«10»: Ξένα ονόματα του Street Mode Festival που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Το όνομα του φεστιβάλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, προσελκύοντας όλο και περισσότερα ονόματα

Ξεκινώντας από τη Θέρμη λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη το 2009, το Street Mode Festival κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και μεγαλύτερο. Ύστερα από πέντε χρόνια στην Πλατεία Θέρμης, το 2014 το φεστιβάλ μετακόμισε στην προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μιας και πλέον το θεατράκι της πλατείας ήταν πολύ μικρό για να το φιλοξενήσει.

Το φετινό Street Mode Festival εκτείνεται σε τέσσερεις ημέρες και φιλοξενεί για μια ακόμα φορά δεκάδες διεθνή και εγχώρια ονόματα. Πολλοί από τους καλλιτέχνες έχουν ξαναεμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη είτε στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ, είτε μεμονωμένα, όμως και φέτος οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να περιλάβουν στο line-up και καλλιτέχνες που έρχονται για πρώτη φορά στην πόλη.

Παρακάτω μιλάμε για δέκα από τα διεθνή ονόματα που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ενδέκατου Street Mode Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

1
Turbonegro
Turbonegro
Η δυναμική Turbojugend, ένα από τα φανατικότερα fan clubs του κόσμου, αναμένεται σύντομα να δώσει βροντερό «παρών» στην προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα αποβιβαστούν σε λίγες μέρες ο ναύτης Happy-Tom, ο Euroboy και το υπόλοιπο πλήρωμα των Νορβηγών για το πρώτο τους ρεσάλτο στην πόλη. Όποιος τους είδε στο Rockwave του '16 στην Αθήνα, ξέρει περίπου τι να περιμένει. Όποιος τους δει πρώτη φορά, ας είναι έτοιμος για χορό, χτύπημα, κούνημα και rock 'n' roll. Όσο κι αν ξενίσει κάποιους αρχικά η ίσως λίγο εκκεντρική και ιδιόμορφη εξωτερική εμφάνιση των Turbonegro, στο τέλος κανείς δε θα μείνει αμέτοχος στο μεγάλο πάρτυ που θα στηθεί εντός και εκτός σκηνής στο Street Mode. Ετοιμαστείτε να ιδρώσετε μέχρι τελευταίας ρανίδος χορεύονοτας και τραγουδώντας!

