Stick To Your Guns, Deez Nuts, Seasons AC @ Arch Club, 29/04/24

Ξεκάθαροι πρωταγωνιστές οι groovy Καλιφορνέζοι χαρντκοράδες

Από τον Παντελή Κουρέλη, 02/05/2024 @ 19:34

Το Arch Club φαίνεται να έχει γίνει η νέα έδρα των hardcore συναυλιών της Αθήνας, μιας και τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες είτε γίνονται εκεί, είτε ανακοινώνονται για εκεί για το άμεσο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση φιλοξένησε την έναρξη της περιοδείας των Stick To Your Guns, στην οποία τους Καλιφορνέζους συντρόφευσαν οι Deez Nuts σε ένα δυνατό, διπλό billing. Με ένα έξτρα ελληνικό support, η βραδιά απαιτούσε αυστηρή τήρηση των χρόνων για να βγει το πρόγραμμα. Οι ουρές που συναντήσαμε επί της Κωνσταντινουπόλεως φτάνοντας εγκαίρως για να τους δούμε όλους, δεν ήταν καλός προάγγελος.

Δυστυχώς η μεγάλη καθυστέρηση στο να ανοίξουν οι πόρτες μας έβαλε μέσα την ώρα που οι Seasons A.C. είχαν ήδη ξεκινήσει να παίζουν. Ευτυχώς όμως, βρίσκονταν μόλις στο δεύτερο τραγούδι τους. Όλα σχεδόν τα κομμάτια που μας έπαιξαν ήταν από το ντεμπούτο τους που έχει τίτλο “Salute & Longlive” και περισσότερο ξεχώρισα τα δυναμικά “Birdcage” και “Black”. Από όρεξη τα παιδιά τα έδωσαν όλα και φάνηκαν αρκετά ενθουσιώδεις που άνοιγαν τη συγκεκριμένη συναυλία. Το κερασάκι στην τούρτα της εμφάνισής τους ήταν μια διασκευή στο “Sabotage” των Beastie Boys, το οποίο φέρανε κοντά στον ήχο τους και τους ταίριαξε αρκετά.

Στο διάλειμμα ακούσαμε το “Can’t Stop Believing” των Journey, ενώ ο drummer των Deez Nuts έκανε soundcheck υπό τους ήχους του “Easy Lover”, παίζοντας μάλιστα τον ρυθμό του. Οι Αυστραλοί ξεκίνησαν φουριόζοι και τα rap στοιχεία στον ήχο τους «βγαίνουν» και ζωντανά και δίνουν μια ελαφριά διαφοροποίηση από το παραδοσιακό hardcore που έχει κάποιος στο μυαλό του. Παρομοίως με τους Season’s A.C. και οι Deez Nuts έδειξαν αξιοσημείωτη ενέργεια και όρεξη και έκαναν δυναμική εμφάνιση. Το βάρος τους έπεσε περισσότερο στο “You Got Me Fucked Up”, με τα μισά περίπου τραγούδια του set να προέρχονται από εκεί.

Ομολογώ ότι προσωπικά σε ένα σημείο προς το τέλος κουράστηκα λίγο, αλλά αυτό δε φάνηκαν να το συμμερίζονται οι άνθρωποι που εξακολουθούσαν να χτυπιούνται μπροστά. Ίσως να ήθελα λίγο περισσότερη γκρούβα και λίγο λιγότερη σκληράδα, αλλά that’s just me. Στο “Band Of Brothers” νομίζω ότι έγινε ο μεγαλύτερος χαμός, με κόσμο να τραγουδάει στο μικρόφωνο που του έδινε ο JJ Peters ή να ανεβαίνει στη σκηνή και να κάνει stage diving. Οι Deez Nuts κατέληξαν να παίξουν ένα ασυνήθιστα μεγάλο set για δεύτερο όνομα σε τέτοιου τύπου συναυλίες, φτάνοντας σχεδόν τη μία ώρα. Το κακό είναι ότι το πρόγραμμα είχε πια ξεφύγει αρκετά.

