Nightfall: «Να αγκαλιάζετε τους «τοξικούς» ανθρώπους, το έχουν ανάγκη»

Λίγο πριν ξεκινήσουν για τη Λατινική Αμερική, βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον frontman των Nighfall, Ευθύμη Καραδήμα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 18/04/2024 @ 13:42

 Ο Ευθύμης μέσα από την συνομιλία μας, όπου έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε θέματα τόσο επαγγελματικά, όσο και πιο προσωπικά, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για έναν μουσικό με άποψη και μεστό λόγο, έντονα πολιτικοποιημένο αλλά και προβληματισμένο για την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε για τα σχέδια των Nightfall, το παρελθόν τους, αλλά και τους λόγους που διαφωνεί με την ευκολία που χρησιμοποιείται ο όρος «τοξικός» για έναν άνθρωπο, μεταξύ άλλων.

Nightfall

Γεια σου Ευθύμη. Τι κάνεις τώρα; Ετοιμάζεστε για περιοδεία στη Λατινική Αμερική;

Γειά σου, Άλκη. Ναι φίλε μου, και το νέο μας άλμπουμ με τον Jacob Hansen.

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από τη σχέση μεταξύ Λατινικής Αμερικής και ελληνικών συγκροτημάτων; Είναι ότι οι οπαδοί εκεί είναι πιο κοντά στους Έλληνες;

Είναι θέμα χημείας νομίζω. Όπως και με τους Γάλλους ή τους Νορβηγούς που μας αγαπάνε πολύ. Κάθε περιοχή έχει και τις δικές της προτιμήσεις.

Ποιο κοινό προτιμάτε, ειλικρινά;

Τους αγαπάμε όλους, όλες και όλ@.

Σε τι φάση βρίσκεστε όσον αφορά το νέο άλμπουμ; Μπορείτε να μοιραστείτε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατεύθυνση; Tο concept και το πότε θα κυκλοφορήσει;

Υπολογίζουμε να κυκλοφορήσει τέλος του έτους. Είναι πομπώδες με μεγάλα ρεφρέν. Για αυτό διαλέξαμε να δουλέψουμε με τον Jacob Hansen.

Τι έχει συμβεί με το ντοκιμαντέρ σας; Το περιμέναμε στα τέλη του 2023, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν νέα.

Οι λήψεις συνεχίζονται κανονικά. Το περιεχόμενο του και το πότε θα κυκλοφορήσει το γνωρίζει μόνον ο Αntoine de Montremy, ο γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ. Ένας αληθινός metalhead. Αυτό που ξέρω είναι ότι ταυτόχρονα δουλεύει και αυτό των Angra. Δεν βιαζόμαστε, αλλά ναι, θέλω να μας δω μέσα από τα μάτια του.

Παλεύουμε να σπάσουμε το στερεότυπο του άρρωστου, ανήμπορου καταθλιπτικού που κρατά κόσμο που έχει ανάγκη μακριά από τους γιατρούς

Στο "At Night We Prey" ασχοληθήκατε στιχουργικά με την κατάθλιψη. Όντας σε ένα συγκρότημα, πόσο εύκολο είναι να το ξεπεράσεις αυτό; Εννοώ ότι ο τρόπος ζωής ενός μουσικού είναι πραγματικά έντονος και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος για προσωπική ηρεμία.

Το αντίθετο θα έλεγα, η επικοινωνία με τον κόσμο και η ενασχόληση με κάτι τόσο δημιουργικό βοηθά πολύ. Ό,τι και να κάνει στη ζωή του κάποιος πάντως, η σωστή θεραπεία χρειάζεται και αγωγή. Για αυτό παλεύουμε να σπάσουμε το στερεότυπο του άρρωστου, ανήμπορου καταθλιπτικού που κρατά κόσμο που έχει ανάγκη μακριά από τους γιατρούς.

Όταν πονάς δεν είσαι και τόσο ευχάριστη παρέα, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο γέλιο

Πόσο σε έχει επηρεάσει η αυτοκτονία του Phil Anton; Πόσο εύκολο είναι να αντιληφθείς ότι κάποιος κοντινός σου παλεύει με τους δαίμονες του;

Ο Phil «έφυγε» νωρίς και αυτό είναι τραγικό. Είναι ευαίσθητο θέμα. Το μόνο που θέλω να πω είναι να μη σταματάτε να αγκαλιάζετε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα και να μην τους κολλάτε την ταμπέλα «τοξικός». Υπάρχει μια επικίνδυνη μόδα τελευταία που προτρέπει κόσμο να αφήνει τους «τοξικούς», που είναι αυθαίρετος σαν όρος, έξω από τη ζωή του. Δεν μάς λέει όμως τι σημαίνει τοξικός, πώς γίνεται και με τι παλεύει αυτός ο άνθρωπος, και εν τέλει πόσο πολύ ανάγκη έχει την παρέα, την βοήθεια, την κατανόηση του κόσμου για να πολεμήσει τα δαιμόνια μέσα του. Όταν πονάς δεν είσαι και τόσο ευχάριστη παρέα, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο γέλιο.