Μια πόλη, ένα φεστιβάλ, μια μπάντα, πολύς χορός! (Π.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "All My Friends Are Dead”
2
Green Lung
Green Lung
Με ένα EP και έναν μεγάλο δίσκο στο ενεργητικό τους, οι Green Lung έρχονται για να μας φέρουν το ψυχεδελικό heavy rock τους και να μας δείξουν ότι στη μουσική οι μαθητές μπορούν να επηρεάζονται από τους δασκάλους χωρίς να τους ξεπατικώνουν. Η αγάπη τους για τους προπάτορες Black Sabbath ξεχειλίζει από τα αυλάκια του μοσχοπουλημένου βινυλίου τους, αλλά το στονερο-doom τους έχει φρεσκάδα να δώσει. Τα φωνητικά του Tom Templar είναι από τα πιο μεγάλα τους ατού, ενώ τα πλήκτρα του John Wright δίνουν και μια πιο ψυχεδελική διάσταση στον ήχο τους, κάνοντάς τον πιο ενδιαφέροντα. Εν αναμονή μεγαλύτερων πραγμάτων από αυτούς, τους περιμένουμε στο Street Mode νέους, ωραίους και ορεξάτους. (Π.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Let The Devil In"
3
Pussy Riot
Pussy Riot
Αν μη τι άλλο, οι Ρωσίδες είναι σίγουρα πολυσυζητημένες. Ζώντας και εκφραζόμενες καλλιτεχνικά σε μια βαθιά συντηρητική χώρα όπως η Ρωσία, έφτασαν να περάσουν σχεδόν δυο χρόνια στη φυλακή εξ’ αιτίας συναυλίας που έδωσαν μέσα στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, το 2012. Οι Pussy Riot τα έχουν βάλει με τον συντηρητισμό, με τον σεξισμό και με τα πρόσωπα που τους εκφράζουν. Κι όλα αυτά, δεν αρέσουν σε πολύ κόσμο, γι’ αυτό και το κυνηγητό που υφίστανται. Το παρήγορο είναι ότι τους έχουν υπερασπιστεί πολλοί, μεταξύ αυτών και γνωστοί συνάδελφοί τους μουσικοί, υπερασπιζόμενοι με αυτόν τον τρόπο και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτή που τόσο πολύ αγαπάνε να μισούνε άνθρωποι όπως ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ και οι εκάστοτε εκκλησιαστικοί άρχοντες. Θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εμφανίσεις του φεστιβάλ. (Π.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Make America Great Again"
4
Thundermother
Thundermother
Οι Σουηδέζες Thundermother, υπό την ηγεσία της κιθαρίστριας και κύριας συνθέτιδας Filippa Nässil, είναι ένα ακόμα all-girl γκρουπ που θα εμφανιστεί στο φετινό Street Mode. Πριν δύο χρόνια η Nässil χρειάστηκε ουσιαστικά να ξαναφτιάξει το συγκρότημα, μιας και τέσσερα μέλη αποχώρησαν μονομιάς, όμως τα κατάφερε μια χαρά, όπως φάνηκε από τον ομώνυμο περσινό τους δίσκο. Με τρεις συνολικά δίσκους στο παλμαρέ τους, το επηρεασμένο από τους AC/DC rock 'n' roll τους συνδυασμένο με τα παλιακά φωνητικά της Guernica Mancini θα επιχειρήσει να κουνήσει μερικούς γοφούς, αλλά και μερικούς λαιμούς στην προβλήτα της Θεσσαλονίκης. Be there, γιατί το θέαμα προβλέπεται κεφάτο και διασκεδαστικό. (Π.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Whatever"
5
Nick Oliveri
Nick Oliveri
Ο «τρελλός του χωριού» Nick Oliveri με θητεία σε μερικά από τα μεγαλύτερα stoner σχήματα, δε σταμάτησε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες να είναι ενεργός στα μουσικά δρώμενα. Στο φετινό Street Mode αναμένεται να εμφανιστεί δις - τόσο με τους Dwarves, με τους οποίους παίζει μπάσο εδώ και μερικά χρόνια, όσο και με το προσωπικό του σχήμα Death Electric. Το set των δεύτερων, προς μεγάλη μας ικανοποίηση, πρόκειται να περιλαμβάνει υλικό μόνο από Kyuss, Queens Of The Stone Age και Mondo Generator. Έχοντας συνεισφέρει σημαντικά κατά το πέρασμά του και στις τρεις αυτές μπάντες, αναμένουμε μια αναβίωση της ιστορίας του stoner από έναν από τους σημαντικότερους και χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του. Ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο σπουδαία μουσική έχει βγει από την καυτή άμμο της ερήμου του Palm Springs. (Π.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Another Love Song"
6
Satanic Surfers
Satanic Surfers
Η θρυλική σουηδική skate punk μπάντα από το Λουντ έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό με το νεύρο και τις επιθετικές μελωδίες της. Μετά το επταετές διάλειμμα τους επέστρεψαν με το "Back From Hell" και μία περιοδεία στην Ευρώπη που θύμισε στη Γηραιά Ήπειρο πώς παίζεται το παλιό καλό βρώμικο punk. Ακόμα κι αν το συγκεκριμένο είδος δεν περνά και την καλύτερη του φάση, μία στάση στο main stage για να δεις τους Satanic Surfers επί τω έργω είναι απαραίτητη, αν θέλεις η εμπειρία σου στο Street Mode να θεωρείται ολοκληρωμένη. Στα συν το ότι θα τους συνοδεύουν οι Vodka Juniors. (Β.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Hero Of Our Time"
7
Nebula
Nebula
Φτιαγμένοι από πρώην μέλη των μεγάλων Fu Manchu που αποχώρησαν από τους Καλιφορνέζους κάπου μεταξύ "In Search Of..." και "The Action Is Go", οι Nebula μας έδωσαν πέντε δίσκους πριν αράξουν – πιθανότατα «πίνοντας» τους μπάφους τους - και ξεκουραστούν για μερικά χρονάκια. Ο Eddie Glass και ο Tom Davies πρόσφατα τους επανασχημάτισαν και μας επισκέπτονται με νέο δίσκο στις αποσκευές τους το πολύ καλό "Holy Shit". Το λιμάνι αναμένεται να ξεχειλίσει από τα βαριά, fuzzy, ψυχεδελικά riffs των Αμερικανών, που ερχόμενοι από την καλύτερη εποχή του stoner rock αποτελούν μία από τις προτάσεις σε αυτόν τον ήχο για το φετινό φεστιβάλ και έχουν όλα τα φόντα για να αναδειχτούν ως ένα από τα πιο δυνατά του χαρτιά. Αναμείνατε απογείωση προς άλλες διαστάσεις! (Π.Κ.)

