«10»: Άλμπουμ που επηρέασαν τους Paladine

Επιλογές που ενέπνευσαν την μπάντα σε δημιουργικό επίπεδο

Από τον Σπύρο Κούκα, 29/03/2021 @ 13:45

Το πολύ καλό "Entering The Abyss" μάς έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους Paladine, ρωτώντας τους για τις δημιουργικές τους επιρροές που οδήγησαν στο αποτέλεσμα που ακούμε στο έργο τους. Έτσι, ο Χρήστος Στεργιανίδης (μπάσο), ο Νίκος Πρωτονοτάριος (φωνή) και ο Σωτήρης Παρασκευάς (κιθάρα), ο βασικός συνθετικός πυρήνας του σχήματος δηλαδή, επέλεξαν δέκα δίσκους που καθόρισαν την οπτική τους στη μουσική, λέγοντας μας λίγα λόγια για εκείνους.

1
Heavens Gate - "Living In Hysteria"
Heavens Gate - Living In Hysteria
Ένας δίσκος σταθμός για το ευρωπαϊκό power metal κυρίως και η μεγαλύτερη βάση για τους Paladine. Όντας αγαπημένη μου μπάντα, ο δίσκος αυτός αλλά και η μπάντα καθεαυτή, έχοντας το ύφος και την κουλτούρα που με αντιπροσωπεύει, γρήγορες κιθάρες, μελωδίες και μελωδικές γραμμές, άρτια μουσικότητα και σόλο, άναψε τη φλόγα των Paladine. (Χρήστος Στεργιανίδης)
2
Watchtower - "Control And Resistance"
Watchtower - Control And Resistance
Αν κάποιος είναι πριν από την εποχή του κινδυνεύει να αποτύχει. Αν κάποιος είναι στην εποχή του έχει καλές πιθανότητες να πετύχει. Αν είσαι λίγο πιο μπροστά από την εποχή σου έχεις ακόμα περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις. Αν όμως είσαι πολύ μπροστά από την εποχή σου η ιστορία έχει αποδείξει ότι κινδυνεύεις σε όλους τους τομείς. Ρωτήστε τον Κοπέρνικο, τον Γαλιλαίο, τον Γκάντι, τον John Lennon και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μπορεί ευτυχώς οι Watchtower να μην κινδυνεύουν αλλά σίγουρα είναι ένα από τα συγκροτήματα που υπήρξαν μπροστά από την εποχή τους. Πολύ μπροστά... Ίσως να κονταροχτυπιούνται με τους King Crimson. Συγκεκριμένα το "Control And Resistance" μου ανατίναξε το κεφάλι την εποχή που το άκουσα και προφανώς δεν με καταλαβαίνει κάνεις για αυτό το μπερδεμένο πράγμα που έφτανε στα αυτιά τους ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονταν τότε η πλειοψηφία των ακροατών. Ένα διαμάντι που θάφτηκε κατά τη γνώμη μου. Λάτρεψα αυτό το συγκρότημα από τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα. Δυνατοί, οργισμένοι, ευφυέστατοι, αντισυμβατικοί, πολύ αντιεμπορικοί και ασύλληπτοι παικταράδες! Δυστυχώς η αναγνώριση τους έγινε πολύ αργότερα και εντελώς έμεσα μιας και όλο πιο πολλές μπάντες ξεπηδούσαν με ξεκάθαρες επιρροές από το παίξιμο και τον ευφυέστατο και ιδιαίτερο τρόπο που συνθέταν. Μουσικοί και μεγάλες μπάντες όπως οι Death με τη δισκάρα "The Sound Of Perseverance" όπου η εμφανής επιρροή από Watchtower κάνει καραμπάμ. Το λατρεύω μέχρι σήμερα. (Νίκος Πρωτονοτάριος).