Nightfall

Αυτή είναι η δεύτερη «ανάσταση» των Nightfall (η πρώτη ήταν το 2010). Πιστεύετε ότι κάνατε μια καλή επιλογή να επιστρέψετε;  Ήταν πιο δύσκολο από όσο φανταζόσασταν;

Έρχονται στιγμές που θες να μοιραστείς πράγματα με τον κόσμο. Συνήθως έπονται περιόδων εσωστρέφειας. Κάπως έτσι βγήκαμε στο φως πάλι, τη φορά αυτή με στόχο τις ζωντανές εμφανίσεις. Διανύουμε την 4η περίοδο εξωστρέφειας, αν μπορώ να το πω έτσι, και την πρώτη μετά τα 90s που η μπάντα θα κάνει πάλι περιοδείες και θα στηριχτεί στις συναυλίες.

Οι παλιοί θαυμαστές ή οι νέοι σας αγκάλιασαν πιο ζεστά;

Οι νέοι αρέσκονται να ανακαλύπτουν παλιότερες μπάντες και να χάνονται στη δισκογραφία τους. Ο ενθουσιασμός τους είναι κινητήριος δύναμη και αυτό το βιώνουμε στις ζωντανές εμφανίσεις μας. Οι παλαιότεροι είναι κάτι σαν η προέκταση της παρέας μας. Έχουμε μεγαλώσει μαζί και είμαστε φίλοι, αδέλφια. Άλλη ποιότητα σχέσης.

Ο Mike είναι εκτός μπάντας; Τι συνέβη; Ποιος επικοινώνησε με ποιον πρώτος όταν αποφασίσατε να ξαναβρεθείτε μαζί το 2021;

Ηρθαμε σε επαφή πριν το 2021. Το προσπαθήσαμε αρκετά, αλλά δεν δούλεψε. Είναι εκτός ομάδας πολύ καιρό τώρα.

Θυμάμαι ότι γνώρισα τους Nightfall με το "Electronegative" EP. Μου άρεσε αυτός ο ήχος, υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψετε σε αυτό το μουσικό μονοπάτι; Φαίνεται ότι όλα τα ελληνικά συγκροτήματα εκείνης της εποχής επέστρεψαν με πιο ακραία στάση (Nightfall, Septicflesh, On Thorns I Lay).

Ήταν ο ήχος της συγκεκριμένης εποχής. Κάποια πράγματα είναι ωραία ακριβώς επειδή δεν επαναλαμβάνονται. Το "Diva Futura", κομμάτι του οποίου ήταν και το ep αυτό, ήταν τόσο σκοτεινό και αλλόκοτο όσο και το σκοτάδι στο μυαλό και την καρδιά μου τότε.

(Οι The Slayerking) είναι ένα ακριβό project και θέλει προσεκτικό πλανάρισμα για να μην ξεφύγει

1996 - Rock of Gods. Ήσουν κομμάτι του πρώτου metal φεστιβάλ στην Ελλάδα. Κάποιες αναμνήσεις να μοιραστείς;

Ωραίο συναίσθημα. Ακόμα και σήμερα λέω μπράβο στα παιδιά της διοργάνωσης που το στήσανε όλο αυτό. Πολύ δύσκολα χρόνια, φίλε μου. Όπως αξέχαστη ήταν και η εμπειρία της συμμετοχής των Nightfall ως η πρώτη ελληνική μπάντα του σκληρού ήχου στο Wacken Festival το 2001.

Να σας περιμένουμε σε κάποιο από τα ελληνικά καλοκαιρινά φεστιβάλ φέτος;

Πρώτα το νέο άλμπουμ.

Nightfall

Οι The Slayerking είναι ενεργοί και αν ναι πότε να περιμένουμε κάτι νέο;

Χαίρομαι που τους αναφέρεις. Θα κάνουμε μια ακόμα κυκλοφορία. Δε γνωρίζω το πότε, αλλά θα γίνει. Είναι ένα ακριβό project και θέλει προσεκτικό πλανάρισμα για να μην ξεφύγει.

