«10+1»: Σπουδαίες -«άγνωστες» και μη- guest συμμετοχές του Peter Green

Ο σπουδαίος κιθαρίστας έλαμψε όποτε τον κάλεσαν για βοήθεια οι σημαντικοί θαυμαστές και συνοδοιπόροι του

Ο Peter Green εκτός από την κληρονομιά των πρώτων δίσκων των Fleetwood Mac και τις δικές του συνθέσεις άφησε το στίγμα του και μικρές ή μεγαλύτερες δόσεις μαγείας ως «καλεσμένος» σε πολλές ηχογραφήσεις διαφόρων καλλιτεχνών.

Αρκετές από τις συμμετοχές του αυτές δεν αναφέρονται καν στους δίσκους ενώ άλλες έχουν καταγραφεί επίσημα.

Αλλού έπαιζε με τους ήρωες του, αλλού τον καλούσαν φίλοι είτε γιατί πίστευαν ότι θα χρωμάτιζε με το ιδιαίτερο ύφος του τις ηχογραφήσεις είτε γιατί ήθελαν να του δώσουν μια ευκαιρία να επιστρέψει στο στούντιο, μακριά από τη δίνη των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Παρακάτω θα βρείτε δέκα σημαντικές από αυτές τις συμμετοχές, διαλεγμένες μια προς μια, για να ανακαλύψετε (ή να θυμηθείτε) αυτές τις μικρές δόσεις μεγαλείου του σπουδαίου αυτού μουσικού.

Από τον Β.Β. King μέχρι τον Peter Gabriel και από τον Country Joe McDonald μέχρι τον Memphis Slim ο σπουδαίος αυτός μουσικός έλαμψε όποτε τον κάλεσαν για βοήθεια οι σημαντικοί θαυμαστές και συνοδοιπόροι του.

1
(single), 1969
Gordon Smith - Funk Pedal
Ο Green προωθεί τον φίλο του Gordon Smith στον Mike Vernon της Blue Horizon με στόχο ο δεύτερος να γράψει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο στη εταιρεία. Το ηλεκτρικό τζαμάρισμα των δύο τους στο στούντιο - εντελώς αντίθετο με την ακουστική μπλουζ κατεύθυνση του "Long Overdue" (1968) - θα κυκλοφορήσει τελικά ως single ένα χρόνο μετά το LP.
2
(The Answer), 1970
Pete Bardens - Don't Goof With A Spook
Μετά τη συνεργασία τους στους Peter B's Looners του Bardens όταν ήταν φιλόδοξοι, νέοι και άσημοι μουσικοί, ανταμώνουν ξανά για το προσωπικό, ψυχεδελικό άλμπουμ του σπουδαίου οργανίστα "The Answer" το 1970.
3
(Two), 1971
Toe Fat - A New Way
Ο Green, παλιός γνώριμος του τραγουδιστή των Toe Fat, Cliff Bennett, συμμετέχει «κρυφά» στο anthemic "A New Way" από τον δεύτερό τους δίσκο. Ένα ονειρικό τραγούδι που μοιάζει στην εξέλιξη του σαν outtake του "Then Play On" των Fleetwood Mac".
4
(Hold On Ιt's Coming), 1971
Country Joe McDonald - Mr. Big Pig
Ο Country Joe McDonald έχει ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του παράλληλα με τους Fish και ηχογραφεί το "Hold On Ιt's Coming" με τη βοήθεια σπουδαίων Άγγλων μουσικών όπως ο μπασιστας Alex Dmochowski των Aynsley Dunbar Retaliation, ο Spencer Davis. Στο συγκεκριμένο τραγούδι ο Peter Green «προσφέρει» στις κιθάρες.
5
(I Wish You Would), 1970
Brunning Sunflower Blues Band - Uranus
Ο Bob Brunning, πρώτος μπασίστας των Fleetwood Mac και ο Bob Hall - πιανίστας των Savoy Brown - δημιουργούν τους Brunning Sunflower Blues Band και ο Peter Green είναι δίπλα τους για να συνεισφέρει.
6
(Gass), 1970
Gass - Juju
Ο Bobby Tench του Jeff Beck Group και ο Godfrey McLean - ντράμερ στο "The End Of The Game" του Green - σχηματίζουν το Afro Rock σχήμα Gass, στο Juju τα ηνία αναλαμβάνει ο Peter Green.
7
(Dave Kelly), 1971
Dave Kelly - Green Winter
O Dave Kelly, σπουδαίος κιθαρίστας, μέλος των John Dummer Blues Βand και αδερφός της Jo Anne Kelly, καλεί τον Peter Green να παίξει σε μερικά κομμάτια στο σόλο άλμπουμ του το 1971, με πιο χαρακτηριστικό το instrumental με τον ίσως προφητικό τίτλο "Green Winter".
8
(In London), 1971
B.B. King - Caldonia
Κατά τη συνήθη τακτική των αρχών της δεκαετίας του '70,που ήθελε τους μεγάλους μαύρους bluesmen να ηχογραφούν στο Λονδίνο με τη νέα γενιά λευκών μουσικών του είδους σε συμπράξεις τύπου supergroup, ο B.B. Κing συνεργάζεται εδώ με τον Green σε μια κεφάτη εκτέλεση του κλασικού Caldonia.
9
(Blue Memphis), 1971
Memphis Slim - Chicago Seven
O έτερος γίγας των blues Memphis Slim μαζί με τον Peter Green σε ένα τραγούδι με έντονο κοινωνικό πολιτικό απόηχο που αναφέρεται στις συλλήψεις σημαντικών ακτιβιστών τον Αύγουστο του 1968 σε διαδηλώσεις έξω από το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στο Chicago.
10
(From Now Until Then), 1973
Richard Kerr - Be My Friend
Ο παραγωγός και μηχανικός ήχου Martin Birch - παλιός γνώριμος του Green από τους Fleetwood Mac - καλεί τον κιθαρίστα να βοηθήσει τον τραγουδοποιό Richard Kerr σε μια μπαλάντα που κλείνει ονειρικά με ένα χαρακτηριστικό του σόλο.
+1
(Up), 2002
Peter Gabriel - Sky Blue
Με την επάνοδο του στο προσκήνιο - μετά από χρόνια αγώνων με τους προσωπικούς του δαίμονες στα τέλη της δεκαετίας του 90 - ο παλιός θαυμαστής του Peter Gabriel τον καλεί για να τον τιμήσει στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ του "Up".
 
 
Επιλογές, κείμενα: Θωμάς Τριανταφύλου
Επιμέλεια κειμένων: Αντώνης Μουστάκας
  • SHARE
  • TWEET