«A Buyer's Guide»: Swans

Από τους Θεοδόση Γενιτσαρίδη, Γιάννη Χυτήρογλου, 10/05/2013 @ 13:56
Κατά την αρχική ενσάρκωση οι «Κύκνοι» του Michael Gira, από το 1982 έως και το 1997, συνδέθηκαν με είδη και ήχους που κυμαίνονταν από post-punk, industrial, no wave μέχρι και metal μουσικές. Ο ήχος τους όμως είναι τόσο μοναδικός και πολυδιάστατος που οποιαδήποτε σύγκριση με κάθε άλλη μπάντα και μουσική τάση είναι μάταιη και περιττή. Γενικώς έγιναν γνωστοί για τα παράξενα, ιδιαίτερα και ας μας επιτραπεί η έκφραση drone φωνητικά, καθώς και για τις επίμονες και επαναλαμβανόμενες δομές στα κομμάτια τους.

Μετά από δεκατρία χρόνια απουσίας επέστρεψαν το 2010 για να αποδείξουν τα παραπάνω και να ισχυροποιήσουν την άποψη ότι είναι μάλλον τεράστια επιρροή για άπειρες μπάντες σε ένα υπερμεγέθες μουσικό φάσμα. Είναι γεγονός ότι θρύλοι του χώρου όπως οι Sonic Youth, οι Neurosis, οι Godspeed You! Black Emperor και ο Justin Broadrick (Godflesh, Jesu) έχουν παραδεχθεί ότι η μουσική θα ήταν διαφορετική χωρίς τους Swans και έχουν δηλώσει την τεράστια επιρροή τους στον χώρο.

Swans

Έχουν καταφέρει να είναι underground, πειραματικοί, απόλυτοι, καινοτόμοι, προοδευτικοί και μετά μοντέρνοι. Οι λέξεις δεν φτάνουν για να περιγράψουν το μεγαλείο τους και θα προσπαθήσουμε με τον δισκογραφικό οδηγό να σας πείσουμε και να σας προτρέψουμε να ακούσετε, αγοράσετε, απολαύσετε και εκτιμήσετε μαζί μας τη μαγεία που προσφέρουν στη μουσική και την τέχνη γενικότερα.

Swans

O Gira είναι τεράστιος. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Θα τον θέλαμε για παππού, θείο, αδερφό, φίλο ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαμε να τον έχουμε... Είναι ο πατέρας κάθε πειραματικής rock προσπάθειας που τον ακολούθησε και οποιουδήποτε post-industrial ήχου ακούμε μέχρι και σήμερα. Διαφορά και αίσθηση έκανε η παρουσία της Jarboe (1984-97), η οποία μέχρι τη διάλυσή τους το 1997 ήταν μαζί με τον Michael τα μοναδικά σταθερά μέλη του συγκροτήματος. Εμφανίστηκε εκ νέου με τα φωνητικά της στον τελευταίο δίσκο της μπάντας.

Masterpieces
Swans - Soundtracks For The Blind Soundtracks For The Blind
Young God (1996)

Δέκατος δίσκος για την μπάντα. Ένα soundtrack για μια ανύπαρκτη ταινία. Κοντά δυόμιση ώρες μουσικής σε έναν διπλό δίσκο που άφησε εποχή και επηρέασε σημαντικά μεταγενέστερες post-rock μπάντες. Ήχοι κάπου χορευτικοί, ορχηστρικοί, αλλού punk, gothic, ambient και πειραματισμοί μέχρι αηδίας! Εδώ ο Gira προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό και να «παίξει» με non-music στοιχεία. Συνθέσεις τοσο διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά τόσο προοδευτικές. Η Jarboe αφήνει το στίγμα της και παρουσιάζει ενα πανέμορφο και πρωτότυπο εύρος φωνητικών και με τη βοήθεια του Gira ακούμε πράγματα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί. Βιολιά, κύμβαλα, vibraphone, πιάνο και organ σε αρμονία. Κινηματογραφικές αλλαγές, ατμοσφαιρικό σαν μια απίστευτα ψαγμένη και σκοτεινή ταινία και τρομακτικά περίπλοκο. Τόσα διαφορετικά μουσικά στυλ μαζεμένα, καλοφτιαγμένα και συνδεδεμένα. Δίσκος - φαινόμενο!

