Κροταλίας: «Ειλικρίνεια, πάθος και σκληρός ήχος χωρίς εκπτώσεις»
Μιλώντας με τους Κροταλίας για τη μουσική ως στάση ζωής, τον ελληνικό στίχο, την underground σκηνή και την ειλικρίνεια!
Τα είπαμε με τους Κροταλίας, λίγο πριν το New Long Festival 25 και την εμφάνιση τους την Κυριακή, 27 Ιουλίου. Θα είναι μαζί με τους Πεθαίνουν στο Τέλος, Tiffany, Dephosphorus, AMKEN, Vile Species, The Mystic Tension, Killgrave, Over 9000, Serement και Τσέρρυ Μπράντυ
Μιλήσαμε για τη σημασία που έχει το φεστιβάλ για την μπάντα, αλλά και για την εμπειρία τους στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Nasty Cut Fest της Κοπεγχάγης. Θυμηθήκαμε ξεχωριστές συναυλίες, όπως εκείνη στο Gagarin το 2024, κάναμε έναν απολογισμό της δεκαετίας τους και μάθαμε περισσότερα για το επερχόμενο υλικό και τον νέο τους δίσκο. Συζητήσαμε για την επιλογή των ελληνικών στίχων, την εγχώρια underground και DIY σκηνή, καθώς και για το τι κρατάει ζωντανό το πάθος τους, παρά τις δυσκολίες. Τέλος, μας έδωσαν μια πρόγευση για το τι να περιμένουμε από το set τους στο φεστιβάλ και μοιράστηκαν το μήνυμα που θα ήθελαν να περάσει η μουσική τους.
Καλησπέρα. Πώς νιώθετε που θα συμμετέχετε και στο φετινό New Long Fest; Τι σημαίνει για εσάς αυτό το φεστιβάλ; Αν δεν κάνω λάθος ήσασταν και το ‘23 εκεί.
Βασίλης: Καλησπέρα ! Το New Long το μάθαμε πρώτα ως ακροατές και πολύ αργότερα ως συμμετέχοντες. Για την ακρίβεια το έχω προλάβει ως μουσικά κύματα και αν δε με απατά η μνήμη μου πρώτη φορά που πήγα το Live φιλοξενήθηκε από κάποιο πολιτιστικό σύλλογο και έγινε σε εσωτερικό χώρο. Ο Κροταλίας έπαιξε για πρώτη φορά το ‘23 και μας άφησε πολύ καλή εντύπωση από πλευράς διοργάνωσης. Όλη η ομάδα του φεστιβάλ είναι πάντα ορεξάτοι, ευγενέστατοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Μας αρέσει πολύ που το φεστιβάλ εστιάζει στη σκηνή και ειδικότερα στον σκληρό ήχο και μας τιμά ιδιαίτερα που μας επέλεξαν για να κλείσουμε τη δεύτερη μέρα.
Για πες μου, πως ήταν το Nasty Cut Fest στην Κοπεγχάγη; Περάσατε καλά; Είχατε ανταπόκρισή από τον κόσμο; Τι σας έμεινε απο το φεστιβάλ ή την πόλη;
Βασίλης: Η αλήθεια είναι πως είχαμε τις επιφυλάξεις μας για το πώς θα σπάσει το φράγμα της γλώσσας, αλλά τελικά η μουσική είναι πολύ πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας από όσο νομίζαμε. Η ανταπόκριση ήταν φοβερή. Κάναμε καινούργιους φίλους και είδαμε πολύ ωραίες μπάντες. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ οι JB CONSPIRACY. Η Κοπεγχάγη είναι πανέμορφη, ελαφρώς τουριστική, αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν η μετακίνηση με ποδήλατο. Η πόλη είναι σχεδιασμένη για αυτό και, για την ιστορία, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που,με τα πετάλια στην πλάτη, πήγα με το ποδήλατο στον χώρο που γίνεται η συναυλία.
Πού θυμάστε την πιο ωραία ή έστω ιδιαίτερη συναυλία σας στον κόσμο; Τι εχει μείνει ξεχωριστό;
Γιώργος: Έχουμε πολλές στιγμές που κρατάμε και μας έχουν συγκινήσει είτε από την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο και άλλες μπάντες, είτε μεταξύ μας, είτε και εσωτερικά ο καθένας μας, όμως, προσωπικά, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι στη σκηνή του Gagarin, που παίξαμε τον Οκτώβρη του 2024 και κλείσαμε το από κάτω festival όπου παίζουμε με άλλες 3 αδερφικές μας μπάντες (Junkheart, Στράφι, Πεθαίνουν στο τέλος). Αφότου είπαμε τον τελευταίο στίχο και το τελευταίο ακόρντο, ο κόσμος συνέχισε να τραγουδάει για ώρα, ακόμη και αφού άνοιξαν τα φώτα. Φοβερή τιμή και μοναδικό συναίσθημα το να έχει τέτοια απήχηση ένα δημιούργημά σου!
