«10»: Live κυκλοφορίες από συναυλίες στην Ελλάδα

Τα επίσημα live ξένων καλλιτεχνών που ηχογραφήθηκαν στη χώρα μας και κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Τάκη Κρεμμυδιώτη, Γιάννη Κοτζιά, Θεοδόση Γενιτσαρίδη, Κώστα Σακκαλή, Θοδωρή Ξουρίδα, 05/02/2014 @ 14:15
Η παλαιότερη αυτή ιδέα μας, ήρθε ξανά στην επιφάνεια όταν δύο γνωστοί rock καλλιτέχνες κυκλοφόρησαν μέσα στο 2013 υλικό από συναυλίες τους στην Ελλάδα. Μέχρι και το 2012, τα δάχτυλα των δύο χεριών περίσσευαν για να μετρήσεις επίσημα live ξένων καλλιτεχνών ηχογραφημένα ή μαγνητοσκοπημένα στην χώρα μας που να έχουν κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό. Δεν υπολογίζουμε φυσικά τις περιπτώσεις συγκροτημάτων που κάνουν διαθέσιμα τα shows τους από τα sites τους (π.χ. Depeche Mode, Linkin Park, Metallica) ή ηχογραφήσεις που περιλαμβάνουν τραγούδια από διάφορες χώρες (π.χ. Jethro Tull - A Little Light Music, Stratovarius - Live Visions Of Europe). Δεν θα βρείτε επίσης σε αυτή τη λίστα single, EP ή άλλες κυκλοφορίες που συμπεριλαμβάνουν ζωντανές ηχογραφήσεις ως συμπλήρωμα στούντιο δουλειάς ή στα πλαίσια συλλογών (π.χ. Candlemass - Lucifer Rising, Motörhead - Stone Deaf Forever!).

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τα δέκα μοναδικά live από το ευρύτερο χώρο της rock, που ηχογραφήθηκαν εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα και επιλέχτηκαν από τη δισκογραφική ή (και) τους καλλιτέχνες ως αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα δείγματα της δουλειάς τους έτσι ώστε να κυκλοφορήσουν σε όλη την υφήλιο. Πρόκειται κυρίως για μουσικούς που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας.

Αναμένοντας πάντα τον Roger Waters για να την καταστήσει ελλιπή, αυτή είναι η λίστα με τις δουλειές που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, με χρονολογική σειρά σύμφωνα με την ηχογράφησή τους.

 
10   Scorpions - Unplugged Live In Athens (Sony, 2013)
Ηχογράφηση: Θέατρο Λυκαβηττού, 11 & 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η τριπλή εμφάνιση των Scorpions τον περασμένο Σεπτέμβριο στο θέατρο του Λυκαβηττού είχε εξαρχής αρκετές ιδιαιτερότητες: Ήταν γνωστό ότι θα κυκλοφορούσε σε δίσκο και ήταν η πρώτη φορά που συναυλία MTV Unplugged πραγματοποιήθηκε κατά πρώτον  σε ανοικτό χώρο και κατά δεύτερον στην Ελλάδα. Κρίνοντας από την πρώτη βραδιά που παρευρεθήκαμε (αλλά και από το live άλμπουμ / DVD), αυτό που ξεχώρισε ήταν η εξαιρετική απόδοση του Klaus Meine, μας άρεσε ότι ακούσαμε τραγούδια που δεν είχαν παιχτεί ποτέ ζωντανά, ενώ συνολικά το δυόμισι ωρών set άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Όσον αφορά στο αθηναϊκό κοινό, παρότι το θέατρο γέμισε και τις τρεις μέρες, έμεινε η εντύπωση ότι περισσότερο ικανοποιήθηκε παρά ενθουσιάστηκε.

Ανταπόκριση

Θοδωρής Ξουρίδας
 


 
9   Uriah Heep - Official Bootleg, Vol. 5: Live In Athens, Greece (Earmusic, 2012)
Ηχογράφηση: Gagarin 205, Αθήνα, 12 Μαρτίου 2011

