[7+1]: Ωδή στο Supernatural

Ένας μικρός μουσικός φόρος τιμής σε μία τεράστια σειρά

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 07/10/2020 @ 13:53

Ο George W. Bush είναι στον Λευκό Οίκο. Η Angela Merkel γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Ο Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η παρέα των Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη και των υπολοίπων μεγαλουργεί στο Ευρωμπάσκετ. Η Λίβερπουλ έχει σηκώσει το τελευταίο Champions League. Οι Gregg Popovich & Tim Duncan έχουν κερδίσει τρίτο δαχτυλίδι με τους San Antonio Spurs. Ο δυτικός κόσμος ακόμα θρηνεί τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Οι εγχώριοι συναυλιόφιλοι το κλείσιμο του Ρόδον.

Το YouTube κάνει τα πρώτα του βήματα. Το Xbox 360 βάζει τις βάσεις για τη νέα gaming γενιά. Το "Boulevard Of Broken Dreams" βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των charts. Οι System Of A Down έχουν καθίσει στον θρόνο της σκληρής μουσικής με τα "Mezmerize"/"Hypnotize". Η Kelly Clarckson είναι η καινούρια μεγάλη αγάπη των ραδιοφώνων. Το "Revenge Of The Sith" είναι η τελευταία τεράστια επιτυχία στο Box Office. Στο μεγάλο νησί ο David Tennant γίνεται Doctor. Στην από κει μεριά του Ατλαντικού τα "Prison Break", "Grey's Anatomy" και "The Office" ετοιμάζονται για πρεμιέρα.

Supernatural

Ο κόσμος ήταν αρκετά διαφορετικός πριν το "Supernatural". Δεκαπέντε σαιζόν και 324 (ναι) επεισόδια αργότερα, ετοιμαζόμαστε να πούμε το τελευταίο αντίο σε μία από τις μακροβιότερες παράξενες, geeky-αλλά-cool-αλλά-geeky, και αναμφισβήτητα rock σειρές που έχουν περάσει από τη μικρή οθόνη. Πίσω στο 2005, όταν οι Jared Padalecki & Jensen Ackles ξεκινούσαν το ταξίδι τους ως Sam & Dean Winchester, δίπλα στον δημιουργό Eric Kripke και τον παραγωγό Robert Singer, είναι αμφίβολο αν υπήρχε έστω κι ένας άνθρωπος που να πίστευε ότι οι περιπέτειές τους θα κρατούσαν τόσο και θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο στην ποπ κουλτούρα.

Πάρτε παγωμένες μπύρες ή/και καμία πίτα για το γούστο, βάλτε παλιό καλό ροκ να παίζει δυνατά, και κάντε μία πρόποση. For the family business, βεβαίως. Η λίστα με τις μουσικάρες είναι περίπου ατελείωτη. Οι επιλογές είναι απολύτως υποκειμενικές. Ακολουθούν μικρά spoiler. Και λίγα δάκρυα.

