Bill Kelliher vs Spotify

Ο κιθαρίστας των Mastodon και τα ...γαμ@@να χέρια που βρίσκονται συνέχεια στην τσέπη του

05/07/2018 @ 15:19

Σε τελευταία του συνέντευξη ο κιθαρίστας των Mastodon, Bill Kelliher, μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία, αναφέροντας πως ο τρόπος που πληρώνονται οι καλλιτέχνες από το Spotify και την Apple Music, πρέπει να αλλάξει.

Και εξηγώντας:

«Αν όλο αυτό συνεχίσει, ο καλλιτέχνης θα γίνει είδος υπό εξαφάνιση. Δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει. Υπάρχει τόσο πολύς κόσμος πίσω από τα τραγούδια που ακούτε στο ραδιόφωνο. Μιλάω, κυρίως, για το είδος της μουσικής με το οποίο ασχολούμαι και εγώ. Το είδος που γνωρίζω».

Συνεχίζοντας:

«Ας μιλήσουμε για την διαδικασία δημιουργίας ενός δίσκου και την ηχογράφησή του. Η δισκογραφική εταιρεία σου δίνει τα χρήματα. Σου δίνει, ας πούμε, 600.000 δολάρια και εσύ ξεκινάς την δουλειά για κάτι που θα κοστίσει 575.000 δολάρια. Παίρνεις αυτό το μικρό κέρδος και η μουσική σου γίνεται κτήση της δισκογραφικής».

Συμπληρώνοντας:

«Αν ζούσα χίλια χρόνια και το Spotify έπαιζε 24 ώρες το 24ωρο, θα έβγαζα κάνα δυο χιλιάδες δολάρια. Μιλάμε για τέτοια ποσά. Έτσι, ο μόνος τρόπος να βγάλεις χρήματα είναι να βγεις στον δρόμο για περιοδεία και να παραμείνεις όσο περισσότερο μπορείς εκεί. Βέβαια, ακόμα και οι περιοδείες έχουν γίνει εξωφρενικά ακριβές. Αρκετός κόσμος αναρωτιέται γιατί το T-shirt μας κοστίζει 50 δολάρια. Τα τελευταία νέα είναι πως οι συναυλιακοί χώροι παίρνουν 20% έως 30% από αυτά τα χρήματα. Έτσι λοιπόν από τα 50 δολάρια της τιμής εμείς παίρνουμε τα 30. Αυτά τα 30 τα μοιραζόμαστε με τους μάνατζερ, τους δικηγόρους, τις εταιρείες από τις οποίες νοικιάζουμε λεωφορεία. Προφανώς υπάρχουν και φόροι. Είναι αστείο αλλά ο υπάρχει τόσος κόσμος που έχει το χέρι του στην γαμ@@νη σου τσέπη, όταν είσαι στο δρόμο».

  • SHARE
  • TWEET