«10»: Λόγοι για να επισκεφτείς (και) το φετινό Street Mode Festival

Έφτασε ο καιρός για το γεγονός της χρονιάς στη Θεσσαλονίκη

Από τον Γιάννη Βόλκα, 25/09/2019 @ 12:11

Ο χρόνος περνά πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε. Οι συζητήσεις γύρω από το περσινό επετειακό Street Mode Festival κράτησαν για πολύ καιρό και ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι ερωτήσεις, οι παρακλήσεις και οι απαιτήσεις για το επόμενο. Το φεστιβάλ που προσελκύει κάθε χρόνο και περισσότερο κόσμο και ειδικά τα τελευταία έτη έχει μεγαλώσει «επικίνδυνα» έχει γίνει πλέον πόλος έλξης όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία. Μία από τις πολλές, αφού το Street Mode Festival δείχνει να πρωτοτυπεί για τα «φτωχά» ελληνικά πρότυπα και να δίνει το δικαίωμα στο κοινό να απαιτεί ένα πραγματικό φεστιβάλ όπως το έχουμε μάθει από τις χώρες του εξωτερικού. Φυσικά οι απαιτήσεις είναι σαν ένα συγκεκριμένο σημείο κάπου στα οπίσθια του ανθρώπου, «όλοι έχουν από μια». Μερικοί έχουν και περισσότερες... απαιτήσεις ντε!

Street Mode Festival 11

Το φετινό Street Mode Festival, το 11ο κατά σειρά έρχεται να συνεχίσει εξίσου δυναμικά με τα περσινά χρόνια και γιατί όχι να επιστρέψει δριμύτερο, ακόμα πιο μεγάλο και εντυπωσιακό, σε πολλούς τομείς. Εμείς ερχόμαστε εδώ ώστε να διαπιστώσουμε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που σε καλούν να επιστρέψεις ή να τιμήσεις το συγκεκριμένο event, το μεγαλύτερο happening της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά. Πολλούς λόγους τους γνωρίζετε ήδη και για αυτό έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήρια σας, έχετε κλείσει τα αεροπορικά σας και έχετε ζητήσει άδεια από την εργασία ή ακόμα και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Ίσως όμως δεν γνωρίζετε τι αλλάζει στο φετινό Street Mode, τι έχει προσθέσει η δραστήρια ομάδα του, αφού εδώ και χρόνια μόνο προσθέτει και ποτέ δεν κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα της διοργάνωσής του.

