Fates Warning

Parallels

Metal Blade (1991)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 22/03/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Το πόσο μεγάλο συγκρότημα είναι οι Fates Warning, προφανώς και δεν περιμένατε ένα review για να το αντιληφθείτε. Αυτό που πάντα όμως προκαλεί την απορία σε πολλούς εκ των οπαδών τους, είναι το πόσο υποτιμημένοι, συγκριτικά με τους συνοδοιπόρους τους ήταν και εξακολουθούν να είναι. Οι Fates Warning, για τους μυημένους, είναι ένα συγκρότημα αυθεντικά προοδευτικό και χωρίς αντιρρήσεις ένα σύνολο ιδιοφυών μουσικών που έχει καταφέρει στην πολυετή πορεία του να κυκλοφορήσει έναν αριθμό αριστουργημάτων και φυσικά να δημιουργήσει μια ακολουθία πιστών οπαδών του ήχου.

Κάτι τέτοιο έγινε και περίπου 20 χρόνια πριν, όταν η μπάντα κυκλοφόρησε το άλμπουμ – σταθμό της καριέρας της και μαζί με το "Images And Words", το "A Social Grace" και το "Rage For Order" (λίγα χρόνια πριν) αναζωογόνησε έναν χώρο που αργότερα θα εδραιωνόταν και θα παρέδιδε μερικά κομψοτεχνήματα του rock/metal ρεπερτορίου. Το "Parallels" είχε το «προνόμιο» αφενός να διαδέχεται ένα ασύλληπτο ακόμα άλμπουμ σαν το "Perfect Symmetry", αλλά και την ευτυχή συγκυρία να κυκλοφορεί σε μια εποχή που το progressive metal επανακτούσε την αίγλη του και επανεμφανιζόταν σε διάφορους χώρους και υπό αρκετές διαφοροποιήσεις.

Με τον Ray Alder να έχει πλέον γίνει απαραίτητο μέλος, οι Fates Warning σε αυτό το σημείο της καριέρας τους δημιούργησαν τον μύθο τους, με διαδοχικούς δίσκους που επιδείκνυαν διαφοροποίηση ο ένας από τον άλλο και άγγιζαν τα όρια της δημιουργικότητας και της εξερεύνησης σε μουσικές οδούς που στις αρχές των 90s ελάχιστες μπάντες είχαν τις δυνατότητες να πραγματοποιήσουν. Συγκεκριμένα, η τριλογία των δίσκων "No Exit", "Perfect Symmetry" και "Parallels" δείχνει τη σταδιακή εξέλιξη στους μουσικούς ορίζοντες της μπάντας. Και το "Parallels" είναι η τέλεια σύμπραξη μουσικής πρόκλησης, καλλιτεχνίας και τελικά εκ του αποτελέσματος, ένα τεχνοκρατικό αριστούργημα με εύκολα αντιληπτά περάσματα, πιο πιασάρικα. Κάθε λεπτομέρεια, δουλεμένη στην εντέλεια και ένα σύνολο που συνδυάζει το δύσπεπτο prog στοιχείο με την ευκολομνημόνευτη μελωδία.  

Η σύνθεση των Fates Warning του "Parallels" με τον ιθύνοντα νου, Jim Matheos και τον Frank Aresti στις κιθάρες να αφήνουν τον κατάλληλο χώρο στο εκπληκτικό rhythm section των Mark Zonder και του Joe Dibiase, είναι η σύνθεση που δημιούργησε τον χαρακτηριστικό ήχο των Fates και ο οποίος συνεχίζει να εμπνέει και να διαμορφώνεται από δίσκο σε δίσκο. Γιατί, ας μην ξεχνάμε και τι ακολούθησε μετά το "Parallels"… Από την άλλη, ο Ray Alder είναι εκπληκτικός. Από κυκλοφορία σε κυκλοφορία των Fates Warning, ο μεγάλος αυτός τραγουδιστής, παραδίδει απλόχερα μαθήματα φωνητικής και δίνει τεράστια βάση στη μελωδία και το συναίσθημα, όσο ελάχιστοι.  Από την σχετικά ήπια εισαγωγή του "Leave The Past Behind" στο κλείσιμο του "The Road Goes On Forever", οι φωνητικές μελωδίες σε συνδυασμό με τα ευκολομνημόνευτα ρεφρέν παραδίδουν ένα αψεγάδιαστο άλμπουμ, προπομπό της καλλιτεχνικής απογείωσης των Fates και στα 90s.

Το "Parallels" είναι ίσως το εμπορικότερο ηχητικά άλμπουμ των Fates και προσδίδει έναν αέρα μεγάλης μπάντας από το ξεκίνημά του, αλλά φυσικά δεν μειώνει την καλλιτεχνική αξία των εκπληκτικών συνθέσεων που διανθίζουν το άλμπουμ. Από το "Leave The Past Behind" στο "Eye To Eye" και από το "Life On Still Water" στο μοναδικό "The Eleventh Hour", οι Fates Warning παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία του προκατόχου του "Parallels" και τα απλοποιούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, προσφέροντας στιγμές που τους κατατάσσουν επάξια μεταξύ των καλύτερων. Το "Parallels" θεωρείται από αρκετούς ως το κορυφαίο άλμπουμ του Alder με τους Fates. Μεταξύ όμως ισάξιων δίσκων, όπως το "Perfect Symmetry" ή το μνημειώδες "A Pleasant Shade Of Grey", ακόμα και το πιο πρόσφατο "Disconnected", απλά αντιλαμβάνεται κανείς την ποιότητα της μπάντας και πόσο σημαντική είναι για τον προοδευτικό ήχο. Λίγες μπάντες έχουν ένα τέτοιο «σερί» εκπληκτικών δίσκων στο χώρο.

Οι Fates Warning αναλογικά με άλλα συγκροτήματα, δεν έλαβαν ούτε τη φήμη, ούτε την καταξίωση που άξιζαν. Παρ' όλα αυτά, συνέχισαν με το ίδιο πάθος και μεράκι να «φτιάχνουν» μουσική που αγγίζει υψηλές κορυφές και έφτασαν σε ένα σημείο να κάνουν ελεύθεροι τις επιλογές τους και να δίνουν στο καλλιτεχνικό τους περιεχόμενο τη διάσταση που του αρμόζει, μακριά από μόδες και επιβολές για μεγαλύτερα εμπορικά ανοίγματα.  

Με αφορμή το "Parallels", η κλασική σύνθεση των Matheos, Alder, Zonder, Dibiase, Aresti θα δώσει ελάχιστες εμφανίσεις για να παρουσιάσει το "Parallels" όπως του αρμόζει. Ολόκληρο, χωρίς περικοπές και με σεβασμό στην ιστορία της μπάντας.  Και φυσικά, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των σταθμών της ιστορικής αυτής μίνι περιοδείας.

"The Road Goes On Forever"... λένε οι Fates και η Τέχνη τους έχει πάρει ήδη αυτό το δρόμο.
  • SHARE
  • TWEET