Πάνε ήδη 10 χρόνια από την πρώτη σας κυκλοφορία. Τι νιώθετε ότι έχει αλλάξει από τότε στην μπάντα;
Γιώργος: Αρχικά να πω ότι έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μπάντα και τη μουσική που γράφουμε και παίζουμε όπως τότε. Όμως σίγουρα νιώθουμε πολύ πιο σίγουροι για τον ήχο μας, είμαστε πιο ώριμοι δημιουργικά, αλλά και εκτελεστικά στα live μας, και βέβαια έχουμε την προσθήκη του κρυφού όπλου της μπάντας, του Αντώνη Χατζηκωσταντή στα πλήκτρα, που θα παίξει μαζί μας και στο new long fest.
Ποιος είναι το καλύτερο παιδί της μπάντας;
Βασίλης: Ο Κώστας στα τύμπανα και ο Γιώργος στο μπάσο
Ποιος είναι ο πιο βλαμμένος τελικά;
Βασίλης: ‘Όλοι βλαμμένοι είμαστε, αλλά λειτουργικοί.
Οι ελληνικοί στίχοι είναι πιο άμεσοι και εύκολοι ας το πω για τον κόσμο και οι δικοί σας έχουν έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα. Η επιλογή ήταν για πλάκα, για ευκολία ή γιατί έτσι εκφράζεστε καλύτερα; Θα μείνετε πιστοί σε αυτό;
Βασίλης: Ο ελληνικός στίχος είναι άμεσος και εύκολος στην κατανόηση, αλλά τρομερά δύσκολος στη δημιουργία. Οποιαδήποτε ασάφεια ή αστοχία γίνεται αντιληπτή άμεσα και κλωτσάει από την πρώτη ακρόαση. Η στιχουργία δεν είναι ακριβώς ποίηση, αλλά το θεωρώ απίθανο να γραφτεί κάτι πραγματικά αξιόλογο σε γλώσσα που δεν είναι η μητρική ή τουλάχιστον δεν είναι η γλώσσα που σκέφτεσαι. Η επιλογή έγινε πειραματικά για καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στα Αγγλικά. Εδώ να σημειώσω πως, κατά την άποψή μου, η χρήση των Αγγλικών, αν δεν συνοδεύεται με μια πρόθεση να απευθυνθείς σε αγγλόφωνο κοινό είναι μια εύκολη λύση με κόστος την ποιότητα του λόγου. Ο κοινωνικός και πολιτικός χαρακτήρας είναι αυθόρμητος και όχι ζητούμενο. Καταπιανόμαστε με θέματα που μας απασχολούν και δεδομένων των συνθηκών που ζούμε, αυτά είναι τα σημαντικά.
Ετοιμάζετε κάτι καινούριο; Μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις στο σετ σας στο φεστιβάλ;
Βασίλης: Ετοιμάζουμε έναν καινούργιο δίσκο, 8 κομμάτια από τον οποίο είναι ήδη ηχογραφημένα και 3 είναι υπό διαμόρφωση. Τρία από αυτά έχουν κυκλοφορήσει ήδη και σε video ("Μια Ανάσα Μακρυά", "Όσο Ανατέλλει Ο Ηλιος", "Ενός Λεπτού Σιγή") και έχουμε σκοπό να κυκλοφορήσουμε και άλλο ένα μέσα στον Ιούλιο. Τρία από αυτά έχουν ήδη μπει στο σετλιστ.
Η DIY σκηνή στην Ελλάδα έχει τις δυσκολίες της, αλλά και μια φοβερή ενέργεια. Πώς βλέπετε την εγχώρια underground σκηνή σήμερα; Ποιοι νιώθετε ότι ξεχωρίζουν;
Άλεξ: Εδώ και πάνω από μια δεκαετία παρατηρούμε μια ιδιαίτερη άνθιση της εγχώριας underground σκηνής με πολλές μπάντες πλέον να έχουν σπάσει τα στεγανά και τους κομπλεξισμούς του παρελθόντος και να αναζητούν τη θέση τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα έχουμε μπερδευτεί λιγάκι με το τι σημαίνει DIY. Προσωπικά πιστεύω ότι για όποιο καλλιτεχνικό εγχείρημα ματώνει η τσέπη του δημιουργού για να πάρει αυτό σάρκα και οστά, μιλάμε για ένα DIY εγχείρημα και έχοντας πει αυτό, αυτομάτως αυτό που ονομάζουμε εγχώρια DIY σκηνή διευρύνεται σημαντικά. Βλέπουμε συνέχεια νέες μπάντες να ξεπηδάνε αλλά και παλιές να συνεχίζουν με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Επίσης, βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να ασχολείται με την underground σκηνή και να γεμίζει τις συναυλίες ίσως γιατί βρίσκει εκεί κάτι πιο αληθινό και άμεσο, από το καλογυαλισμένο κούφιο προϊόν που του σερβίρουν καθημερινά στις οθόνες του. Όπως και να έχει είναι ευτυχές που οι άνθρωποι από κάθε πόστο ασχολούνται με τη δημιουργία ως απάντηση στην παθητική ύπαρξη.
Πώς εξηγείτε ότι εδώ και καιρό εκτός από πιστό κοινό, γεμίζετε και χώρους που ακόμα και ξένες μπάντες ζορίζονται να το κάνουν.
Βασίλης/Γιώργος: Ο επιμένων νικά. Οι μάχες είναι πολλές σε καθημερινό επίπεδο, αλλά όσο κρατάς ζωντανό το παιδί μέσα σου και έχεις ακόμα πραγματική όρεξη να γράψεις τραγούδια, αργά ή γρήγορα η δουλειά σου θα εκτιμηθεί. Η εμπορική επιτυχία είναι κάτι σχετικό, συγκυριακό,
και δεν μας απασχολεί στ’ αλήθεια. Έχει ειπωθεί πολλές φορές μεταξύ μας ότι γράφουμε τραγούδια για να μπορέσουμε μια μέρα μετά από χρόνια να βάλουμε έναν δίσκο στο πικάπ και να νιώσουμε περήφανοι για αυτό. Αν η μουσική μας θα ψυχαγωγήσει, θα εμπνεύσει κάποιους/ες να φτιάξουν κι αυτοί ένα συγκρότημα ή θα συνοδεύσει ευχάριστα κάποιες στιγμές, αυτό είναι ένα πάρα πολύ ευχάριστο παρελκόμενο για εμάς, αλλά όχι ο αυτοσκοπός μας. Συνοψίζοντας, ό,τι κάνουμε το κάνουμε πρώτα για εμάς με ειλικρίνεια.
Αν προτείνατε τους Κροταλίας, θα λέγατε σε κάποιον αρχάριο με τον ήχο σας, να σας ακούσει στους δίσκους ή να έρθει να σας δει ζωντανά; Εντοπίζετε διαφορές ή πλεονεκτηματα καπου;
Αλεξ: Αν θέλει να περάσει πραγματικά καλά και να μοιραστούμε τη στιγμή, καλό θα ήταν να ακούσει πρώτα τους δίσκους. Μου έχει συμβεί πολλές φορές να ακούσω για πρώτη φορά μια μπάντα Live, να μου κάνουν εντύπωση και να κολλήσω με τη μουσική τους, αλλά πάντα σκέφτομαι πόσο καλύτερα θα είχα περάσει αν είχα ήδη αγαπημένα τραγούδια, τα άκουγα ζωντανά και τραγουδούσα μαζί τους.
Πόλεμοι. Δικαιώματα. Μαλάκες. Φασισμός. Αν μπορούσατε να διαλέξετε ένα μήνυμα που θα θέλατε να περάσει η μουσική και η στάση των Κροταλίας στο κοινό, ποιο θα ήταν αυτό;
Βασίλης: Δεν μας αρέσει καθόλου το κήρυγμα και απεχθανόμαστε την προστακτική, οπότε αυτή η ερώτηση το κάνει δύσκολο. Θα μας άρεσε πολύ να ζούμε σε έναν κόσμο που κανείς δεν θα αδικεί κανέναν και δεν θα καταπατείται η ελευθερία κανενός. Προσπαθούμε και στην καθημερινότητά μας να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι να περιμένει ο κόσμος από εσάς στο New Long Fest; Είστε πανάξια πλέον οι headliners. Ετοιμάζετε κάτι διαφορετικό για τη σκηνή εκεί;
Γιώργος: Έχουμε πολύ μεγάλη χαρά που είμαστε κομμάτι της φετινής σύνθεσης του 19ου New Long Fest και ερχόμαστε με μεγάλο ενθουσιασμό να μοιραστούμε με τον κόσμο που το στηρίζει μια βραδιά γεμάτη από μουσικές του ευρύτερου εγχώριου σκληρού ήχου. Ερχόμαστε με πολλή όρεξη και ένα σετλιστ με παλιά και νέα κομμάτια, να τραγουδήσουμε και να ιδρώσουμε παρέα για αυτό που αγαπάμε και μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί.
Σας ευχαριστώ
Εμείς σ’ ευχαριστούμε ρε πολύ. Καλή δύναμη !