«10»: Νέα συγκροτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που αξίζουν την προσοχή σας

Drink new blood...

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 15/05/2019 @ 14:41

Φτάνοντας αισίως στο 2019, νομίζω ότι είναι καιρός να ομολογήσουμε πρώτα στους εαυτούς μας και μετά σε όλους τους όλους πως η τρέχουσα δεκαετία από μουσικής άποψης ήταν κάπως αμφιλεγόμενη. Αυτό δεν το λέω για να γκρινιάξω προσπαθώντας να πείσω κάποιους ότι παλιά έβγαινε καλή μουσική και τώρα δεν βγαίνει. Όσοι εξάλλου με ξέρουν έστω και λίγο γνωρίζουν ότι αν κάτι σιχαίνομαι πραγματικά είναι η παρελθοντολογία.

Ο βασικός λόγος που κάνω αυτήν την εισαγωγή είναι για να αντιπαραβάλω τη μετριότητα που κυριάρχησε στην εναλλακτική μουσική στο μεγάλο μέρος της δεκαετίας με αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βλέπετε, εκεί που από τα τέλη των '00s μέχρι και τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας επικράτησε μια στροφή στην ψυχεδελική pop, στο 70s hard rock, και στο, σχεδόν αυνανιστικό, αναμάσημα μουσικών τάσεων περασμένων εποχών, τα τελευταία χρόνια συντελείται μια επανάσταση.

Βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι το Νότιο Λονδίνο. Από εκεί εξάλλου ξεπήδησαν και τα περισσότερα συγκροτήματα που τα τελευταία χρόνια κηρύττουν το Ευαγγέλιο της νέας σκηνής που ήδη έχει σχηματιστεί και όλο μεγαλώνει.

Συχνά, οι κάτοικοι της Ελλάδας μένουμε για διάφορους λόγους πίσω από τις παγκόσμιες μουσικές εξελίξεις. Όμως, κάποια από αυτά τα συγκροτήματα έχουν ήδη επισκεφτεί την Αθήνα, ενώ το καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μερικά ακόμη από κοντά. Με αφορμή λοιπόν τις επικείμενες εμφανίσεις εξεχόντων εκπροσώπων της σκηνής, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συγκροτήματα των τελευταίων χρόνων.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους Heavy Lungs, Sports Club, Sweaty Palms, LICE, Cabbage και Murder Capital που δεν χώρεσαν στη δεκάδα, καθώς και στους τεράστιους Sleaford Mods, μια πραγματικά σημαντική επιρροή της σύγχρονης βρετανικής σκηνής ιδίως από άποψη attitude, που εντυπωσίασαν πάλι φέτος με τη νέα τους δουλειά αλλά λόγω ήχου νομίζω πως θα κατέληγαν λίγο παράταιροι σε ένα τέτοιο αφιέρωμα.

Spotify Playlist

1
Fat White Family
Fat White Family
Το "Champagne Holocaust" έσκασε το 2013 από το πουθενά κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν από πού ήρθαν αυτά τα παλικάρια και τι σκοπούς έχουν. Με ατόφια rock 'n' roll βέβηλη διάθεση και live εμφανίσεις εμπνευσμένες από τον Iggy Pop, το συγκρότημα εδώ και επτά περίπου χρόνια μας μιλάει για τη σκηνή του Νοτίου Λονδίνου στην οποία ανήκουν και της οποίας σήμερα αποτελούν τους πιο διάσημους εκφραστές.

Με τον τρίτο δίσκο τους έδειξαν ότι έχουν ακόμη πολλά να πουν και σε μουσικό επίπεδο επανεφεύροντας τον ήχο τους. Η εμφάνιση τους στο Rockwave το 2017 μάλλον τους αδίκησε οπότε ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα σε ένα κλειστό, κατά προτίμηση, χώρο.
2
Idles
Idles
Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτήν τη συγκροτηματάρα; Το "Brutalism" μας αιφνιδίασε με την ορμή του ενώ, λίγο μετά, το "Joy As An Act Of Resistance" ήρθε να επιβεβαιώσει όσους υποστήριζαν πως πρόκειται για μια από τις πιο επίκαιρες και συναρπαστικές μπάντες εκεί έξω.

