«10+1»: Τα άλμπουμ που καθόρισαν τον Bror Gunnar Jansson

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στον Σταυρό του Νότου μας εξομολογείται τις πιο σημαντικές επιρροές του

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 14/02/2020 @ 15:33

Ένα χρόνο περίπου μετά την παρουσίαση του από το site μας,  ο Σουηδός "one man band" έρχεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου στο Club του Σταυρού του Νότου για να μας διηγηθεί «μαύρες» ιστορίες συνοδεύοντας τις με παραδοσιακές blues, folk και country μουσικές.

Πριν από αυτό είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας τα άλμπουμ που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη, επηρεάζοντας τον σημαντικά στην μέχρι τώρα πορεία του.

Μέσα σε αυτά τα 10 +1 άλμπουμ κρύβονται πραγματικοί θησαυροί της αμερικάνικης, αφρικανικής αλλά και ευρωπαϊκής μουσικής που αξίζει να αναζητήσετε.

Επίσης μπορείτε να ακούσετε μια επιλογή μας από τη δισκογραφία του καλλιτέχνη εδώ

1
Various Artists - Negro Prison Songs
Bror Gunnar Jansson
Αυτή είναι μια συλλογή από ηχογραφήσεις που καταγράφηκαν από τον Alan Lomax στην κρατική φυλακή του Parchman, το 1947 και το 1948. Περιέχει τραγούδια εργασίας, φωνές, τραγούδια μπλουζ και συνεντεύξεις με τους κρατούμενους στη φυλακή.
2
Muddy Waters - His Best 1947-1955
Bror Gunnar Jansson
Το πρώτο άλμπουμ των μπλουζ που άκουσα πραγματικά. Είναι μια συλλογή από τις πρώτες ηχογραφήσεις του Muddy στην Chess Records. Το πρώτο μισό αυτής της δουλειάς είναι το αγαπημένο μου, όταν δεν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στο συγκρότημα. Συχνά μόνο ο Muddy σε κιθάρα και φωνητικά και ο Ernest "Big" Crawford στο μπάσο. Αυτό το δίδυμο είναι ένα από τα πιο groovy που έχει ηχογραφηθεί ποτέ κατά τη γνώμη μου.
3
Miles Davis - Live Evil
Bror Gunnar Jansson
To πρώιμο fusion του Miles και των συμπαικτών του είναι κάτι που πραγματικά μου αρέσει και ακούω εδώ και πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου μου αγόρασε αυτό το άλμπουμ όταν ήμουν 13 ή 14. Το λατρεύω.
4
Björk - Vespertine
Bror Gunnar Jansson
Αυτό ήταν το άλμπουμ που πραγματικά με έκανε να καταλάβω και να εκτιμήσω τη μουσική της Björk. Πολλά από τα τραγούδια σε αυτή την δουλειά λειτούργησαν σαν ένα soundtrack για μένα στα σχολικά μου χρόνια.
5
Umm Kulthum - Lelat Hob
Bror Gunnar Jansson
Όπως συμβαίνει συνήθως με τις ηχογραφήσεις της Umm Kulthum, και αυτό το άλμπουμ αποτελείται από μια και μόνο μεγάλη σύνθεση. Επίσης, ως συνήθως υπάρχει μια εισαγωγή δεκαπέντε λεπτών πριν η ίδια αρχίσει να τραγουδάει. Το ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να ακούσετε την Umm είναι ένα μεγάλο μέρος του μεγαλείου της μουσικής της κατά την άποψη μου. Η καλή τέχνη απαιτεί χρόνο. Υπάρχουν τόσες πολλές ηχογραφήσεις της και οι περισσότερες από αυτές είναι σπουδαίες. Νομίζω πως αυτή είναι μάλλον μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις της λόγω του ότι περιέχει ηλεκτρική κιθάρα. Όπως σε όλες τις ηχογραφήσεις της Umm το κοινό έχει πάρει φωτιά. Είναι στιγμές που η ορχήστρα πρέπει να σταματήσει και να περιμένει το κοινό να ηρεμήσει για να συνεχίσει το πρόγραμμα.
6
Tinariwen - Tassili
Bror Gunnar Jansson
Όταν άκουσα για πρώτη φορά τους Tinariwen (σε ένα φεστιβάλ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας), ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη για μένα. Είχα ακούσει παρόμοια μουσική πριν, αλλά ποτέ δεν άκουγα πραγματικά αυτό το είδος. Και σίγουρα ερωτεύτηκα αυτή τη μουσική.
7
Various Artists - Kentucky Mountain Music
Bror Gunnar Jansson
Δεν είναι ένα άλμπουμ, αλλά μια συλλογή σε επτά CD με μουσική από το Κεντάκι όπως καταγράφηκε στη δεκαετία του 1920. Κυρίως χορευτικά τραγούδια και μπαλάντες με θέμα δολοφονίες, και μου αρέσουν μπαλάντες που μιλούν για δολοφονίες! Κυκλοφόρησε από τη σπουδαία εταιρία Yazoo.
8
Various Artists - Southern Folk Heritage Series
Bror Gunnar Jansson
Και πάλι πρόκειται όχι για ένα άλμπουμ, αλλά μια συλλογή των καταγραφών λαϊκής μουσικής που έκανε ο Alan Lomax στην επαρχία το 1959. Και το έκανε για να αποδείξει στους διανοούμενους της πόλης ότι η «πραγματική» λαϊκή μουσική της Βόρειας Αμερικής δεν ήταν νεκρή αλλά στην πραγματικότητα υπήρξε ακόμα ακμάζουσα . Είναι χωρισμένο σε επτά θέματα και σε επτά LPs: Ήχοι του Νότου, μουσική βουνού, ρίζες των μπλουζ, λευκά spirituals, αμερικανικά λαϊκά τραγούδια για παιδιά, μαύρη εκκλησιαστική μουσική και πιο μοντέρνα blues.
9
John Coltrane / Archie Shepp - New Thing at Newport
Bror Gunnar Jansson
Αυτό το άλμπουμ χωρίζεται σε δύο μέρη όπου το πρώτο μέρος είναι με το θρυλικό κουαρτέτο του John Coltrane και στο δεύτερο μέρος παίζει η μπάντα του Shepp. Αν και είμαι ένας πραγματικός οπαδός της μουσικής του Coltrane, πρέπει να πω ότι είναι το δεύτερο μέρος αυτό που αγαπώ περισσότερο από αυτό το άλμπουμ. Ο Archie είναι στα καλύτερά του και με μια πραγματικά μεγάλη μπάντα. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ωμό, ισχυρό και όμορφο.
10
Taraf de Haidouks - Dumbala Dumba
Bror Gunnar Jansson
Σπουδαία λαϊκή μουσική της Ανατολικής Ευρώπης! Τρελά γρήγορα χορευτικά τραγούδια και αργές και λυπητερές μπαλάντες. Τους είδα και τους άκουσα μερικές φορές στο Γκέτεμποργκ. Πρώτη φορά ήταν το 1998 νομίζω, και τελευταία φορά πριν από μερικά χρόνια. Αλλά δεν είναι πραγματικά η ίδια μπάντα που ήταν πίσω στο 1998 - η συναυλία ήταν εκπληκτική!
+1
Orlando "Cachaito" Lopez - Cachaito
Bror Gunnar Jansson
Ένας από τους μεγαλύτερους Κουβανούς μπασίστες στην ιστορία. Αυτό το άλμπουμ είναι ένα είδος συνδυασμού παραδοσιακής κουβανέζικης λαϊκής και πιο σύγχρονης μουσικής.
  • SHARE
  • TWEET