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Swans - Children Of God Children Of God
Caroline (1987)

Το Aριστούργημα, ο Δίσκος που ο Gira τα πάντα εν σοφία εποίησε. Τα πάντα βρίσκονται σε ισορροπία, το σφυροκόπημα ή αυτομαστίγωμα του "New Mind" και του "Sex, God, Sex" με την αιθέρια ατμόσφαιρα του "Blood And Honey" και του "Blackmail" όπου και πρωτοστατεί η άξια συνοδοιπόρος Jarboe. Η μελαγχολία του "You're not Real Girl" συναντά τα ουρλιαχτά του "Beautiful Child". Ο Θεός που είναι παρών θεματικά σε όλο τον δίσκο. Η στεντόρια φωνή του Gira που κυριαρχεί παντού. Η συναισθηματική δύναμη του δίσκου είναι τέτοια που θέλει προσοχή στην ακρόαση. ΔΕΝ ενδείκνυται για όλες τις ώρες.

Γιάννης Χυτήρογλου
 
Cornerstones
Swans - The Great Annihilator The Great Annihilator
Invisible (1995)

Τρία χρόνια χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο για τους Swans, οδήγησαν στο "The Great Anihilator", το οποίο είναι ότι κοντινότερο στο 90s alternative rock έβγαλαν ποτέ, και κατέχει τον τίτλο του πιο προσβάσιμου δίσκου τους. Ώντας επίσης και το πιο straight rock άλμπουμ τους, είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή στη μπάντα με το post-punk του "Celebrity Lifestyle" και το uptempo για τα δεδομένα τους "Mother/Father" να ξεχωρίζουν. Το "The Great Annihilator" θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Swans με τη μορφή «κανονικής» μπάντας και όχι ως προσωπικό σχήμα του Gira και είναι απλά εκπληκτικός.

Γιάννης Χυτήρογλου
Swans - The Seer The Seer
Young God (2012)

Όπως έχω γράψει στην κριτική του δίσκου, «αυτή εδώ η δουλειά είναι ό,τι πιο προοδευτικό έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Οι συνθέσεις θα ενθουσιάσουν και τον πιο απαιτητικό οπαδό τους. Σκοτεινοί, ταπεινοί και αφανείς». Και έτσι είναι, ο τελευταίος τους δίσκος έμελε να μας πάρει τα μυαλά και να δείξει πού μπορεί να φτάσει μια μπάντα τέτοιου βεληνεκούς. Συνέχισα λέγοντας ότι «στις δύο ώρες που περνάς πλάι στους Swans αλλάζεις, κλαις, γελάς, σκέφτεσαι, ταράζεσαι, ερωτεύεσαι, χαίρεσαι και λυπάσαι», κι εκεί είναι το ζητούμενο, ότι με τη μουσική τους ταξιδεύεις, βάζεις τον νου σου να δουλέψει και νιώθεις. Τι πιο τέλειο από αυτά... Μαγικό και πιο μπροστά από την εποχή τους, όπως σχεδόν συνέβη με όλους τους δίσκους τους.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 
Worth Exploring
Swans - White Light From The Mouth Of Infinity White Light From The Mouth Of Infinity
Young God (1991)

