Whitesnake & David Coverdale. Η ιστορία

21/11/2003 @ 17:27
Οι Whitesnake αποτελούν ένα από τα πιο σπουδαία groups πίσω στη δεκαετία των 80s. Δημιουργούν τη δική τους ιστορία στη rock μουσική σκηνή, πραγματοποιούν καταπληκτικές on stage εμφανίσεις και πετυχαίνουν μια φανταστική επιτυχία! Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένας άνθρωπος, ένας προικισμένος καλλιτέχνης, ένας οδηγός ο οποίος έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ένας από τους καλύτερους rockers στην ιστορία της μουσικής, ένας τίτλος που έχουν κερδίσει πολύ λίγοι μουσικοί, όπως είναι ο Ian Gillan (Deep Purple), ο Robert Plant (Led Zeppelin) και άλλοι. Το όνομά του είναι David Coverdale και έχει γεννηθεί για να ροκάρει το μυαλό και την καρδιά μας!

Ο David Coverdale γεννιέται το Σεπτέμβριο του 1951 στη βορινή βιομηχανική περιοχή της Αγγλίας και αποτελεί το μοναδικό παιδί της οικογένειας του. Η καλλιτεχνική του φύση κυλά ήδη μέσα στις φλέβες του. Σαν παιδί ο Coverdale αγαπά πολύ την ποίηση και τη ζωγραφική, αλλά δεν αργεί να μπει στη ζωή του το όνειρο του για τη rock 'n' roll. Ο λογός; Δεν είναι κανένας άλλος από ένα τηλεοπτικο show του Jimi Hendrix. Αρχικά αποφασίζει να συνεχίσει το σχολείο με την πρόθεση να γίνει καθηγητής των καλών τεχνών. Συμμετέχει παράλληλα και σε διάφορα bands, αλλά ζητά πολύ περισσότερα.

Επηρεάζεται από τους Bobby "Blue" Band, Otis Redding, Wilson Pickett and Joe Cocker, του οποίου το bluesy και soulful τραγούδι του γίνεται ο οδηγός του για μια πιο συναισθηματική και καλλιτεχνική έκφραση. Ενώ το 1973 παίζει σε διάφορα μικρά club, ανακαλύπτει την ανακοίνωση των Deep Purple ότι ψάχνουν για lead singer για την αντικατάσταση του Ian Gillan. Και η ιστορία γράφεται! Πριν από τους Whitesnake, στα τέλη της δεκετίας του ’70, ο Coverdale έχει ήδη συνηθίσει να τραγουδάει για το group που ονομάζεται... Deep Purple!

Το 1974 οι Deep Purple μαζί με τον Coverdale αποτελούν το καλύτερο σε πωλήσεις group στην Αμερική. Στην αρχή όλα φαίνονται τέλεια, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο άσχημα και ο Coverdale ξανασκέφτεται τις αποφάσεις του. Πριν φύγει όμως από το group, ηχογραφεί ένα τραγούδι, με το οποίο σημαδεύει την επιτυχία του ίδιου του group και φυσικά του ίδιου του ονόματος του. Το τραγούδι είναι το “Soldier Of Fortune” στο album “Strormbridger”, ένα τραγούδι που τον ανεβάζει ως καλλιτέχνη.

Μπορεί να είναι ο τραγουδιστής ενός από τα πιο μεγάλα groups στον κοσμό, αλλά φτάνει η ώρα που παίρνει την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του... να πραγματοποιήσει τα δικά του σχέδια και να αποδείξει την αξία του στη μουσική, όχι ως τραγουδιστής ενός επιτυχημένου group, αλλά ως ένας solo δημιουργός της δικής του μουσικής. Αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του μπάντα, πιο δυναμική, πιο αποτελεσματική και πιο rock που θα αναδείξει τις μουσικές του ικανότητες... και έτσι το Μάρτιο του 1976 αφήνει πίσω στο παρελθόν τους Deep Purple.

Ηχογραφεί δύο solo albums, “White Snake” (1976) και “North Winds” (1977). “Ήταν η καλύτερη εποχή της punk”, θυμάται ο Coverdale, “και μου είχαν πει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για το hard rock. Έτσι έκλεισα μία περιοδεία σε έξι μικρά clubs στην Αγγλία και ανακάλυψα ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που περίμεναν για να μπουν. «Κάποιος κάνει σίγουρα λάθος», σκέφτηκα...”. Φυσικά ήταν ο Coverdale που είχε δίκιο. Γράφει ένα τραγούδι για τον B. B. King, αλλά καταλήγει στο studio με τους Whitesnake ηχογραφόντας το “Fool For Your Loving”, το breakthrough hit της μπάντας του στην Αγγλία!