Αυτοί οι τύποι από το Bristol συνδυάζουν την ευθύτητα του punk- κι ας λέει ο Joe Talbot ότι δεν έχουν καμία σχέση με το είδος- με έξυπνους, καυστικούς στίχους ενώ, μέσα από τις εκρηκτικές ζωντανές τους εμφανίσεις και τη γενικότερη στάση τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια απίστευτη σχέση με το κοινό τους. Και ακόμη είμαστε στην αρχή...
3
Shame
Shame
Το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου πάντα, ντεμπούτο του 2018 μας ήρθε από το Νότιο Λονδίνο. Το "Songs Of Praise" είναι μια εκπληκτική δουλειά που ακούγεται ολόκληρη από την αρχή ως τέλος καθώς συνδυάζει στοιχεία από το σύνολο της βρετανικής rock και punk παράδοσης μέσα από το πρίσμα ενός πολύ ταλαντούχου συγκροτήματος.

Δίσκος που αναπόφευκτα θα γίνει κλασσικός, με όλη την έννοια της λέξης. Νομίζω πως είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που θα τους δούμε ζωντανά στο Release Athens Festival στις 8 Ιουνίου παρέα με τους James και τον Iggy Pop.

Πραγματικά ανυπομονώ...
4
Fontaines D.C.
Fontaines D.C.
Άλλο τόσο όμως ανυπομονώ και για την εμφάνιση των Fontaines D.C. στο Release Athens Festival στις 16 Ιουνίου. Ok, μπορεί να κλέβω λίγο, καθώς η Δημοκρατία της Ιρλανδίας απ’ όπου κατάγονται δεν ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως πώς να μιλήσεις για μερικά από τα σημαντικότερα ανερχόμενα συγκροτήματα της εποχής μας χωρίς να αναφέρεις του Fontaines D.C.;

Το ντεμπούτο τους, "Dogrel", είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους που θα ακούσετε φέτος και σύντομα, όσοι τουλάχιστον τους χάσαμε στην παρθενική τους εμφάνιση λίγους μήνες πριν, μένει να διαπιστώσουμε από κοντά πώς τα πάνε και live.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα μας απογοητεύσουν.
5
Crows
Crows
Από την δισκογραφική Balley Records του Joe Talbot των Idles μας ήρθε πριν λίγο καιρό ο πρώτος δίσκος των Crows. Το συγκρότημα από το Βόρειο Λονδίνο πρωτοεμφανίστηκε το 2015 αλλά, λόγω διαφόρων προβλημάτων, κατάφερε να βγάλει το ντεμπούτο του φέτος.

Το "Silver Tongues" μπορεί να άργησε να έρθει, όμως είναι ένα άλμπουμ που άξιζε την αναμονή. Με επιρροές που ξεκινάνε από το post-punk των 70s, φλερτάρουν με τους Jesus and Mary Chain και τον Nick Cave και καταλήγουν στους Fugazi, οι Crows κατάφεραν να φτιάξουν έναν πραγματικά καλό δίσκο και απέδειξαν πως αποτελούν ένα συγκρότημα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
6
Phobophobes
Phobophobes
Σε μια εποχή που και η μουσική συχνά αναγκάζεται να μπει σε πολύ συγκεκριμένα καλούπια με αποτέλεσμα να θυμίζει περισσότερο προϊόν παρά καλλιτεχνική έκφραση, το συγκρότημα από το Νότιο Λονδίνο, με μια σχεδόν εμμονική αλλά γεμάτη αυτοπεποίθηση DIY διάθεση, προσπαθεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο και να κρατήσει ζωντανά όλα αυτά τα στοιχεία που καθιστούν το rock ενδιαφέρον κι επικίνδυνο.

Έχοντας περάσει αρκετές περιπέτειες μέχρι να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο, οι Phobophobes απέδειξαν τελικά με το "Miniature World" πως έχουν όλα τα προσόντα ώστε να ανελιχτούν στην ελίτ των νέων βρετανικών συγκροτημάτων και αναμένουμε τα επόμενα τους βήματα.
7
Goat Girl
Goat Girl
Ακόμη ένα συγκρότημα από το Νότιο Λονδινό, οι Goat Girl (το όνομα των οποίων κλείνει το μάτι στους φίλους του Bill Hicks) υπέγραψαν το 2016 στην Rough Trade αλλά τελικά κυκλοφόρησαν δύο χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.

