The MONO Sessions Vol.1: Αφρικανική Σκόνη και Κορεάτικες Ψυχεδέλειες

To MONO Record Shop ξεχωρίζει και προτείνει νέες κυκλοφορίες

Από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο, 26/04/2024 @ 17:14

O Χρήστος Σωτηρόπουλος, μέσω της στήλης The MONO Sessions και του Rocking, επιλέγει και προτείνει νέες κυκλοφορίες (ή κι επανακυκλοφορίες) δίσκων βινυλίου που καταφτάνουν στο Mono Record Shop, καλύπτοντας κάθε φορά ένα ευρύ φάσμα ηχητικών εκφάνσεων και γεωγραφικών προορισμών.

Το πρώτο session ταξιδεύει από την Ιταλική disco ως το ψυχεδελικό rock της Κορέας κι από το slo mo funk της Αυστραλίας ως την upbeat χορευτική διάθεση της Γκαμπόν, ενώ περιλαμβάνει και τις απαραίτητες jazz προτάσεις που ξεκινούν από την spiritual jazz φτάνουν ως το κατώφλι του prog rock, σε μια ιδιαίτερη και πολυσυλλεκτική λίστα μουσικών προτάσεων.


Africamore

Ας ξεκινήσουμε με τη νέα κυκλοφορία της Four Flies Records, ένα ιταλικό Label που ειδικεύεται σε επανεκδόσεις κυρίως library δίσκων Ιταλών συνθετών, γλυκοκοιτάζει όμως και τις νέες κυκλοφορίες όπως το πολύ αξιόλογο Psyche του 2023. Ο λόγος λοιπόν για το "Africamore", ένα compilation που εξερευνά την αφρικανική πλευρά της ιταλικής disco στην εξαετία 1973 - 1978. Πολλά γνωστά αγαπημένα κομμάτια εδώ όπως το "Why-o" (δηλαδή το κλασικό calypso blues) αλλά και το "Unica Chance" που οι περισσότεροι γνωρίζουμε από τον Andriano Celentano.


Sanullim

Τέσσερις εντυπωσιακές επανεκδόσεις των Κορεατών ρόκερς Sanullim από τη διαρκώς εξελισσόμενη Guerssen, μία εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στον psych ήχο. Πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές επίσημες εκδόσεις λοιπόν, τα 3 πρώτα τους lp καθώς κι ένα διπλό χορταστικό compilation που καλύπτει την περίοδο από το 4ο έως το 9ο τους lp. Ιστορική μπάντα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορεατικού psych ήχου ακόμα κι αν άργησαν λίγο χρονικά μιας και το πρώτο τους lp βγήκε το 1977. Τα τρία αυτά lp είναι πραγματικά διαμάντια (ειδικά το vol.2) και αναγκαία για κάθε περιπετειώδη δισκοθήκη.


web web

Νέα κυκλοφορία για τη jazz μπάντα web web οι οποίοι πλέον μετρούν 5 lps. Εδώ σε συνεργασία με τον παραγωγό και συνθέτη Max Herre, μας καταθέτουν ένα ακόμα εξαιρετικό lp με ξεκάθαρες spiritual jazz πινελίες ίσως λιγότερο περιπετειώδες από το προηγούμενο τους αλλά σίγουρα πολύ μελωδικό και ολοκληρωμένο σαν άκουσμα.


Mildlife

Επίσης νέα - τρίτη - κυκλοφορία από τους Mildlife, μία μπάντα πραγματικά χωρίς ηχητικά σύνορα αφού τη μία στιγμή θυμίζει jazz σχήμα και την άλλη ταξιδεύει σε prog μονοπάτια χωρίς ποτέ να χάνει την αίσθηση του χορευτικού ρυθμού. Ένα πραγματικό σύγχρονο fusion. "Chorus" o τίτλος του νέου lp, και αποτελεί ίσως το πιο εύκολα προσβάσιμο άκουσμα για ένα μη μυημένο αυτί. Σαφέστατα προτεινόμενο αλλά αν δεν έχετε ξανακούσει ξεκινήστε από τον πρώτο τους δίσκο.


Glass Beams

Επερχόμενη κυκλοφορία από τους Αυστραλούς Glass Beams. Η μπάντα συστήθηκε δύο χρόνια πριν με το πρώτο τους 4track ep και κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Παίζουν ένα μείγμα instrumental slo mo funk που θυμίζει Khruangbin του 2ου lp. Πολλές οι εκδόσεις του πρώτου τους ep - όλες sold out με το που κυκλοφορούσαν -, τώρα η επιστροφή τους γίνεται με ένα ακόμα ep σε μεγαλύτερο γήπεδο όμως αυτή τη φορά αφού κυκλοφορούν μέσω της Ninja Tune και όπως φαίνεται θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση.


Ghana Special 2 Electronic Highlife & Afro Sounds In The Diaspora, 1980-93

Ας δούμε επερχόμενες compilations. Η πιο αναμενόμενη φαίνεται να είναι η νέα συλλογή της Soundway με τίτλο "Ghana Special 2: Electronic Highlife & Afro Sounds In The Diaspora, 1980-93" και αποτελεί τη συνέχεια των συλλογών με επίκεντρο τη μουσική της Ghana. Οι 2 προηγούμενες κυκλοφόρησαν πριν πάνω από δεκαετία και κάλυπταν τα 70s. Από το πρώτο κομμάτι του Pat Thomas που μας έχει δώσει η soundway στη bandcamp σελίδα της φαίνεται πως θα έχουμε και πάλι ένα διαμάντι στα χέρια μας.


Merci Yaya Bongo - Female Animation Groups in Gabon 1982-1989

Τέλος Μαρτίου κυκλοφορεί η νέα συλλογή της Secousse με τίτλο "Merci Yaya Bongo - Female Animation Groups in Gabon 1982-1989". Ανθολογεί μία εποχή της Gabon κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της χώρας με τη γυναίκα του Patience Dabany - διάσημη τραγουδίστρια, γνωστή σε πολλούς από cd της Hemisphere - χρησιμοποίησαν τη μουσική ως μέσο πολιτικής επιρροής. Το αποτέλεσμα ήταν soukous με upbeat χορευτική διάθεση και εντυπωσιακά φωνητικά.

Επισκεφτείτε το MONO Record Shop:
monorecordstore.gr
discogs.com/seller/MonoRecordStore/profile

  • SHARE
  • TWEET