Sentenced

26/09/2002 @ 15:39
Σε λιγότερο από 2 μήνες από σήμερα θα επισκέπτεί την πατρίδα μας, η Φιλανδική μεταλλική μπάντα των SENTENCED για 2 ζωντανές εμφανίσεις, μια στην Θεσσαλονίκη -στην Υδρόγειο- και μια στην Α8ηνα -GAGARIN- στις 23 και 24 Νοέμβριου αντίστοιχα. Δοθείσης της ευκαιρίας ένα μίνι αφιέρωμα ίσως επιβάλλεται για μια μπάντα ίσως με όχι μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα αν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουν τον 13ο χρόνο ζωής, και πως άλλες μπάντες με τα ίδια χρόνια είναι αρκετά γνωστότερες. Έχουμε και λέμε λοιπόν ...

Οι SENTENCED ξεκίνησαν το 1991 με τον πρώτο δίσκο τους "SHADOWS OF THE PAST", ωστόσο, το πρώτο τους δειλό βήμα δρομολογείται ένα χρόνο πριν, το 1990 με ένα demo. Συνέχισαν το 1993 με το "NORTH FROM HERE", όποτε και έλαβε χώρα η πρώτη ουσιαστική αλλαγή στον ήχο τους. Έγιναν αρκετά πιο τεχνικοί και μελωδικοί, σε αντίθεση με τον death και ίσως "άγαρμπο" ήχο που είχαν πρωτύτερα (κάτι σαν τους Anathema...). Σύναμμα αυτήν την περίοδο υπόγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με μια Φιλανδική δισκογραφική εταιρεία, την SPINEFARM RECORDS. Eν συνεχεία έβγαλαν ένα MCD το 1993 ονόματι "THE TROOPER", και όπως είναι εμφανές, ήταν cover του ομώνυμου αλησμόνητου τραγουδιού των IRON MAIDEN. Με το πέρασμα ενός χρόνου η συνεργασία τους με την SPINEFARM έπαψε και ηρ8ε στο προσκήνιο η CENTURY MEDIA RECORDS από την Γερμανία, η οποία επανακυκλοφόρησε τους 2 πρώτους δίσκους τους. Η νέα τους δουλεία ηρ8ε το 1994 και ονομαζόταν "ΑΜΟΚ". Η νέα τους δουλεία τους βρήκε πιο ώριμους και σιγά διαφαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου η παγκόσμια αναγνώριση. Το 1995 έβγαλαν άλλο ένα MCD το "LOVE AND DEATH". Σε αυτό το σημείο, ένα γεγονός αναπάντεχο έφερε το συγκρότημα σε ένα σημείο πολύ κρίσιμο για την συνεχεία. Αποχώρησε ο μπασίστας και τραγουδιστής TANELI JARVA. Η δισκογραφική εταιρεία απλά και λιτά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε πως ο TANELI αποχωρούσε οικειοθελώς και για προσωπικούς λόγους, σκορπίζοντας έτσι την απογοήτευση στους θαυμαστές ανά τον κόσμο. Στην θέση του TANELI ήρθε ο VILLE LAIHIALA και με την καθαρότερη φωνή του έδωσε άλλο αέρα στην μπάντα και με ενθουσιασμό οι οπαδοί της μπάντας είδαν το εγχείρημα να πετυχαίνει. Με τον VILLE, οι SENTENCED Έγιναν κατά κάποιο τρόπο πιο συναισθηματικοί και ακόμα πιο μελωδικοί. Το νερό μπήκε στο αυλάκι για τα καλά και το "DOWN" ,η νέα τους δουλεία, το 1996 ήρθε για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Η πορεία εντυπωσιακή, οι πωλήσεις αυξάνονταν συνεχώς και οι περιοδείες τους περιλάμβαναν περισσότερες χώρες στον κόσμο καθώς οι θαυμαστές τους αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. 4 χρόνια αργότερα κυκλοφορήσαν το "CRIMSON" αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως η δουλεία τους δεν ήταν πυροτέχνημα αλλά αποτέλεσμα κόπου και ευσυνειδησίας προς το κοινό τους. Στο δικό μας το αυτί έχει μείνει η πιο πρόσφατη δουλεία τους, το "COLD WHITE LIGHT" (2002).Πλέον μιλάμε για μια μπάντα γνήσια μεταλλική και ένα ήχο, θλιμμένο, δυνατό και ατμοσφαιρικό.
Αν και οι μέρες που απομένουν είναι αρκετές, αναφέρω κλείνοντας, πως τουλάχιστον την προσοχή μας την αξίζουν. Λεπτομέρειες περισσότερες για τις εμφανίσεις τους, τις επόμενες μέρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δυο συναυλιακοί χώροι θα είναι κατάμεστοι.

Η τωρινή σύνθεση των SENTENCED είναι:
VILLE LAIHIALA (Vocals)
MIKKA TENKULA (Lead/Rythm quitars)
SAMI LOPAKKA (Lead/Rythm quitars)
VESA RANTA (Drums)
SAMI KUKKOHOVI (Bass)

Ένα μεγάλο thanks στο χρήστη (και νέο μας συντάκτη) Mystic_Places_Of_Dawn για το αφιέρωμα αυτό.
  • SHARE
  • TWEET