SETLIST

(με επιφύλαξη)

Popular Demand
Shot After Shot
You Got Me Fucked Up
What's Good
Bitterest End
Crooked Smile
Stay True
You Gotta Feel Me
Tonight We're Gonna Party... / I Hustle Everyday
Singalong
Band Of Brothers
On Some Shit
I Don't Give A Mother Fuck
Face This On My Own
DTDFL4EVA

Η ώρα είχε πια περάσει πολύ και οι Stick To Your Guns βγήκαν με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στη σκηνή του Arch – μετά τις εντεκάμιση. Παρ’ όλα αυτά δεν πτοήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο και μας απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δικαίως συγκαταλέγονται στις πολύ δυνατές hardcore μπάντες. Ο γκρουβαριστός τους ήχος μας έπιασε από τις πρώτες κιόλας νότες κι αυτό φάνηκε από τα stage diving που αρχίσανε από νωρίς. Αίσθησή μου είναι ότι ότι είχαν και καλύτερο ήχο από τους Deez Nuts που έπαιξαν αμέσως πριν.

Από το “Diamond” κιόλας ξεκίνησαν τα sing alongs και πού σύντομα το παρκέ του Arch Club ποτίστηκε με τον τίμιο ιδρώτα των χαρντκοράδων που τα έδιναν όλα μπροστά στη σκηνή, τρώγοντας και δίνοντας αρκετό (επιτρέψτε μου, ένεκα των ημερών) αρκετό τίμιο ξύλο. Στο “Nobody” οι ιαχές πρέπει να τρύπησαν το ταβάνι. Ο τραγουδιστής Jesse Barnett θα κέρδιζε το βραβείο αεικίνησης της βραδιάς, αν κάτι τέτοιο υπήρχε. Ο τύπος δε σταμάτησε να πηγαίνει πάνω-κάτω και να ζητάει από όλους να κάνουν το ίδιο – και να το πετυχαίνει.

Το χειμαρρώδες “Weapon” διαδέχτηκε το λίγο πιο ήρεμο “The Bond”, για να πάμε στο ξέσπασμα του “Married To The Noise”. Ο ήχος παρέμενε μπόμπα και ο κόσμος δε σταματούσε να χτυπιέται και να τα δίνει όλα. Μερικές φορές αναρωτιέται κανείς πώς μπορούνε όλοι αυτοί να αντέχουν σε ένα ολόκληρο live, ακόμα κι αν αυτό είναι διάρκειας μιας περίπου ώρας. Οι Stick To Your Guns έκλεισαν πανηγυρικά με την τριπλέτα του αργού και ασήκωτου “Doomed By You”, του σαρωτικού “Nothing You Can Do To Me” και του ευκολοτραγούδιστου “Against Them All”.

Καθώς περνάει ο καιρός το Arch Club βελτιώνεται σιγά-σιγά σε ορισμένα σημεία που χωλαίνει. Παρατηρήσαμε με ευχαρίστηση ότι έχουν τοποθετηθεί επιπλέον κλιματιστικά στον χώρο. Το θέμα της τήρησης του προγράμματος όμως είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο συγκεκριμένο κομμάτι – άλλωστε, έχουμε πολλές συναυλίες που έρχονται στον συγκεκριμένο χώρο! Την παράσταση έκλεψαν σχετικά εύκολα οι Stick To Your Guns, που έκαναν όλον τον κόσμο να χτυπηθεί και να χορέψει όσο άντεχε. Στο τέλος είδαμε κατάκοπα αλλά χαρούμενα πρόσωπα να αποχωρούν προς κάθε κατεύθυνση και το ίδιο ευχόμαστε να βλέπουμε και στις επερχόμενες συναυλίες εκεί – αλλά να προλαβαίνουμε και το μετρό!

Φωτογραφίες: Ρωμανός Λιούτας

SETLIST

Diamond
Nobody
Empty Heads
Weapon
Such Pain
The Bond
Married To The Noise
We Still Believe
Amber
What Choice Did You Give Us?
Hush
What Goes Around
Doomed By You
Nothing You Can Do To Me
Against Them All

  • SHARE
  • TWEET