Spotify playlist

R!
Kansas - "Carry On Wayward Son"
στο "Fan Fiction" (Season 10)
Supernatural
Το κομμάτι-σήμα κατατεθέν του "Supernatural". Το αντί-theme song. Αυτό που εδώ κι έναν χρόνο λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε για τελευταία φορά στην τηλεόραση. Ακόμα κι αν από ένα σημείο και μετά έμεινες με τη σειρά από συνήθεια και όμορφες αναμνήσεις. Ακόμα κι αν πλέον τη βλέπεις περιστασιακά. Ακόμα κι αν την έχεις αφήσει χρόνια. Το άκουσμα των εισαγωγικών στίχων του ύμνου των Kansas είναι πρακτικά αδύνατο να μη σε κάνουν να σκεφτείς "The road so far" και μία σεκάνς με πλάνα που το ντουέτο αλλάζει πολιτείες με την Impala, σώζοντας ανθρώπους και κυνηγώντας πλάσματα, ενώ στο πλάι περνάνε ο Castiel, ο Crowley, ο Bobby και όλοι οι υπόλοιποι. Εσύ που σκέφτεσαι να ρωτήσεις «γιατί συγκεκριμένα το "Fan Fiction" επεισόδιο;», κάνε μας τη χάρη.
1
AC/DC - "Back In Black"
στο "Pilot" (Season 1)
Supernatural
Εκεί που ξεκίνησαν όλα. Ένα πιλοτικό επεισόδιο τόσο άμεσο, τόσο δυνατό, τόσο διαολεμένα τηλεοπτικά σωστό που όποιος βρεθεί στα δικαστήρια με κάποιον που δήλωσε υπεύθυνα ότι το είδε και βαρέθηκε, είναι νομικά καλυμμένος. Το εισαγωγικό φλάσμπακ. Το δωμάτιο με την κούνια. Το πρώτο τρεμόσβυμα στα φώτα. Ο Sam και η Jess. Η επίσκεψη του Dean. Οι πρώτες αναφορές στο παρελθόν της οικογένειας Winchester. Η ιστορία της Γυναίκας στα Λευκά. Η πρώτη αναζήτηση των αδελφών στο διαδίκτυο. Σε υπολογιστή βιβλιοθήκης, γιατί τω καιρώ εκείνω έτσι είχαν τα πράγματα. Ο απαράβατος κανόνας του "driver picks the music, shotgun shuts his cake hole". Το μεγαλειώδες κλείσιμο του πορτμπαγκάζ. Όλη η ψυχή της σειράς βρίσκεται εδώ.
2
REO Speedwagon - "Can't Fight This Feeling"
στο "Simon Said" (Season 2)
Supernatural
Η πρώτη σαιζόν έφτιαξε το όνομα των Winchesters στον genre τηλεοπτικό μικρόκοσμο κι έβαλε τις βάσεις για τα όσα θα ακολουθούσαν. Η δεύτερη το καθιέρωσε για τα καλά. Ήταν μεγαλύτερη, ήταν σκοτεινότερη και ανέβαζε περίπου τα πάντα ένα σκαλί ψηλότερα. Το σεμιναριακό ξεκίνημα με "In My Time Of Dying". Το συγκλονιστικό "Coratoan". Το πανέξυπνο "Hollywood Babylon". Το κλείσιμο με "What Is And What Should Never Be" και "All Hell Breaks Loose". Ανάμεσα σε όλα αυτά, πολλές δυνατές ιστορίες, πολλοί αξιοπρόσεκτοι νέοι χαρακτήρες, και πολλά ροκ περάσματα. Και μία τεράστια AOR αλήθεια για τους ξινισμένους, δια στόματος Jo: "Damn right, REO! Kevin Cronin sings from the heart." Αυτό. Ακριβώς.
3
Bon Jovi - "Wanted Dead Or Alive"
στο "No Rest For The Wicked" (Season 3)
Supernatural
Για τον γράφοντα ο τρίτος κύκλος βρίσκεται εκεί ψηλά με τους πρώτους δύο, παρά τις όποιες μικρές αστοχίες και τα ζητήματα που προέκυψαν από τις απεργίες των σεναριογράφων. Η κατάσταση ακόμα δεν είχε εκτοξευθεί στα ουράνια. Ο Bobby ήταν με κάθε επισημότητα βασικός κι αναντικατάστατος. Η Bela και η Ruby (βλ. Lauren Cohan και Katie Cassidy) ήταν το ιδανικό αντίπαλο δέος στο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Δυνατή υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση είχαν τα περάσματα από Asia και "Heat Of The Moment", στο groundhog-day-ικό "Mystery Spot" και η καλησπέρα-σύνοψη με "Hells Bells". Στο τέλος της ημέρας, όμως, "Bon Jovi rocks; on occasion" και το θέμα λήγει εκεί.