Σε αυτό το άλμπουμ μπορείς να καταλάβεις πώς γίνεται κάτι να είναι βαρύ, να είναι τόσο heavy, χωρίς να χρειάζεται βαρβάτα distrortion και υπερφορτωμένα ηχητικά τοπία. Εδώ οι «Κύκνοι» φτιάχνουν τον πλέον σκοτεινό και βιομηχανικό ήχο τους, υπό post-punk μαστούρες και gothic ιδέες. Ήχοι από την άβυσσο και συνθέσεις που έχουν βγει από τις πιο σκοτεινές εσοχές του ανθρώπινου μυαλού. Εύθραυστο και κατάμαυρο. Εποχή που οι Slint έφτιαχναν υπέροχες μουσικές και οι Neurosis ξεκίναγαν να παράγουν καταιγίδες, οι Swans έβγαζαν κομμάτια μέσα από τις σκιές. Υπερσυναισθηματικό όντας, έδειχνε τον δρόμο σε άπειρες μπάντες που κάποτε θα αποφάσιζαν να γίνουν ελάχιστα ατμοσφαιρικές. Αυτό εδώ είναι ατμοσφαιρική μουσική. Αυτό εδώ ήταν και θα είναι το πιο dark και εναλλακτικό rock αριστούργημα που θα ακούσετε ποτέ.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Swans - Filth Filth
Neutral (1983)

Πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος. No wave στιλ και industrial (τότε) ήχος. Πρωτεργάτης noise-rock και post-punk ήχων που εξελίχθηκαν από άλλες μπάντες στη συνέχεια (Sonic Youth, The Butthole Surfers). Εδώ τους ακούμε φυσικά πρώτη φορά τόσο πειραματικούς όσο τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είναι ιδιαιτέρως θορυβώδεις και βρώμικοι. Όπως είχε γραφτεί τότε, ο δίσκος είναι ιδανικός για ομαδικές αυτοκτονίες και πυρηνικά ολοκαυτώματα. Ναι, είναι! Είναι πολύ άρρωστο... Τα σκισμένα ή τραβηγμένα φωνητικά ακούγονται μπροστά από έναν τοίχο θορύβου και παραμορφωμένης ψυχεδέλειας. Είναι σαν να χάλασε κάτι στους Joy Division ή σαν να παραμορφώσανε το ψυχεδελικό rock και να του έδωσαν μια πιο brutal ή metal αισθητική. Το μόνο σίγουρο, ότι πριν από αυτό, παρόμοια μουσική δεν είχε ακουστεί πουθενά στον πλανήτη.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Swans - My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky
Young God (2010)

Δεκατρία χρόνια απουσίας είναι πολλά. Μετά το διάλειμμα και τα έξι άλμπουμ με τους φολκίζοντες Angels Of Light, ο Gira επανασυστήνει τους Swans με το "My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky" να προϊδεάζει για μια θριαμβευτική επιστροφή. Το εναρκτήριο "No Words/No Thoughts" σηματοδοτεί μάλλον την κάθοδο σε ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια, ενώ ακολουθεί το μονότονο σφυροκόπημα του "My Birth" και το post rock "Inside Madeleine". Μπορεί να λείπει εκείνη η ζοφερή ατμόσφαιρα (λέγε με bleakness) στην παραγωγή που σε καθήλωνε στα άλλα έπη των Swans, ο σύγχρονος και φρέσκος όμως ήχος του δίσκου σε ετοιμάζει για το "The Seer".

Γιάννης Χυτήρογλου
 
Nerd Alert
Swans - Cop Cop
K.422 (1984)

Δεν θα συμπεριληφθεί ποτέ στις πρωτοκλασάτες τους κυκλοφορίες, αλλά αν συνυπολογίσεις ότι φτιάχτηκε μόλις το 1984 και ακολούθησε το ντεμπούτο τους, "Filth", έχει πολλά να μας πει. Χαρακτηρίζεται ως ο πλέον απρόσιτος δίσκος τους, και είναι. Έχει μια τραχύτητα και μια πρωτοτυπία που το κάνουν καινοτόμο μεν, αλλά πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Σε σχέση με τον προκάτοχό του, χαμηλώνει σε ταχύτητα και γεμίζει sludg-ίλες. Πρόκειται για ένα πορτραίτο σκοτεινό, χωρίς ίχνος ελπίδας και τόσο μα τόσο industrial όσο κανένα. Είναι σαν ένας σκληρός και μοβόρος δάσκαλος για το είδος και «βαράει» στο ψαχνό με τον χάρακά του. Μοναδική εμπειρία ακρόασης, για λίγους. Βίαιο για την ψυχή, πέρα από τα αυτιά. Θέλει προσοχή και ψάξιμο.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 
Keep Away
Swans - The Βurning World The Βurning World
UNI (1989)

