το Far Beyond Driven στο Νο1 του billboard; Πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης σκληρού ήχου, που χωρίς να θυσιάζει απολύτως τίποτα σε αυθεντικότητα, riffs, έμπνευση και ωμότητα σκαρφαλώνει στην κορυφή, χλευάζοντας τον καθωσπρεπισμό της μουσικής βιομηχανίας.
3
Slipknot - "Iowa"
Slipknot - Iowa
Οι Slipknot είναι μπάντα-απόδειξη της μη χρησιμότητας ταμπελών στη μουσική. Κυκλοφόρησαν ένα αξεπέραστο ντεμπούτο και στη συνέχεια με έναν μαγικό τρόπο έπαιξαν ένα δικό τους death metal και το ξεπέρασαν. Και όλα αυτά μέσα στα σαλόνια του mainstream.
4
Rage Against The Machine - "Rage Against The Machine"
Rage Against The Machine - Rage Against The Machine
Το φυτίλι είναι το τσαλακωμένο χαρτί με τους στίχους του Zack de la Rocha, το μπουκάλι είναι τα riffs του Tom Morello, η βενζίνη και το πετρέλαιο είναι τα τύμπανα του Brad Wilk και το μπάσο του Tim Commerford αντίστοιχα. Το ανάβεις, το πετάς και χωρίς να το καταλάβεις γκρεμίζεις το mainstream. Μπορεί να μην κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο, όπως ήθελε ο Zack de la Rocha, αλλά σίγουρα άλλαξαν τη μουσική.
5
Τρύπες - "Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι"
Τρύπες - Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
Πάντα οι Τρύπες έπαιζαν φοβερή μουσική και ίσως το break-through album τους να θεωρείται το "Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια", αλλά στο "Κεφάλι Γεμάτο χρυσάφι" οι συνθέσεις είναι όλες μια προς μια και η έμπνευση χτυπάει κόκκινο. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος είναι κιθαρίστας από άλλο πλανήτη και συχνά παραγνωρίζεται η κιθαριστική / συνθετική προσφορά του.
6
System Of A Down - "Toxicity"
System Of A Down - Toxicity
Ο δεύτερος δίσκος των System of a Down αποτελεί ορόσημο της σκληρής μουσικής γενικά, αλλά και των επιρροών μας ειδικότερα. Μπορεί οι απλές δομές των τραγουδιών, το groove και οι ιδιαίτερες φωνητικές αρμονίες να τους έβαλαν μια και καλή στο κέντρο του χάρτη του mainstream, ποτέ όμως δεν άφησαν στην άκρη το στιχουργικό κομμάτι το οποίο κυρίως είχε κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, σε ένα χώρο που ανέκαθεν βασίλευε το βολικό "απολιτίκ".
7
Bring Me The Horizon - "Sempiternal"
Bring Me The Horizon - Sempiternal
Περίεργη υπόθεση μπάντας, με αρκετή πειραματική διάθεση σε κάθε δίσκο. Metal στη βάση του, το “Sempiternal” θα μπορούσε να θεωρηθεί διαμάντι του μοντέρνου σκληρού ήχου, που συνδυάζει στον απόλυτο βαθμό σκληρά ξεσπάσματα και υπέροχα refrains. Θα αρκούσε μόνο ο ύμνος "Shadow Moses" για να γίνει το break-through και να γραφτεί η ιστορία, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.
8
While She Sleeps - "Brainwashed"
While She Sleeps - Brainwashed
Οι While She Sleeps είναι το μοντέρνο metal αυτή τη στιγμή. Στον δεύτερο δίσκο τους μπόλιασαν τέλεια τις punk με τις metal καταβολές τους, έγραψαν riffάρες, φοβερά beatdowns και με τα γηπεδικά φωνητικά τους στα "πιασάρικα" refrain ξεκίνησαν μια φοβερά ανοδική πορεία που θεωρούμε ότι θα έχει μεγάλη συνέχεια. Αποτελούν μεγάλη επιρροή μας από τις νεότερες μπάντες.
9
Hatebreed - "Perseverance"
Hatebreed - Perseverance
Παλιοφρουρά, από τους πρώτους που έκαναν το hardcore mainstream. Το ντεμπούτο τους ίσως είναι καλύτερο, αλλά με το “Perseverance” έγιναν γνωστοί στα μεγάλα ακροατήρια. Το ακούμε ακόμα και σήμερα με την ίδια άνεση και απορούμε πως ενώ ακούγεται τόσο εύκολο, τελικά αυτή η μουσική κρύβει πολλά μυστικά για να παιχτεί σωστά και πωρωτικά.
10
Architects - "Lost Forever // Lost Together"
Architects - Lost Forever // Lost Together
Κατά κάποιο τρόπο, η αναγέννηση των Architects και η μουσική στροφή στον ήχο τους, τους έφεραν στην κορυφή του metalcore. Τα βαριά κουρδίσματα και τα περίεργα μετρήματα στα tempo ήταν σωστά μοιρασμένα με τα μελωδικά ρεφρέν, τα οποία δημιούργησαν μια νέα σχολή τραγουδιστών από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του.
  • SHARE
  • TWEET