3
Kamelot - "Karma"
Kamelot - Karma
Ένας εξαιρετικός δίσκος από μία από τις αγαπημένες μου μπάντες. Είναι από τα πρώτα άλμπουμ που άκουσα στον χώρο του επικού ήχου, αλλά και στον χώρο της metal γενικότερα. Θεωρώ ότι οι συνθέσεις που περιέχει είναι ανάμεσα στις καλύτερες στο συγκεκριμένο είδος μουσικής και αφήνουν ένα επικό-μαγικό συναίσθημα. Έχω επηρεαστεί πολύ προσωπικά από αυτόν τον δίσκο, όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζω τις μελωδίες και αποτελεί βασική επιρροή για τους Paladine. (Σωτήρης Παρασκευάς)
4
Judas Priest - "Painkiller"
Judas Priest - Painkiller
Ό,τι και να πούμε για αυτό το διαμάντι του heavy metal θα είναι λίγο. Δυναμικότητα στο μέγιστο βαθμό, ξέφρενες ρυθμικές κιθάρες, δίφωνα θέματα, καταιγιστικά φωνητικά. Καταπληκτική ατμόσφαιρα. Ένας δίσκος που δεν αφήνει να πάρεις ανάσα. Βασικό στερέωμα για αμέτρητες μπάντες, έτσι και για τους Paladine. Μεγάλη επιρροή, κυρίως στη ρυθμική αγωγή και στην ατμόσφαιρα. (Χρήστος Στεργιανίδης)
5
Manowar - "Hail To England"
Manowar - Hail To England
Ήταν ο τέταρτος δίσκος των Manowar που άκουσα τότε. Και γενικά παρόλο που τον άκουσα σε μια εποχή που ήταν μόδα όλοι να κράζουν τους Manowar με την πλειοψηφία αυτών να μην έχουν ακούσει ποτέ κομμάτια τους, έμενα με κέρδισε και έγινα και εγώ ένας φανατικός στρατιώτης των Manowar (Είμαστε επικίνδυνοι... ούτε ο Όντιν δεν σε σώζει από εμάς αν πεις κακή κουβέντα για αυτούς). Γενικά έχει πολύ πλάκα όταν μιλάς με κόσμο για τους Manowar που υποτίθεται τους κράζουν αλλά όταν τους λες,ας πούμε, «το "Heart Of Steel" δεν σου αρέσει», σου λένε «εκτός από αυτό»; Δηλαδή «το "Gayana" δεν σου αρέσει;» - «Εκτός από αυτό;» και πάει λέγοντας για το "Hail Αnd Κill", το "Bridge Of Death", το "Master Of The Wind" και ούτω καθεξής. Όπως και να έχει, το "Hail To England" είναι από τις μεγαλύτερες επιρροές του είδους και αυτό το αποδεικνύει η ιστορία. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταλάβεις το τι είναι ποιοτικό με το να βλέπεις κάτι να το αντιγράφουν για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι σήμερα άπειρα συγκροτήματα Manowar-ίζουν. Τα φιλιά μου στους haters των Manowar!! Φυσικά αστειεύομαι... ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΟΝΤΙΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ!!!ΑΑΑΑΡΡΡΡ!! (Νίκος Πρωτονάριος)
6
Riot - "Thundersteel"
Riot - Thundersteel
Ένας δίσκος ο οποίος είναι ίσως από τους πιο συναισθηματικούς στον χώρο του US Metal. Καταπληκτικές συνθέσεις, υπέροχες μελωδίες και κομμάτια με τόσο πάθος παιγμένα που σε βάζουν μέσα στο κλίμα των στίχων και σε ταξιδεύουν. Ο ήχος στις κιθάρες είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει απόλυτα και γενικά οι εναλλαγές από γρήγορα σε πιο αργά κομμάτια και μετά mid-tempo γενικά μέσα στον δίσκο είναι κάτι που λατρεύω. (Χρήστος Στεργιανίδης)
7
Seventh Wonder - "Mercy Falls"
Seventh Wonder - Mercy Falls
Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερος fan των Seventh Wonder, δεν με ενοχλούσε η ξεκάθαρη εμφανής επιρροή των Dream Theater. Ίσα-ίσα ήταν και λόγος για να ακούσω δουλειές τους. Στην πλειοψηφία δεν μου είπαν ποτέ πολλά με εξαίρεση το "Mercy Falls", το όποιο με ανατίναξε τόσο συνθετικά όσο και το concept. Συνδέθηκα βαθειά με την ιστορία που διαδραματίζεται στον δίσκο. Είναι ένα concept που θα μπορούσε άνετα να γίνει πετυχημεένη Hollywood-ιανή ταινία με βαθειά μηνύματα. Εν τέλη χαίρομαι που είναι μουσική και όχι ταινία γιατί σίγουρα θα μου χάλαγε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που μου έπλασε τότε ακούγοντας το. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ακόμα και το concept έχει πολλές επιρροές από το concept του "Metropolis…" και θα έχει δίκιο. Αλλά για εμένα πήραν κάτι που ήδη έλαμπε και το φώτισαν παραπάνω. Και αυτό είναι που μετράει. Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο Πικάσο έχει πει «Ο κακός καλλιτέχνης αντιγραφεί…ο καλός καλλιτέχνης κλέβει». (Νίκος Πρωτονοτάριος)
8
Iced Earth - "Horror Show"
Iced Earth - Horror Show
Μπορεί ο δίσκος των Iced Earth να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτικός για τους Paladine όσο δείχνει εξαρχής αλλά ένας πολύ βασικός κορμός στις ρυθμικές κιθάρες επηρεάστηκε από αυτόν εδώ τον δίσκο. Τα κοφτά riff, οι διαφορετικότητα της φωνής ανάλογα το κομμάτι και γενικά ο χαρακτήρας αυτού του δίσκου υπόβοσκε σε παρά πολλές συνθέσεις της μπάντας. Μπορεί να μην είναι από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους και μπάντα αλλά έπαιξε μεγάλο ρόλο στον ήχο των Paladine. (Χρήστος Στεργιανίδης)
9
Helloween - "Walls Οf Jericho"
Helloween - Walls Οf Jericho
Πριν ακούσω το "Walls Of Jericho" τα ακούσματα μου περιορίζονταν σε κακά underground ακούσματα με θορύβους, κραυγές και άτεχνα ξυσίματα που προκαλούσαν ρήξη τύμπανου ακόμα και στα πιο χαμηλά db. Μέχρι που άκουσα το Walls Of Jericho και οι πρώτες θυμάμαι σκέψεις μου ήταν οι εξής: «Α, ώστε παίζεται και έτσι η μουσική!». Μου άλλαξε 180 μοίρες όλα μου τα ακούσματα και την οπτική μου απέναντι στο καλύτερο και ποιοτικότερο. Προφανώς δεν θα το προτείνεις σε έναν νέο οπαδό του σκληρού ήχου στην εποχή μας μιας και έχει εξελιχθεί ασύλληπτα το power metal από τότε, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι ο δίσκος αυτός είναι ένα τεράστιο γερό θεμέλιο, το οποίο γέννησε όλη την εξέλιξη του υπέροχου power metal κόσμου που εξελίχτηκε με τα χρόνια και ακόμα και στις μέρες μας. (Νίκος Πρωτονοτάριος)
10
Symphony X - "Paradise Lost"
Symphony X - Paradise Lost
Ο συγκεκριμένος δίσκος μπορεί να μη θυμίζει τον ήχο των Paladine, όμως αποτέλεσε τροφή για μελέτη, καθώς μέσα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα συνθετικά «κόλπα», τα οποία με έχουν επηρεάσει στον τρόπο που γράφω μουσική γενικότερα. Επίσης, είναι βασική προσωπική μου επιρροή στο κιθαριστικό κομμάτι, καθώς ο Michael Romeo είναι ο αγαπημένος μου κιθαρίστας και τα solo σε αυτό το άλμπουμ είναι από τα καλύτερά του. Αυτή η επιρροή δεν κρύβεται καθόλου εάν προσέξει κανείς τα solo μου στους Paladine. (Σωτήρης Παρασκευάς)
  • SHARE
  • TWEET