[7]: Μουσικές στη μικρή οθόνη για το πρώτο μισό του 2021

Τηλεοπτικά highlights μετά μουσικής από τον δεύτερο κύκλο πανδημίας

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 15/07/2021 @ 14:05

Ακόμα εδώ κι αυτό το καλοκαίρι. Ως συνήθως, με μικρή καθυστέρηση από τις μουσικές ανασκοπήσεις του πρώτου μισού της χρονιάς. Χωρίς καμία δικαιολογία, ή με μία πάρα πολύ καλή, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς. Με σειρές που έκαναν ντεμπούτο στην τρέλα των τελευταίων έχει-χαθεί-το-μέτρημα μηνών, άλλες που συνεχίζουν ακάθεκτες, και άλλες που μας άφησαν χρόνους. Οι προτάσεις είναι απολύτως υποκειμενικές, και πάντα με τη λογική ο ήχος να μην χρησιμοποιείται σαν αδιάφορο χαλί. Η απουσία των Winchesters ως «+1» ήταν αναπόφευκτη, αλλά ακόμα κι έτσι το κενό παραμένει πολύ μεγάλο για να μην αναφερθεί.

Ιδιαίτερη μνεία στα γουστόζικα περάσματα του Loki, στο "Bloody Celestial Karaoke Jam" του Lucifer, στο "Kiss Me" των Sixpence None The Richer του ανεκδιήγητου "Riverdale", στους απαραίτητους Queen όσο ετοιμάζεται το αντίο της Supergirl, και στη διασκευή του "You Want It Darker" για την επανεμφάνιση της Lauren Cohan στο "The Walking Dead". Επίσης, στο "Last Caress" του αδικοχαμένου "Jupiter Ascending" και στις άπειρες επιλογές, κυρίως Priest και Phoebe Bridgers, του "Mare Of Easttown" που έμειναν εκτός λίστας στο νήμα. Και σε εκείνο το trailer του "Rick And Morty" με White Stripes.

Ακολουθούν μικρά, και κατά κανόνα καμουφλαρισμένα, spoiler.

