Satyricon & Munch - Exhibition

Μια απόκοσμη, οπτικοακουστική εμπειρία που προκαλεί τις αισθήσεις

Από τον Νίκο Καταπίδη, 19/09/2022 @ 15:06

Μια φαινομενικά απρόσμενη καλλιτεχνική προσέγγιση. Ίσως όχι και τόσο, αν κανείς αφήσει τα περιτυλίγματα και εστιάσει στην ουσία της τέχνης. Satyricon και Munch. Από τη μία, ένα εκ των μακροβιότερων black metal σχημάτων. Από την άλλη, o Munch, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που δε σταμάτησε ποτέ να βιώνει την καλλιτεχνική αναζήτηση ως την απόλυτη ενσάρκωση της έκφρασης μέσα από τα εικαστικά του έργα. Μια έκθεση που φέρνει αυτούς τους δύο κόσμους μαζί, σαν μια ενιαία εμπειρία βασισμένη στο συναίσθημα αλλα και το αισθητήριο.

Satyricon & Munch

Στα πλαίσια του προγράμματος υποδοχής των διεθνών επισκεπτών του Oya Festival στο Όσλο, είχαμε την τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι σε μια ειδική ξενάγηση της έκθεσης. Στεγασμένη στο ολοκαίνουργιο μουσείο Munch, δίπλα στη θάλασσα, το οποίο αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της πόλης, κάτι που φαίνεται και από την υπερηφάνεια των Νορβηγών που μας υποδέχτηκαν στο χώρο. Φτάνοντας στον όροφο της έκθεσης, μας περίμεναν η Trine Otte Bak Nielsen, curator της έκθεσης, με τον Sigurd Wongraven (Satyr), θέλοντας να μας κάνουν μια εισαγωγή για το περιεχόμενο αλλά και το σκοπό αυτού του πονήματος.

Satyricon & Munch

«Δεν θέλαμε να γράψουμε απλά μουσική για μια έκθεση, που να παίζει στο παρασκήνιο», ανέφερε ο Sigurd. Αντιθέτως, όπως μας περιέγραψε, προσπάθησαν να εξερευνήσουν το συναισθηματικό αντίκτυπο των έργων, αλλά και να εμπνευστούν από τη ζωή και την προσέγγιση του Munch. Ανόθευτα, χωρίς στεγανά και πρέπει.

Satyricon & Munch

Δεν ήξερα πώς να προσεγγίσω αυτό το project, αλλά ούτε και υπήρχε κάποιος να με βοηθήσει, κάποιος που να το έχει ξανακάνει

Satyricon & Munch

Πριν εισέλθουμε στο χώρο της έκθεσης, μας προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούμε μερικά λεπτά για να μπορέσει η όρασή μας να προσαρμοστεί στο απόλυτο σχεδόν σκοτάδι που επικρατεί. Ο μοναδικός φωτισμός είναι προσαρμοσμένος ακριβώς πάνω στα εκθέματα. Πράγματι, περπατώντας στο μικρό διάδρομο, ο συνδυασμός του σκότους με τις απόκοσμες μελωδίες που δυναμώνουν, σου δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση. Σαν μια απώλεια αισθήσεων που επανακεντρίζει την αντίληψη.

Satyricon & Munch

Μια μεγάλη αίθουσα μας υποδέχεται, με τα εκθέματα να βρίσκονται σε μια αλληλουχία και να απαιτούν την πλήρη προσοχή. Οι πιο "ψιλιασμένοι" με το έργο του Munch έσπευσαν στα δημοφιλέστερα έργα του, όπως το "Anxiety". Η μίξη λιθογραφιών, ελαιογραφιών αλλά και ξυλόγλυπτων έργων δίνει στο μάτι διαφορετικά ερεθίσματα.