Street Mode Festival 11

1
Location Location Location
Street Mode Festival
To φετινό φεστιβάλ διεξάγεται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον περιμετρικό χώρο της αποθήκης 8 (Προβλήτα 2). Αυτό από μόνο του έχει διάφορα θετικά στοιχεία. Το προφανές είναι ότι βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμο από οποιαδήποτε περιοχή. Ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις του φεστιβάλ γίνονται σαφέστατα μεγαλύτερες αφού δεσμεύουν έναν χώρο 15 στρεμμάτων, τρεις φορές δηλαδή μεγαλύτερο από την περσινή χρονιά. Ένας χώρος άνετος, ασφαλής και κατάλληλος ώστε να φιλοξενήσει όλες τις δράσεις του Street Mode.
2
Name Your Price
Street Mode Festival
To Street Mode Festival ξεκίνησε με δωρεάν είσοδο, κάτι που κράτησε μέχρι και την 6η του χρονιά. Παρά την προσπάθεια των διοργανωτών είναι προφανές και λογικό ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ πλέον λόγω μεγέθους δεν θα μπορούσε να είναι δωρεάν. Καταφέρνουν όμως να διατηρήσουν την τιμή σε απόλυτα σεβαστά επίπεδα παρά το πλήθος και το μέγεθος των συγκροτημάτων που εμφανίζονται σε αυτό. Στην τελική φάση της προπώλησης το εισιτήριο τριημέρου κοστίζει 50 ευρώ (αν και οι ενδιαφερόμενοι είχαν δυνατότητα να τα προμηθευτούν νωρίτερα σε ακόμα πιο συμφέρουσα τιμή). Έχετε βρει πουθενά καλύτερη τιμή για εβδομήντα περίπου καλλιτέχνες;
3
All The World's A Stage
Street Mode Festival
Πέντε διαφορετικά stages είχε πέρσι, άλλες τόσες θα έχει και φέτος. Ένας αριθμός που φαντάζει αδιανόητος για τα ελληνικά δεδομένα. Η διαφορά στη φετινή διοργάνωση είναι ότι τέσσερα από τα πέντε stages θα είναι σε ανοιχτό χώρο, ενώ μοναδικό κλειστό θα είναι το Warehouse stage στην αποθήκη 8. Από τα τέσσερα εξωτερικά stages τα τρία από αυτά δεν θα συμπίπτουν χρονικά, αφήνοντας το κοινό να διχάζεται μόνο σε ό,τι αφορά το Warehouse stage και το CU stage. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η ενημέρωση από την πλευρά της διοργάνωσης δίνει αρκετό χρόνο στον ακροατή να κάνει τον προγραμματισμό της. Κάτι δηλαδή που γίνεται σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, αλλά δυστυχώς δεν θεωρείται πάντα δεδομένο στη χώρα μας.
4
Street Culture
Street Mode Festival
Το Street Mode Festival ποτέ δεν βασιζόταν μόνο στη μουσική ενώ στα πρώτα του χρόνια τα live acts ήταν μονάχα ένα μέσο διασκέδασης και επισφράγισης του event. Η κουλτούρα του δρόμου και όλες οι δραστηριότητες που τη συνοδεύουν ήταν και θα είναι σημαντικό μέρος του φεστιβάλ. Parkour, freerunning, dance/break dance battles, graffiti, BMX και skateboards όχι μόνο θα παραμείνουν ενεργά, αλλά φέτος οι συμμετέχοντες θα έχουν μεγαλύτερο και πιο άνετο διαθέσιμο χώρο ώστε να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
5
Next Big Thing
Street Mode Festival
Στην προσπάθειά του να στηρίξει νέους καλλιτέχνες και να τους δώσει «βήμα» στο φετινό Street Mode το φεστιβάλ δημιούργησε το Next Big Thing Contest, μια εξέλιξη δηλαδή των διαγωνισμών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα του contest που έληξε πριν μερικές μέρες είναι οχτώ νέα συγκροτήματα να κερδίσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα οι νικητές του διαγωνισμού είναι οι The Coconaut Rockers, The Drum Kicks, Citrus Blossom, Felony Case, Bard Noir, Schizodolls, Fingaz Crossed και Πισογύρισμα (Reliakou X Losp).
6
The Bands pt.1
Street Mode Festival
Όλα καλά και όμορφα αλλά αυτό που ενδιαφέρει κυρίως το κοινό είναι η μουσική. Στη συναυλιακή πραγματικότητα της χώρας μας ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τόσο πολλά συγκροτήματα σε μια εκδήλωση όσα μας έχει παρουσιάσει το Street Mode τα τελευταία χρόνια. Φυσικά πολλά και σημαντικά ονόματα μας έχουν επισκεφτεί. Δυστυχώς όμως πάντα αναγκαζόμαστε να αρκούμαστε σε πέντε-έξι μπάντες ανά μέρα και να το αποκαλούμε φεστιβάλ. Εβδομήντα περίπου καλλιτέχνες, ισάξιο μοίρασμα ανάμεσα σε αυτούς του εξωτερικού και στους Έλληνες καθώς και δίκαιο καταμερισμό ανάμεσα σε rock, punk, ska και hip hop.
7
The Bands pt.2
Street Mode Festival
Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παρευρεθεί σε οποιαδήποτε συναυλία ή φεστιβάλ αν τα συγκροτήματα που συμμετέχουν δεν είναι της αρεσκείας του. Πέρα από τα υποκειμενικά γούστα του καθενός όμως υπάρχει η αντικειμενική αξία και το μέγεθος της προσφοράς του κάθε καλλιτέχνη στη μουσική σκηνή που ανήκει. Έτσι αναμφίβολα η επιστροφή των Ska P στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που τους φιλοξένησε πρώτη, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Το ίδιο ισχύει για τους θεότρελους Turbonegro, για τους οποίους οι οπαδοί τους είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν από την άλλη μεριά του πλανήτη για ενα live. Τέλος, χωρίς να κάνουμε προσπάθεια να θεοποιήσουμε όλες τις μπάντες, με μια μικρή αναζήτηση γίνεται εύκολα αντιληπτή η προσφορά των Nebula, του Max Romeo, των Gang Of Four ή των Warrior Soul.
8
Support Your Local Rockstar
Street Mode Festival
Όσο και αν γκρινιάζουν πολλοί, η ελληνική σκηνή περνά περίοδο άνθισης. Αντί να καθήσουμε να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο διάφοροι εκφράζονται αρνητικά για ένα απόλυτα ευχάριστο γεγονός, αρκεί να ανοίξουμε τα αυτιά μας ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει τριγύρω μας. Οι γερόλυκοι του παρελθόντος υπάρχουν ακόμα κοντά μας και μάλιστα με πολύ αξιόλογες νέες δουλειές. Πάντα θα υπάρχει χώρος για τον Αγγελάκα, τον Παυλίδη, τους Nightstalker ή τους Λευκή Συμφωνία. Ταυτόχρονα νεότερες μπάντες δείχνουν ότι το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα. Σκεφτείτε τους Deaf Radio, τους Despite Everything, τους Bonzai ή τους Baildsa. Πολύ μεγάλη η συνεισφορά και του ελληνόφωνου hip hop με σοβαρό, κοινωνικοπολιτικό στίχο που επιτέλους δείχνει να προβληματιίζει το μυαλό της νέας γενιάς. Μόνο σεβασμός σε μπάντες όπως οι Στίχοιμα και οι Social Waste. Ολες οι προαναφερθείσες μπάντες και άλλες τόσες εξίσου σημαντικές (Naxatras, Vodka Juniors πχ) θα περάσουν από τα stages του Street Mode. Όπως και να 'χει σου δίνει ένα extra κίνητρο.
9
Day O
Street Mode Festival
Έχεις ένα φεστιβάλ με ένα πολύ προσιτό εισιτήριο και σου «πετάνε» και μια μέρα επιπλέον για προθέρμανση. Day 0 στην περίπτωση του Street Mode για την οποία οι κάτοχοι τριήμερου εισιτηρίου έχουν δικαίωμα δωρεάν εισόδου. Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι Villagers Of Ioannina City οι οποίοι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το ολόφρεσκο "Age Of Aquarius". Η εμφάνισή τους στην Αθήνα ακόμα αποτελεί θέμα έντονης συζήτησης, ο νέος δίσκος τους επίσης. Ξαφνικά και με συνοπτικές διαδικασίες η Day 0 έχει αποκτήσει το ίδιο ενδιαφέρον με τις υπόλοιπες τρεις μέρες του φεστιβάλ. Μαζί με τους VIC οι πολύ δυνατοί Tuber και οι ανερχόμενοι και ταλαντούχοι Halocraft.
10
The Streets Are Yours!
Street Mode Festival
Last but not least, ένας σημαντικός λόγος για να παρευρεθεί κανείς στο Street Mode είναι... το ίδιο το κοινό. Οι πολυπληθείς επισκέπτες του φεστιβάλ έδω και χρόνια δείχνουν ότι έρχονται με την καλύτερη διάθεση να διασκεδάσουν στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης. Ταυτόχρονα παραδίδουν σεμινάρια φεστιβαλικής νοοτροπίας αφού παρακολουθούμε με ευχάριστη έκπληξη τα ίδια άτομα να χορεύουν με reggae/ska, «να χτυπιούνται» με heavy rock ή punk και να ραπάρουν μαζί με τους αγαπημένους τους hip hop καλλιτέχνες. Η νοοτροπία αυτή αποτελεί την κινητήρια δύναμη που δίνει ώθηση σε όλα τα φεστιβάλ, άρα και στο Street Mode.
  • SHARE
  • TWEET