Οι Uriah Heep επέλεξαν να κυκλοφορήσουν σε επίσημο άλμπουμ μια από τις αρκετές καλές τους εμφανίσεις στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη είχαμε αρκετά classics μαζί με μερικές επιλογές από την τότε νέα κυκλοφορία τους, "Wake The Sleeper". Εξαιρουμένων του υπέρ του δέοντος metal drumming του Russell Gilbrook και κάποιων αλλαγών στις φωνητικές μελωδίες αγαπημένων κομματιών από τον Bernie Shaw, η βραδιά κύλησε υπέροχα, κάτι που αποδεικνύει και το ηχητικό ντοκουμέντο. Πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν και πάλι ο Mick Box συνεπικουρούμενος από τον Trevor Bolder, ο οποίος δυστυχώς δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο συνδυασμός συνθέσεων που άντεξαν στο χρόνο και της πολύ καλής απόδοσης στη σκηνή του συγκροτήματος δικαίωσε όσους επένδυσαν σε αυτό. Ένα ντοκουμέντο που αξίζει να έχουμε στις συλλογές μας, ειδικά όσοι ήμασταν στο Gagarin 205 εκείνο το βράδυ, προσπερνώντας το άσχημο εξώφυλλο.

Ανταπόκριση

Αντώνης Μουστάκας
 


 
8   Archive - Live In Athens [DVD] (Self released, 2011)
Ηχογράφηση: Θέατρο Badminton, Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Archive είναι μια από τις μπάντες που έχουν στηριχθεί ιδιαιτέρως από το ελληνικό κοινό και πιθανότατα αυτός ήταν ο λόγος που τους οδήγησε να μαγνητοσκοπήσουν συναυλία τους στη χώρα μας. Το setlist βασίστηκε ιδιαιτέρως στο concept του "Controlling Crowds" και σε κάποιες  χαρακτηριστικές στιγμές της μπάντας ("Again", "Fuck U") ενώ σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, η φωνή της Maria Q δεν ήταν προηχογραφημένη. Αυτό έδωσε μια πιο φυσική χροιά στη βραδιά. Το αποτέλεσμα ήταν το καλοδουλεμένο DVD "Live In Athens" με πολύ καλή ποιότητα εικόνας και ήχου και εξαιρετικές λήψεις. Αρχικά προγραμματισμένη για το Θέατρο του Λυκαβηττού, η συναυλία μεταφέρθηκε την τελευταία στιγμή στο Θέατρο Badminton, λόγω της προβλεπόμενης κακοκαιρίας που θα δυσκόλευε το γύρισμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το DVD δε βγήκε κάτω από τη στέγη κάποιας δισκογραφικής, αλλά με τη χρηματοδότηση του συγκροτήματος και κάποιων οπαδών.

Review - Ανταπόκριση

Γιάννης Κοτζιάς
 


 
7   Antimatter - Live @ An Club (Music In Stone, 2009)
Ηχογράφηση: Αν club, Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2007

Εμφάνιση στην χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2007. Στην δεύτερη, και μερικές φορές πρώτη κιθάρα, ο Danny Cavanagh των Anathema και στα δευτέρα (σίγουρα) φωνητικά ο Pete Gilchrist. H φωνή του Mick Moss είναι φανταστική. Τα κομμάτια των Antimatter είναι πολύ κοντά στο ακουστικό ύφος που ακούσαμε εκείνη την μέρα, οπότε τίποτα δεν μας ξένισε. Όπως ο ίδιος ο Mick έχει πει, η ηχογράφηση αυτή έγινε απρογραμμάτιστα και κατά λάθος. Κανέναν όμως δεν πειράζει μιας και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Οι διασκευές στο "Working Class Hero" του Lennon, στο "The Power Of Love" των Frankie Goes To Hollywood και στο "Black Sun" των Dead Can Dance ήταν αυτές που μας εξέπληξαν ευχάριστα. Η εκτέλεση του "Hope" των Anathema, απαραίτητη και πανέμορφη. Όλα μέσα από την φωνή του Moss ακούγονται πανέμορφα έξαλλου. Πέραν των παραπάνω, ακούσαμε φυσικά και  κομμάτια από τα τέσσερα μέχρι τότε άλμπουμ της μπάντας και καταλήξαμε σε μια αξέχαστη, μαγική βραδιά.

