Sonic Bait Festival (Villagers Of Ioannina City, 1000Mods, Chipper) @ Μονή Λαζαριστών 01/09/23

Άψογη διοργάνωση, down to earth συμπεριφορά συγκροτημάτων και κόσμος που τίμησε την εγχώρια σκηνή στο επιτυχημένο πρώτο Sonic Bait Festival

Από τον Γιάννη Βόλκα, 06/09/2023 @ 15:54

Δεν έχει σημασία αν βρισκόμαστε στην αρχή της φθινοπωρινής σεζόν ή στο τέλος της καλοκαιρινής. Σημασία έχει η προσπάθεια γέννησης ενός νέου festival στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φυσικά στον αντίλογο θα ειπωθούν πολλά. «Δεν γίνεται festival με τρία ονόματα», «πάλι τα ίδια και τα ίδια», «φέρτε τον τάδε και τον δείνα» και πολλά ακόμα σχόλια τα οποία στερούνται επιχειρημάτων. Κάθε νέα κίνηση που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να κάνει προσεκτικές κινήσεις, να πράξει ως ένα σημείο εκ του ασφαλούς και σιγά σιγά να «μεγαλώσει» και να εξελιχθεί. Το Sonic Bait Festival όμως έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη και το κοινό της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε θερμά στο κάλεσμα. Έτσι παραπάνω από δυόμιση χιλιάδες κόσμου γέμισαν την Μονή Λαζαριστών που ξαναέζησε μέρες δόξας θυμίζοντάς μας την εποχή, σχεδόν πριν δυο δεκαετίες, που εκεί εμφανίζονταν οι Kraftwerk, οι Queens Of The Stone Age ή οι Megadeth.

Εμείς φροντίσαμε να φτάσουμε στον χώρο νωρίς για να προλάβουμε όλα τα συγκροτήματα και με μεγάλη μας ικανοποίηση συνειδητοποιήσαμε ότι το ίδιο έπραξε και μεγάλη μερίδα του κοινού. Αυτό έδωσε την απαραίτητη ώθηση στους Chipper να ανοίξουν την βραδιά με περίσσια όρεξη. Αρχή με το πιασάρικο "Self Patron" από το ομώνυμο ντεμπούτο τους και συνέχεια με το πρόσφατο και πολύ δυνατό "Oldschool Rocket Army". Σε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό σετ συμπερίλαβαν συνθέσεις από το "Self Patron", τα δυο τελευταία video-singles, το προαναφερθέν και το "Remedy Light" αλλά και δυο καινούργιες συνθέσεις, το "Libertalia" και το "Inner Self", του οποίου την κυκλοφορία περιμένουμε άμεσα. Γενικότερα οι Chipper πραγματοποίησαν μια τιμιότατη εμφάνιση με εμπειρία και άνεση επί σκηνής διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ύφος χαμηλών τόνων που τους κάνει ακόμα πιο συμπαθείς.

Chipper

SETLIST

Self Patron
Oldschool Rocket Army
Remedy Light
Inner Self
Libertalia
Lonesome Killer
Brains Of The Railings

Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, πήραν την σκυτάλη οι 1000Mods τους οποίους για κάποιο λόγο είχα αρκετό καιρό να παρακολουθήσω ζωντανά, γεγονός που έκανε την εμφάνισή τους ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Γνωστή άλλωστε η αγάπη του κοινού για τους Πελοποννήσιους ήρωες και έτσι ο ρόλος τους δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Με ένα setlist παρόμοιο με αυτό που παρουσίασαν στην Μαλακάσα τον Ιούλιο το οποίο περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές την πλούσιας πλέον δισκογραφίας τους δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο.

1000Mods

Το αλήτικο rock των κομματιών του "Youth Of Dissent" λειτουργεί άψογα στις ζωντανές εμφανίσεις και δένει πανέμορφα με τις παλιότερες επιτυχίες δημιουργώντας ένα σφιχτοδεμένο αποτέλεσμα, άσχετα αν το κοινό δείχνει ακόμα να προτιμά τις παλιότερες συνθέσεις, κρίνοντας από τις αντιδράσεις σε κομμάτια όπως το "El Rollito" ή το "Vidage". Αναμφίβολη η αξία του "Super Van Vacation" ακόμα και 12 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. O Dani χωρίς να ζορίζεται επιβάλλει την παρουσία του πάνω στο stage, ο Λάμπρος γκρεμίζει τα τύμπανα με κάθε ευκαιρία ενώ οι δυο κιθάρες γέμισαν riffs την Μονή (με τον Γιώργο ειδικότερα να αλωνίζει γεμάτος ενέργεια την αριστερή μεριά της σκηνής). Αρχηγική εμφάνιση από τους 1000Mods οι οποίοι ζέσταναν για τα καλά τον χώρο.