Περιμένουμε να ακούσουμε: "To The Center"
8
Moscow Death Brigade
Moscow Death Brigade
Hip hop και κοινωνικοπολιτική κριτική από τη Μόσχα με αγάπη. Οι τρεις μασκοφόροι διατηρούν την ταυτότητα τους κρυφή και έρχονται να ξεσηκώσουν το κοινό και να αποδείξουν ότι η μάχιμη μουσική δε γνωρίζει όρια και σύνορα. Η αντιφασιστική τους ταυτότητα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της συντηρητικής Ρωσίας αλλά και του χώρου των κινημάτων, χωρίς αυτό να τους εμποδίζει από το να μετατρέπουν κάθε τους live σε ακτιβιστικές δράσεις. Τα hardcore punk στοιχεία και οι καταγγελτικοί στίχοι ξεχωρίζουν τους Moscow Death Brigade από τα υπόλοιπα hip hop σχήματα και η εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη θα είναι ανάμεσα στα highlights των ημερών. (Β.Κ.)​

Περιμένουμε να ακούσουμε: "It’s Us"
9
The Dwarves
The Dwarves
Πλησιάζοντας την εκκεντρικότητα και την ιδιομορφία των Turbonegro, οι Dwarves επί περίπου τριάντα χρόνια σοκάρουν και τρομοκρατούν με τις punk κυκλοφορίες και τις ακόμα πιο punk ζωντανές τους εμφανίσεις τα πλήθη. Το διαπίστωσε η Αθήνα πριν λίγους μήνες με την εμφάνισή τους στο An Club - ήρθε πλέον και η ώρα της Θεσσαλονίκης. Η περσινή χρονιά τους βρήκε με νέο δίσκο, το "Take Back The Night", για τον οποίο στρατολόγησαν και τον Nick Oliveri στο μπάσο. Αυτό που περιμένουμε από τους Νάνους είναι να μας μεταφέρουν ζωντανά μπροστά στα μάτια μας και, γιατί όχι, εν μέρει να μας μεταδώσουν, τη punk ορμή τους, την αλητεία τους και τη γνησιότητά τους. Κάτω οι νόρμες! Οι θεατές ας είναι προετοιμασμένοι και για ενδεχόμενο striptease… (Π.Κ.)​

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Better Be Women"
10
Nova Twins
Nova Twins
Οι Amy Love και Georgia South συναντήθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και δημιούργησαν τις Nova Twins, ένα δυναμικό ντουέτο που συνδυάζει τo πειραματικό hip hop με τις πιο νευρώδεις εκφάνσεις του ανεξάρτητου rock. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι άνοιξαν τις εμφανίσεις των Prophets of Rage και ο Tom Morello τις χαρακτήρισε «Την καλύτερη μπάντα που έχεις ακούσει». Μετά από αυτό, ποιοι είμαστε εμείς που θα τον αψηφήσουμε; Δε μένει παρά να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια (και αυτιά) αν αυτές οι νεαρές αποτελούν μία νέα λαμπρή συνεισφορά της Βρετανίας στη rock μουσική. (Β.Κ.)​

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Bassline B*tch"
  • SHARE
  • TWEET