Το "Lesbian Show", είναι, ίσως, το μόνο LGBTQ+ friendly metal album ever

Πίσω στο 1997 είχατε κυκλοφορήσει το "Lesbian Show". Θα το κυκλοφορούσατε το 2024; Ποιές πιστεύεις θα ήταν οι αντιδράσεις; Οφείλει το metal να είναι πολιτικά ορθό;

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να λύσω μια παρεξήγηση ετών. Το "Lesbian Show" ήταν ένας τίτλος που σκοπό είχε να προβοκάρει παίζοντας με τα χαμηλότερα ένστικτα του κοινού. Και δη του αντρικού. Ηθελα να καυτηριάσω το στερεότυπο του λεσβιακού έρωτα που μας είχε ταΐσει η βιομηχανία του πορνό συνεπικουρούμενη από πολιτικούς και θρησκευτικούς ταγούς, με στόχο να μειώσουν την εναλλακτική επιλογή δύο ανθρώπων. Σα «μαλλιάς», μεταλλάς, «περίεργος», «ναρκομανής», ή ό,τι άλλη ταμπέλα μας κρεμάγανε και εμάς τότε στο δρόμο, στο σπίτι, στη γειτονιά, ταυτίστηκα με όλες τις μειονότητες.

Και εγώ, για λόγους εμφάνισης, ακουσμάτων, ιδεών, άνηκα σε μια μειονότητα που η κοινωνία χλεύαζε, αυτή του metal. Είχα και τα θέματα ψυχικής υγείας που ήταν καραταμπού στα 90s, και κάπως έτσι μου τα έσκασε και έφτιαξα μια μικρή, ας την πούμε θεατρική πράξη, όπου ο βασικός χαρακτήρας έμενε μόνος, παρατημένος από τη Ζωή και τη Μοίρα του. Προσωποποιημένες αυτές οι δύο, σαν ερωτευμένο ζευγάρι σε Αττική τραγωδία. Τα φτιάξανε λοιπόν, και με «στείλανε», να το πω έτσι λαϊκά. Μια αρχαία τραγωδία από αυτές που όλοι και όλες έχουμε διδαχτεί στο σχολείο. Μη με ρωτήσεις τι σκατά είχα στο μυαλό και πήγα να θίξω ένα τόσο πολύπλοκο θέμα.

Αν κυκλοφορούσε σήμερα, ίσως να είχαμε άλλου είδους αντιδράσεις. Τα social media σου δίνουν την ευκαιρία να αναλύσεις το έργο σου. Τότε όλα πήγαιναν μέσω τρίτων, που συνήθως ήταν, όπως και όλοι μας, πιτσιρικάδες με τρελή ενέργεια. Αν πάντως κερδίζει μια πρωτιά το "Lesbian Show", είναι ότι ίσως πρόκειται για το μόνο LGBTQ+ friendly metal album ever.

Όσο για την πολιτική ορθότητα, την «κορεκτίλα» αν θες, πολλές φορές οδηγεί στους πιο λανθασμένους δρόμους. Ο άνθρωπος είναι τα λάθη του, και ο τρόπος που τα διαχειρίζεται είναι που τον χαρακτηρίζει, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής οντότητας που δραστηριοποιείται.

Είμαι λάτρης της Ιστορίας. Μελετώ αδιάκοπα τα ίδια πράγματα από διαφορετικές πηγές και δεν περιμένω κανέναν ή καμία να σώσει αυτόν τον κόσμο

Πώς βλέπεις την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα; Είσαι πολιτικοποιημένος;

Είμαι λάτρης της Ιστορίας. Μελετώ αδιάκοπα τα ίδια πράγματα από διαφορετικές πηγές και δεν περιμένω κανέναν ή καμία να σώσει αυτόν τον κόσμο. Σίγουρα δεν είμαι «ισαποστάκιας» ούτε φερέφωνο κανενός. Ακούω, βλέπω, κρίνω, πράττω και κρίνομαι. Πιστεύω στον διάλογο με στοιχεία και τεκμηρίωση. Εκεί πονάμε αρκετά σαν κοινωνία και πολιτικά όντα.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Εγώ Άλκη, καλή συνέχεια. Αν θέλετε, επισκεφτείτε το νέο μας site στο www.nightfall.gr και συνδεθείτε μαζί μας στο newsletter@nightfall.gr 

  • SHARE
  • TWEET