«10»: Αγαπημένα τραγούδια των Baroness

Με αφορμή την επικείμενη συναυλία τους στο Gagarin το Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 18/10/2019 @ 14:16

Μετά από ένα δυνατό συναυλιακό καλοκαίρι κι έχοντας πια αισίως μπει στο φθινόπωρο, παρόλο που τίποτα στον καιρό δεν δείχνει κάτι τέτοιο, σιγά σιγά επιστρέφουμε στους κλειστούς συναυλιακούς χώρους αφού το 2019 φαίνεται πως μας επιφυλάσσει αρκετές ακόμη σπουδαίες συναυλιακές στιγμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση των Baroness στο Gagarin το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί το συγκρότημα από το 2007 που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, μέχρι και σήμερα δεν σταμάτησε να εξελίσσεται χαρίζοντας μας μερικούς από τους σημαντικότερους δίσκους των τελευταίων χρόνων.

Baroness

Το ατύχημα του 2012, στο οποίο ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα, είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ο Allen Blickle και ο Matt Maggioni, που είχε αντικαταστήσει τον Summer Welch, ενώ το 2017 αποχώρησε και ο Peter Adams που είχε μπει στο συγκρότημα το 2007, αφήνοντας τον John Baizley ως το μοναδικό original μέλος των Baroness. Το “Gold & Grey” όμως, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, απέδειξε πως το συγκρότημα έχει ακόμη πράγματα να δώσει, κάτι που καλούμαστε να διαπιστώσουμε και από κοντά το βράδυ του Σαββάτου.

Με αφορμή λοιπόν την επικείμενη πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος επί ελληνικού εδάφους, ξανακούσαμε όλη τη δισκογραφία τους κι επιλέξαμε δέκα αγαπημένα κομμάτια τους που θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε στη συναυλία τους.

