«A Buyer's Guide»: Bathory

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 30/07/2012 @ 12:48
Στην ιστορία του σκληρού ήχου έχουν υπάρξει πολλοί μουσικοί οι οποίοι λατρεύτηκαν για πολλούς εμφανείς λόγους. Ωστόσο, συναντάμε και περιπτώσεις που για κάποιο απροσδιόριστο λόγο κατάφεραν να προκαλέσουν θρησκευτικού τύπου δέος και λατρεία. Φαντάζουν σαν να διέθεταν μια μεταφυσική δύναμη που ωθούσε οπαδούς να αφοσιώνονται σε αυτούς και να λατρεύουν κυκλοφορίες οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν θαφτεί από τόνους μελανιού και χαρτιού.

Thomas 'Quorthon' Forsberg

Ο Σουηδός Thomas Forsberg, γνωστότερος ως Quorthon, είναι μια τέτοια περίπτωση. Το μοναδικό μέλος και συνθέτης των Bathory κατάφερε να χτίσει ένα μύθο, που πιθανότατα ούτε και ίδιος όχι μόνο περίμενε, αλλά ούτε στόχευε σε κάτι τέτοιο. Με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι οι Bathory είναι από τις ελάχιστες μπάντες που μπορούν να επιδείξουν τέτοιο επίπεδο επιδραστικότητας. Κινητοποίησαν αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε black metal και υπήρξαν η πρώτη μπάντα που βούτηξε στην Σκανδιναβική παράδοση φέρνοντας σε αυτό τον πλανήτη αυτό που λέμε viking metal.

Bathory

Αφήστε στην άκρη τα προβλήματά σας και περιπλανηθείτε στον μαγευτικό κόσμο μιας από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες metal μπάντες όλων των εποχών.

Masterpieces
Bathory - Under The Sign Of The Black Mark Under The Sign Of The Black Mark
Black Mark Productions (11/5/1987)

Αυτός ο δίσκος αποτελεί το θεμέλιο λίθο της black metal σκηνής. Αν και οι βάσεις είχαν μπει από τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες των Bathory, το "Under The Sign Of The Black Mark" παρουσιάζεται πιο ολοκληρωμένο και μεστό και στρώνει έναν δρόμο ο οποίος δεν έχει πια επιστροφή. Σκοτεινό, μαύρο και απίστευτα ακραίο για εκείνο τον καιρό, χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να γίνει αντιληπτή η ανυπολόγιστη αξία ενός άλμπουμ που βρισκόταν μπροστά από την εποχή του. Αποτελεί το μνημείο που προσκυνούν και η Βίβλος στην οποία ορκίζονται όλες οι μεταγενέστερες γενιές black metal οπαδών και μουσικών.
Bathory - Hammerheart Hammerheart
Noise (16/4/1990)

Στο "Blood Fire Death" είχε φανεί η διάθεση του Quorthon να στραφεί σε επικά μονοπάτια. Το "Hammerheart" που ακολούθησε ήρθε σαν κεραυνός να συνταράξει τον κάθε ακροατή. Συγκλονιστικές και ανυπέρβλητες επικές μελωδίες σε συνδυασμό με τις φωνητικές παρεμβολές του Σουηδού μάς μεταφέρουν στην πλούσια παράδοση της Σκανδιναβίας. Μεγαλειώδες, υπερήφανο και μελαγχολικό, το "Hammerheart" σημαδεύει τον μοναχικό δρόμο που χάραξε αυτή η μπάντα. Ικανό σε κάθε του νότα να προκαλέσει ρίγος και ανατριχίλα. Μια μοναδική και ασύγκριτη κατάθεση ψυχής από τον μεγάλο Σουηδό, κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
 
Cornerstones
Bathory - Bathory Bathory
Black Mark Productions (2/10/1984)

