«10»: Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Rammstein

Εν αναμονή της κυκλοφορίας του νέου δίσκου των Γερμανών

Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 16/05/2019 @ 15:41

Η μέρα που οι πιστοί των Rammstein ανά την υφήλιο περίμεναν εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια πλησιάζει. Τη 17η Μαΐου οι Γερμανοί uber-stars θα μας δώσουν το έβδομο τους άλμπουμ και ήδη η πρώτη γεύση μας αφήνει μια εντύπωση θετικότατη αφού πρόκειται για τους γνωστούς καλούς Rammstein που αγαπήσαμε: γλαφυροί στίχοι, υπερ-riff-άρες για ατελείωτο κοπάνημα και θεατρικότητα στο μάξιμουμ. Τυχερός ο υποφαινόμενος και όσοι τους έχουν δει ζωντανά αφού τα κομμάτια τους λαμβάνουν μια νέα διάσταση live και είναι ένα υπερθέαμα που κάθε λάτρης γενικά της μουσικής πρέπει να το ζήσει.

Ήταν το μακρινό 1989 λοιπόν όταν ο Richard Ζ. Kruspe (κιθάρα) δραπεύτευε από την Ανατολική Γερμανία και άρχιζε σιγά-σιγά να χτίζει ένα μουσικό μέλλον που το 1995 οδήγησε στον πρώτο δίσκο των κυριότερων εκπροσώπων και μάλιστα δημιουργών του German Neue Deutsche Härte. Το Rocking με αφορμή τη κυκλοφορία της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς σας παρουσιάζει 10+1 ενδιαφέροντα facts για τους Γερμανούς industrial metallers.

1
Εν αρχή ήταν οι Flugshau
Rammstein
Στην αρχή ονομαζόντουσαν Rammstein-Flugschau που σημαίνει ‘Rammstein Airshow’ και εμπνεύστηκε από ένα αεροπορικό ατύχημα στη στρατιωτική βάση Ramstein το 1988. Ο κιθαρίστας Paul Landers είπε ότι το επιπλέον γράμμα ‘m’ στο Rammstein μπήκε κατά λάθος αν και μετά την εμπορική τους καταξίωση αρνούνται πλέον αυτή τη σύνδεση και απλά ισχυρίζονται ότι το όνομα προέρχεται από κάτι τεράστια ‘στοπ’ που έμπαιναν στις παλιές πύλες και λέγονται Rammsteine. Το Rammstein στην κυριολεξία μεταφράζεται ως πέτρα που εμβολίζει. Θα έλεγα ταιριάζει στον ήχο και το στυλ τους, τι λέτε;
2
Till ο αθλητής!
 
Ο Till Lindemann (τραγουδιστής) σχεδόν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας το 1980. Ήταν αθλητής της ελεύθερης κολύμβησης και μάλιστα με καλό χρόνο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Φλωρεντίας τος 1978 όπου βγήκε ενδέκατος στα 1500 και έβδομος στα 400 μέτρα. Δεν του άρεσε και πάρα πολύ όμως αφού ήταν πολύ επίπονο και λόγω ενός τραυματισμού αλλά και της γενικότερης συμπεριφοράς του, έφυγε από την ομάδα και δεν φαίνεται να του βγήκε τελικά και σε κακό. Πάντως σίγουρα σωματικά φαίνεται ότι τον βοήθησε αρκετά!
3
Talent show Rammstein
 
Οι Rammstein ουσιαστικά γεννήθηκαν από ένα talent show. Όχι φυσικά με τη σημερινή τους μορφή αλλά το 1994 στο Βερολίνο έγινε ένας διαγωνισμός για ερασιτεχνικά συγκροτήματα όπου ο νικητής θα είχε τη δυνατότητα να ηχογραφήσει τέσσερα κομμάτια σε ένα επαγγελματικό στούντιο. Οι Lindemann, Kruspe, Schneider και Riedel έλαβαν μέρος και κέρδισαν και μετά ήρθε και κόλλησε ο Landers που επηρέασε με τον Flake για να συμμετάσχουν στο τελικό project που ονομάστηκε Rammstein. 
4
Ο ρόλος του David Lynch στην παγκόσμια αναγνώριση
Rammstein
Μέρος της τεράστιας επιτυχίας των Rammstein, ιδίως στην Αμερική, οφείλεται στον David Lynch. Ο γνωστός σκηνοθέτης μετά από εισήγηση του Trent Reznor (Nine Inch Nails) χρησιμοποίησε δύο τραγούδια τους ("Rammstein" και "Heirate Mich" από το πρώτο τους δίσκο "Herzeleid") στη ταινία Lost Highway. O Henry Rollins που παίζει στην ταινία αφηγείται ότι ο Lynch έπαιζε στο τέρμα συνεχώς το "Heirate Mich" και ηθοποιοί και τεχνικοί ‘χόρευαν’ και χτυπιόντουσαν συνεχώς. Γενικά πρόκειται για φοβερή ταινία με τρομερό soundtrack και οι Γερμανοί πέρασαν έτσι τον Ατλαντικό και πλέον άρχισαν οι πωλήσεις να πολλαπλασιάζονται. O Lynch έγινε οπαδός τους και μπορείτε να δείτε και εδώ έναν μικρό φόρο τιμής στο reboot του Twin Peaks το 2017 όπου ο ίδιος ο Lynch σιγοσφυρίζει το "Engel".
5
Συνοχή το μυστικό της επιτυχίας
 