Baroness

Spotify Playlist

1
The Birthing
Album: "Red Album"
The Birthing - Red Album
«Καλησπέρα σας, είμαστε οι Baroness και σύντομα θα κατακτήσουμε τον κόσμο». Αυτή ήταν η αίσθηση που μου είχε αφήσει το “Red Album” όταν κυκλοφόρησε. Και μπορεί να είχαν προηγηθεί δύο EPs, όμως σε καμία περίπτωση το 2007 δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτήν τη δισκάρα. Το δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ, με τίτλο “The Birthing”, ξεκινάει με κοφτές αργές κιθάρες και στη συνέχεια εξελίσσεται σε αριστούργημα χάρη στις maiden-ικες μελωδίες, τις επικές riff-αρες, το εκπληκτικό rhythm section αλλά και τα μοναδικά φωνητικά του Baizley.
2
Isak
Album: "Red Album"
Isak Album - Red Album
Το εναρκτήριο riff του “Isak” είναι αρκετό για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως αυτό μάλλον είναι ένα από τα πιο γαμάτα τραγούδια που γράφτηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Ο John Baizley δίνει μια εντυπωσιακή ερμηνεία ενώ οι βαριές και ασήκωτες κιθάρες εμπλουτίζονται με υπέροχες μελωδίες και καταλήγουν σε έναν σολιστικό οργασμό, ικανό να συγκινήσει ακόμη και τους πιο “παραδοσιακούς” μεταλλάδες εκεί έξω. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του συγκροτήματος.
3
A Horse Called Golgotha
Album: "Blue Record"
A Horse Called Golgotha - Blue Record
Ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος από την Georgia είναι αρκετά μεταβατικός καθώς διατηρεί πολλά στοιχεία της μέχρι τώρα καριέρας τους ενώ, παράλληλα, φανερώνει την κατεύθυνση που θα έπαιρναν στην πορεία.  Το "A Horse Called Golgotha" συνδυάζει άψογα όλα όσα κάνουν τους Baroness ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της εποχής μας. Φανταστικά riff, εντυπωσιακές κιθάρες, metal διάθεση που όμως φλερτάρει με το αμερικάνικο punk, κολλητικές φωνητικές μελωδίες κι όλα αυτά τέλεια ενορχηστρωμένα μέσα σε μόλις πέντε λεπτά.
4
Swollen And Halo
Album: "Blue Record"
Swollen And Halo - Blue Record
Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του τραγουδιού, η μελωδία, σου τραβάει κατευθείαν την προσοχή για να σε αρπάξει στη συνέχεια από τα μούτρα και να μην σε αφήσει μέχρι να τελειώσει. Οι Baroness εκτιμώ πως είναι από τα λίγα heavy συγκροτήματα εκεί έξω που καταφέρνουν να πετύχουν άψογα το συνδυασμό τεχνικής πολυπλοκότητας , ψυχεδελικής διάθεσης και rock’n’roll αμεσότητας με το "Swollen And Halo" να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αυτού του ισχυρισμού. Απλά καταπληκτικό.
5
Board The House
Album: "Yellow & Green"
Board The House - Yellow & Green
Όταν κυκλοφόρησε το 2012 ο τρίτος δίσκος των Baroness, έγινε σαφές πως το συγκρότημα είχε πια επιλέξει μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση. Όπως και να αισθάνεστε εσείς για αυτή την αλλαγή, νομίζω πως θα συμφωνήσετε πως τραγούδια όπως το "Board The House" κάνουν σαφές πως μπορεί οι τόνοι να έπεσαν όμως το συγκρότημα διατήρησε την ικανότητα να δημιουργεί σπουδαία κομμάτια που κουβαλάνε μια "larger than life" αίσθηση.
6
Cocainium
Album: "Yellow & Green"
Cocainium - Yellow & Green
Ή αλλιώς “όταν οι Baroness έπαθαν krautrock”. Ψυχεδελικές κιθάρες και μια πραγματικά υπέροχη μπασογραμμή ανοίγουν το δρόμο για ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έχουν γράψει οι Baroness. Με στοιχεία που συνδυάζουν άψογα την κληρονομιά των Can με το σύγχρονο rock και το alternative metal, το "Cocainium" για μένα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των σπουδαίων συνθετικών κι ενορχηστρωτικών ικανοτήτων του συγκροτήματος.
7
Take My Bones Away
Album: "Yellow & Green"
Take My Bones Away - Yellow & Green
Κατά τη γνώμη μου,  το “Take My Bones Away”  αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα για το πως πρέπει να ακούγεται το rock σήμερα. Ένα εισαγωγικό riff που αποτελεί τη χαρά του headbanger, πιασάρικα φωνητικά, κιθαριστικές μελωδίες που παραπέμπουν στα μεγαλύτερα συγκροτήματα του “σκληρού” ήχου και μπόλικος πειραματισμός που όμως δεν αλλοιώνει σε τίποτα την ταυτότητα του τραγουδιού. Κομμάτι φτιαγμένο για να ακούγεται live!
8
If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain?)
Album: "Purple"
If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain?) - "Purple"
Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εγώ θεωρώ το συγκεκριμένο τραγούδι φανταστικό. Από τον τρόπο που μπαίνει με τους στίχους “Kill the lights! There's something wrong with today” μέχρι το εθιστικό ρεφραίν κι από εκεί στο κλείσιμο με ένα από τα πιο όμορφα solo του δίσκου, οι Baroness αποδεικνύουν πως δεν γνωρίζουν περιορισμούς και πως γράφουν μουσική από καρδιάς αδιαφορώντας για το τι περιμένει ο κόσμος από αυτούς.
9
Shock Me
Album: "Purple"
Shock Me - Purple
Ελάχιστα σύγχρονα συγκροτήματα θα μπορούσαν να πετύχουν αυτό που πέτυχαν οι Baroness με το "Purple". Διατηρώντας τα περισσότερα από τα στοιχεία του παρελθόντος τους, έκαναν στροφή προς έναν πιο εμπορικό ήχο δημιουργώντας τραγούδια που κουβαλάνε βαριά τη σφραγίδα τους ενώ, παράλληλα, είναι προσβάσιμα σε ένα ακροατήριο που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τον σκληρό ήχο. Το “Shock Me” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης και, δικαίως, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του συγκροτήματος. 
10
Seasons
Album: "Gold & Grey"
Seasons - Gold & Grey
Το πρόσφατο άλμπουμ των Baroness εμπεριέχει μερικές εξαιρετικές συνθέσεις αν και η παραγωγή του δίσκου εκτιμώ πως δεν είναι αντάξια του ονόματός τους.  Όπως και να έχει, το “Seasons” είναι ένα υπέροχο κομμάτι που συνοψίζει όλη την πορεία του συγκροτήματος κι εμπεριέχει όλα όσα τους καθιστούν μοναδικούς. Εκπληκτική μπασογραμμή, φοβερές κιθάρες, απίστευτα ντραμς και μια παθιασμένη ερμηνεία από τον John Baizley.

Spotify Playlist

  • SHARE
  • TWEET