Όταν ο Quorthon ξεκινούσε την πορεία του το 1983, στην Σουηδία δεν υπήρχε καμία απολύτως σκηνή, πέρα από τους περιθωριοποιημένους αλλά σπουδαίους Heavy Load και κάποιες άλλες μπάντες σαν τους Europe. Το ερώτημα θα παραμείνει αιώνια αναπάντητο πώς μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον απόλυτης ανυπαρξίας κατάφερε αυτός ο Σουηδός να βρει την έμπνευση για να ενεργοποιήσει ένα ολόκληρο ιδίωμα. Το ντεμπούτο σοκάρει και προκαλεί την αποστροφή και τη λοιδορία κοινού και κριτικών. Δανείζεται σίγουρα στοιχεία από τον ήχο των Venom, αλλά πηγαίνει το ακραίο metal μερικά βήματα πιο πέρα, δημιουργώντας τις βάσεις για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.
Bathory - Blood Fire Death Blood Fire Death
Black Mark Productions (8/10/1988)

Η άτυπη black metal τριλογία είχε ολοκληρωθεί και ήρθε η στιγμή για να γίνει η αλλαγή. Σε αυτόν τον δίσκο ο Quorthon δεν παίζει black metal, αλλά διατηρεί την τραχύτητα των προηγούμενων άλμπουμ και εισάγει στον ήχο επικά στοιχεία και ατμόσφαιρα δημιουργώντας τον πρώτο Viking metal δίσκο στην ιστορία. Το "A Fine Day To Die" αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συνθέσεις της μπάντας και ταυτόχρονα το πρώτο κομμάτι των Bathory που μας μεταφέρει σε πεδία μαχών. Το "Blood Fire Death" παραμένει ηχητικά ακραίο, αλλά ταυτόχρονα επικά μεγαλειώδες.
 
Worth Exploring
Bathory - The Return... The Return...
Black Mark Productions (27/5/1985)

Είναι το λιγότερο προβεβλημένο άλμπουμ από την πρώτη τριλογία. Δεν έχει ούτε την λάμψη και την αποδοχή του "Under The Sign Of The Black Mark", ούτε το στοιχείο της έκπληξης που προκάλεσε το ντεμπούτο. Επίσης, έχει την ιδιαιτερότητα ότι ηχογραφήθηκε σε μεγάλο στούντιο (Electra studio), κάτι το οποίο είναι εμφανές με την πρώτη ακρόαση σε σύγκριση με τα άλλα άλμπουμ που κυκλοφόρησε η μπάντα τότε. Παρ' όλα αυτά, μαύρα έπη σαν το "Born For Burning", το "The Rite Of Darkness" ή το "The Return Of Darkness And Evil" δεν τα συναντάς σε πολλές κυκλοφορίες. Ακόμα και μέχρι σήμερα ακούγεται ακραίο και απρόσιτο για το ευρύ κοινό.
Bathory - Twilight Of The Gods Twilight Of The Gods
Black Mark Productions (29/6/1991)

Ο διάδοχος του μυθικού "Hammerheart" ήταν ένας δίσκος αντάξιός του που ουσιαστικά συνέχισε μουσικά και θεματολογικά στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός του και ασφαλώς δεν σταμάτησε να προκαλεί ρίγος συγκίνησης σε σημείο δακρύων. Επικές μελωδίες, σπαραχτικές κραυγές, ιστορίες ηρώων και πολλά άλλα συνθέτουν ένα ακόμα επί της ουσίας αριστούργημα των Bathory. Με το κομμάτι "Hammerheart" κλείνει θριαμβευτικά όχι μόνο το άλμπουμ αλλά και η τριλογία που ξεκίνησε με το "Blood Fire Death".
Bathory - Blood On Ice Blood On Ice
Black Mark Productions (27/5/1996)

Το άλμπουμ αυτό ήρθε σε μια στιγμή που θεωρήσαμε ότι οι μεγάλες στιγμές του Quorthon ανήκαν στο παρελθόν. Απρόβλεπτο όσο και ο δημιουργός του, το "Blood On Ice" δημιουργεί νέες επικές ιστορίες και μας συνεπαίρνει για μια ακόμη φορά με τις ιδιόρρυθμες μελωδίες του. Κομμάτια σαν το "Woodwoman", το "The Sword" ή το "The Lake" θα μπορούσαν να βρίσκονται με άνεση και σε άλλες επικές κυκλοφορίες της μπάντας.
 