Satyricon & Munch

Όπως μας είπε ο Sigurd, η μουσική όπως έχει γραφτεί είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί σαν μια λούπα, με διαφορετικά συναισθήματα και εντάσεις που εναλλάσσονται. Κάθε έργο, μπορεί να δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις ανάλογα με τη στιγμή που βρίσκεσαι μπροστά του, με τον ήχο να επηρεάζει τον τρόπο που βιώνει κανείς την εμπειρία. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ ήχου και εικόνας σε αυτή την έκθεση; Η μελαγχολία. Συναισθήματα που μπορούν να γίνουν αποπνικτικά, εντείνονται από την οπτικοακουστική εμπειρία.

Satyricon & Munch

Στην περίπου μια ώρα διάρκειας του μουσικού μέρους, το βίωμα μπορεί να φέρει διαφορετικές μορφές. Στο απέναντι άκρο της αίθουσας, ένας αόρατος καναπές δίνει τη δυνατότητα να απορροφήσεις το σύνολο των έργων, αλλά και να δεις τις αντιδράσεις των επισκεπτών στην εμπειρία. Ακόμη και να στοχαστείς. Η έκθεση εξάλλου είναι μια πρόκληση πάνω απ’όλα προσωπική. Θάνατος, δυσάρεστα συναισθήματα αλλά και αγάπη κι ομορφιά, όλα μαζί πλέκουν ένα περίτεχνο υφαντό που καλείται ο επισκέπτης να ξηλώσει, εξερευνώντας παράλληλα στοιχεία του εαυτού του.

Satyricon & Munch

Βγαίνοντας από το χώρο και περιμένοντας να φύγει ο περισσότερος κόσμος, βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια κουβέντα με τον Sigurd. Φανερά περήφανος για την έκθεση, μας εξιστόρησε πως προχώρησε το project από τη σύλληψη ως την υλοποίησή του. Ο θαυμασμός του για το έργο του Munch αλλά και την προσωπικότητά του, λειτούργησε ως έμπνευση για τη σύνθεση της μουσικής.

Satyricon & Munch

Ήταν ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας αφοσιωμένος στο έργο του. Γι αυτό κι όταν η φήμη του άρχισε να γίνεται εμπόδιο στη δημιουργία του αποφάσισε να απομονωθεί

Satyricon & Munch

Μεγάλη έμφαση όμως έδωσε και στο προσωπικό βίωμα που δημιουργείται, όταν μπαίνει η προσωπική συναισθηματική κατάσταση κάθε ανθρώπου στην εξίσωση. "Μπορεί να έρθεις μια μέρα που δεν είσαι καλά, και να νιώσεις τελείως διαφορετικά πράγματα μέσα στην αίθουσα".

Satyricon & Munch

Στο ερώτημα εάν αυτή η έκθεση μπορεί μελλοντικά να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες, τα μάτια του έλαμψαν. «Πείτε το στη διεύθυνση του μουσείου σας παρακαλώ», μας είπε γελώντας. «Πιστεύω πως έχουμε φτιάξει κάτι ιδιαίτερο που αξίζει να το ζήσει περισσότερος κόσμος. Από την άλλη αυτή τη στιγμή αποτελεί πόλο έλξης για το μουσείο, οπότε δεν έχω δεί ενδιαφέρον από πλευράς τους για να φύγει έξω από αυτό. Πείτε το σε όποιον μπορείτε.»

Satyricon & Munch

Μια μυσταγωγική εμπειρία στο σύνολό της, που μένει χαραγμένη στο μυαλό για καιρό. Το πολιτισμικό σοκ αναπόφευκτα παίζει το ρόλο του, όταν βλέπει κανείς την έμφαση που δίνεται στην καινοτομία της τέχνης, αλλά και την εξερεύνηση όλων των πτυχών της, βάζοντας στο κάδρο στοιχεία που μέχρι πρότινος ήταν περιθωριοποιημένα. Κάτι που μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός για τη χώρα μας δυστυχώς, αλλά δεν παύει να μας εμπνέει.

Satyricon & Munch

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

  • SHARE
  • TWEET