Δείγμα

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 


 
6   Eric Burdon - Athens Traffic Live (SPV, 2005)
Ηχογράφηση: Θέατρο Βράχων, Αθήνα, 3 Αυγούστου 2005

Το συγκεκριμένο άλμπουμ βρίσκει τον Eric Burdon με καινούργια τραγούδια ("My Secret Life", 2004) μετά από πολλά χρόνια. Λίγους μήνες πριν, μας είχε επισκεφτεί ξανά, προωθώντας ταυτόχρονα την έκδοση της βιογραφίας του. Η εμφάνιση που αποτυπώθηκε σε αυτό το άλμπουμ είναι αξιόλογη και παρουσιάζει περίπου αυτό που είχαμε παρακολουθήσει στο Θέατρο Βράχων: Αξιοπρεπής απόδοση σε ένα μίγμα διασκευών, classics των Animals και μερικές νέες συνθέσεις. Το περίπου πάει στο ότι εξαιρουμένου του "When I Was Young", στη συγκεκριμένη κυκλοφορία δεν εμφανίζεται κανένα άλλο μεγάλο τραγούδι από την εποχή των Animals που παίχτηκε στη συναυλία, προφανώς λόγω δικαιωμάτων. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και όποιος πήγε στο live δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένο το ντοκουμέντο από αυτό, με τα πραγματικά highlight να απουσιάζουν. Οι υπόλοιποι θα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο να επενδύσουν στο “Athens Traffic Live” όταν από αυτό λείπουν τραγούδια όπως τα "Don't Let Me Be Misunderstood" και "The House Οf Τhe Rising Sun".

Ανταπόκριση

Αντώνης Μουστάκας
 


 
5   Fates Warning - Live In Athens [DVD] (Inside Out, 2005)
Ηχογράφηση: Gagarin 205, Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2005

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που για διάφορους λόγους έχουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση από το ελληνικό κοινό. Τουλάχιστον, οι Fates Warning είναι από αυτούς που αξίζουν όση αναγνώριση κι αν λάβουν και τρόπον τινά ανταπέδωσαν την αγάπη που τους δείχνουμε με το "Live In Athens". Η εμφάνιση στο Gagarin 205 ήταν όσο καλή περιμέναμε να είναι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν τέσσερις οι λόγοι για τους οποίους δε θα την ξεχάσουμε. Πρώτον το setlist, δεύτερον η σημαντική επανεμφάνιση του Frank Aresti, τρίτον η ύπαρξη του σπουδαίου Nick D'Virgillio (Spock's Beard) πίσω από τα drums και τέταρτο και κυριότερο η απόκοσμη εμφάνιση του θρυλικού Kevin Moore στο "Still Remains" που άφησε κάποιους από εμάς παγωμένους. Αυτό το DVD έχει τεράστια συναισθηματική αξία για όσους ήμασταν εκεί, αλλά για να τα λέμε όλα το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον φτωχό από τεχνικής πλευράς (εικόνα, ήχος, κάλυψη).

Δείγμα

Χρήστος Καραδημήτρης
 


 
4   Iced Earth - Alive In Athens (Century Media, 1999 [CD] & 2006 [DVD])
Ηχογράφηση: Ρόδον club, Αθήνα, 23 & 24 Ιανουαρίου 1999

Οι δύο sold out εμφανίσεις των Iced Earth στην χώρα μας «αιχμαλωτίστηκαν» σε ένα ιστορικό πια άλμπουμ, το οποίο δεν λείπει από το σπίτι κανένα μεταλλά στην Ελλάδα. Με πολύ καλές επιλογές στο setlist και ενέργεια και πάθος στις εκτελέσεις των τραγουδιών, οι συγκεκριμένες συναυλίες έμειναν χαραγμένες στις καρδιές των οπαδών τους και όλων των υπόλοιπων φίλων του συγκροτήματος που επένδυσαν αργότερα στο πολύ δυνατό ηχητικό ντοκουμέντο, κάνοντάς το χρυσό σε πωλήσεις. Το DVD που ακολούθησε επτά χρόνια αργότερα μας προσέφερε και το οπτικό ντοκουμέντο από το μακρινό πια 1999, αλλά η ποιότητα της εικόνας, η σκηνοθεσία και η έλλειψη του encore το καθιστούν μια μέτρια συνολικά κυκλοφορία.

DVD Review

Αντώνης Μουστάκας
 


 
3   Nick Gravenites & John Cipollina - Live In Athens At Τhe Rodon (Music Box International, 1991 &  It's About Music, 2011)
Ηχογράφηση: Ρόδον club, Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 1987

Η ζωντανή αυτή ηχογράφηση προσφέρει στον ακροατή την σύμπραξη δύο σχολών: Του Chicago (Gravenites) και του San Francisco (Cipollina). O πρώτος υποστήριξε συνθετικά στο παρελθόν ιστορικούς καλλιτέχνες όπως η Janis Joplin, οι Paul Butterfield Blues Band και οι Quicksilver Messenger Service. Στους τελευταίους υπήρξε lead κιθαρίστας ο John Cipollina με τον οποίο αργότερα έφτιαξαν δικό τους συγκρότημα. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία δεν επιμελήθηκε από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν πως ηχογραφούνταν όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος ο Gravenites σε συνέντευξη που μας έδωσε φέτος. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ηχογράφηση αυτή αποτυπώνει «ωμά» την πολύ όμορφη σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών με highlights το jazzy "Anna" και την συναισθηματική διασκευή στο "Get Together" των Youngbloods. Με τέτοια ποιότητα και πάθος, το πείραγμα στο στούντιο θα ήταν περιττό έτσι κι αλλιώς.