Το "Burning World" σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό άλμπουμ ούτε και ένας δίσκος που θα πρέπει να αποφύγει κανείς. Τουναντίον. Ο πιο «εύκολος» όμως δίσκος των Swans και ο μοναδικός που ηχογραφήθηκε για μεγάλη εταιρία, ερχόμενος αμέσως με τά το αριστούργημα του "Children Of God" κρίνεται κάπως νερόβραστος για τα δεδομένα της μπάντας. Από τη σκοτεινή americana που κυριαρχεί απουσιάζουν εκείνες οι στιγμές ηλεκτρικής έντασης που χαρακτηρίζουν τους Swans. Ο ίδιος ο Gira θα δηλώσει αργότερα «απεταξάμην το δίσκο ετούτο». Ξεχωρίζουν πάντως η διασκευή στο "Can't Find My Way Home" των Blind Faith και το "God Damn The Sun".

Γιάννης Χυτήρογλου
 
Live
Swans - Swans Are Dead Swans Are Dead
Young God (1998)

Ηχογραφημένο μεταξύ 1995 και 1997, στην τελευταία περιοδεία τους πριν την επανασύνδεση του 2010. Τρομερά ποικίλο setlist απο live σe Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη, Τροντχάιμ, Πράγα, Βρυξέλλες και Ατλάντα. Τότε, ο δίσκος ήταν ουσιαστικά κάτι να θυμόμαστε από μια μπάντα που αποφάσισε να σταματήσει. Τρομερή ηχογράφηση που σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Κατ' εμέ ένα από τα καλύτερα ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ στην ιστορία της δισκογραφίας. Όπως και να το κάνουμε, οι Swans είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες live μπάντες. Σχεδόν ασύγκριτοι με οτιδήποτε. Είναι τέλειοι, είναι άπιαστοι, είναι μοναδικοί. Μερικές στιγμές νιώθεις ότι τους βλέπεις μπροστά σου. Αριστούργημα απο τα λίγα και κομμάτια που έχουν άποψη και ακούγονται ακόμα καλύτερα στην ζωντανή τους έκδοση.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης


A Compilation
Αδύνατον να συμπεριλάβουμε όλο το φάσμα του ήχου αυτής της τεράστιας μπάντας σε μια συλλογή κομματιών. Απλά προσπαθήσαμε να διαλέξουμε μερικά αντιπροσωπευτικά κομμάτια απο τους πιο σημαντικούς δίσκους τους. Η ουσία είναι ν' ακούσεις κάθε δημιουργία τους και να διαπιστώσεις κάθε «λόξα» τους!

01. I Was A Prisoner In Your Skull (Soundtracks For The Blind)
02. Song For The Sun (White Light From The Mouth Of Infinity)
03. You Fucking People Make Me Sick (My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky)
04. Jim (My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky)
05. Avatar (The Seer)
06. I Am The Sun (The Great Annihilator)
07. New Mind (Children Of God)
08. Sex, God, Sex (Children Of God)
09. Stay Here (Filth)
10. Speak (Filth)
11. Young God (Young God)
12. A Screw (Holy Money)
13. Ich Sehe Die Alle In Einer Reihe (Die Tür Ist Zu)
14. Her (Omniscience)
15. Amnesia (Love Of Life)
16. Half Life (Cop)
17. Greed (Greed)
  • SHARE
  • TWEET