«10»: Τα άλμπουμ που επηρέασαν τον Μπάμπη Παπανικολάου των Planet Of Zeus

O τραγουδιστής/κιθαρίστας των Planet Of Zeus επιλέγει τα άλμπουμ που διαμόρφωσαν τον μουσικό του χαρακτήρα και εξηγεί ωραία τα πώς και γιατί

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 25/04/2018 @ 11:17

Δεν είναι κανενός είδους μυστικό, ούτε υπερβολή να λέει κανείς πως οι Planet Of Zeus εδώ και χρόνια ανήκουν στα ηγετικά συγκροτήματα της εγχώριας rock σκηνής, στην ευρύτερη έννοιά της κι όχι σε κάποιο (ενδεχομένως περιοριστικό) υπό-είδος της.

Έχουν διανύσει πολλά (μουσικά και πραγματικά) χιλιόμετρα και συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία. Το επόμενο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας θα τους βρει να ηχογραφούν το πρώτο ζωντανό τους άλμπουμ, στις 12 Μαΐου, στο Gagarin.

Αυτό αποτέλεσε και την ιδανική ευκαιρία να βάλουμε τον τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Μπάμπης Παπανικολάου, να επιλέξει τα δέκα άλμπουμ που τον επηρέασαν περισσότερο. Αυτός, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, αλλά για μια ακόμα φορά είπε πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα...

Ποια είναι η απόλυτη live rock μπάντα όλων των εποχών; Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να σηκώσεις το μεσαίο δάχτυλο στη μουσική βιομηχανία; Από πού πήραν το groove οι Planet; Ποια μπάντα αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπό; Ποιος κιθαρίστας ευθύνεται που έπιασε κιθάρα σε μικρή ηλικία; Ποιος δίσκος του έδειξε ότι δεν πρέπει να του καίγεται καρφί για το τι λένε οι άλλοι; Μετά από ποιο live και ποιον δίσκο δημιουργήθηκε η μπάντα;

Αυτά κι άλλα πολλά στις επιλογές που παρουσιάζονται παρακάτω...