Αντώνης Μουστάκας
 


 
2   Peter Gabriel - Live In Athens 1987 [DVD] (Eagle rock, 2013)
Ηχογράφηση: Θέατρο Λυκαβηττού, 7, 8 & 9 Οκτωβρίου 1987

Προτιμώ την progressive περσόνα του Peter Gabriel, από εκείνη της ethnic μεταμόρφωσής του. Αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία στην περίπτωση της συγκεκριμένης κυκλοφορίας, δεδομένου ότι αυτή αφορά τη μεταβατική του περίοδο από το ένα είδος στο άλλο. To "Live In Athens 1987" μας μεταφέρει στην τριήμερη συναυλία που έλαβε χώρα στο Λυκαβηττό το 1987, δηλαδή έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του εμπορικά επιτυχημένου "So", που απογοήτευσε όσους νοσταλγούσαν την εποχή που τραγουδούσε φορώντας μάσκα αλεπούς!
Πολύ επιτυχημένα σκηνοθετημένο από τον Michael Chapman, ενώ ο Martin Scorcese έχει αναλάβει την παραγωγή, προφανώς σε ανταπόδοση της «φιλοφρόνησης» για το σάουντρακ στην ταινία "Ο Τελευταίος Πειρασμός". Υπάρχει πλούσια καταγραφή backstage, ενώ η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ ικανοποιητική, με (αυτονόητη) εξαίρεση το κοντράστ που αναδεικνύεται όταν τα φώτα χαμηλώνουν. Αν δεν ανήκετε σε εκείνους που απέκτησαν το "So - 25th Anniversary Edition" για χάρη της συναυλίας στην Αθήνα δύσκολα θα αντισταθείτε στην κυκλοφορία αυτή, ως γνήσιοι φανατικοί φίλοι του όψιμου Gabriel.

Δείγμα

Τάκης Κρεμμυδιώτης
 


 
1   John Hammond Jr. - Στην Αθήνα / Live Ιn Greece (Αφοί Φαληρέα / Lyra, 1983 & Dynamic, 2006)
Ηχογράφηση: Κινηματογράφος Ορφέας, Αθήνα, 18, 19 & 20 Φεβρουαρίου 1983

Ήταν η εποχή που οι συναυλίες γίνονταν στους κινηματογράφους, ήταν η εποχή που οι συναυλίες στην Ελλάδα ήταν σπάνιες, ήταν η εποχή που οι ηχογραφήσεις κυκλοφορούσαν εν αγνοία ακόμα και του ίδιου του καλλιτέχνη. Σε ένα τέτοιο κλίμα ο Hammond ο νεότερος έφερε για τρεις βραδιές στην Αθήνα του 1983 τα πιο απλά, ακατέργαστα blues. Μια ενδεκάδα από τα κλασικότερα τραγούδια σύνθετων όπως ο Blind Lemon Jefferson, o Robert Johnson, o Bo Diddley κ.ά. παρουσιάζονται πειστικότατα από έναν καλλιτέχνη σε μια από τις καλές στιγμές της καριέρας του, σε ένα κοινό που εμφανώς δεν έχει χορτάσει ακόμα. Ο ήχος είναι ποιότητας καλού bootleg και η απόδοση του Hammond μάλλον άνιση. Μόνος με την ακουστική και τη φυσαρμόνικά του, δεν είναι πουθενά περισσότερο συγκλονιστικός από το "See That My Grave Is Kept Clean". Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε χωρίς την άδεια του Hammond από την εταιρία των αδερφών Φαληρέα και το 2006 επίσημα από την Dynamic.

Κώστας Σακκαλής

* To άλμπουμ "Big Time Sarah & The Chicago Blues Skyline - In Athens" (Αφοί Φαληρέα, 1983), που ηχογραφήθηκε τις ίδιες ημερομηνίες και στον ίδιο χώρο με αυτό του John Hammond, κυκλοφόρησε μόνο στην Ελλάδα και για αυτό δεν βρίσκεται στη λίστα μας.
 

Επιμέλεια: Αντώνης Μουστάκας
  • SHARE
  • TWEET