Nerd Alert
Bathory - Nordland II Nordland II
Black Mark Productions (31/3/2003)

Ίσως το εν λόγω άλμπουμ δεν ταιριάζει τόσο πολύ σε αυτή την κατηγορία σε σχέση με το περιεχόμενο, όσο με το γεγονός ότι την περίοδο που κυκλοφόρησε οι περισσότεροι είχαν σταματήσει να ασχολούνται με τους Bathory και επομένως είχαν παραμείνει μόνο οι πιστοί οπαδοί να ενδιαφέρονται για την μπάντα. Πλημμυρισμένο στις μελωδίες και στο συναίσθημα, με τις παραφωνίες που παραπέμπουν στο μακρινό παρελθόν (σε αντίθεση με τα 100% βελτιωμένα φωνητικά του "Nordland I"), αποτέλεσε το ιδανικό τέλος της μεγαλειώδους πορείας ενός σύγχρονου Viking.
 
Keep Away
Bathory - Octagon Octagon
Black Mark Productions (17/10/1995)

Με πόνο ψυχής επιλέγω για αυτήν κατηγορία το συγκεκριμένο άλμπουμ. Μετά από δύο μνημειώδης (άτυπες) τριλογίες μπορεί να θεωρηθεί πολύ φυσιολογικό να υπάρξει και κάποια άτυχη στιγμή. Το "Octagon" είναι μια τέτοια. Είναι σαν να εξαντλήθηκε όλη η έμπνευση και το συναίσθημα σε αυτά που προηγήθηκαν. Δεν μας πληγώνει, αλλά μπορεί να θεωρηθεί από τις πιο αδύναμες στιγμές αυτής της μεγάλης μπάντας.
 
Live
  Ο θρύλος λέει ότι οι Bathory πραγματοποίησαν κάποιες, μετρημένες στα δάκτυλα, ζωντανές εμφανίσεις τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους. Κατόπιν, όμως, ο Quorthon αποστασιοποιήθηκε από αυτό το «βάσανο» και εξέφρασε ανοικτά την αποστροφή του για τις συναυλίες και πολύ περισσότερο για τις περιοδείες.


A Compilation

Είναι περιττό να αναφέρω ότι μια συλλογή με κομμάτια των Bathory θα έπρεπε να είναι πολύ μεγάλη. Ο περιορισμός επιβάλει να επιλεχθούν ορισμένες από τις πολλές συγκλονιστικές στιγμές που μας προσέφερε αυτή η μπάντα.

01. Sacrifice (Bathory)
02. Necromansy (Bathory)
03. Born For Burning (The Return)
04. The Return Of Darkness And Evil (The Return)
05. Call From The Grave (Under The Sign Of The Black Mark)
06. Enter The Eternal Fire (Under The Sign Of The Black Mark)
07. 13 Candles (Under The Sign Of The Black Mark)
08. Odens Ride Over Nordland / A Fine Day To Die (Blood Fire Death)
09. For All Those Who Died (Blood Fire Death)
10. Blood Fire Death (Blood Fire Death)
11. Father To Son (Hammerheart)
12. Song To Hall Up High / Home Of Once Brave (Hammerheart)
13. One Rode To Asa Bay (Hammerheart)
14. Twilight Of The Gods (Twilight Of The Gods)
15. Hammerheart (Twilight Of The Gods)
16. Woodwoman (Blood On Ice)
17. Vinterblot (Nordland I)
18. Mother Earth Father Thunder (Nordland I)
  • SHARE
  • TWEET