Προακρόαση "Mylo Xyloto" - Οι πρώτες εντυπώσεις από τη νέα δουλειά των Coldplay

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 11/10/2011 @ 11:53
Οι Coldplay ίσως και να είναι ο ορισμός της mainstream rock/pop μπάντας της περασμένης δεκαετίας. Τα τραγούδια τους αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και η καριέρα τους εκτινάχθηκε σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. Τρία χρόνια μετά το "Viva La Vida Or Death And All His Friends" οι Coldplay ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το πέμπτο τους άλμπουμ, "Mylo Xyloto", και να προσπαθήσουν να στιγματίσουν και τη νέα δεκαετία. Το Rocking.gr άκουσε τη νέα δουλειά των Coldplay, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου, και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικά κομμάτια του "Mylo Xyloto" έκαναν την εμφάνισή τους στα setlist του συγκροτήματος στην πρόσφατη καλοκαιρινή του περιοδεία.



"Mylo Xyloto" - 0:42
To ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ δεν είναι παρά μια σύνθεση 42 δευτερολέπτων που λειτουργεί ως εισαγωγή για το επόμενο κομμάτι. Το τι σημαίνει "Mylo Xyloto" μη με ρωτάτε... ούτε οι ίδιοι οι Coldplay δεν ξέρουν μάλλον...

"Hurts Like Heaven" - 4:02
To πρώτο κανονικό τραγούδι του "Mylo Xyloto" είναι μια αρκετά ευχάριστη up-tempo σύνθεση, με την οποία οι Coldplay άνοιγαν τις καλοκαιρινές συναυλίες τους. Σε αντίθεση με το «φθινοπωρινό» ύφος με το οποίο ξεκινούσε το "Viva La Vida Or Death And All His Friends", το "Mylo Xyloto" ξεκινάει με πιο «φωτεινή» διάθεση.

"Paradise" - 4:38
Ο χαρακτηρισμός «νερόβραστη» μπάντα για τους Coldplay ποτέ δε με έβρισκε σύμφωνο, όμως όταν άκουσα το δεύτερο single του άλμπουμ, "Paradise", κάτι τέτοιο άρχισε να περνάει από το μυαλό μου. Πολύ ουδέτερη και ανάλαφρη μελωδία, φορτωμένη παραγωγή και μέτριοι στίχοι, που εξάλλου ποτέ δεν ήταν και η μεγάλη δύναμη του συγκροτήματος. To χειρότερο single της δισκογραφίας των Coldplay.



"Charlie Brown" - 4:45
Βασισμένο σε ένα κιθαριστικό riff που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του κομματιού, το "Charlie Brown" είναι και αυτό μια up-tempo στιγμή του άλμπουμ. Συμπαθητικό κομμάτι, ίσως σε προηγούμενα άλμπουμ να εντυπωσίαζε περισσότερο, καθώς πλέον ακούγεται κάπως γνώριμο και συνηθισμένο.

"Us Against The World" - 4:00
Ξεκινάει ακουστικά με τον Martin να ερμηνεύει με τρόπο που θυμίζει την ατμόσφαιρα του πρώτου άλμπουμ των Coldplay, "Parachutes". Στη συνέχεια πυκνώνει η ενορχήστρωση, εμπλουτίζοντας όμορφα τη σύνθεση. Από τα καλά κομμάτια του άλμπουμ.

"M.M.I.X." - 0:48
Το "M.M.I.X." είναι ένα σύντομο intro για το...

"Every Teardrop Is A Waterfall" - 4:01
Το πρώτο τραγούδι του "Mylo Xyloto" που έγινε διαθέσιμο, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Αρκετά πιασάρικο και χαρούμενο κομμάτι, αρχικά προκάλεσε διάφορα αρνητικά σχόλια λόγω της συνθετικής του ομοιότητας σε κάποια σημεία με το "I Go To Rio" του Peter Allen. Όμως το συγκρότημα ξεκαθάρισε πως το "Every Teardrop Is A Waterfall" όντως έχει επηρεαστεί από το κομμάτι του Allen και για αυτό θα αναφέρονται τα ονόματα των συνθετών του "I Go To Rio" στους συντελεστές του άλμπουμ.



"Major Minus" - 3:30
Μια πολύ καλή προσπάθεια των Coldplay να ακουστούν κάπως διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. Ένα «ημι-funky» riff οδηγεί το κομμάτι σε ένα ρεφρέν που θυμίζει λίγο Manchester των '90s, ενώ και το rhythm section είναι αρκετά groovy. Πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση, μάλλον η καλύτερη του "Mylo Xyloto", προς μια κατεύθυνση που δε μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα.



