[7]: Αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές που ακυρώθηκαν πριν την ώρα τους

Ποιές από αυτές επέστρεψαν και ποιές πρόκειται να επιστρέψουν στην μικρή οθόνη

Από τον Βασίλη Σπανό, 16/10/2014 @ 11:21
Καθώς η Laura Palmer κάνει την υπόσχεσή της πραγματικότητα 25 σχεδόν χρόνια μετά, το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς που έχει μονοπωλήσει τον τελευταίο καιρό όλα τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι άλλο παρά η μεγαλειώδης επιστροφή του "Twin Peaks" στην μικρή οθόνη.

Twin Peaks

Για αυτόν τον λόγο θα κάνουμε μια αναδρομή σε εκείνες τις σειρές που κόπηκαν πριν την ώρα τους, απέκτησαν φανατικό cult status και σήμερα λογίζονται ως οι στυλοβάτες του σύγχρονου τηλεοπτικού τοπίου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά την άδικη και πολλές φορές ασυγχώρητη ακύρωσή τους από τα τηλεοπτικά δίκτυα!



1. Twin Peaks (1990 έως 1991 - 2 σεζόν)

Twin Peaks

Στο μικρό απομονωμένο ορεινό Twin Peaks των 50 περίπου χιλιάδων κατοίκων, μια δημοφιλής σέξι μαθήτρια βρίσκεται φρικτά δολοφονημένη. Ο πράκτορας Cooper από το FBI θα καταφθάσει για να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας και θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ιστορίας που αγγίζει βαθύτερες πτυχές της ίδιας της πραγματικότητας, αγγίζοντας σχεδόν το παραφυσικό. Ο David Lynch -στο απόγειο της δημιουργικότητάς του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται-  μαζί με τον Μarc Frost γράφουν τηλεοπτική ιστορία καθώς το δημιούργημά τους αλλάζει για πάντα τα ευρύτερα πλαίσια της μικρής οθόνης. Το σημείο 0 για όποια τηλεοπτική παραγωγή βγήκε μετά από αυτό, εντυπωσίασε με την κινηματογραφική του αισθητική, την καμουφλαρισμένη σε μορφή σαπουνόπερας απογύμνωση  της επιφανειακά ειδυλλιακής σάπιας αμερικανικής ψυχροπολεμικής ενδοχώρας, με γενναίες δόσεις σουρεαλισμού και ενός αδιόρατου υπερφυσικού χαρακτήρα που σπρώχνει διαρκώς τους πρωταγωνιστές στον κόσμο του ασυνείδητου αλλά και τον ίδιο τον θεατή σε μια μοναδική κάθοδο στα πιο απόκρυφα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής. Ταλαιπωρημένη στον δεύτερο κύκλο της από το κανάλι που αντιδρούσε στις τραβηγμένες και «περίεργες» φαντασιώσεις του Lynch, διέκοψε την προβολή του με το φινάλε της δεύτερης σεζόν (ένα πραγματικά αριστουργηματικό από κάθε άποψη επεισόδιο, μετά την μεγάλη κοιλιά της σειράς στα μέσα του δεύτερου κύκλου), αφήνοντας τους φανατικούς θεατές με μια πρωτόγνωρη αίσθηση προσμονής και παγωμάρας -καθώς ήταν ίσως η πρώτη σειρά στην προ-Internet εποχή που δημιούργησε τέτοιο fan base και αποτέλεσε μοναδική τηλεοπτική μανία της εποχής του-. Όπως όμως υποσχέθηκε στο φινάλε της με την τελευταία φράση της Laura Palmer, «I will see you again in 25 years», η σειρά επιστρέφει το 2015 και το τηλεοπτικό τοπίο ετοιμάζεται να αναγεννηθεί ξανά!

Trailer



2. Freaks And Geeks (1999 έως 2000 - 1 σεζόν)

Freaks And Geeks

Τηλεοπτικό παιδί του Judd Apatow, για 19 επεισόδια κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των τελών των ’90s και να μας γνωρίσει δύο παρέες γυμνασιόπαιδων στα μέσα του ’80 με τρόπο μοναδικά ανθρώπινο, νοσταλγικό, ειλικρινή συναισθηματικά και παράλληλα εξωφρενικά    αστείο. Δύο παρέες, η μια «φρικιών», φίλων της hard rock, των τσιγάρων, της μπύρας, της τσάρκας, της κοπάνας και της αλητείας, η άλλη των «σπασίκλων», φίλων του "Star Wars", του "Dungeons And Dragons", της φυσικής, της καρπαζιάς και των comics. Ο Apatow ξαμολάει την ξέφρενη ανερχόμενη παρέα των πιτσιρικάδων Seth Rogen, James Franco, Jason Segel κτλ και αφού ξετινάξει όλα τα αναμενόμενα κλισέ και τα εκμηδενίσει, φτιάχνει μια μοναδική σειρά 18 επεισοδίων-ύμνο στην παιδική ανεμελιά και αθωότητα. Φυτώριο μιας ολόκληρης γενιάς ηθοποιών και ενός μοναδικού χιούμορ, το "Freaks And Geeks" τελείωσε άδοξα την τηλεοπτική του πορεία με μια μόλις σεζόν αλλά οι φίλοι του έγιναν τόσοι πολλοί, καθώς σήμερα θεωρείται κομβικό σημείο των δεδομένων της μικρής οθόνης!

Trailer



3. Firefly (2002 έως 2003 - 1 σεζόν)

Firefly

Αντιγράφοντας από το αφιέρωμα του Rocking.gr στον Josh Whedon, δεν μένει να ειπωθεί ξανά τίποτε καινούριο:

«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το "Firefly" θα ήταν η καλύτερη στιγμή επιστημονικής φαντασίας που γνώρισε η μικρή οθόνη... Οριακά θα είναι υπερβολή να πει ότι όντως είναι! Γιατί το πρόωρα κομμένο "Firefly" έδειξε σε μόλις δεκατέσσερα (αδιανόητο ακόμα και με τα σημερινά στάνταρ) επεισόδια, ότι έμελλε να γίνει ότι καλύτερο είδε ποτέ ο μέσος θεατής sci-fi στην τηλεόραση, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να «φορέσει» και επισήμως τον τίτλο αυτό... Space-western με πρωταγωνιστές το πλήρωμα της διαστημικής σακαράκας Serenity, εννέα μελλοντικούς καουμπόηδες-πειρατές του διαστήματος, εννέα τελείως διαφορετικά άτομα μεταξύ τους, εννέα άτομα τα οποία, κατά τα λόγια του ίδιου του Whedon, «look into the blackness of space and see nine different things»... Η σειρά, όπως και η Buffy, έσπασε στεγανά και καταπιάστηκε στο σύντομο χρόνο της με πολλαπλά θέματα τα οποία φάνταζαν και φαντάζουν ακόμα αρκετά ετερόκλητα και ασυνήθιστα για το είδος της, μην ξεχνώντας να τα «πασπαλίσει» με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ και pop ανεμελιάς όταν χρειαζόταν. Ο Nathan Fillion, ηθοποιός φετίχ του Whedon, εδώ φτιάχνει έναν χαρακτήρα-άμεσο συνεχιστή της κληρονομιάς του Han Solo, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα, ένας προς έναν ενσαρκώνουν με μοναδική εσωτερική πληρότητα οκτώ εκπληκτικά πλασμένους και δοσμένους χαρακτήρες που σε κερδίζουν από το πρώτο δευτερόλεπτο... Η σειρά έλαβε ένα άτυπο τέλος με την ταινία "Serenity" του ιδίου του Whedon το 2005, τρία χρόνια δηλαδή μετά το κόψιμό της, κερδίζοντας ένα σωρό διακρίσεις και βραβεία, η οποία αν και πολύ καλή, σε άφηνε να αναρωτιέσαι πόσο διαφορετικό αντίκτυπο θα είχε μέσα σου, αν είχαν περάσει όχι δεκατέσσερα επεισόδια, αλλά τρεις-τέσσερις σεζόν στο ενδιάμεσο... Όπως και να έχει, το "Firefly" σήμερα έχει ένα κολοσσιαίο fan base, ένα τρομακτικά μεγάλο cult status και δικαίως θεωρείτε μια εκ των πιο σημαντικών στιγμών της επιστημονικής φαντασίας της μικρής και μεγάλης οθόνης του αιώνα που διανύουμε...»