1000Mods

SETLIST

Pearl 
Warped
Electric Carve
Loose
So Many Days
Low
Road To Burn
El Rollito
Mirrors
Into The Spell
Vidage
Super Van Vacation

O χώρος είχε γεμίσει πλέον ασφυκτικά και οι Villagers Of Ioannina City ανέβηκαν στην σκηνή μέσα σε έντονα χειροκροτήματα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την πρώτη φορά που ακούσαμε το "Welcome" και ακόμα ανατριχιάζουμε με την υποχθόνια εισαγωγή του "Age Of Aquarius". Οι Γιαννιώτες ζουν ακόμα στην εποχή της εξέλιξης και της προόδου ακόμα και υπό τις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονης ελληνική κοινωνίας. Για αυτό τον λόγο τα λίγα λόγια που απευθύνει στο κοινό ανάμεσα στα τραγούδια ο Αλέξης Καραμέτης ακούγονται τόσο αληθινά.

Villagers Of Ioannina City

Φυσικά οι πολυαγαπημένοι V.I.C είχαν κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις και την συμπάθεια του ελληνικού κοινού και αυτό φαίνεται σε κάθε τους live και στην ανταπόκριση του κόσμου σε οποιαδήποτε νότα του "Riza". Από την πλευρά τους, όλα τα μέλη των Villagers απέδιδαν αψεγάδιαστα τον ρόλο τους ενώ ευχάριστη εντύπωση προκαλούσε η συμπεριφορά των πνευστών που στα διαλείμματά τους «χτυπιόντουσαν» στην δεξιά πλευρά της σκηνής απολαμβάνοντας το υπόλοιπο της συναυλίας σαν απλοί fans.

Villagers Of Ioannina City

Τo ψυχεδελικό background έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στην δημιουργία μιας όμορφης οπτικοακουστικής ατμόσφαιρας. Φυσικά τα γνωστά κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν στις συναυλίες τους μας λείπουν αλλά οι ίδιοι οι Villagers, πολύ σωστά, αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν με μεγάλη συχνότητα διότι ο σκοπός τους ήταν ανέκαθεν να περάσουν μια σωστή άποψη και όχι η εκμετάλλευση τους για προσωπικά οφέλη. Η τριλογία που έκλεισε την βραδιά με τον πιο δυναμικό τρόπο περιείχε τα "For The Innocent" και τα κλασικά "Ti Kako" και "Ζvara". H ώρα ήταν ακριβώς 11:40, ο κόσμος περίμενε το "Karakolia" αλλά το «σφιχτό» πρόγραμμα της Μονής Λαζαριστών (της γειτονιάς της περιοχής για να είμαστε ακριβείς) δεν θα μπορούσε να επιτρέψει καθυστερήσεις. Ορισμένοι δυσαρεστήθηκαν αλλά φανταστείτε 2500 κόσμου να τραγουδούν τους γνωστούς στίχους την ώρα που οι μπάτ.. η ελληνική αστυνομία θα πραγματοποιούσε στην πραγματικότητα είσοδο στην χώρο. Πιθανό να θρηνούσαμε θύματα και δεν υπήρχε λόγος να λήξει με τέτοιο τρόπο η όμορφη αυτή βραδιά. Οι ίδιοι οι V.I.C παρέμειναν στην άκρη της σκηνής αποδεικνύοντας ότι δεν είχαν καμία διάθεση να αποχωρήσουν.

Villagers Of Ioannina City

Γενικότερα το κλίμα στην Μονή Λαζαριστών θύμιζε γιορτή (και όχι «πανηγύρι») και σε αυτό συνέβαλαν άπαντες. Η άψογη διοργάνωση, η down to earth συμπεριφορά των συγκροτημάτων και πάνω από όλα η έντονη διάθεση του κόσμου που ήρθε για να να τιμήσει τρία εγχώρια συγκροτήματα και να διασκεδάσει με την μουσική τους. Από την άλλη το νεοσύστατο Sonic Bait Festival κρίνεται πέρα ως πέρα επιτυχημένο και εμείς ήδη περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις τους.

Villagers Of Ioannina City

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Welcome
Age Of Aquarius
Nova 
Skaros
Dance Of Night
Arrival
Father Sun
Millenium Blues
Cosmic Soul
For The Innocent
Ti Kako
Zvara

  • SHARE
  • TWEET