Σε αυτή συνδυάζουν το post-punk με την indie διάθεση συγκροτημάτων της δεκαετίας του 2000, όπως οι The Libertines και οι Arctic Monkeys, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν έναν εύπεπτο (με την καλύτερη δυνατή έννοια) δίσκο που ακούγεται εξαιρετικά ευχάριστα. Παράλληλα βέβαια, όπως γίνεται σαφές από την αισθητική και τους στίχους, το συγκρότημα διαθέτει γνήσια προβοκατόρικη διάθεση κι έχει στόχο να μιλήσει ωμά για όλα όσα τις απασχολούν σε μια Βρετανία που ακόμη “ψάχνεται” μετά το Brexit.

Οι Goat Girl παράγουν φρέσκια, ανήσυχη και διασκεδαστική μουσική από 20άρηδες για 20άρηδες. Κρατήστε τες οπωσδήποτε στα υπόψη σας.
8
HMLTD
HMLTD
Εκκεντρικοί με όλη τη σημασία της λέξης, πολύ λιγότερο rock από τα υπόλοιπα συγκροτήματα της λίστας καθώς φανερώνουν ξεκάθαρη pop διάθεση, οι HMLTD είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχήμα. Συνδυάζοντας την ηλεκτρονική μουσική με το glam rock κι έχοντας έντονη πάνω τους την επιρροή της Ziggy Stardust περιόδου του David Bowie, οι HMLTD σχηματίστηκαν το 2015 κι από τότε μας έχουν παραδώσει μερικά αξιόλογα singles καθώς κι ένα EP.

Και, παρόλο που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι τον τελευταίο καιρό μιλάνε για αυτούς. Προς το παρόν, αναμένουμε με αγωνία τον πρώτο τους δίσκο...
9
Hotel Lux
Hotel Lux
Συζητώντας πρόσφατα με έναν φίλο καταλήξαμε στο πόσο κρίμα ήταν που πέθανε ο Mark E. Smith πριν δει το μουσικό του όραμα να επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια νέα γενιά μουσικών. Βλέπετε, οι The Fall αποτελούν σίγουρα μια από τις βασικές επιρροές σχεδόν όλων των νέων συγκροτημάτων που δημιουργούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι Hotel Lux από το Νότιο Λονδίνο είναι μια ακόμη ζωντανή απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. Με αφοπλιστικά σκοτεινούς στίχους, αισθητική που συμπυκνώνει όλη τη γλυκιά βρετανική παρακμή του Ken Loach και του Mike Leigh, και με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ garage, pub-rock και της κληρονομιάς των The Fall, είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς αυτό το συγκρότημα δεν έχει βγάλει ακόμη έναν ολοκληρωμένο δίσκο.
10
YOWL
YOWL
Ακόμη ένα συγκρότημα από το Νότιο Λονδίνο χωρίς δίσκο, οι YOWL κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP το 2016 και από τότε μας έχουν στην αναμονή για κάποιο δισκογραφικό πόνημα κυκλοφορώντας στο ενδιάμεσο μια σειρά από singles.

Οι εκπληκτικές κιθάρες που λοξοκοιτάζουν στους Sonic Youth, οι επιρροές των Bad Seeds, η ικανότητα τους να ισορροπούν άψογα μεταξύ ήρεμων μελωδιών και θορύβου και, κυρίως, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Gabriel Byrde που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο, καθιστούν το συγκρότημα από το Peckham ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανερχόμενα σχήματα αυτή τη στιγμή.

Μαζί με τους Hotel Lux, τους LICE και τους Dead Pretties αποτελούν τον πυρήνα της Big Score Records, μιας μικρής ανερχόμενης ανεξάρτητης δισκογραφικής του Λονδίνου.

Spotify Playlist

  • SHARE
  • TWEET