Trailer



4. Carnivale (2003 έως 2005 - 2 σεζόν)

Carnivale

Άξιος απόγονος του "Twin Peaks" και της ευρύτερης κινηματογραφικής κληρονομιάς του David Lynch, το "Τσίρκο Του Μυστηρίου" μάγεψε το κοινό για δύο σεζόν μέχρι να κοπεί απότομα από το ΗΒΟ λόγω του τεράστιου κόστους του, με ένα ικανοποιητικό αλλά βιαστικό φινάλε, συγκεντρώνοντας πληθώρα φανατικών θαυμαστών οι οποίοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να επανέλθει στην μικρή οθόνη τα επόμενα χρόνια. Ένα τσίρκο με μέλη άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες και δυνάμεις, περιπλανιέται στις ΗΠΑ των '30s, του Οικονομικού Κραχ, του τσάρλεστον και των ακραίων καιρικών φαινομένων! Ταρώ, μαγεία, καλό, κακό, θρησκεία, όλα στο μίξερ του δημιουργού  Daniel Knauf, με πολυέξοδα εξωτερικά γυρίσματα και ένα σπουδαίο cast β-ρολιστών ηθοποιών! Το "Carnivale" είναι μια σειρά με εξαιρετικό προσωπικό ύφος, ασύλληπτα φυσικά σκηνικά, μοναδικά σκηνοθετικά τρικ και μια απόκοσμη ατμόσφαιρα μυστηρίου και παραφυσικού, αναμιγμένη με τις ζωές των νοτιοανατολικών κατοίκων των ΗΠΑ κατά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης!

Trailer



5. Deadwood (2004 έως 2006 - 3 σεζόν)

Deadwood

Σειρά με δικό της πλέον ειδικό βάρος στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη, εφάμιλλο του αντίστοιχου βάρους ενός "Once Upon A Time In The West", η western εποποιία του David Milch μας μεταφέρει στην Νότια Ντακότα, μέσα του 1870, όπου η μικρή πόλη παρανόμων χρυσοθήρων  Deadwood προσπαθεί να ενταχθεί στις ΗΠΑ! Παρακολουθούμε την γέννηση του Αμερικανικού Ονείρου, την δημιουργία πολιτισμού μέσα από το χάος και στη συνέχεια την απόλυτη αλλοτρίωσή μέσα από την άκρατη εξάπλωση του καπιταλισμού και της αισχροκέρδειας, καθώς το "Deadwood" μιλάει ουσιαστικά για την γέννηση ενός Έθνους σάπιου από την βάση του, με τον πιο ωμό, πρόστυχο, βίαιο και αυθεντικό τρόπο! Κουστούμια και σκηνικά απίστευτα αυθεντικά και ξεχωριστά -δεν είναι τυχαίο που η σειρά έμεινε γνωστή για το πελώριο budget της που γονάτισε το HBO- και φυσικά η περίφημη slang αργκό που μιλάνε οι πρωταγωνιστές, γνήσια δείγμα της έρευνας που έγινε ώστε να αποτυπωθεί όσο πιο πιστά μπορούσε η συγκεκριμένη εποχή, το "Deadwood" προσέφερε μια πρωτοφανή για τα τηλεοπτικά δεδομένα εμπειρία αναφορικά με το πόσο ρεαλιστικά και πιστά στην πραγματικότητα παρουσίαζε τα επί της οθόνης δρώμενά! Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό cast και τις τρομερές ερμηνείες όλων των χαρακτήρων -με τον Al Swearengen να παραμένει μέχρι και σήμερα ένας  από τους σπουδαιότερους τηλεοπτικούς χαρακτήρες όλων των εποχών-, το "Deadwood" έγραψε στην μικρή του διάρκεια ζωής -προορισμένο να διαρκέσει τέσσερις σεζόν κόπηκε στις τρεις με ένα αναπάντεχα ταιριαστό και σπουδαίο, από σπόντα σχεδόν, φινάλε- χρυσές σελίδες τηλεοπτικής ιστορίας!