1
Guns N' Roses
"Appetite For Destruction"
Guns N’ Roses - Appetite For Destruction
Ίσως ο πιο επικίνδυνος δίσκος στην ιστορία του ροκ, αν για παράδειγμα ακούγοντας το οδηγείς. Απίστευτο cocktail. Ισόποσες μεζούρες Iggy Pop, Rolling Stones, Aerosmith, αλητείας, θράσους και άγνοιας κινδύνου. Συνθέσεις φορτωμένες με τόση νεανική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα τόσο ολοκληρωμένες και έμπειρες. Πέντε πιτσιρίκια τότε, που γράφουν τόσο μεγαλειώδη και διαχρονικά κομμάτια και μάλιστα στο ντεμπούτο τους. Αν δεν είχε πέσει στα χέρια μου αυτό το άλμπουμ να ακούσω το Slash να παίζει σε τόσο μικρή ηλικία, πραγματικά δεν ξέρω πού θα βρισκόμουν αυτήν τη στιγμή. Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα σε κάποια συναυλία και ευτυχώς δεν με απογοήτευσε!
2
Monster Magnet
"Powertrip​"
Monster magnet - Powertrip
Είναι το άλμπουμ με το οποίο ήρθα σε επαφή με την μπάντα το '98-'99. Σε πολύ δύο εβδομάδες είχα αγοράσει και την υπόλοιπη μέχρι τότε δισκογραφία. Βρώμικο, αλήτικο, σέξυ, ολόισιο ροκ, αλλά ταυτόχρονα και groovy, με τεράστια ευκολομνημόνευτα ρεφρέν που σου καρφώνονται στο μυαλό. Ο Wyndorf στα καλύτερα του. Καπάκια το καλοκαίρι του '99 έρχονται με τους  Metallica στην Ριζούπολη. Το πρώτο live που παρακολουθούσα στην τρυφερή ηλικία των 15. Οι Planet of Zeus είχαν δημιουργηθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Αυτό ήταν... ήθελα να γράψω μουσική σαν αυτούς. Εκείνος ο δίσκος και το συγκεκριμένο λάιβ είναι δύο από τους λόγους που η μπάντα υπάρχει σήμερα.
3
Metallica
"Load​"
Metallica - Load
Σίγουρα όχι ο καλύτερος δίσκος της μπάντας, αλλά αυτός που με επηρέασε περισσότερο σε τρία επίπεδα. Κατά πρώτον, η ειλικρινής και εσωτερική στιχουργική του Hetfield με άγγιξε σε σημείο ταύτισης. Όρισε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θέλω να γράφω τους στίχους. Κατά δεύτερον, στο πώς μπορείς στο ίδιο κομμάτι να ακούγεσαι τεράστιος, αλλά ταυτόχρονα τόσο ανθρώπινος. Κατά τρίτον, ως προς το να μη σου καίγεται καρφί για το τι θα πουν οι άλλοι και να κάνεις στροφή 180 μοιρών με οποιοδήποτε ρίσκο ή κόστος. Για την προώθηση του άλμπουμ έδειξαν «πώς γίνεται» και σε οπτικό επίπεδο, γυρίζοντας το πιο όμορφο βίντεο κλιπ στον σκληρό ήχο για το κομμάτι "Until It Sleeps".
4
The Doors
"LA Woman​"
The Doors - LA Woman
H Blues πλευρά των Doors λίγο πριν το τέλος, ακούγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ. Σαν να τελειώνει ο χρόνος και να πρέπει να πουν ό,τι προλάβουν σε εννιά δικές τους συνθέσεις και σε μια διασκευή στο "Crawling King Snake". O Morrison πιο φωνακλάς από ποτέ. Μεγάλη επιρροή στον τρόπο που τραγουδάω τις καθαρές φωνές μου ακόμα και σήμερα.
5
Clutch
"Βlast Τyrant​"
Clutch - Βlast Τyrant
Όπως συνέβη και με αρκετό κόσμο της ηλικίας μου, πρόκειται για το πρώτο Clutch άλμπουμ που άκουσα. Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό το άλμπουμ και σε αυτήν την μπάντα γενικότερα. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι προφανώς όλοι καλοί παίχτες ως μονάδες, αλλά κανείς ξεχωριστά δεν μπορεί να σταθεί μόνος. Και κάπου εκεί έρχεται ο τεράστιος Neil Fallon να κάνει τον συνδετικό κρίκο και να τα ενώσει όλα αυτά σε ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό αποτέλεσμα που όμοιό του δεν υπάρχει. Πιο groovy από ποτέ έως τότε, βάζει την προσωπική του πινελιά, και τα κομμάτια από καλά ροκ τραγούδια γίνονται ξαφνικά χιτάρες. Αυτό, συν την πολύ προσγειωμένη στάση τους, τους έχει κάνει οδηγούς και για τους Planet, ως προς το πώς να δουλεύεις σκληρά, πιστός στους στόχους σου χωρίς να σου πολυκαίγεται και καρφί τι γίνεται γύρω σου. Είχαμε την τύχη να πάρουμε μαθήματα από αυτούς και στο δρόμο, στην περιοδεία που κάναμε μαζί.
6
Rage Αgainst Τhe Μachine
"Rage Αgainst Τhe Μachine​"
Rage Αgainst Τhe Μachine - Rage Αgainst Τhe Μachine
Groove στα επίπεδα του απαγορευτικού για τους πιουρίστες ρόκερς. Στίχοι σοκ για mainstream μουσική. Παίρνεις τους MC5 μαζί με τους Clash, Peppers, Public Enemy, έναν από τους πιο επιθετικούς ράπερς με φοβερή έφεση στο να ανάβει φωτιές, έναν από τους πιο ιδιαίτερους κιθαρίστες και rhythm section από μπετό και έχεις έναν από τους πιο σημαντικούς δίσκους των '90s. Μεγάλη επιρροή στο groove των Planet.
7
Queens Of The Stone Age
"Songs For The Deaf​"
Queens of the stone age - Songs For The Deaf
Προσωπική άποψη. Όταν καταφέρνεις να γράφεις εύκολομνημόνευτες pop-ish μελωδίες, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνεις να ακούγεσαι 100% αληθινά ροκ και όχι ξεπούλας, σηκώνεις το μεγαλύτερο κωλοδάχτυλο στη μουσική βιομηχανία. Τους χαλάς τη φάση. Αυτό το άλμπουμ έχει ακριβώς αυτό το στοιχείο, που όμως μόνο του δεν φτάνει για να κάνει τον δίσκο τεράστιο. Εκεί μπαίνει η προσωπική καλλιτεχνική-αισθητική πινελιά του Homme και κάνει αυτό το δημιούργημα έναν από τους δίσκους που δώσαν το φιλί της ζωής στη rock μουσική.
8
Black Sabbath
"Paranoid​"
Black Sabbath - Paranoid
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο πέρα από το ότι η μπάντα αυτή δημιούργησε τον σκληρό ήχο. Θα διάλεγα το σοκαριστικό ντεμπούτο τους, αλλά αυτό είναι το πρώτο που έπεσε στα χέρια μου και αυτό που περιέχει ένα από τα πέντε πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια όλων των εποχών στη σκληρή μουσική. Απλά.
9
The Allman Brothers
"At Fillmore East​"
The Allman Brothers - At Fillmore East
Μια από τις πέντε καλύτερες live ροκ μπάντες όλων των εποχών. Έδειξαν ότι ωραίο το να γράφεις όμορφα τραγούδια, αλλά πρέπει και να τα «καρφώνεις» και στη σκηνή. Από τις περιπτώσεις που οι συνθήκες του στούντιο τους αδικούσαν. Βασικά το παίρνω πίσω: για μένα, η απόλυτη Live ροκ μπάντα που έχει υπάρξει. Η επιρροή αυτού του δίσκου πάνω μου είναι ότι μου δημιούργησε την ανάγκη η μπάντα να είναι πάντα ακόμα καλύτερη στη συναυλία, και αυτό να είναι το στοιχείο που την ξεχωρίζει.
10
Danzig
"Danzig​"
Danzig - Danzig
Σκοτεινό και κινηματογραφικό, επηρεασμένο τόσο από τα blues όσο και την προϋπηρεσία του Danzig στους Misfits - επιπλέον, καθόλη τη διάρκειά του νιώθεις την αύρα του Morrison.
  • SHARE
  • TWEET