4
Survivor - "Eye Of The Tiger"
στο "Yellow Fever" (Season 4)
Supernatural
Υπάρχει μια ιδιαίτερη μαγεία στον τρόπο που με το πέρασμα των χρόνων το "Supernatural" κατάφερνε να εξελίσσεται και να ξεφεύγει από τα όρια του είδους του. Από τον ευθύ τρόμο του "Bloody Mary" στα meta-παιχνίδια του "Ghostfacers" ή την παράνοια του "Changing Channels", μεσολαβεί ένα χάος. Το ότι η ομάδα πίσω από τη σειρά έβρισκε τρόπους να αλλάζει πλευρές, άλλοτε με περισσότερη κι άλλοτε λιγότερη επιτυχία, είναι ένας από τους λόγους που την έκαναν τόσο πετυχημένη. Το "Yellow Fever" κάθεται με άνεση ανάμεσα στα δύο άκρα και στην άτυπη λίστα με τις κορυφές της. Το post-credit πέρασμα με τον Ackles να κάνει lip-sync σε Survivor είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.
5
Jen Titus - "O Death"
στο "Two Minutes To Midnight" (Season 5)
Supernatural
Ίσως το λιγότερο ροκ κομμάτι της λίστας, αλλά αναμφίβολα μια από τις πιο ροκ στιγμές της σειράς. Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το επεισόδιο είναι μια μικρή τηλεοπτική τελειότητα. Η σκηνή που κάνει την εμφάνισή του ο μαυροφορεμένος Julian Richings ως Θάνατος με την ταιριαστή υπόκρουση, ωστόσο, είναι αξεπέραστη. Κάτι λιγότερο από ογδόντα δευτερόλεπτα είναι υπέρ αρκετά για να γίνει σαφές ότι εδώ δεν υπάρχει άλλος ένας κακός χαρακτήρας ή οτιδήποτε αντίστοιχο. Αν κάποιος είχε αμφιβολίες, σκάει μετά ο διάλογος στην πιτσαρία, για να τις στείλει όλες στον αγύριστο. "You know you can't cheat death. Now, would you like the instruction manual?"
6
AC/DC - "For Those About To Rock"
στο "Slumber Party" (Season 9)
Supernatural
Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να βρεις προβλήματα στη μετά-2010 περίοδο του "Supernatural". Περίπου όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, είχαν συμβεί. Ο όποιος κίνδυνος είχε εξαφανιστεί στη ν-οστή νεκρανάσταση και στο σημείο που δαίμονες και άγγελοι άρχισαν να πέφτουν σαν τις μύγες. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρχαν αναλαμπές που θύμιζαν τις ένδοξες ημέρες. Θέλετε συγκεκριμένα storylines; Μεμονωμένα επεισόδια; Χαρακτήρες; Επιστροφές στο παρελθόν; Φινάλε; Πάντα κάτι υπήρχε. Ανάμεσα σε αυτά, η Felicia Day ως Charlie έχει μια ξεχωριστή θέση. Το "Slumber Party", με Οζ και Tiio Horn και το "we salute you" κλείσιμο ματιού, είναι από τις πιο υποτιμημένες στιγμές της σειράς.
7
Bob Seger & The Silver Bullet Band - "Night Moves"
στο "Baby" (Season 11)
Supernatural
Για το πέρασμα του "Till It Shines" στο επετειακό "Lebanon" τα έχουμε πει ήδη μια φορά. Πριν από αυτό, η φωνή του Bob Seger είχε ακουστεί σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες Supernatural ώρες. Το "Baby" είναι πραγματικά τόσο άψογο. Δεν υπάρχουν πολλές σειρές που να μπορούν να καυχηθούν ότι δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα τους καταφέρνουν ακόμα να αγγίζουν κορυφές. Η ιδέα της παρουσίασης μιας συνηθισμένης υπόθεσης της εβδομάδας από την οπτική της μαύρης '67 Chevy είναι πανέξυπνη. Η υλοποίηση ξεπερνά κάθε προσδοκία. Μία μικρή απόδειξη ότι τέσσερις ρόδες μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό όχημα. Το "Night Moves" είναι η τέλεια απάντηση σε κάθε έντιμο «να σου εξηγήσω».
  • SHARE
  • TWEET