«10»: Αγαπημένα άλμπουμ που επηρέασαν τους Naxatras

Οι Θεσσαλονικείς hard psych rockers ξεχωρίζουν και μιλούν για σπουδαίους δίσκους των '70s, '80s και '90s

06/10/2023 @ 12:47

Οι Naxatras έρχονται στην Αθήνα για μία και μοναδική συναυλία στη σκηνή του Gagarin 205, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου μαζί με τους The Steams.

Έχοντας κυκλοφορήσει το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο “IV” στις αρχές του 2022, οι Θεσσαλονικείς hard psych rockers περιόδευσαν σε περισσότερες από 20 χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και λίγο πριν ξαναμπούν στο στούντιο για να δουλέψουν πάνω σε νέες συνθέσεις, ξεκινούν το νέο σκέλος της περιοδείας τους από την Αθήνα.

Με αυτήν την αφορμή, οι Naxatras επέλεξαν και μίλησαν για δέκα αγαπημένους δίσκους των '70s, '80s και '90s που έχουν τους επηρεάσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Καλή ανάγνωση και ακρόαση!

Naxatras

1
Eloy - Colours
Eloy - Colours
Ένα από τα πρώτα progressive rock albums που ακούσαμε σαν συγκρότημα, μετά από το "Ocean" που μας έφερε σε επαφή με τους Eloy. Το  "Colours" όμως έχει μια 80’s αύρα που κάνει τα κομμάτια πιο προσιτά. Ειδικά το «Illuminations» μας είχε κολλήσει για καιρό.
2
Camel - The Snow Goose
Camel - The Snow Goose
Είναι ένας μαγευτικός δίσκος, που καταφέρνει με ελάχιστα στοιχεία αφήγησης να διηγηθεί μια ιστορία και αυτό είναι κάτι που θέλαμε κι εμείς να κάνουμε με το "IV". Έχει μια αιθέρια ατμόσφαιρα και τα παιξίματα είναι λιτά, ουσιώδη και υπηρετούν το έργο.
3
Wishbone Ash - Argus
Wishbone Ash - Argus
Κορυφαίο 70's άλμπουμ που με τη λεπτότητα και τον ιπποτισμό που το διακατέχει σίγουρα επηρέασε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη φαντασία στη μουσική. Εννοείται πως χωρίς αυτό οι Iron Maiden δε θα ήταν οι ίδιοι. Είναι ένα εξευγενισμένο άλμπουμ, έχει μια σοφία που σπάνια τη συναντά κανείς.
4
Rainbow - Rising
Rainbow - Rising
Από τα synthesizer του Tarot Woman, στο ανατολίτικο σόλο του Stargazer και το high fantasy εξώφυλλο, αυτό το άλμπουμ μας έχει επηρεάσει με πολύ άμεσο τρόπο. Το solo του "The Battle of Crystal Fields" έχει σαφείς αναφορές στο Blackmore.
5
Pink Floyd - Wish You Were Here
Pink Floyd - Wish You Were Here
Εδώ θα μπορούσε να μπει οποιοδήποτε 70's άλμπουμ τους, αλλά το συγκεκριμένο ταιριάζει περισσότερο. Το "The Answer" έχει στο DNA του το "Shine On You Crazy Diamond". Είναι ο τελευταίος τους δίσκος πριν κυριαρχήσει η ψυχοσύνθεση του Waters, υπάρχει μια ισορροπία.
6
King Crimson - Lizard
King Crimson - Lizard
Το άλμπουμ που έχει αποκηρύξει ο Robert Fripp, αλλά παραμένει ένα σπουδαίο prog έργο με ενώνει το μεσαίωνα με τη jazz. Το solo του μπάσου στο "Omega Madness" και το mellotron στο "Ride With Time" έχουν καταβολές από τους King Crimson.  Το ατονικό break στο "Battle…" είναι κάτι μεταξύ αυτών, ως προς το riff, και των White Noise στο "Your Hidden Dreams" ως προς το ρυθμικό.
7
Ozric Tentacles - Strangeitude
Ozric Tentacles - Strangeitude
Αν θέλεις να εντάξεις το ηλεκτρονικό στοιχείο σε rock φόρμες, οφείλεις στον εαυτό σου να ακούσει Ozric. Είναι μπάντα μοναδική στο είδος της και όλη η δισκογραφία τους είναι εντυπωσιακή. Τα synthομπλιμπλίκια στο "Omega Madness" και η ανατολίτικη, goa trance προσέγγιση στο "Journey to Narahmon" γράφτηκαν και με αυτούς στο μυαλό.
8
Hawkwind - Warrior On The Edge Of Time
Hawkwind - Warrior On The Edge Of Time
Οι Hawkwind είναι από τις πρώτες μας επιρροές, άλλωστε είναι οι πατέρες του space rock. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ μπαίνουν για τα καλά στον multiverse του Michael Moorcock, συγγραφέα του Elric, που έχει γράψει και στίχους για αυτούς και τους Blue Oyster Cult. Το "IV" έχει επηρεαστεί από το ψυχεδελικό fantasy του Elric και του Corum στο concept και την αισθητική.
9
Ξύλινα Σπαθιά - Μια Ματιά Σαν Βροχή
Ξύλινα Σπαθιά - Μια Ματιά Σαν Βροχή
Είναι το πιο διαφορετικό από όλα τα άλμπουμ που προαναφέρθηκαν και πράγματι, δεν είναι άμεση η σύνδεση. Αλλά η χρήση των synths ξέφυγε εδώ σε βαθμό πρωτόγνωρο για ελληνική μπάντα (και όχι μόνο). Είναι είναι ένα σεμινάριο στο πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με τα πλήκτρα σε ένα rock πλαίσιο που ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς πιο πριν.
10
The Alan Parsons Project - Eye In The Sky
The Alan Parsons Project - Eye In The Sky
Πέρα από το γεγονός πως είναι ένας από τους σπουδαιότερους sound engineers που πέρασαν ποτέ από τη μουσική (έχει ηχογραφήσει το "Dark Side of the Moon" μεταξύ άλλων), o Alan Parsons έχει βγάλει φανταστική μουσική ο ίδιος. Το "Mammagamma" ακούγεται φρέσκο και φουτουριστικό ακόμα και σήμερα.
  • SHARE
  • TWEET