Ακόμα ένα μυστικό της επιτυχίας τους είναι ότι από την αρχή τους μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει ούτε ένα μέλος πράγμα πολύ σπάνιο στον χώρο της μουσικής. Οι Till Lindemann, Richard Kruspe, Paul Landers, Oliver Riedel, Christoph Schneider και Christian "Flake" Lorenz τα έχουν βρεί μεταξύ τους, σέβονται ο ένας τον άλλον και έχουν συμφωνήσει ότι αν έστω και ένα μέλος δεν θέλει να δημιουργήσει μουσική τότε όλοι θα περιμένουν όπως και έγινε εξάλλου και περιμέναμε τόσα χρόνια για νέο δίσκο!
6
Δημοσιότητα μέσω της τραγωδίας
 
Ένας ακόμα -δυσάρεστος αυτή τη φορά- λόγος που συνδέει τους Rammstein με την Αμερική και ίσως ενίσχυσε -άθελα τους- τη δημοτικότητα τους ειναι το μακελειό στο Columbine το 1999. Επειδή ένας εκ των μακελάρηδων γούσταρε να ακούει Rammstein και Marilyn Manson τα αμερικανικά ΜΜΕ με τη προσφιλή τους αφέλεια και αμερικανικό πουριτανισμό δαιμονοποίησαν την εν λόγω μουσική, το ροκ, το μέταλ απορώ πως δεν κατηγόρησαν και το σχολείο. Όλα φταίνε εκτός από τα όπλα που μπορείς να αγοράσεις στη λαϊκή μαζί με ένα κιλό πατάτες. Οι Rammstein παίζανε παντού, γίνανε το πρόσωπο του κακού και μαζί με όλα τα άλλα όμως γίνανε ακόμα πιο γνωστοί.
7
Σοδομισμός, φυλακή και... ούζο!
Rammstein
Στις 5 Ιουνίου 1999 στο Worcester της Μασαχουσέτης ο Lindemann και o Lorenz πέρασαν το βράδυ μετά τη συναυλία τους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ο λόγος; Απλά κάνανε ότι έκαναν κάθε βράδυ στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Κατά τη διάρκεια του "Bück Dich" o Lindemann έκανε προσομοίωση πρωκτικού σεξ με τον Lorenz με τη βοήθεια ενός δονητή που πετούσε υγρά. Μάλιστα ο Landers λέει ότι το υγρό ήταν νερό με ούζο! Δεν θα το βάλουμε εδώ αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube μπορείτε να βρείτε το επίμαχο βίντεο.
8
Μήνυση από έναν κανίβαλο
 
Οι Rammstein έχουν μια μήνυση εις βάρος τους από έναν… κανίβαλο! Το 2006 ο καταδικασμένος για κανιβαλισμό Armin Meiwes μήνυσε τους Rammstein επειδή το κομμάτι "Mein Teil" από τον δίσκο Reise,Reise λέει ότι βασίζεται στα εγκλήματα του άρα έπρεπε να τον πληρώσουν για πνευματικά δικαιώματα! "Mein Teil" σημαίνει «Το κομμάτι μου» και όντως αναφέρεται στο έγκλημα του Meiwes. Για την ιστορία το θύμα δήλωσε ότι ήθελε να φαγωθεί. Το εξαιρετικό βίντεο του "Mein Teil" μπορείτε να το δείτε εδώ.
9
Οι Rammstein στο διάστημα
 
"110393 Rammstein" λέγεται ο αστεροειδής διαμέτρου τεσσάρων χιλιομέτρων στη ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται γύρω από το ηλιακό μας σύστημα. Ανακαλύφθηκε το 2001 και όντως πήρε το όνομα του από τους Γερμανούς σταρ. Για τους φυσικούς φίλους της σελίδας μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον αστεροειδή εδώ.
10
Μάντεψε ποιός
Rammstein
Η deluxe έκδοση του "Liebe Ist Für Ale Da" περιέχει έξι ροζ δονητές ο καθένας φτιαγμένος από το… μόριο ενός από τα μέλη του συγκροτήματος. Ρωτήθηκαν σε ποιόν ανήκει ποιό μοντέλο αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν. Μπορείτε να το δείτε εδώ αν ενδιαφέρεστε για κάποιο προσωπικό δωράκι.
+1
Έξτρα και αυτονόητο περί ναζί
 
Δεν θα έπρεπε καν να το αναφέρουμε αλλά μάλλον πρέπει γιατί ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό πάρα πολλών εκεί έξω. Οι Rammstein ΔΕΝ είναι νεοναζί. Το γεγονός ότι τραγουδάνε στα γερμανικά και μαγκιά τους και παίζουν metal και επιθετική, άγρια μουσική και έχουν το αντίστοιχο ύφος δεν σημαίνει ότι λατρεύουν τον Χίτλερ ή γουστάρουν ολοκαύτωμα (παρά το ότι το χρησιμοποιούν ως εικόνα στο βίντεο για το "Deutschland"). Είναι άδικο θεωρώ να γίνεται αυτή η σύνδεση και αποπροσανατολιστική από τους πραγματικούς νεοναζί εκεί έξω.
  • SHARE
  • TWEET