1
The Black Angels - "Life Song"
στο "American Gods"
American Gods
Είναι γνωστό ότι τούτος ο κόσμος σπάνια δίνει κάτι χωρίς να πάρει κάτι άλλο. Με αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού, η χαρά που ήρθε μερικές εβδομάδες πίσω, με την ανακοίνωση της αναβίωσης του καλύτερου ντουέτου που έχει υπάρξει στην καταγεγραμμένη και μη ιστορία (όποιος αναρωτιέται ποιο είναι αυτό, είθε να καίγεται στο πυρ το εξώτερο εις τους αιώνας των αιώνων) ήταν απλά η επιστροφή. Ο χαμός των τηλεοπτικών Θεών της Αμερικής του Neil Gaiman έδειχνε ήδη να έχει αργήσει. Ακριβώς αυτή η καθυστέρηση όμως είχε δώσει ελπίδες για λίγο ακόμα. Μέχρι ο Shadow να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Αντί για αυτό, οι τελευταίες σελίδες έμειναν κενές, με τους ήχους από ένα ψυχεδελικό μοιρολόι για κατευόδιο. Τουλάχιστον προλάβαμε να χαρούμε τον χειμώνα του Lakeside.
2
Volbeat - "Lola Montez"
στο "Dickinson"
Dickinson
Κάποιοι θα φώναζαν ότι αυτή είναι η καλύτερη σειρά που δεν έχεις δει κι άλλα βαρυσήμαντα. Δεν είμαστε τέτοιοι. Και όχι αγαπητέ μεταλλά, δεν έχει Maiden. Υπάρχουν κι άλλοι Dickinson. Η συγκεκριμένη έζησε σε μία πολύ διαφορετική εποχή και μεγαλούργησε σε έναν πολύ διαφορετικό χώρο. Η απόδοση της Emily, της οικογένειάς της και των συνθηκών του 19ου αιώνα είναι έξυπνη σε υπερθετικό βαθμό. Η συρραφή σκηνικών και κουστουμιών με σύγχρονες πινελιές στον τόνο, στους διαλόγους και σε σημεία που κανείς, ποτέ δεν θα περίμενε, δημιουργεί ένα ασύλληπτα φρέσκο σύνολο. Η Hailee Steinfeld δίνει ρεσιτάλ. Οι ατάκες πέφτουν βροχή. Οι παραλληλισμοί με το παρόν σκάνε με τρομακτική φυσικότητα. Το soundtrack παρτάρει ανελέητα. Ανάμεσα στον πανικό, η κορύφωση με χορό και τους βασιλιάδες του σύγχρονου heavy, ολοκληρώνει το πακέτο.
3
The Hives - "Hate To Say I Told You So"
στο "Invincible"
Invincible
No capes, part 1. Για όλη τη κριτική που συνοδεύει τους υπερήρωες σε μικρή και μεγάλη οθόνη, οι απαντήσεις δε φαίνεται να έχουν σταματημό. Η πιο πρόσφατη, προς έκπληξη κανενός, ήρθε μέσω μιας μεταφοράς από σελίδες κόμικ σε τηλεοπτικά καρέ. Το δημιούργημα των Robert Kirkman (βλ. επίσης "The Walking Dead") & Cory Walker ίσως θυμίσει συνειρμικά "The Boys". Στην πράξη, οι επαφές δεν ξεπερνούν πολύ αυτό το επίπεδο. Η σκληράδα και τα σκοτάδια εδώ έχουν δικό τους χαρακτήρα. Το animation δίνει διαφορετική χροιά. Οι J.K. Simmons και Steven Yeun ως πατέρας και γιος είναι απολαυστικοί. Μέχρι λίγο πριν το τελικό σφύριγμα, η μουσική επιλογή έμοιαζε κλειδωμένη σε Run The Jewels. Το αντί-προσεχώς μοντάζ έκανε την ανατροπή στις καθυστερήσεις.
4
Ol' Dirty Bastard - "Got Your Money"
στο "Resident Alien"
Resident Alien
Εξωγήινος βρίσκεται παγιδευμένος σε μία ξεχασμένη από το σύμπαν περιοχή του Κολοράντο, κι ενώ προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια για να ολοκληρώσει την αποστολή του και να φύγει από τη Γη, καλείται να αναλάβει χρέη γιατρού του χωριού αφού ο προηγούμενος βρίσκεται νεκρός. Ο συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας με αλά House M.D. κωμικά περάσματα λειτουργεί ιδανικά. Ο Alan Tudyk βάζει τη σφραγίδα του φαρδιά πλατιά στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι απεικονίσεις της μικρής κοινωνίας και της κουλτούρας των αυτοχθόνων είναι προσεγμένες και ουσιώδεις. Οι δεύτεροι χαρακτήρες, κυρίως η Asta της Sara Tomko και η D'Arcy της Alice Wetterlund, ανεβάζουν το σύνολο ένα επίπεδο ψηλότερα. Η στιγμή νοσταλγίας με φωτιά και sing along σε ODB είναι ιδιοφυής μέσα στην απλότητά της.
5
Primal Scream - "Rocks"
στο "Sky Rojo"
Sky Rojo
Πιθανότατα η πιο ανάλαφρη, καλοκαιρινή πρόταση αυτού του μικρού αφιερώματος. Δεν είναι ότι η θεματολογία είναι εύκολη ή ότι οι σκληρές στιγμές απουσιάζουν εντελώς. Μία ιστορία τριών γυναικών που αποφασίζουν να κυνηγήσουν την ελευθερία τους, φεύγοντας από τον οίκο ανοχής στον οποίο είναι κλεισμένες, θα μπορούσε εύκολα να αγγίξει θεοσκότεινα επίπεδα. Η προσέγγιση εδώ ωστόσο κλίνει περισσότερο στη δράση και το φως, Τενερίφη γαρ. Οι εκρήξεις εμφανίζονται κάθε τόσο, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, για να διατηρείται μία κάποια ισορροπία. Οι Verónica Sánchez, Lali Espósito και Yany Prado είναι η ψυχή και η καρδιά της σειράς. Το μπάσιμο με τον ύμνο των Primals αποτελεί την τέλεια αφορμή. Τα δάχτυλα παραμένουν σταυρωμένα για τη δεύτερη σαιζόν που αναμένεται σύντομα.
6
Wardruna - "Vindavla"
στο "Vikings"
Vikings
Η τελευταία επιστροφή των λατρεμένων Βίκινγκ δεν είχε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό που περίμενε όποιος είχε μείνει μαζί τους τα τελευταία αρκετά χρόνια. Το ήξερες και το ξέραμε από καιρό. Υπέρμετρες φιλοδοξίες, αγάπη, τρέλα, ήττα, μεγαλείο. Αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις ότι μία ιστορία μπορεί να σου περάσει το περίφημο 'αν πιστεύεις ότι αυτό έχει ευτυχισμένο τέλος, τότε δεν παρακολουθείς προσεκτικά' χωρίς να το κάνει αυτοσκοπό. Η σεμιναριακή αρχή του τέλους στο "King Of Kings" και το μαεστρικό χτίσιμο πριν ο Bjorn σηκώσει το σπαθί του στον αέρα. Η ανέλπιστη καθιέρωση της Gunnhild, το αντίο στην Ισλανδία και οι αφηγήσεις της Torvi. Οι διαρκείς ματιές στο παρελθόν και κάθε μετάβαση από λογική σε παράνοια του Ivar. Το έντιμο σβήσιμο. Skål.
7
The Jimi Hendrix Experience - "Voodoo Child (Slight Return)"
στο "Wandavision"
Wandavision
No capes, part 2. Αν το "Invincible" ήταν η έξυπνη πληρωμένη απάντηση απέναντι στη γκρίνια για τους μασκοφόρους εκδικητές, το ζευγάρι της Wanda Maximoff και του Vision ήταν η λιτή, απέριττη και ξεδιάντροπα διασκεδαστική. Τα παιχνίδια με τις δεκαετίες. Το εβδομαδιαίο ξεδίπλωμα της ιστορίας. Η τόσο-όσο σύνδεση με τα γεγονότα του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Οι άπειρες θεωρίες. Οι εξίσου αμέτρητες συνειδητοποιήσεις ότι οι ιδέες ενός fandom μπορούν πανεύκολα να χτυπήσουν στρατόσφαιρα. Το εμβληματικό ντουέτο της Elizabeth Olsen με τον Paul Bettany. Η Kathryn Hahn και η Kat Dennings. Η ταύτιση με το νευρικό κλονισμό στο staycation του "Breaking The Fourth Wall". Το χτύπημα από το πουθενά του 'What is grief, if not love persevering?'. Απλή, σωστή τηλεόραση.
  • SHARE
  • TWEET