"U.F.O." - 2:18
Μία, σύντομης διάρκειας, ακουστική στιγμή που συνοδεύεται από έγχορδα και η οποία, όπως και το "Us Against The World", φέρνει στο νου αρκετά στοιχεία από το "Parachutes".

"Princess Of China" - 3:59
Το γερό «χαρτί» του "Mylo Xyloto" από θέμα εμπορικότητας, καθώς θεωρώ απίθανο να μη γίνει single με τέτοια brand names που το συνοδεύουν. Στο πλευρό των Coldplay η Rihanna σε ένα διαφορετικό ερμηνευτικό ρόλο από το r'n'b / pop περιβάλλον που την έχουμε συνηθίσει. Δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό κομμάτι, όμως η συνεργασία της μπάντας με τη δημοφιλή καλλιτέχνιδα δείχνει να κολλάει.

"Up In Flames" - 3:13
Ένα σταθερό beat κρατάει ένα αργό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια του "Up In Flames", μιας σύνθεσης βασισμένης στο πιάνο. Και αυτή η σύνθεση τείνει προς το κλίμα των δύο πρώτων άλμπουμ των Coldplay.

"A Hopeful Transmission" - 0:33
To τρίτο σύντομο filler του "Mylo Xyloto".

"Don’t Let It Break Your Heart" - 3:54
Πομπώδης σύνθεση, ή μάλλον καλύτερα πομπώδης παραγωγή το "Don’t Let It Break Your Heart", χαρακτηριστική του ήχου που τείνουν να διαμορφώσουν πλέον οι Coldplay. Καλό κομμάτι, θα μπορούσε να είναι λιγότερο «πειραγμένο» στην ενορχήστρωσή του.

"Up With The Birds" - 3:46
Το "Up With The Birds" φέρει το όνομα του Leonard Cohen στους συντελεστές και ο λόγος μάλλον έχει να κάνει με τις πρώτες νότες, καθώς ο Martin φαίνεται να ερμηνεύει πάνω στις συνθετικές γραμμές του "Bird On The Wire" του μεγάλου καλλιτέχνη. Η σύνθεση, αν και ξεκινάει απλά, τελειώνει μέσα σε μια ambient ατμόσφαιρα.

Συμπεράσματα:

Δε χωράει αμφιβολία πως σε αυτό που καλούμε εμπορική mainstream μουσική οι Coldplay έχουν το χάρισμα να γράφουν κομμάτια που θα αρέσουν σε αρκετό και ετερόκλητο κοινό. Το "Mylo Xyloto" έχει συνθέσεις που θα χαϊδέψουν τα αυτιά των απανταχού easy-listeners και όχι μόνο αυτών. Όμως, το πέμπτο άλμπουμ των Coldplay είναι και το πρώτο που δίνει την εντύπωση μιας συνθετικής στασιμότητας (με εξαίρεση το "Major Minus"). Οι προηγούμενες δουλειές τους όλο και κάτι προσέθεταν στον ήχο τους, κάτι που εδώ δεν παρατηρούμε, συν το ότι έχουμε να κάνουμε και με το πιο αδύναμο σύνολο κομματιών που μας έχουν παρουσιάσει. Άλλο σημείο που πρέπει να θιχτεί είναι η, υπέρ του δέοντος, παραγωγή του Brian Eno. Ο Eno έχει παρουσιάσει πολλές αξιόλογες παραγωγές στο παρελθόν και γενικά έχει μια τάση τελειομανίας, που έχει κάνει καλό στις περισσότερες περιπτώσεις (βλ. U2). Στο "Mylo Xyloto" όμως ίσως το παρακάνει και σε κάποιες στιγμές ("Don’t Let It Break Your Heart" για παράδειγμα) η καλογυαλισμένη του παραγωγή είναι αυτή που πρωταγωνιστεί και όχι το συγκρότημα.

Θα καταφέρει άραγε να αντέξει στο χρόνο το "Mylo Xyloto" όπως η υπόλοιπη δισκογραφία των Coldplay ή θα ξεχαστεί γρήγορα; Θεωρητικά υπάρχει «χώρος» και για το "Mylo Xyloto", καθώς ναι μεν είναι στάσιμο δημιουργικά, αλλά είναι και αρκετά safe. Όμως, εάν το ίδιο το συγκρότημα θέλει να παραμείνει μεγάλο και στην υστεροφημία του, ίσως πρέπει να επιχειρήσει κάτι πιο ρηξικέλευθο στο μέλλον.

Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET