2021: 12 μήνες σε 12 τραγούδια

Μια θεματική σύνθεση για κάθε μήνα του ημερολογίου

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 28/01/2021 @ 13:23

Έχοντας ολοκληρώσει την παρουσίαση όσων συνέβησαν το αλησμόνητο 2020 με μια σειρά καθιερωμένων και αγαπημένων άρθρων, βρισκόμαστε πλέον για τα καλά σε ρυθμούς 2021, τόσο μέσα από την επικαιρότητα αλλά κυρίως με τις δεκάδες νέες κυκλοφορίες που βρίσκονται ήδη στις λίστες μας και έχουν κερδίσει την προσοχή μας. Πενταήμερη είναι άγνωστο εάν και πότε θα μπορέσουμε να πάμε, επειδή ωστόσο μας αρέσει να να διατηρούμε αγαπημένες συνήθειες αλλά και να επισκεπτόμαστε το παρελθόν, συντάξαμε ένα μουσικό ημερολόγιο για τη χρονιά που ήδη διανύουμε, επιλέγοντας για κάθε μήνα ένα τραγούδι με σχετικό περιεχόμενο.

We're all drifting in the January sea
Lost in a February song
Beware the ides of March
April is a cruel time
They're ok the last days of may
Dreams can be so cruel sometimes
There I was on a July morning
In August we laid her down
September girls, I don't know why
The forest of October, sleeps silent when I depart
Take her home, keep her warm in late November
Last December, one last step we fade away

Spotify Playlist

1
Avatarium - "The January Sea"
We're all drifting in the January sea
Avatarium - The January Sea
Πάντοτε «είναι ωραία η θάλασσα» όπως έλεγε και ένα γκρουπάκι από Αγίους Αναργύρους και Μενίδι μεριά, αν είσαι όμως από Αγρίνιο ή ζεις στο Galway όπως ο οδηγός του μουσικού μας εξπρές, είναι πολύ περισσότερο πιθανό να γοητευτείς από τις εικόνες των γκρίζων μανιασμένων κυμάτων παρά από κουβαδάκια και ομπρέλες. Στο δεύτερό τους άλμπουμ "The Girl With The Raven Mask", οι Σουηδοί Avatarium του μάστορα της ατμόσφαιρας και της ουσίας Leif Edling, παρουσιάζουν μετά το εναρκτήριο, σχεδόν ομώνυμο κομμάτι με το καταπληκτικό ρεφρέν, το ατμοσφαιρικό και περιπετειώδες "The January Sea", μεταφράζοντας σε πολύ όμορφη μουσική τις πιο σκοτεινές εικόνες.
2
Josh Groban - "February Song"
Lost in a February song
Josh Groban - February Song
Κουτσός και παγωμένος, ο Φεβρουάριος δεν έχει ούτως ή άλλως να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, οπότε η επιλογή δεν ήταν προφανής και μας δυσκόλεψε όσο να 'ναι. Τουναντίον, ο υπερεπιτυχημένος, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα ταλαντούχος Josh Groban μάλλον δεν δυσκολεύτηκε να κάνει τον Φεβρουάριο ένα πολύ όμορφο τραγούδι με εξαιρετική ερμηνεία, πριν από μια δεκαπενταετία στο τρίτο του άλμπουμ με τίτλο "Awake". Ό,τι μαθαίνεις είναι καλό, όπως επίσης είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο η κορυφή του πίνακα επιτυχιών aka Billboard να συνδυάζεται με την ποιότητα.
3
Iron Maiden - "The Ides Of March"
Beware the ides of March
Iron Maiden - The Ides Of March
Κλέβουμε λίγο, καθώς η αναφορά στον μήνα Μάρτιο είναι έμμεση, η φράση όπως είναι εμβληματική, όπως εμβληματική είναι και η εισαγωγή στο δεύτερο άλμπουμ των Maiden. Μόλις σε εκατό δευτερόλεπτα, όσα δηλαδή χρειάζονται για να γλιστρήσει από τα χέρια μιας ομάδας μια σίγουρη νίκη στο μπασκετάκι ή ακόμη καλύτερα να γίνει η συγκλονιστικότερη ανατροπή σε τελικό κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, οι Βρετανοί προλαβαίνουν να ξεδιπλώσουν όλη τη μεγαλοπρέπεια που εν πολλοίς χαρακτηρίζει τα έργα τους, με οδηγό την ακαταμάχητη μελωδία και τα χτυπήματα του αείμνηστου Clive Burr στα τομ. Και για να τα λέμε όλα, το μπάσιμο που ακολουθεί το μπάσιμο που προηγήθηκε είναι και αυτό επιπέδου Νικου Γκάλη.
4
Deep Purple - "April"
April is a cruel time
Deep Purple - April
Με μεγάλη μου χαρά θα προσυπογράψω μέχρι τελείας όσα έγραψε πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια ο Κώστας Σακκαλής για το εκπληκτικό "Deep Purple" και το μέγα έπος "April", στον οδηγό δισκογραφίας των Deep Purple, ένα από τα πρώτα συλλογικά κείμενα που είχα την τιμή να συνυπογράψω σε αυτό το site. Ο γεννημένος στις 14 Απριλίου του 1945 Ritchie Blackmore και ο μέγιστος John Lord συνυπογράφουν στο φινάλε αυτού του κατάφωρα αδικημένου από τη συγκυρία άλμπουμ, μια μοναδικής ωραιότητας δωδεκάλεπτη σύνθεση, που προαναγγέλλει ιδανικά τόσο το "Concerto For Group And Orchestra", όσο και τους μνημειώδεις hard rock ύμνους που θα ακολουθούσαν τους επόμενους μήνες. Ο ορισμός της έννοιας «συμπυκνωμένος ιστορικός χρόνος».
5
Blue Öyster Cult - "(Then Came) Τhe Last Days Of May"
They're ok the last days of may
Blue Öyster Cult - (Then Came) Τhe Last Days Of May
Way back in the '60s, Buck knew these guys, they decided to try and make a few bucks by going out west, renting a car, buy some legal, illegal substances, that maybe it was like an economonic test of some kind. You went to buy some, keep some, use some, sell some. It didn't quite worked out that way, it's an unfortunate true story called "Then Came the Last Days Of May". Με αυτά τα ωραία λόγια προλογίζει ο Eric Bloom το σπουδαίο αυτό τραγούδι στο εξαιρετικό DVD "A Long Day's Night" του 2002. Ο χώρος που δεν βρέθηκε για το ενδεδειγμένο κιθαριστικό ξεσάλωμα στο ομώνυμο ντεμπούτο, προσφέρθηκε στο θρυλικό "On Your Feet Or On Your Knees" και έκτοτε το κομμάτι αποτελεί αναμενόμενο highlight των ζωντανών εμφανίσεων, με αποκορύφωμα την προσθήκη του σπουδαίου πολυεργαλείου Richie Castellano από το 2007 και έπειτα, όπως διαπιστώσαμε και στη χώρα μας το 2008, το 2009 και το 2014.
6
Idles - "June"
Dreams can be so cruel sometimes
Idles - June
Μικροκλοπή νούμερο δύο, με την αιτιολόγηση ότι το June αποτελεί ένα συνηθισμένο, και πολύ όμορφο όνομα που συνδυάζει ιδανικά τη χάρη των γυναικών με το ξεκίνημα του καλοκαιριού. Σε εντελώς αντίθετη ατμόσφαιρα, η μοίρα έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στον frontman των Idles, Joe Talbot, καθώς η σύντροφός του έχασε στη γέννα το κοριτσάκι που περίμεναν. Η τραγική ιστορία έγινε σπαρακτικό τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στο εξαιρετικό και κατά τα άλλα καταιγιστικό "Joy As An Act Of Resistance". «Ήταν δύσκολο, γιατί πίστευα ότι ο κόσμος θα με κριτικάρει» δηλώνει σχετικά ο Talbot και συνεχίζει: «Η σύντροφός μου με ενθάρρυνε να αισθανθώ ασφαλής και να το κάνω. Νιώθω ότι έκανα κάτι σημαντικό στην καριέρα μου, ένιωθα σαν να έκανα κάτι σωστό». Και κάτι συγκλονιστικό, οφείλουμε να συμπληρώσουμε, που απαιτεί μεγαλείο ψυχής.
7
Uriah Heep - "July Morning"
There I was on a July morning
Uriah Heep - July Morning
Τα έχουμε ξαναπεί στα δέκα μικρά και μεγάλα έπη των Uriah Heep, αλλά είναι τέτοια η αξία του δεκάλεπτου και πλέον τραγουδιού που η μητέρα της μαθήσεως φαίνεται επιβεβλημένη. Η μοναδική υποβλητική ατμόσφαιρα, οι πανέμορφοι στίχοι προϊόν της επίμονης πλην ατέρμονης αναζήτησης, το θρυλικό σόλο στα πλήκτρα διά χειρών του τεράστιου Manfred Mann και το "la la la" που εξελίσσεται σε μια από τις θρυλικότερες κραυγές απόγνωσης στην ιστορία της μουσικής πριν το grand finale, συντελούν σε ένα μεγάλο έπος που για κάποιους περνιέται και για μπαλάντα. Πλέον, οι δύο μεγάλοι δημιουργοί, David Byron και Ken Hensley, ξαναβρίσκονται μετά από δεκαετίες κάπου εκεί ψηλά και μπορούν να περηφανεύονται μαζί προς όλους εμάς τους κοινούς θνητούς για όλα όσα σπουδαία κατάφεραν και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν.
8
Warrel Dane - "August"
In August we laid her down
Warrel Dane - August
Είθισται ο Αύγουστος να προσφέρεται για τα μπάνια του λαού και ραστώνη, είτε όμως μιλάμε για μεγάλα γεγονότα, είτε για απώλειες σε προσωπικό επίπεδο, το πεπρωμένο δεν κοιτάζει ημερολόγιο. Στη σκιά όσων σπουδαίων κατάφερε με τους Sanctuary και τους Nevermore, ο αείμνηστος Warrel Dane κυκλοφόρησε ένα προσωπικό άλμπουμ όσο ζούσε, ενώ το δεύτερο έφτασε στο κοινό έναν περίπου χρόνο μετά τον απρόσμενο θάνατό του. Στο "Praises Τo Τhe War Machine" του 2008 λοιπόν, βρίσκουμε το προφανώς εμπνευσμένο από μία προσωπική απώλεια "August", ενδεικτικό της μαύρης ατμόσφαιρας που αποτέλεσε ειδίκευση του Αμερικανού, με μία ακόμη χαρακτηριστική ερμηνεία και φυσικά αφοπλιστικά ωμούς στίχους.
9
Big Star - "September Gurls"
September girls, I don't know why
Big Star - September Gurls
Ο Alex Chilton ήταν εκείνος που κυκλοφόρησε σε ηλικία μόλις δεκαεξίμισι ετών το πασίγνωστο, παρά κάτι δίλεπτο "The Letter" με τους Box Tops. Και λίγο πριν φύγει από τη ζωή στα 59 του χρόνια τραγούδησε με συγκλονιστικό τρόπο το "Till the End of the Day" των Kinks, στο άλμπουμ αυτοδιασκευών του Ray Davies με εκλεκτούς καλεσμένους "See My Friends". Το μεγάλο έργο της ζωής του ήταν οι τρεις δίσκοι τη δεκαετία του '70 με τους Big Star, που όση εμπορική επιτυχία δεν γνώρισαν, τόσο καταξιωμένοι στη συνείδηση των μουσικόφιλων και αρκετών κατόπιν καταξιωμένων καλλιτεχνών υπήρξαν, συνδυάζοντας την power pop με τους ήχους των Beatles και Beach Boys. Ένα από τα γνωστότερα κομμάτια των Αμερικανών και πιθανότατα πιο ελαφρύ με την καλή έννοια σε αυτό το ημερολόγιο είναι βεβαίως το υπέροχο "September Gurls" (ναι, gurls, όχι girls).
10
Opeth - "Forest Οf October"
The forest of October, sleeps silent when I depart
Opeth - Forest Οf October
Από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ 25 γεμάτα χρόνια πριν, οι Opeth είχαν δείξει τις διαθέσεις τους και την ποιότητά τους, με μεγάλης διάρκειας συνθέσεις όπως το "Forest Οf October". Δεν είναι μόνο οι αλλαγές και τα ακουστικά περάσματα, ή η εναλλαγή καθαρών και brutal φωνητικών, είναι κυρίως οι πολλές αλλαγές, χαρακτηριστικό μιας εποχής που εάν αποδομούσες ένα κομμάτι θα μπορούσες να βγάλεις ολόκληρο δίσκο, αλλά και τα πολλά διαφορετικά ιδιώματα που περνούν από μπροστά σου, όπως τα πουλιά που αποδημούν σε θερμότερα κλίματα ή τα φύλλα που πέφτουν για να γίνουν ένα με το χώμα. Λυπάμαι πολύ που δεν θα μπορέσω ποτέ να εκτιμήσω τα brutal φωνητικά, χαίρομαι που είχα την τύχη να απολαύσω υπέροχες δουλειές όπως το "Damnation" στην ώρα τους.
11
Pavlov's Dog - "Late November"
Take her home, keep her warm in late November
Pavlov's Dog - Late November
Αφού δεν ενέδωσα στο "Wake Me Up When September Ends" κατόπιν ισχυρών πιέσεων, είπα να μην ενδώσω ούτε στο "November Rain" και να επιλέξω για τον Νοέμβριο ένα εξαιρετικό κομμάτι από έναν εξαιρετικό, διαφορετικό art/prog rock δίσκο των '70s. Τόσο εξαιρετικό που τον εν λόγο κομμάτι διαδέχεται το πασίγνωστο, εναρκτήριο "Julia" και ακολουθείται από το "Song Dance" με αυτόν τον καταπληκτικό συνδυασμό groove και riff. Κοίτα να δεις τώρα σύμπτωση: Με το "Late November" ξεκίνησε η συναυλία των Pavlov's Dog, τέλη Νοέμβρη του 2019 στο Κύτταρο, και ήταν δυστυχώς μια από τις τελευταίες συναυλίες που είδα τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αυτός είσαι ρε David Surkamp. Δεν είσαι ούτε πεθαμένος, ούτε γυναίκα, ούτε πεθαμένος επειδή ήσουν γυναίκα, όπως ακούγαμε παλιότερα πιστεύοντας μοναδικούς αστικούς μύθους made in Greece.
12
Iced Earth - "Last December"
Last December, one last step we fade away
Iced Earth - Last December
Επειδή ό,τι γράψει δεν ξεγράφει και η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις, προφανώς τους Ιced Earth του "Burnt Offerings" θα συνεχίσουμε να τους ακούμε και να τους απολαμβάνουμε. Πολύ χαίρομαι που εκείνο τον Ιούνιο του '95, εν μέσω πανικού από τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου, ο αδελφός Κώστας Πολύζος επέλεξε να αγοράσει τον εν λόγω πανίσχυρο και θεοσκότεινο δίσκο, παραγωγής-τούμπανο του Tom Morris, με την αντεγραμμένη κασέτα να παίζει αμέτρητες φορές στη συνέχεια. Η ήρεμη εισαγωγή δεν ξεγελάει, το τεράστιο riff του μάστορα Jon Schaffer δίνει το σύνθημα, τα τύμπανα του Rodney Beasley είναι σκέτος οδοστρωτήρας και ο Matt Barlow είναι καθηλωτικός στην ερμηνεία του, με αποκορύφωμα την πνιγηρή κραυγή πριν το δεύτερο κουπλέ. Όλα αυτά σε σκάρτα τρεισήμισι λεπτά. Συγκλονιστικοί τέλος οι στίχοι του Schaffer, σε μια ιστορία παρόμοια με εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
  • SHARE
  • TWEET