Η μπάντα του Coverdale είναι πια πραγματικότητα, ονομάζεται Whitesnake και περιλαμβάνει τους Micky Moody (guitar, ex-Snafu, Juicy Lucy), Bernie Marsden (guitar, ex-UFO, Wild Turkey, Babe Ruth), Brian Johnston (keyboards, ex-Streetwalkers), Neil Murray (bass, ex-Colosseum II, National Health) και Dave “Duck” Dowle (drums, ex-Streetwalkers). Ο Pete Solley αντικαθιστά τον Johnston λίγο πριν την ηχογράφηση του debut EP “Snake Bite”, το οποίο φτάνει μέχρι την 61η θέση στην Αγγλία τον Ιουνίο του 1978. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το group μετά από εφτά albums και ένα EP καταφέρνει και περιοδεύει στην Αγγλία, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία (η πρώτη περιοδεία στην Αμερική γίνεται το 1980). Το “Fool For Your Loving” χτυπά στην Αγγλία το νούμερο 6 το Μάιο του 1980, γραμμένο από τους Coverdale, Marsden και Moody, καθώς το διπλό album, “Live… In The Heart Of The City” (ονομάζεται έτσι μετά το τραγούδι του Bobby Bland “Ain't No Love In The Heart Of The City”, στο οποίο συμμετέχει και ο Coverdale ), σκαρφαλώνει στο νούμερο 5 τον ίδιο χρόνο. Το “Come And Get It” ανεβαίνει στη 2η θέση στα UK album charts τον Απρίλιο το 1981, ενώ το “Don't Break My Heart Again” βρίσκεται στη 17η θέση.

Όταν οι Whitesnake ανασυντάσσονται το 1982 μόνο οι Lord και Moody παραμένουν στο group. Τα νέα μέλη είναι οι Mel Galley (guitar, ex-Trapeze), Colin Hodgkinson (bass, ex- Back Door) και Cozy Powell (drums, ex-Rainbow και Deep Purple). Παρ’ όλα αυτά, η αναμόρφωση αυτή διαρκεί εώς το 1984, όπου οι Moody καισ Lord εγκαταλείπουν το group (ο τελευταίος συμμέτεχει στους ανανεωμένους Deep Purple). Καθώς ο Coverdale αποτελεί το κέντρο των Whitesnake, υπάρχουν πολλές αλλαγές στα χρόνια που ακολουθούν περιλαμβάνοντας και την επιστροφή του Murray. Η αλλαγή αυτή έχει μικρή επίδραση στη φήμη του group ως ένας από τους κυριότερους ερμηνευτές του heavy rock με ασαφή εξώφυλλα δίσκων σε μία λυρική ατμόσφαιρα.

Μπορεί η επιτυχία στην Αμερική να ήταν ένα απατηλό όνειρο, αλλά μετά από περιοδείες που ξεπούλησαν, μετά από την παρουσίαση πολλών δίσκων και μετά την κατάκτηση των ηπειρωτικών charts, ο Coverdale στρέφει το ενδιάφερον του και κατά μήκος του Ατλαντικού. Το 1984 οι Whitesnake υπογράφουν ένα συμβόλαιο με την Geffen Records με παραγωγό τον John David Kalodner. Αυτός είναι ο χρόνος που το group κάνει το debut album “Slide It In” στην Αμερική περιλαμβάνοντας τεράστιες επιτυχίες, όπως το “Love Ain't No Stranger” και “Slide It In” και ο δίσκος γίνεται πλατινένιος. Οι Whitesnake κατακτούν τον κόσμο! Φυσικά μετά από μία τεράστια επιτυχία ακουληθεί μία τεράστια αποτύχια και ο Coverdale απειλείται από μία αρρώστια που έχει σοβαρές επιτπώσεις στη φωνή του. Οι Whitesnake βρίσκονται πίσω από τη μουσική σκηνή για λιγότερο από τρία χρόνια...