Trailer



6. Pushing Daisies (2007 έως 2009 - 2 σεζόν)

Pushing Daisies

Ο Ned, ζαχαροπλάστης,  μπορεί να αναστήσει έναν νεκρό ο οποίος όμως εάν δεν πεθάνει σε ένα λεπτό ξανά -με δεύτερο άγγιγμα του Ned-, τότε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του στον Κάτω Κόσμο! Μαύρη κωμωδία βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα του Tim Burton, πολύχρωμη, με κόμικ αισθητική και εξαιρετική φωτογραφία,  κάνει το μακάβριο να μοιάζει τόσο ανθρώπινο και φυσικό όσο λίγες, το "Pushing Daisies" με το εξαιρετικό του cast (Lee Pace, Anna Friel) κατευθείαν από το Broadway και της εξαιρετική μουσική υπόκρουση του James Dooley, είναι ότι πιο κοντινό θα συναντήσει κανείς στα χρυσά χρόνια ενός Tim Burton! Η σειρά του Bryan Fuller θα προταθεί για 17 Emmy και θα αποσπάσει 7 νίκες, μεγάλο cult following και μια φήμη να την ακολουθεί μέχρι σήμερα για επιστροφή, είτε σε φιλμ κινηματογραφικής ταινίας είτε στο σανίδι του Broadway, πάντα σε μορφή μιούζικαλ!

Trailer



7. Arrested Development (2003 έως 2006, 2013 - 4 σεζόν)

Arrested Development

Η σειρά που καθόρισε κυριολεκτικά το χιούμορ των '00s, το λεγόμενο meta-humor, κόπηκε άδοξα στο peak της στην τρίτη της σεζόν, αφού μόλις είχε αρχίσει να ρολάρει και να ξεφεύγει από το μέσο που την δέσμευε, αποκτώντας έναν ακόμα πιο καθολικό χαρακτήρα ως ένα από τα Pop φαινόμενα του 21ου αιώνα! Η ιστορία της δυσλειτουργικής οικογένειας Bluth από την κορυφή ως την ελεύθερη πτώση στο κενό, αγαπήθηκε όσο λίγες, επηρέασε κινηματογράφο και τηλεόραση με το πρωτοποριακό και εξαιρετικά καλοδουλεμένο χιούμορ της, σύστησε στο κοινό μερικούς από τους πιο αξέχαστους χαρακτήρες που υπήρξαν ποτέ στην μικρή οθόνη, πρόσφερε μερικά εξαιρετικά cameos και αναδείχθηκε σε τέτοιου μεγέθους cult φαινόμενο, μέχρι που δόθηκε το πράσινο φώς για μια τέταρτη σεζόν, έξι σχεδόν χρόνια μετά την ακύρωσή του από το FOX, ελέω των ασφυκτικών πιέσεων από τους ανά τον κόσμο πολυάριθμους φίλους της σειράς! Από τις τηλεοπτικές σειρές που εξέλιξαν το χιούμορ πέρα από τον Ατλαντικό και το προσάρμοσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην νέα χιλιετία, το "Arrested Development" μπορεί να κοιτάζει πλέον με άλλο μάτι τον υπόλοιπο τηλεοπτικό χάρτη, τον οποίο καθόρισε όσο λίγες ακόμα τηλεοπτικές σειρές!

Trailer
  • SHARE
  • TWEET