Ο Coverdale φυσικά επιστρέφει στα παλιά του μονοπάτια με μία πιο δυνατή από ποτέ φωνή και οι Whitesnake γνωρίζουν τεράστια επιτυχία με το προσωπικό album του Coverdale, “1987”. Μπορεί να μην κατέλαβαν αμέσως τις πρώτες θέσεις των charts και να παρέμειναν στη 2η θέση, αλλά η δύναμη τους είναι καταπληκτική. Το album πουλάει δέκα εκατομμύρια copies σε ολόκληρο τον κόσμο (πάνω από έξι εκατομμύρια πουλιούνται μόνο στην Αμερική), παραμένουν στο top 5 για παραπάνω από έξι μήνες και κατακτούν την 1η θέση των charts με το single “Here I Go Again” και τη 2η με το single “Is This Love”. Ένα τρίτο single, το “Still Of The Night”, ο πιο σκληροπυρηνικός rock ύμνος που αναδύεται σε αυτή την δεκαετία, βρίσκεται ανάμεσα στις θέσεις του Top 40. Το 1988 οι Whitesnake κερδίζουν τον τίτλο του “Album Of The Year” από δίαφορα μουσικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο και η Geffen Records ετοιμάζει συμβόλαιο για τα έξι ευρωπαϊκά albums των Whitesnake, ένα από τα οποία είναι και το “Saints and Sinners” (1982), περιλαμβάνοντας προηγούμενες versions των “Here I Go Again” και “Crying In The Rain”. Τα videos των τραγουδιών αυτών αποτελούν την εγγύηση για τη δόξα του group. Το “Here I Go Again” είναι το νούμερο πέντε στο MTV Top Videos του 1988, ενώ τα “Is This Love” και “Still Of The Night” βρίσκονται στο Top 40. Μετά από ένα χρόνο κυκλοφορεί η συλογή videos “Trilogy”, η οποία και κερδίζει αμέσως πλατινένια πιστοποίηση.

Το 1989 οι Whitesnake δίνουν ζωή στο “Slip Of The Tongue”, συνεχίζονατας αυτό που ο Coverdale αποκαλεί “rock 'n' roll sex drama”. Το album πουλάει περισσότερα από ένα εκατομμύρια copies, δύο singles βρίσκονται στο Top 40, το “Fool For Your Loving” και η δυναμική μπαλάντα “The Deeper The Love”. Επιτυχία γνώρισε και το single “Now You 're Gone”. Ακολουθώντας την παγκόσμια περιοδεία του 1990, ο Coverdale διαλύει τους Whitesnake και ξεκινά την ανακάληψη για καινούργιες μουσικές απόπειρες.

Το 1993 ο Coverdale μαζί με τον Jimmy Page ηχογραφούν ένα φανταστικό album, το “Coverdale/Page” και μετά από τέσσερα χρόνια επανεμφανίζεται με το “Restless Heart”, ένα album με το όνομα των Whitesnake. “Into Τhe Light” είναι το τελευταίο album αυτού του καταπληκτικού performer.

Το 1994, 20 χρόνια μετά από το ξεκίνημα της δισκογραφικής καριέρας του Coverdale, η Geffen Records κυκλοφορεί το “Whitesnake's Greatest Hits” στην Αμερική και στον Καναδά. Ενώνοντας τα τρία original Geffen Records albums, η συλλογή περιλαμβάνει και τρία unreleased tracks στο LP της Νότιας Αμερικής. Το “Sweet Lady Luck” ηχογραφείται κατά τη διάρκεια της “Slip Of The Tongue” περιόδου, ενώ τα “Looking For Love” και “You 're Gonna Break My Heart Again” ηχογραφούνται κατά τη διάρκεια του πιο πετυχημένου album του group, του “1987”. Από το “Love Ain't No Stranger” μέχρι το “Is This Love” και το “Fool For Your Loving”, οι Whitesnake ερμηνεύουν κομμάτια του romantic hard rock και βρίσκονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα hits της δεκαετίας.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία... Τα εισιτήρια στις συναυλίες ξεπουλιούνται, ο Coverdale είναι χωρίς αμφιβολία ο master της σκηνής και το υπόδειγμα της νεολαίας, ενώ το “1987”, καθώς και πολλά άλλα albums ακόμα βρίσκονται στα ράφια των δισκοπωλείων. Οι Whitesnake αποτελούν ένα group που κυριαρχεί στη δεκαετία του ’80 με τραγούδια που οδηγούν το κοινό στην τρέλα και με μία on stage παρουσία ενός καλλίτέχνη που γεννήθηκε για να υπηρετεί τη μουσική που λατρεύει, τη rock. Κάτι που κάνει το group ακόμα πιο σπουδαίο είναι φυσικά οι πολλοί μουσικοί καλλιτέχνες που έπαιξαν για αυτό... Ian Paice (Deep Purple), Jon Lord (Deep Purple), John Sykes (Thin Lizzy), Steve Vai (Frank Zappa, Alice Cooper), Micky Moody, Cozy Powell (Black Sabbath, Malmsteen), Adrian Vandenberg και πολλοί άλλοι...

Το 1978 η rock μουσική σκηνή έχει το δικό της τραγουδιστή που ακούει στο όνομα David Coverdale και.... Whitesnake!



Αλεξάνδρα Μαραβέλια

  • SHARE
  • TWEET